شناسهٔ خبر: 71162013 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

فقاهت زنان باید در حوزه‌های علمیه جا بیفتد

آیت‌الله تحریری با اشاره به امکان فقاهت بانوان در حوزه‌های علمیه، گفت: ابتدا باید چهارچوب‌های این موضوع از لحاظ دینی، اجتماعی و سیاسی مورد نقد و بررسی قرار گیرد و پس از آنکه این مسئله مورد پذیرش قرار گرفت، می‌تواند اجرا شود.

صاحب‌خبر -

آیت الله «محمدباقر تحریری» در مورد فقاهت بانوان و نقش حوزه‌های علمیه در این موضوع، اظهار کرد: این مسئله از لحاظ عمومی مبحث جدیدی است البته اجمالاً در حوزه ها در رابطه با شئون مختص آقایان و خانم ها بحث شده است و درباره حضور بانوان در عرصه های عمومی دینی مانند حاکمیت، قضاوت و فتوا دادن نظرات متفاوتی وجود دارد.

تولیت مدرسه علمیه مروی افزود: برخی از مراجع کنونی همانند مقام معظم رهبری در بعضی از عرصه ها همچون قضاوت و صدور فتوا مسئله جواز ورود بانوان با شرایط خاص خود را صادر کرده اند، شرایطی همچون جایگاه بالا و صیانت نفسانی و روحی.

وی در ادامه گفت: آیت الله جوادی آملی از جمله علمایی است که چنین اعتقادی دارد. این مباحث در حوزه ها باید ابتدا از سوی علمای بزرگ مطرح شود زیرا هر بحثی شأن خاص خود را دارد. طرح این مسئله از سوی مقام معظم رهبری که از مرجعیت بالایی برخوردار هستند، سزاوار است. سایر علمایی که بخواهند به صورت تخصصی وارد این عرصه شوند ابتدا باید آن فقاهت را داشته باشند و ثانیاً در حوزه های علمیه این مسئله جا بیفتد تا جنبه اجرایی پیدا کند زیرا مباحث باید مراحلی را طی کنند. ابتدا باید چهارچوب های آنها روشن شود و از لحاظ مسائل دینی، اجتماعی و سیاسی مورد نقد و بررسی قرار گیرد. پس از آنکه این مسئله مورد پذیرش قرار گرفت اصل آن می تواند اجرا شود.

آیت الله تحریری در مورد موضوع تحول در حوزه های علمیه، تصریح کرد: مسئله تحول از ابتدای طرح دین و معارف دینی برای جوامع بشری در ادوار مختلف مطرح بوده است. در این عرصه اقتضائاتی وجود داشته که شامل بیان معارف دین و مسائل اجرایی دین می شود. این مسئله تا انقلاب اسلامی استمرار داشته و امروز دین در مرحله عمومی با شاخصه تعالیم اهل بیت(ع) و فقاهت شیعه پیاده می شود.

تولیت مدرسه علمیه مروی تأکید کرد: با توجه به اینکه این امر در عرصه های مختلف اجتماع پیش از آن سابقه نداشته، مسائل اصلی مورد پذیرش دین و علمای دین به تعبیر حضرت امام(ره) «فقه جواهری» باید با موضوعات جزئی منطبق شود زیرا موضوعات جزئی زیادی برای ما در عرصه های مختلف بخصوص علم و تحولات علمی نظیر نانو و هوش مصنوعی و امثالهم پیش می آید؛ بنابراین ما نیاز به فقیهانی داریم که هم موضوع را به خوبی درک و هم احکام آن موضوع را مطابق با اصول استخراج و اعلام کنند بنابراین ما بر این اساس و چهارچوب نیاز به تحولی بزرگ داریم که هم مراجع و هم مقام معظم رهبری به آن معتقد هستند.

وی در مورد نقش حوزه های علمیه در کادرسازی برای مدیریت مساجد، خاطرنشان کرد: کادرسازی در حوزه های علمیه باید تحقق پیدا کند البته این امر در حال انجام است و برخی از مسئولان برای اداره مساجد از سوی مقام معظم رهبری و سایر مراجع در شهرستان ها تعیین شدند اما باید بیشتر به آن اهمیت داده شود تا احیای کارکردی واقعی تحقق پیدا کند.