سهیل محمودیان کارشناس انرژی در رابطه با لزوم تحقق رشد اقتصادی بالا با تکیه بر حل ناترازی گازی کشور گفت: ناترازی گازی یکی از مهمترین عوامل در زمینه جلوگیری از رشد اقتصادی کشور است و تهدید بزرگی در زمینه تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی برنامه هفتم توسعه است. رویکرد اصلی در زمینه اصلاح این ناترازی نیز صرفا معطوف به افزایش تولید نفت و گاز و برق نیست و باید بر مسئله بهینهسازی مصرف متمرکز شویم. برای این امر نیز راهکارهای متفاوتی جهت مقابله با ناترازی گاز در کشور مطرح شده است.
وی در ادامه با اشاره به رویکرد تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها نیز به عنوان راهکاری برای مدیریت مصرف اظهارنظر کرد: یکی از علل اصلی رشد بسیار بالای مصرف نیز قیمتهای بسیار پایین حاملهای انرژی است که دلیل اصلی بروز شرایط فعلی است. زیرا این قیمتها، انگیزهای برای مدیریت مصرف باقی نمیگذارد. از طرف دیگر، در دسترس بودن وسایل گازسوز پرمصرف و فرسوده نیز بر گستره مشکل افزوده است. تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها نیز به عنوان راهکاری برای مدیریت مصرف در نظر گرفته شده است که با سیگنالدهی قیمتی مصرف افراد در خارج از الگو را به قیمت وارداتی برق و گاز خواهد رساند و به این ترتیب مشترکان پرمصرف و خارج از الگوی مصرف با قبوض چند ده میلیون تومانی روبرو خواهند شد.
این کارشناس انرژی ادامه داد: از طرف دیگر این تعرفهگذاری یک مدل درآمدی نیست و بالعکس ماهیت کاملا تنظیمی دارد و اجرای فازهای اول و دوم آن در سه سال گذشته نشان از اثرگذاری اصلاح قیمت بر رفتار مشترکان پرمصرف دارد. واقعیت این است که بر اثر تعرفهگذاری پلکانی قرار نیست به افزایش درآمدهای دولت دست پیدا کنیم. هدف نهایی و مهم این است که بدمصرفها به رفتار در بیایند و شاهد مصرف بهینه در کشور باشیم.
محمودیان در رابطه با نحوه اصلاح مصارف خارج از الگوی بهینه با تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها اظهار کرد: تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها به عنوان یک مشوق عمل میکند که افراد خودشان را به پلکانهای پایینتر منتقل کنند و از بخشودگی، یارانه و دیگر مشوقها بهره ببرند. در روش تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها، کسانی که در چارچوب الگو از گاز استفاده میکنند، آن را با قیمت یارانهای در اختیار میگیرند اما کسانی که توجهی به مصرف بهینه ندارند، باید قیمت وارداتی گاز را پرداخت کنند. به این ترتیب شاهد کنترل کامل مصارف خارج از الگو با سیگنالدهی قیمتی هستیم و اگر پرمصرفی، مصرف خود را اصلاح نکرد؛ مهمان جیب خود خواهد بود.
وی در پایان گفت: حتی اگر میزان تولید گاز در کشور افزایش پیدا کند و اضافه تولید داشته باشیم، باز هم باید با قیمت به مشترکان پرمصرف سیگنال مناسب دهیم و از هدررفت انرژی توسط مشترکان پرمصرف و خارج از الگوی بهینه جلوگیری کنیم ندارد. زیرا این گاز میتواند صادرات شود و ارزآوری بالایی برایمان داشته باشد.