به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا، «اسماعیل بقائی» روز دوشنبه -۱۵ بهمن- در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن تبریک ایام دهه فجر و اعیاد شعبانیه به پاسداران و جانبازان، گفت: این عزیزان الگوهای سرسختی و دفاع از کیان ایرانیان هستند و به بزرگی و صبر آنها در نتیجه جنایات دشمنان ادای احترام میکنم. در حوزه دیپلماسی فعالیتهایی در هفته گذشته بوده و سفر وزیر امور خارجه به افغانستان، قطر، اجلاس اوراسیا با حضور معاون اول رئیس جمهور انجام شد.
سفر وزیر خارجه به کابل یک ابتکار طبیعی بود
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر وزیر امور خارجه به افغانستان گفت: این سفر را باید در ادامه روندی ببینیم که در چهار سال گذشته انجام شده و در راستای مراودات ایران و افغانستان به عنوان دو کشور هم کیش و مرز مورد تحلیل قرار گیرد.
بقائی با اشاره به اینکه این سفر یک ابتکار طبیعی در یک روند معقول است، گفت: پیوندهای تاریخی و دینی و فرهنگی و مذهبی با افغانستان داریم و تلاش میکنیم این اشتراکات مبنای درک متقابل منافع و حل نگرانیها باشد.
سخنگوی وزارت خارجه مهاجرت، حقابه و امنیت را از مهترین موضوعات گفتگوها اعلام کرد و گفت: این موارد در چارچوبهای دیپلماتیک مطرح شد تا دو طرف به دیدگاه مشترک رسند. مراودات ما با حکومت سرپرست وجود داشته و امیدواریم این سفر گام مهمی در فرایند رفع نگرانیها و استفاده از ظرفیتها باشد. این سفر صرفا دیپلماتیک و سیاسی نبود و گروه بزرگی از تجار وزیر را همراهی میکردند و دیدارهای خوبی با وزرای اقتصادی و اتاق بازرگانی با حضور بخش خصوصی انجام شد.
وی ادامه داد: نگرانیهای ایران درباره حقابه در سفر وزیر خارجه به کابل با مقامهای کشور میزبان مطرح شد و همه مقامات افغانستان بر ضرورت پرداخت حقابه ایران تاکید داشتند و معتقد بودند بدون وجود معاهده هم به عنوان انسان و وظیفه شرعی این موضوع را مورد توجه دارند. درباره امنیت مرز و مهاجران و پناهندگان هم بحثهای خوبی مطرح شد. در این رابطه اختلاف نظری وجود ندارد که مهاجران غیر قانونی باید با سازگار مشخصی به وطن خود بازگردند و ایران برای فراهم سازی زیرساختهای این اقدام تلاش کرده است. تعهد جامعه بین الملل در این زمینه مشخص است و ایران میخواهد این نهادها به مسئولیتهای خود در این خصوص بپردازند.
سفر وزیر خارجه به قطر، موفقیتآمیز بود
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر اخیر وزیر امور خارجه به قطر گفت: ما با قطر رابطه خیلی خوب و نزدیکی داریم و به صورت منظم درباره مناسبات دو جانبه و تحولات منطقه با هم مشورت میکنیم، این سفر، سفر خوبی بود و در عین حال فرصت بسیار خوبی برای دیدار وزیرخارجه با مسئولان ارشد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین فراهم کرد تا دو طرف به مناسبت رویدادهای اخیر دیدار و گفت وگویی داشته باشند.
ادعای انتقال پول از ایران به لبنان خبرسازی است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش ایرنا درباره شایعات انتقال پول از سوی ایران به لبنان آن را خبرسازی و فضاسازی شرورانه رژیم صهوینیستی درباره ایران و ممانعت از بازسازی لبنان دانست.
سفر نتانیاهو به واشنگتن، تحولی دوجانبه است
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر بنیامین نتانیاهو، رژیم صهیونیستی به آمریکا به منظور دیدار با دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده گفت: این سفر بین دو طرف در جریان بوده از مدتها قبل در مورد آن صحبت کرده اند و ما سعی میکنیم بر موضوعات و مسائل خود متمرکز باشیم؛ در عین حال در مورد بازتابها یا آثاری که ممکن است چنین رفت و آمدهایی بر تحولات منطقه و تحولات فلسطین داشته باشد، این بازتابها را با دقت رصد خواهیم کرد.
هر دولت و حکومتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد مورد حمایت ایران نیز است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفرهای منطقهای احمد الشرع، رئیس دوره انتقالی سوریه و موضع جمهوری اسلامی درباره نظام جدید در این کشور، توضیح داد: دکتر عراقچی هم به صراحت اعلام کردند که هر دولت و حکومتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد مورد حمایت ماست. ما بر ضرورت کمک همه طرفها به حفظ امنیت و تثبیت اوضاع در سوریه تاکید داریم و تحولات را با دقت رصد میکنیم. امیدواریم که این دوره انتقالی منجر به تشکیل یک حکومت فراگیر در سوریه شود که نماینده همه اقشار و بخشهای مختلف سوریه باشد. قاعدتا ما از هر فرصتی برای بیان دیدگاه خود استفاده میکنیم که یکی از آنها از طریق طرفها و کشورهایی است رابطه خوبی با آنها داریم و در امور سوریه هم فعال هستند.
امیدواریم رفت و آمدها میان تهران و باکو به بهبود روابط دو کشور کمک کند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره دیدارهای مقامات جمهوری آذربایجان با مقامات ایران توضیح داد: این سفر دوجانبه پس از سفر اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به باکو انجام شد. در این سفر دیدارهای خوبی صورت گرفت و مقامات ۲ کشور در مورد تقویت روابط و برخی از سوء تفاهمهای رسانهای گفتگو کردند. امیدواریم این رفت و آمدها شروع خوبی برای درک بهتر و متقابل در ارتباط با نگرانیهای مشترک و بهبود روابط بین دو کشور باشد.
تنوع بخشی به ارزهای مورد استفاده در چرخه بریکس همواره در دستور کار بوده است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تهدیدات رئیس جمهور جدید آمریکا علیه بریکس توضیح داد: بریکس بر اساس احساس نیاز کشورهای عضو برای هماهنگی و همکاری در حوزه اقتصادی تشکیل شده و با نگاه به ضرورت کمک به تثبیت و تداوم چند جانبه گرایی در سطح بینالمللی به فعالیتهای خود ادامه خواهند داد. رئیس جدید دورهای بریکس و رئیس قبلی هم در زمینه موضع خود را اعلام کردند و آنچه مهم است این است که کشورهای عضو هر گروهبندی اقتصادی با توجه به منافع متقابلی که از حضور در جمع اقتصادی و بین دولتها احساس میکنند رفتارهای خود را تنظیم میکنند. موضوع استفاده یا تنوع بخشی به ارزهای مورد استفاده در مراودات اقتصادی بین کشورهای عضو بریکس، همیشه از موضوعات مندرج در دستور کار بودهاست. در رابطه با بحث دلار هم شاید هیچ کشوری به اندازه خود آمریکا به خاطر استفاده ابزاری از این ارز برای اعمال تحریم و فشار اقتصادی بر سایر کشورها، به جایگاه دلار ضربه نزده است.
در توضیح مقامهای آمریکایی درباره قطع کمک مالی به برخی مخالفان ایران، اعترافی نهفته است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره برخی ادعاها درباره ارسال سیگنال یا چراغ سبز از سوی آمریکا به ایران، توضیح داد: حقیقتاً ما چراغی مشاهده نکردیم. در رابطه با گزارش دورهای حقوق بشر کشورها، که در چهارچوبهای زمانی مشخص کارنامه اجرای حقوق بشر، دولتهای مختلف بررسی میشود، هیئت امریکایی بنا به دلایل خود تصمیم گرفتند در مورد وضعیت حقوق بشر در خیلی از کشورها اعلام نظر نکنند که این درباره ۱۰ یا ۱۲ کشور بوده و بنابراین این موضوع در چارچوب مباحث داخلی خود آنهاست.
بقائی درباره قطع کمکهای مالی آمریکا به برخی مخالفان ایران هم گفت: مقامهای آمریکایی اعلام کرده اند که این کشور صندوق خیریه نیست و کمکهای مالی آمریکا برای پیشبرد اهداف و منافع سیاست خارجی آمریکاست. این موضعگیری اتفاقا معنادار است و مقامهای آمریکایی با این موضعگیری در حقیقت اعتراف میکنند که منابع مالی که در اختیار برخی قرار میدهند صدقه نیست و نوعی کارمزد و حقوقی است که به ازای خدماتی که از گیرندگان این منابع دریافت میکنند پرداخت میکنند؛ لذا خود این امر نشانه روشن و گواه دیگری است از سیاست مداخله جویانه آمریکا در امور سایر کشورها و مشخصاً در رابطه با دولت بایدن که از طریق منابع مالی سعی در اعمال فشار و مداخله در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران داشت.
آماده هر نوع کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گفتگوهای میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان گفت: امنیت منطقه قفقاز و همه همسایگان برای ایران بسیار مهم است که این شامل جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان است. ما با هر دو کشور رابطه خوبی داشته و رفت و آمدهای دیپلماتیک وجود دارد که در روزهای اخیر بیشتر هم شده است. پیش از این اعلام کردیم و باز هم تاکید میکنیم که آماده هر نوع کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی از جمله از طریق کمک به پیشبرد گفتگوها بین این دو کشور هستیم
سید علی موسوی سفیر جدید ایران در انگلیس میشود
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گمانه زنیها پیرامون سفرای ایران در کشورهای مختلف توضیح داد: پیش از این نام افرادی در این زمینه مطرح شده بود، اخیرا هم نامهای جدیدی مطرح شده و پس از این نیز اسمهای جدیدی مطرح میشود و به همین دلیل ما درباره شایعات رسانهای اظهار نظر نمیکنیم.
بقائی با تاکید بر اینکه روند تعیین سفرا مشخص است، گفت: به محض قطعی شدن افراد نام انها را اعلام میکنیم و در حال حاضر «سید علی موسوی» مدیر کل حقوقی وزارت خارجه به عنوان سفیر جدید ایران در انگلیس انتخاب شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مفقودی سه تبعه هندی در ایران و اعلام این موضوع از سوی وزارت خارجه هند گفت: این موضوع را وزارت خارجه هند به ما منعکس کرده است و ما با سفارت و وزارت خارجه این کشور در ارتباط هستیم و موضوع در حال بررسی است.
سفیر سوئد برای ارائه توضیحات در وزارتخارجه حاضر شد
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بازداشت محسن حکیم الهی، امام جماعت مرکز امام علی استکهلم و حکم به اخراج وی با ادعای رفع تهدیدهای بینالمللی و طرح ادعاهایی درباره این مرکز در خصوص فعالیتهای تهدیدآمیز اطلاعاتی علیه شهروندان سوئدی و ایرانیان مقیم سوئد گفت: این ادعا که قطعاً ادعای بی اساس و بی مبنایی است. مجموعه اقدامات و تحرکاتی که ظرف هفتههای اخیر از جانب سوئد مشاهده کردیم به هیچ عنوان سازنده نیست و به نظر میرسد که برخی تصمیم گیریها ناشی از اعمال نفوذ مخرب طرفهای ثالثی است که نه خیر و صلاح ایران و نه سوئد را میخواهند.
بقائی درباره آخرین تحولات در پرونده بازداشت مدیر مرکز اسلامی استکهلم گفت: به عنوان وزارت امور خارجه در راستای وظیفه ذاتی برای حمایت از حقوق اتباع ایران در خارج از کشور به این موضوع ورود کردیم و متوجه شدیم که هیچ اتهامی متوجه وی نیست و هیچ جرمی مرتکب نشده است. برای ما هم سوال این است که چرا این فرد در این مدت به نوعی به صورت خودسرانه بازداشت شده است که با هیچ یک از معیارها و موازین حقوق بین الملل و حقوق بشر این اقدام سازگار نیست. ما مراتب اعتراض خود را از مجاری دیپلماتیک به طرفهای سوئدی هم در استکهلم و هم در تهران اعلام کردیم. دیروز سفیر سوئد در وزارت خارجه حاضر شد و نگرانیهای جمهوری اسلامی ایران صریحاً به وی تذکر داده شد.
درخواست خود از آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای پرهیز از سیاسیکاری را تکرار میکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره تکرار ادعاهای سیاسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه برنامه هستهای ایران با تاکید بر اینکه آژانس یک نهاد فنی و دارای رسالت و مسئولیتهای کاملاً مشخص در چارچوب موافقتنامههای ذیربط است، گفت: ما همواره مقامات آژانس را دعوت کردهایم که به وظایف و مسئولیتهای فنی و تخصصی خود برای حصول اطمینان از عدم اشاعه هستهای پایبند باشند و از اظهار نظرهایی که شائبه نگاه سیاسی یا تحت تاثیر قرار گرفتن آنها از برخی ملاحظات سیاسی دولتهای خاص را دارد، پرهیز کنند. این رویکرد هم به اعتبار آژانس آسیب زده و هم جایگاه شخص مدیرکل را در راستای ایفای وظایف دچار مشکل میکند؛ لذا باز تکرار میکنیم که آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید متعهد به رعایت رویهها و قوانینی که ناظر بر ایفای وظایف تخصصی و فنی آژانس است، باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین وضعیت سفارتخانه ایران در سوریه گفت: قبلا هم گفته شده که در رابطه با بازگشایی سفارتخانه ها، زمینهها یا پیش زمینههایی لازم است که باید انجام شده و بسترهای لازم، هم از لحاظ سیاسی و هم از لحاظ تامین امنیت سفارت فراهم شود و پس از حصول اطمینان نسبت به این امر درباره بازگشایی سفارتخانهها تصمیمگیری صورت گیرد.
از مذاکرهای که تامین کننده منافع مردم باشد ابایی نداریم
سخنگوی وزارت امور خارجه درپاسخ به پرسش دیگری درباره مذاکره برای رفع تحریم با اشاره به اینکه درباره موضوع گفتگو و مذاکره زیاد و بیش از حد صحبت شده است، گفت: در زمانی که شرایط مساعد بوده و ما اطمینان حاصل کنیم که از طریق گفتگو و مذاکره میتوانیم منافع جمهوری اسلامی و ملت ایران را تامین و تضمین کنیم، حتما در این مورد اقدام خواهیم کرد. مذاکره امری نیست که به صورت یک سویه در مورد آن صحبت شده یا به خاطر آن التماس شود. مواضع ما مشخص و روشن است که از سوی مقامهای مختلف هم به آن اشاره شده و بر اساس همین مواضع ما مسیر آینده را انتخاب خواهیم کرد.
سوءاستفاده از ابزار تحریم برای اعمال فشار بر کشورها را مردود میدانیم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحولات و اعتراضات صورت گرفته در صربستان با تاکید بر اینکه موضع ثابت ایران عدم دخالت در امور داخلی کشورهاست، گفت: ایران به عنوان کشوری که از ناحیه تحریمهای غیرقانونی آمریکا و دیگر کشورها آسیب دیده در این زمینه موضع ثابتی داشته و سوءاستفاده از ابزار تحریم برای اعمال فشار بر کشورها را مردود و ناقض حقوق بشر و مردم آن کشور میدانیم.
سفر رئیس مجلس عراق در راستای دیپلماسی پارلمانی میان دو کشور است
بقائی درباره سفر رئیس مجلس عراق به ایران این سفر را در چارچوب دیپلماسی پارلمانی بین دو کشور دانست و توضیح داد: طبق برنامهریزی انجام شده رئیس مجلس عراق قرار است که با رئیس مجلس ایران، رئیس قوه قضاییه و رئیسجمهور دیدار و در ارتباط با مسائل دوجانبه و منطقه رایزنی کنند.
بقایی در واکنش به خبرهای منتشر شده درباره احتمال تمدید حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق گفت هم گفت: ایران حضور نیروهای نظامی بیگانه در منطقه را به هیچ عنوان در جهت ثبات و امنیت کشورهای منطقه نمیداند و این موضع ثابت جمهوری اسلامی ایران است.
سیاست خارجی ایران بر مبنای سه اصل حکمت، عزت و مصلحت برای تامین و حفظ منافع ملی فعال است
سخنگوی وزارت امور خارجه درپاسخ به پرسشی درباره دستاوردهای جمهوری اسلامی در حوزه سیاست خارجی، با اشاره به اینکه در این زمینه میتوان ساعتها صحبت کرد، گفت: سیاست خارجی ایران بر مبنای اصول انقلاب و سه اصل حکمت، عزت و مصلحت برای تامین و حفظ منافع ملی فعال بوده است. این اصول در دولت چهاردهم هم با تاکید بر سیاست خارجی پویا و اثرگذار در چند ماه اخیر ادامه یافته و تلاشهای زیادی برای حراست از امنیت ملی ایران و جلوگیری از شرارتهایی که در منطقه و فراتر از منطقه در کمین منافع ملی و امنیت جمهوری اسلامی بوده است، انجام شده است.
بقائی درباره برنامه وزارت امور خارجه برای افزایش تعاملات تجاری ایران با کشورهای منطقه توضیح داد: سیاست همسایگی از قبل هم مدنظر دولتهای متفاوت در ایران بوده است، این سیاست در دولت فعلی هم با جدیت و شتاب بیشتری علیرغم همه چالشها در منطقه دنبال شده و چالشهای امنیتی مانع این نشده است که ایران از همکاری اقتصادی با کشورهای همسایه صرفنظر کند.
ادامه دارد ...
∎