شناسهٔ خبر: 71167092 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

تصویر قهرمان بی‌ادعای خیبر در «اسفند»

«اسفند» ساخته دانش اقباشاوی روایتی از روزهای پیش از آغاز عملیات خیبر تا سوم اسفندماه است و نگاه ویژه ای به اختلافات و چالش های بومیان خوزستان و رزمندگان دارد که با تدبیر شهید هاشمی حل و فصل شد.

صاحب‌خبر -

عملیات خیبر از مهم ترین و کلیدی ترین مقاطع هشت سال جنگ تحمیلی است که به صورت مشترک توسط نیروی زمینی ارتش و سپاه اجرایی شد .حضور چندین تن از فرماندهان جنگ همچون شهید همت، باکری، صیاد و ... در این عملیات اهمیت آن را دو چندان می کرد؛ عملیاتی که با یک طرح نظامی برای اولین بار روی هور اجرا و منجر به آزادسازی جزیره مجنون شد. «اسفند» ساخته دانش اقباشاوی روایتی از روزهای پیش از آغاز عملیات خیبر تا سوم اسفندماه است و نگاه ویژه ای به اختلافات و چالش های بومیان خوزستان و رزمندگان دارد که با تدبیر شهید هاشمی حل و فصل شد. این فیلم مقطع مهمی از زندگی شهید علی هاشمی را در شناسایی و طرح‌ریزی عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت روایت می‌کند.

«اسفند» به سیاق فیلم های دفاع مقدسی که این سال ها ساخته می‌شوند متکی بر صحنه‌های نبرد و اکشن نیست و روایت گری داستانی از آنچه در این روزهای حساس گذشت، آبشخور اصلی فیلم است. به همین جهت فیلم کاملاً متکی بر پژوهش است و ساختمان آن نیز بر مبنای نگاهی مستند ـ داستانی بنا شده و قدم به قدم شکل می گیرد؛ گرچه همین موضوع هم منجر به سکانس هایی ناکارآمد و بی اهمیت در فیلم شده که داستان را از ریتم می اندازد و به نظر می رسد با یک تدوین مجدد و حذف این صحنه ها می توان شتاب بیشتری به روایت فیلم داد. اقباشاوی در فیلم خود از بازیگران چهره استفاده نکرده و اغلب بازیگرانش بومی هستند؛ با این حال بازی های خوب بازیگرانش تبدیل به یکی از نقاط عطف فیلم شده است اما مهمترین نکته در «اسفند» به تصویر کشیدن شمایلی باورپذیر از یک قهرمان است؛ رضا مسعودی بازیگر نقش شهید هاشمی که از بومیان جنوب است با یک بازی ملموس و خلق چهره ای معمولی و مردمی از یک فرمانده جنگی، توانسته موفقیتی قابل قبول در ارائه پرتره ای از یک قهرمان عاری از اغراق و بزرگ نمایی به دست بیاورد.

«اسفند» از منظر محتوایی تلاشی قابل تامل در روایت گری از وقایع مهم و کلیدی جنگ است، اما با این حال فرم آن متاثر از آثار دهه‌های گذشته دفاع مقدس است و استفاده از عناصر و شیوه فیلم‌سازی به سبک قدیم از اقبال آن در اکران عمومی خواهد کاست.

برچسب‌ها: