به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، فرود عسگری روز دوشنبه در نشست خبری با تشریح عملکرد چند ماه اخیر گمرک ایران، اظهار کرد: طی ۱۰ ماه سال جاری عملیات گمرکی ۱۵۸ میلیون تن کالا انجام شده است که با ۹ درصد افزایش حجم تجارت روبرو بودیم.
وی عنوان کرد: مقصد کالاهای صادراتی ایران به کشورهای چین با بیش از ۱۲ میلیارد دلار، عراق، امارات و ترکیه بوده است؛ در حوزه واردات نیز خودرو، شمش طلا، ذرت دامی، گوشی تلفن همراه، کنجاله سویا در صدر اقلام عمده وارداتی هستند.
رئیس کل گمرک ایران بیان کرد: امارات متحده در رتبه اول صادرات به ایران، چین در مکان دوم و ترکیه در رتبه سوم واقع شدند.
عسگری اضافه کرد: در این مدت ۹ میلیون دستگاه گوشی تلفن همراه و ۱۶۹ میلیون دلار خودروی برقی وارد کردیم و در عین حال ۱۳۹ هزار تن پسته به ارزش بیش از ۱ میلیارد صادر کردیم.
وی با بیان اینکه چهار هزار و ۸۷۲ قلم کالای از مبادی گمرکی کشور صادر شده است، گفت: ۵۰ درصد از کالاهای صادراتی، رشد ۵۰ درصدی در وزن و ۵۳ درصدی از حیث ارزش داشته اند.
رئیس کل گمرک با اشاره به آمار واردات ۱۰ ماهه ایران از اتحادیه اروپا، اظهار داشت: آلمان در صدر صادرات به ایران با ارزش تقریباً ۲ میلیارد دلار است و با ۳۴۴ هزار تن کالا به ارزش ۵۰۴ میلیون دلار آلمان، بلغارستان و ایتالیا مقاصد صادراتی ما به اروپا هستند.
عسگری افزود: آمار واردات نیز از کشورهای همسایه ۳۰ میلیارد دلار است که با کاهش وزن ۷ درصدی و رشد ۱۰ درصدی ارزش روبرو بوده است.
وی بابیان اینکه ۹۴.۷ همت درآمد از محل حقوق ورودی و مالیات بر ارزش افزوده داشتیم، اظهار داشت: ۲۳ ردیف درآمدهای گمرکی داشتیم که تقریباً ۱۳ همت با رشد ۶۶ درصدی بوده است و مجموع دریافتی ما از حقوق ورودی ۲۳ ردیف درآمدی و مالیات ارزش افزوده ۲۲۱ همت با رشد ۴۰ درصد روبرو بوده است.
رئیس کل گمرک ایران با اعلام اینکه در ۱۰ ماهه سال جاری ۸۱ تن شمش طلا وارد کشور کردیم، گفت: وضعیت واردات خودرو هم اینگونه بوده است که ۴۱ هزار و ۲۹۷ خودرو ترخیص شده از گمرک داشتیم که رشد ۷۰۸ درصدی در تعداد و ۷۴۹ درصدی در ارزش داشته است.
وی با بیان اینکه در ۱۰ ماهه امسال ۸۱ تن شمش طلا وارد کشور شده که از نظر وزنی ۲۳۴ درصد و از نظر ارزش ۳۰۳ درصد رشد داشته است، گفت: در سال جاری در زمینه واردات خودرو ۴۱ هزار و ۲۹۷ دستگاه به ارزش ۷۷۷ میلیون دلار ترخیص شده که رشد ۷۴۴ درصدی در ارزش نسبت به ۱۰ ماهه سال قبل داشته است.
وی یادآور شد که از سال ۱۳۹۴ سامانه جامع امور گمرکی در حوزه واردات آغاز به کارکرد و سپس این سامانه را به ترانزیت و نهایتا صادرات تسری دادیم.
عسگری بیان کرد: بر اساس اطلاعات و دیتاهایی که داریم دنبال راهاندازی هوش مصنوعی برای تحلیل ریسک ها با همکاری معاونت علمی فناوری ریاستجمهوری هستیم تا بتوانیم ریسکهای بخش تجارت ازجمله کالاهای با ریسک بالا «هایریسک» را شناسایی کنیم که با این اقدام، ارجاع محموله ها به ایکسری کمتر میشود، چون کالاهای کم ریسک به مسیر سبز هدایت میشوند. همچنین نشستی هم اخیرا با وزیر راه درخصوص پایانههای حمل و نقل داشتیم و قرار شد ورود و خروج و نصب ایکسریها ساماندهی شود.
وی خاطرنشان کرد: ۲۱ دستگاه ایکس ری در گمرکات مرزی کشور داریم که عمدتا در مرزهای با تردد بالا قرار دارند؛ ۱۴ دستگاه از این ایکسریها متعلق به دولت و ۱۲ دستگاه متعلق به بخش خصوصی است، ۵ دستگاه هم قدیمی است و ۳ دستگاه دیگر هم به زودی افتتاح میشود که در مرزهای بازرگان و ماهیرود است. برخی گمرکات حتی یک دستگاه ایکسری ندارند ولی گمرکات اصلی که ۹۰ درصد عملیات ورود و خروج کالا را انجام میدهند، دارای ایکسری هستند.
وی با تأکید بر اینکه از سال ۱۳۹۷ واردات کالاهای غیر ضرور ممنوع است که به دو سه هزار قلم میرسد، گفت: عمده واردات ما کالاهای اساسی است؛ اخیرا واردات آیفون از گمرکات بر اساس مصوبه ابلاغی آغاز شده که البته همه کالاها باید ثبت سفارش شده و منشا ارزی آنها به بانک مرکزی اعلام و کد رهگیری داشته باشند.
رئیس کل گمرک یادآور شد: اخیرا ترخیص یک محموله ۶۰۰ دستگاهی گوشی آیفون در یکی از گمرکات اجرایی (شهید باهنر) داشتهایم و چند ثبت سفارش دیگر از این کالا از دیگر گمرکات داشتهایم که برای همه آنها مجوز سازمان تنظیمات رادیویی اخذ شده است.
وی در خصوص واردات خودروی کارکرده گفت: قانون ساماندهی واردات خودرو مصوب آبان ۱۴۰۰ بوده و سپس در خرداد ۱۴۰۲ با الحاقیه ای به آن، ۳ ماده جدید به این قانون افزوده شد که در آن واردات خودروی دست دوم هم ذکر شده است؛ در قانون بودجه ۱۴۰۲ هم امکان واردات خودروی زیر ۵ سال آمده است در قانون برنامه هفتم هم اجازه داده شده تا خودروی با عمر ۱۰ سال وارد شود که نیاز به تصویب آییننامه هیات وزیران دارد.
معاون وزیر اقتصاد ادامه داد: اگر واردات خودروهای دست دوم در سامانه وزارت صمت ثبت سفارش شود، ما هم ترخیص این خودروها را آغاز می کنیم اما تاکنون هیچ خودروی دست دومی وارد نشده است.
وی ادامه داد: در عین حال چند سالی است که گمرک درگیر واردات اتوبوس های اربعین است، ولی هیچ خودرویی در این زمینه نیز ترخیص نشده است؛ با این حال کاملا آماده همکاری هستیم تا هر تعداد اتوبوس برای اربعین نیاز باشد را ترخیص کنیم.