به گزارش مفدا، همایش ملی نماز، تندرستی و آرامش روان در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد. در این همایش حجه الاسلام والمسلمین قرائتی رئیس ستاد اقامه نماز، محمد حسین رضایی نماینده رئیس جمهور در امر نماز، دکتر مسعود حبیبی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، دکتر زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر محمد رستمی نژاد معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، حجه الاسلام والمسلمین رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و دکتر زرهانی قائم مقام ستاد اقامه نماز حضور یافتند.
دکتر مسعود حبیبی در ابتدای سخنرانی خود با ادای احترام به حجه الاسلام محسن قرائتی به خاطر سالها تلاش، مجاهدت و خدمت در عرصه قرآن و نماز، گفت: بسیار خوشحالم که در خدمت معلم بزرگ قرآن هستم؛ کسی که سالها در زندگی همه ما حضور داشته و قرآن را با زبان ساده به خانههای ما آورده است و ما از رهنمودها و صحبتهای ایشان بسیار بهره بردهایم. برای ایشان عزت، نیکی، سلامتی و طول عمر از خداوند خواهانم.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با سپاسگزاری از دکتر زالی و همکاران ایشان به خاطر اهتمام به برگزاری چنین جلسه هدایتکنندهای، اظهار داشت: برگزاری چنین برنامههای برای جوانان نیاز است و برای کارشناسان و مدیرانی که میخواهند در حوزه نماز کار کنند، چراغ راه و هدایت خواهد بود.
نماز در زندگی انسان معنا ایجاد میکند
وی در سخنرانی خود در خصوص ارتباط نماز با آرامش روان و تندرستی، اظهار داشت: نماز ارتباط با خداوند و فرصت گفتگو با اوست؛ ما در نماز با خدا صحبت میکنیم و از او کمک میخواهیم و مهمترین مشخصهای که ایجاد میکند آرامش درونی است؛ مشخصا دعا و ارتباط با خدا احساس سبکی و آرامش درونی در انسان ایجاد میکند. دعا در همه مذاهب و ادیان، گفتگو با خداست؛ ما اصلا دعای بدون گفتگو با خدا نداریم و دعا در انسان ایجاد آرامش میکند.
حبیبی در ادامه به دیگر مختصات نماز اشاره کرد و افزود: نماز در زندگی انسان معنا ایجاد میکند؛ کلماتی که در نماز ادا میشوند معنابخش هستند مخصوصا در سوره حمد که هر کلمه آن اتصال و اتکا به خداوند و قرار گرفتن در مسیر درست را در پی دارد. میگوییم " اهدنا الصراط المستقیم " و از خداوند میخواهیم که ما را در مسیر درست قرار دهد؛ خود این مفهوم احساس معنا در زندگی را افزایش میدهد.
در نماز میگوییم خدایا فقط تو را می پرستیم و فقط از تو کمک میجوییم، این آیه آزادگی است، آیه امام حسین سرور و سالار شهیدن است؛ شعار آزادگان عالم است؛ راه حریت است؛ از این آرامش روانی بالاتر چه میخواهیم.
این مقام مسئول با اشاره به آیه " الا به ذکرالله تطمئن القلوب" بیان داشت: ویژگی ذکر خداوند اطمینان قلبی است؛ آیا از این آیه صریحتر درباره نماز داریم؟ و چه ذکری بالاتر از نماز که به انسان آرامش ببخشد. هر فراز سوره حمد قرار گرفتن در مسیر درست و اتکا به خداوند را داریم و همین به معنای افزایش امید است و موجب آرامش و اطمینان قلبی انسان میشود.
معاون وزیر بهداشت دیگر مشخصه نماز را کنترل افکار منفی در انسان دانست و خاطر نشان کرد: "ان الصلاه تنهی عن الفحشاء و المنکر" به این معناست که نماز انسان را از زشتی و منکر دور میکند؛ وقتی افکار منفی از انسان دور شود، عمل منفی هم مرتکب نخواهد شد.
در نماز به نوعی خودآگاهی دست مییابیم
وی با تاکید بر اهمیت مساله خودآگاهی در سلامت روان و تاثیر نماز بر خودآگاهی در انسان، گفت: وقتی در نماز به این اشاره میکنیم که ما کیستیم و به کجا میرویم و پروردگار ما خداوند دو عالم است به نوعی خودآگاهی دست مییابیم؛ میآموزیم که چه کسی ما را خلق کرده، به کجا میرویم، سرنوشت ما دست کیست و از چه کسی باید کمک بگیریم. در حقیقت ادای این کلمات در ذات خود نوعی شکرگزاری از نعمتهای خداوند است. هنگامی که میگوییم حمد فقط مخصوص خداست این خود حس منفیگرایی را در انسان تنزل میدهد؛ سپاسگزاری از کسی که به ما نعمت داده، افزایش رضایت باطنی را در پی خواهد داشت.
این مقام فرهنگی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود، تاثیر نماز بر اطمینان قلبی در انسان را تشریح کرد و بیان داشت: وقتی انسان احساس کرد که زندگی او هدف دارد و خالقی هست که میتواند به او تکیه کند، آرامش میگیرد و احساس پوچی از او دور میشود.
حبیبی دیگر مختصات نماز را نظم دانست و اظهار کرد: ایجاد نظم در زندگی باعث آرامش میشود و خود نماز یکی از مختصاتش نظمدهی به زندگی است. از سوی دیگر پاکیزگی درونی و بیرونی نیز آرامش در پی دارد و پریشانحالی را از نمازگزار دور میکند.
معاون وزیر در ادامه سخنان خود به ابعاد اجتماعی نماز پرداخت و با اشاره به برکات نماز جماعت و اهمیت آن در بعد اجتماعی گفت: حضور در اجتماع و برقراری ارتباطات اجتماعی موجب همدلی و گسترش روابط میشود و احساس تنهایی، اضطراب و استرس را از انسان دور میکند.
وی نماز را یکی از بزرگترین نعمات خداوند دانست و درباره تاثیرات روانشناختی آن گفت: نماز این فرصت را به فرد میدهد که بتواند در تنهایی کسی را داشته باشد و با او حرف بزند. از این رو نباید نماز را فقط یک تکلیف دینی بدانیم بلکه نماز یک راهکار روانشناختی برای زندگی بشر است که سلامت روان به ارمغان میآورد. نماز نه تنها یک عمل مذهبی که دستورالعمل حیات و زیست اجتماعی سالم است.
حبیبی با اشاره به آیه "ایاک نعبد و ایاک نستعین" توضیح داد: در نماز میگوییم خدایا فقط تو را می پرستیم و فقط از تو کمک میجوییم، این آیه آزادگی است، آیه امام حسین سرور و سالار شهیدن است؛ شعار آزادگان عالم است؛ راه حریت است؛ از این آرامش روانی بالاتر چه میخواهیم.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت در پایان با اشاره به این که نماز بزرگترین هدیه خداوند به ماست، اظهار داشت: وقتی ما بارها و بارها در حق کسی بدی میکنیم دیگر توان مراجعه به آن فرد را نداریم. اما خداوند نماز را بر ما واجب کرد و با این هدیه بزرگ خود به ما فهماند که هر چقدر بدی کردی باز هم بیا و از من مدد بخواه.