به گزارش همشهری آنلاین اصفهانیها در بحث مدیریت پسماند به قدری خوش درخشیدند که به گفته حامد شریفی، معاون اجرایی سازمان پسماند شهرداری اصفهان بیش از ۵هزار خانواده اصفهانی در طرح تولید خشکاله مشارکت دارند و تا کنون ۲هزار خانواده پسماند صفر در اصفهان شناسایی شدهاست. نخستین ایستگاه جمعآوری خشکاله کشور نیز به تازگی در اصفهان مستقر شدهاست.
خشکاله چیست؟
پسماند میوه و سبزیجات نه تنها زباله نیستند، بلکه ذخایر ارزشمند ارگانیکی است. شهروندان با خشککردن پسماند گیاهی، خشکاله یا غذای مناسب تغذیه دام تهیه میکنند که جایگزینی مناسب، مغذی، ارزشمند و به مراتب ارزان و مطمئنتر از نهادههای دامی وارداتی است. برای تهیه خشکاله نان خشک، پوست میوه و باقیمانده سبزیجات باید در فضای مناسبی باشد و کاملا خشک شود و حجم بسیار کمتری پیدا کند. خشکاله یکی از روشهای مدیریت پسماند است که در کاهش حجم زباله و کاهش شیرابه نقش مؤثری دارد. حامد شریفی، معاون اجرایی سازمان پسماند شهرداری اصفهان به همشهری میگوید: «تفکیک پسماند از مبدا با همکاری شهروندان، کاهش هزینههای تفکیک پسماند و کاهش آسیبهای محیط زیستی را به دنبال دارد. از طرفی هم به دلیل بارندگی کم و نیاز در تامین خوراک دام، سالانه مقادیر قابلتوجهی ارز از کشور خارج میشود در حالی که خشکاله بهترین خوراک دام است.»
یک مسئولیت اجتماعی متفاوت
ماجرای مشارکت و موفقیت شهروندان اصفهانی در تهیه خشکاله به چند سال پیش برمیگردد که طرحی از سوی شهرداری اجرا و با استقبال روبهرو شد. معاون اجرایی سازمان پسماند شهرداری اصفهان میگوید: «در ایام محرم آموزش تفکیک تفاله چای به عنوان خشکاله را برای هیاتهای مذهبی و ایستگاههای صلواتی برگزار کردیم. تفکیک تفاله چای و تبدیل آن به خشکاله تا مدتها بعد از ماه محرم از سوی شهروندان انجام میشد و آن را به ۷۲ ایستگاه بازیافت اصفهان تحویل میدادند. بعد از آن آموزش تفکیک پسماند به ویژه تهیه خشکاله با جدیت بیشتری برای شهروندان برگزار شد.»
به گفته حامد شریفی، آموزش از طریق ۲۲۰ تابلوی شهری، چهره به چهره در مدارس و مساجد به فضای مجازی رسیدهاست و حالا شهروندان اصفهانی به ازای تحویل ۲۵ کیلوگرم خشکاله به ایستگاههای بازیافت به مبلغ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بیمه آتشسوزی دریافت میکنند.
او ادامه میدهد: «شهروندان تولید خشکاله را مسئولیت اجتماعی خود میدانند تا جایی که ۲هزار خانواده پسماند صفر در اصفهان شناسایی کردیم که بنا بر رسالت شهروندی خودشان این مسیر را طی کردهاند. پسماند تر از خانه آنان هر دو هفته یک بار خارج میشود.»
آنطور که شریفی توضیح میدهد، روزانه هزار تن پسماند در اصفهان جمعآوری میشود که ۱۰ درصد آن از بر اساس همکاری شهروندان از مبدا تفکیک شدهاست.
گام بعدی
مسئولان اصفهانی توضیح میدهند برای مدیریت تولید پسماند گام بعدی بعد از تولید خشکاله، راهاندازی سامانه تفکیک منسوجات و پسماند الکترونیک از مبداست. به گفته غلامرضا ساکتی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان، عملیات ساخت «شهرک بازیافت» در اصفهان تا نیمه دوم سال ۱۴۰۴ به پایان میرسد و این مجموعه با مشارکت بخش خصوصی خدمات خود را به شهروندان ارائه میدهد.
پسماند در کشور
- تولید روزانه: ۵۸ هزار تن
- تفکیک : ۸ درصد
پسماند در اصفهان
- تولد روزانه: ۱۰۰۰ تن
- تفکیک: ۱۰ درصد