به گزارش مفدا ارومیه، نشست دو روزه مسوولان و رابطان دبیرخانه ستاد اقامه نماز دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز و سازمانهای تابعه وزارت بهداشت روز یکشنبه ۱۴ بهمن ماه در سالن اجتماعات صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت برگزار شد.
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت در ابتدای این نشست ضمن تبریک به مناسبت آغاز ماه مبارک شعبان، اعیاد شعبانیه و سالروز میلاد امام حسین(ع) اظهار کرد: برگزاری این نشست دو روزه در این ایام مبارک و سالروز ولادت اقامه کننده حقیقی نماز، سیدالشهداء را به فال نیک میگیریم و امیدواریم خروجی این نشست به کیفیتبخشی و تعالی بیشتر فعالیتهای حوزه نماز در دانشگاهها منجر شود.
دکتر جواد باقری اظهار کرد: چند موضوع در دستور کار و اهداف برگزاری این نشست دو روزه داریم که باید مد نظر و مورد تاکید قرار گیرد. برگزاری این نشست دو روزه که با حضور شما خادمان و مسوولان دبیرخانههای ستاد اقدامه نماز برگزار شده است، دو رویکرد آموزشی، تبیینی و ترویجی در حوزه برنامهریزی فریضه مهم نماز دارد. بعد آموزشی نشست، دوره آموزشی با عنوان "اجراییسازی فرهنگ اقامه نماز" در قالب یک دوره ۱۶ ساعته آموزشی است که ۸ ساعت آن به صورت حضوری طی این نشست دو روزه برگزار میشود و مابقی به صورت غیرحضوری خواهد بود.
وی خاطر نشان کرد: دومین رویکرد و هدف از برگزاری این نشست دو روزه، رویکرد تبیینی و ترویجی فعالیتهای حوزه نماز است که به صورت مسأله محوری با حضور میهمانان و اساتید مربوطه انجام خواهد شد. مسجد محوری در فعالیتهای فرهنگی و دینی در دانشگاهها، شعار این نشست است. ما طی این نشست دو روزه با طرح تجارب برتر، بررسی ایدههای خلاقانه از طریق گفتگو و بارش افکار و استفاده از اساتید مجرب و مسئولین مربوطه در این حوزه سعی داریم موضوع اهداف نشست را دنبال کنیم. اگر ستادهای توسعه و ترویج فرهنگ اقامه نماز دانشگاهها، بتوانند با برنامهریزی و استفاده از برنامه نو و خلاقانه به فعال کردن ظرفیتها و کارکردهای متعالی مسجد و نمازخانهها در دانشگاهها برنامهریزی کنند، قطعا میتوانیم محور بودن مسجد و نمازخانه را در برنامهها و فعالیتهای مختلف فرهنگی و دینی بیشتر دنبال کنیم.
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: ما تلاش داریم برای اولین بار در حوزه دبیرخانههای ستاد نماز، کلان منطقه دبیرخانههای نماز را در دانشگاههای علوم پزشکی فعال و دنبال کنیم تا انشاءالله در مسیر تقویت و تعالی جایگاه فریضه مهم نماز در سطح دانشگاهها، بتوانیم گامهای مضاعفتری برداریم.
وی خطاب به مسوولان و رابطان دبیرخانه ستاد اقامه نماز دانشگاههای علوم پزشکی گفت: انتظار ما از مسئولین محترم دبیرخانههای نماز این است که طی نشست دو روزه تجربههای موفق و ایدههای خلاقانه خود را در ارتباط با موضوع نشست به اشتراک بگذارند.
باقری تاکید کرد: باید فعالیتهای دانشجو محور، الگو و سرلوحه فعالیتهای مختلف فرهنگی و دینی ما در دانشگاهها باشد. دانشجومحوری در فعالیتهای دانشگاههای علوم پزشکی مورد تاکید دکتر حبیبی معاون محترم فرهنگی و دانشجویی وزارت است و باید رویکرد اصلی برنامههای فرهنگی معاونت باشد، از این رو انتظار داریم در حوزه نماز نیز بتوانیم از ظرفیتهای دانشجویان بیشتر از گذشته در دانشگاهها بهره مند شویم.
فعالیتهای قرآنی و فرهنگی مکمل یکدیگر هستند
در ادامه سعید بابایی مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت در جمع مسوولان و رابطان دبیرخانه ستاد اقامه نماز دانشگاههای علوم پزشکی اظهار کرد: در فضای دانشگاهی خط و مرزی بین فعالیتهای قرآن و عترت و امور فرهنگی وجود ندارد و این دو موضوع مکمل یکدیگر هستند. باید با کمک شما عزیزان این خط و مرزها در محیطهای دانشگاهی برداشته شود چرا که قرآن و عترت پایه و زیر بنای فرهنگ است و جدایی این دو مقوله معنایی ندارد. امیدوارم شما مسوولان دبیرخانههای ستاد اقامه نماز با همفکری و تعامل در مسیر تقویت فعالیتهای فرهنگی دانشگاهها اقدامات سازندهای برداریم و در این مسیر تعامل با دانشجویان و فعالان نهادهای دانشجویی به خصوص کانونهای قرآن و عترت، کانونهای فرهنگی، تشکلهای اسلامی و.. امری ضروری است.
وی با تاکید بر تسلط و مهارت برای گفتگو با دانشجوی امروزی در مسیر فعالیتهای تقویت جایگاه نماز در سطح دانشگاهها اظهار کرد: باید با زبان و گفتمان دانشجوی امروزی با دانشجویان صحبت کنیم و بتوانیم مشکلات آنها را مرتفع کنیم. اگر بتوانیم در مسیر فعالیتهای فرهنگی شبکههای خود را از ظرفیتهای دانشجویان، اساتید و کارمندان دانشگاهها تقویت کنیم، قطعا میتوانیم به موفقیتهای بزرگی دست یابیم. نقش دانشجویان و فعالان نهادهای دانشجویی به خصوص کانونهای فرهنگی، کانونهای قرآن و عترت و کانونهای نماز در تقویت جایگاه نماز در فضای دانشگاهی و همچنین در توسعه نمازخانهها و مساجد دانشگاهها بر هیچ کس پوشیده نیست.
بابایی به نقش مسجد محوری در فضای دانشگاهی تاکید کرد و گفت: باید مسجد را محور برخی فعالیتهای فرهنگی در دانشگاهها پایهگذاری کنیم تا انس بیشتری دانشجویان با مساجد پیدا کنند. اگر قرار است مراسم فرهنگی، افتتاحیه یا نشست توجیهی و آموزشی در فضای دانشگاهی برگزار شود چه بهتر این مراسمها در داخل مساجد یا نمازخانههای مساجد برگزار شود و مساجد و نمازخانهها را باید به عنوان یک مرجع اصلی در فضای دانشگاهی قلمداد کنیم.
مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت تصریح کرد: یکی از مهمترین کانونهای معرفتزایی و ترویج مباحث فرهنگی و دینی میان دانشجویان، مساجد دانشگاهی هستند. امروزه مساجد دانشگاهها علاوه بر نقشی که در فضای دانشگاهی دارند، به عنوان مرکز محوری برای انجام فعالیتهای دینی در شهرها به شمار میآیند.
وی بر لزوم احیای کارکردهای مساجد تاکید و خاطرنشان کرد: امام جماعت و روحانی باید بین مسجد و دانشگاه ارتباط برقرار کند تا از این طریق دانشجویان به مسجد جذب شوند؛ در این میان کانونهای فرهنگی هنری نیز نقش مهمی در جذابیت مساجد دارند.
بابایی اظهار کرد: خواهشی که از خادمان و مسوولان دبیرخانههای ستاد اقامه نماز دانشگاهها دارم این است که تعامل و ارتباط خود را با دانشجویان مستحکم کنید و با حضور در خوابگاهها، مشکلات صنفی و رفاهی آنها را پیگیری کنید و در مسیر فعالیتهای فرهنگی، نیازهای آنها را بررسی کنید.
مساجد پیوستگی فرد و جامعه در دیدگاه و اندیشه مکتب اسلامی هستند
همچنین در ادامه حجت الاسلام سیدمهدی میراحمدی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در وزارت بهداشت به بیان نقش مساجد در تمدنسازی انقلاب اسلامی و جامعهپردازی پرداخت و دقایقی به فرمایشات و فرازهای مقام معظم رهبری نسبت به جایگاه مساجد اشاره کرد.
وی ضمن تبریک به مناسبت میلاد حضرت امام حسین(ع) و اعیاد شعبانیه اظهار کرد: همه ما به امام حسین(ع) مدیون هستیم و همه زندگی خود را مدیون سالار شهیدان هستیم چرا که فلسفه و قیام امام حسین(ع) و نهضت عاشورا موضوع نماز است.
میراحمدی اظهار کرد: تعبیر مقام معظم رهبری نسبت به موضوع مسجد دارای اهمیت خاصی است و در این نشست به بازخوانی فرمایشات حضرت آقا و نقش مساجد در جامعهپردازی و تمدنسازی انقلاب اسلامی میپردازم.
وی خاطرنشان کرد: این انقلاب اسلامی یک انقلاب دینی و مذهبی است و در دنیا به عنوان یک انقلاب دینی شناخته شده و مرکز اصلی فعالیتهای انقلاب اسلامی مسجد است. مسجد پایگاه و مرکز اصلی انقلاب اسلامی بوده است. در دوران طاغوت، مساجد بودند که نقش گستردهای در پیروزی انقلاب اسلامی و نهضت اسلامی داشتند. مساجد در دوران قبل از انقلاب و حین مبارزات و شکلگیری نهضت اسلامی نقش به سزایی ایفا کرد. همچنین نقش مسجد در دفاع مقدس یک نقش جانانه بود و در طول هشت سال دفاع مقدس نقش مساجد بود که باعث پیروزیهای بزرگ رزمندگان شد.
میراحمدی در ادامه اظهار کرد: امام راحل هوشمندانه مساجد را در اوایل انقلاب اسلامی، به عنوان پایگاه و مراکز تجمع و همفکری معرفی کردند. کمیتههای انقلاب اسلامی در مساجد شکل گرفت. وام های قرض الحسنه در مساجد شکل و رونق گرفت و جمعآوری کمکها برای رزمندگان در مساجد شکل گرفت و در مجموع مساجد نقش مهمی در این مسیر ایفا کردند و حتی نقش مساجد در مقابل تهاجم فرهنگی دشمنان غیر قابل انکار است.
وی به تعابیر حضرت آقا در خصوص اهمیت مساجد پرداخت و گفت: یکی از ابتکارات مهم امام خمینی و در حقیقت یکی از هنرهای بزرگ این مرد الهی این بود که اوایل انقلاب اسلامی، مسجد را محور فعالیتها قرار دادند؛ نگاه امام به مسجد یک نگاه کلان و محوری بود. به تعبیر امام خمینی، مساجد سنگر هستند و باید همواره مساجد را ازجوانان پر کنیم. حضرت آقا در اجلاسهای متعدد تعابیر و فرازهای ارزشمندی در خصوص جایگاه نماز و مسجد بیان کردند و معظم له میفرمایند یکی از پرمغزترین و زیباترین ابتکارات دین اسلام در آغاز تشکیل جامعه اسلامی، هویتی به نام مسجد است و مسجد باید مرکز اصلی فعالیت و کار باشد.
میراحمدی مچنین اضافه کرد: مسجد از نگاه حضرت آقا و در فرهنگ اسلامی خانه خدا و خانه مردم است و مامنی است برای خلوت انس با خدا و جلوت حشر با مردم و در واقع مسجد کانون ذکر، معراج معنوی و عرصه علم و جهاد و کانون تدبیر دنیوی است.
حجت الاسلام میراحمدی با تاکید به اینکه مسجد فقط محل عبادت نیست، اظهار کرد: مساجد پایگاه فعالیتهای سیاسی است و علاوه بر فعالیتهای عبادی باید محلی برای برگزاری نشستها نیز باشد و به تعبیر حضرت آقا مسجد مظهر آمیختگی دنیا و آخرت است و در واقع مساجد پیوستگی فرد و جامعه در دیدگاه و اندیشه مکتب اسلامی هستند.
میان مسجد و مراکز آموزشی پیوند شایستهای برقرار شود
وی اظهار کرد: حضرت آقا در تعریف جایگاه مسجد میفرمایند: "میان مسجد و مراکز آموزشی در هر محل، همکاری و پیوند تعریف شده و شایستهای برقرار شود. چه نیکوست که دانش آموزان برجسته و ممتاز در هر محل، در مسجد و در برابر چشم مردم و از سوی امام جماعت، تشویق شوند. مسجد باید رابطه خود را با جوانانی که ازدواج میکنند، با کسانی که به موفقیتهای علمی و اجتماعی و هنری و ورزشی دست مییابند، با صاحب همتانی که کمک به دیگران را وجهه همت میسازند ، با غمدیدگانی که غمگساری میجویند و حتی با نوزادانی که متولد میشوند، برقرار و مستحکم کند. مسجد باید در هر منطقه و محل، مأمن و مایه خیر و برکت باشد و به طریق اولی، وسیله زحمت و آزار مجاوران نگردد. پخش صداهای آزاردهنده به ویژه در شب و هنگام آسایش مردم، کاری ناروا و در مواردی خلاف شرع است. تنها صدائی که باید از مسجد در فضا طنین بیفکند بانگ اذان با صوت خوش و دلنواز است."
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: شما رابطان و مسوولان دبیرخانههای ستاد اقامه نماز باید در مسیر بازسازی و تجهیز مساجد و نمازخانههای دانشگاهها تلاش کنید. برخی نمازخانهها و مساجد در فضای دانشگاهی نیاز است به لحاظ تجهیزات، فرش، رنگ آمیزی و... مورد بازنگری قرار گیرد و باید شما مطالبهگر این موضوعات در فضای دانشگاهی باشید. حضرت آقا میگویند عمران مساجد و پرداختن به آرایههای معنوی و ظاهری مساجد وظایف همگان است و نباید از آن به راحتی عبور کرد. همچنین دسترسی آسان برای اقامه نماز یکی از وظایف شماست که باید مورد توجه قرار دهید. جانمایی نمازخانهها در محلهای قابل دسترس یکی از موضوعات مهم است که باید توجه به آن کرد.
همچنین استاد دانشگاه و ارزیاب ستاد اقامه نماز در نشست رابطان و مسوولان دبیرخانه ستاد اقامه نماز دانشگاههای علوم پزشکی گفت: چندین مطالعه نشان داده که نماز اثرات مثبتی بر وضعیت سلامتی جسم و روان فرد دارد .همچنین رابطه ذهن و جسم در نماز میتواند زمینهای برای غلبه بر مشکلات زندگی، کاهش اضطراب و افسردگی با تکیه بر نصرت و راهنمایی الهی باشد .
وی افزود: دعا و نیایش منظم و بلندمدت میتواند با اثر بر نواحی مختلف و سیستمهای پیچیده مغزی، در ادراک، شناخت و احساسات ما تاثیر خوبی داشته باشد. آکور و همکاران در مطالعهای که در کشور مالزی بر روی پرستاران مسلمان شاغل در مرکز پزشکی دانشگاه ماالیا انجام دادند، گزارش دادند که بین نماز و رضایت از زندگی، همبستگی مثبت و قوی وجود دارد و نماز در کاهش استرس در زندگی این پرستاران مسلمان نقش دارد.
وی اظهار کرد: همچنین در مطالعهای دیگر که در آن رابطه بین دینداری و عملکرد شناختی در مسلمانان مورد بررسی قرار گرفته است، گزارش شد که نماز در دوران میانسالی به طور قابل توجهی احتمال ابتلاء به اختلالات شناختی همچون آلزایمر را در جمعیتی از زنان عرب باالی ۶۵ سال سن در فلسطین، کاهش میدهد.
اسماعیلی افزود: همچنین در مطالعهای که به منظور بررسی تأثیر نماز و دعا بر روی ۶۴ مسلمان بالغ بین ۱۸ تا ۸۵ سال سن در بیمارستان بریگام صورت گرفت، نشان داده شد که نماز موجب کاهش استرس و افسردگی در بیماران بستری در بیمارستان شده و در عین حال آرامش و امید را در بین این بیماران افزایش میدهد. ۷۵ درصد از شرکت کنندگان در این مطالعه بیان کردند که اسلام عامل مهمی در زندگی آنها است.
وی گفت: تجارب مذهبی و معنوی میتواند، احتمال ابتلاء به بیماریهایی همچون افسردگی و آلزایمر را کاهش دهد . همچنین تجارب مذهبی و معنوی میتواند در افزایش شادابی فرد مؤثر باشد. این تجارب میتواند در کاهش ترس و اضطراب فرد مؤثر باشد. همچنین اعمال مذهبی میتواند در پیشگیری و درمان بیماریهای فیزیولوژیک نیز نقش داشته باشد. انجام عبادات مذهبی با بیماریهای قلبی عروقی کمتری همراه است .
اسماعیلی خاطرنشان کرد: در طول سه دهه گذشته، علم پزشکی به طور فزایندهای تمایل داشته که از پزشکی ذهن و بدن برای درمان و مدیریت برخی از بیماریها و اختالالت روانی کمک بگیرد. دین همیشه روش های مفیدی در عالج بیماریهای فیزیولوژیکی و روانی ارائه کرده است.
وی گفت: پژوهشهای متعددی به بررسی ارتباط بین عملکرد مغز و امور معنوی پرداخته اند و چندین مطالعه ارتباط بین تعهدات و اعمال مذهبی و معنوی با سلامتی افراد را مورد بررسی قرار داده اند و سطوح عالی معنویت و دینداری با عوارض کمتر بیماریها، بهبود کیفیت زندگی، سطوح پایین افسردگی و استرس روانی و مرگ و میر کمتر مرتبط بوده است.
اسماعیلی گفت: یکی از دغدغه های بشر امروز و حتی دولت ها موضوع فرهنگ و امور فرهنگی است. پرداختن به امور فرهنگی از جمله نماز و توسعه فرهنگ متناسب با پیشرفت سایر امور، امری ضروری و غیرقابل اجتناب است.
این استاد دانشگاه گفت: همجنین بی توجهی به مقوله فرهنگ نماز، نارسایی در سایر حوزه ها را به دنبال دارد؛ ازاین روست که توسعه فرهنگ نماز در کنار توسعه سیاسی، توسعه اجتماعی و توسعه اقتصادی به عنوان یکی از وظایف حکومت ها به شمار میرود. پیچیدگی جامعه امروز و رشد سرسام آور فناوری، مراکز فرهنگی را وادار می کند که در نحوه ارائه خدمات نیز بازنگری داشته باشند تا خدمات ارائه شده مورد پذیرش و قبول مخاطبان قرار گیرد و از اثربخشی لازم برخوردار باشد.
اسماعیلی گفت: برای بررسی و ارزیابی اثربخشی فعالیتهای فرهنگی به نظر میرسد ارائه تعریف دقیق، درست و قابل سنجش از فرهنگ و سازمان و فعالیت های آن ضروری باشد. این تعاریف کمک می کند فعالیتهای انجام شده به درستی با اهداف از پیش تعیین شده در معرض قضاوت و داوری منصفانه قرار گیرد و از اعمال نظرهای شخصی ممانعت کند. تحقیقات نشان میدهدکه در عصر کنونی تحولات شگرف دانش مدیریت وجود نظام ارزیابی اثربخشی را اجتناب ناپذیر کرده است؛ به گونهای که نبود نظام ارزیابی اثربخشی در ابعاد مختلف سازمانهای فرهنگی، اعم از ارزیابی در استفاده از منابع و امکانات، کارکنان، اهداف و استراتژی ها؛ به عنوان یکی از علایم بیماریهای سازمانهای فرهنگی قلمداد میکنند
به گزارش مفدا ارومیه، نشست دو روزه مسوولان و رابطان دبیرخانه ستاد اقامه نماز دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز و سازمانهای تابعه وزارت بهداشت روز یکشنبه ۱۴ بهمن ماه در سالن اجتماعات صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت برگزار شد.
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت در ابتدای این نشست ضمن تبریک به مناسبت آغاز ماه مبارک شعبان، اعیاد شعبانیه و سالروز میلاد امام حسین(ع) اظهار کرد: برگزاری این نشست دو روزه در این ایام مبارک و سالروز ولادت اقامه کننده حقیقی نماز، سیدالشهداء را به فال نیک میگیریم و امیدواریم خروجی این نشست به کیفیتبخشی و تعالی بیشتر فعالیتهای حوزه نماز در دانشگاهها منجر شود.
دکتر جواد باقری اظهار کرد: چند موضوع در دستور کار و اهداف برگزاری این نشست دو روزه داریم که باید مد نظر و مورد تاکید قرار گیرد. برگزاری این نشست دو روزه که با حضور شما خادمان و مسوولان دبیرخانههای ستاد اقدامه نماز برگزار شده است، دو رویکرد آموزشی، تبیینی و ترویجی در حوزه برنامهریزی فریضه مهم نماز دارد. بعد آموزشی نشست، دوره آموزشی با عنوان "اجراییسازی فرهنگ اقامه نماز" در قالب یک دوره ۱۶ ساعته آموزشی است که ۸ ساعت آن به صورت حضوری طی این نشست دو روزه برگزار میشود و مابقی به صورت غیرحضوری خواهد بود.
وی خاطر نشان کرد: دومین رویکرد و هدف از برگزاری این نشست دو روزه، رویکرد تبیینی و ترویجی فعالیتهای حوزه نماز است که به صورت مسأله محوری با حضور میهمانان و اساتید مربوطه انجام خواهد شد. مسجد محوری در فعالیتهای فرهنگی و دینی در دانشگاهها، شعار این نشست است. ما طی این نشست دو روزه با طرح تجارب برتر، بررسی ایدههای خلاقانه از طریق گفتگو و بارش افکار و استفاده از اساتید مجرب و مسئولین مربوطه در این حوزه سعی داریم موضوع اهداف نشست را دنبال کنیم. اگر ستادهای توسعه و ترویج فرهنگ اقامه نماز دانشگاهها، بتوانند با برنامهریزی و استفاده از برنامه نو و خلاقانه به فعال کردن ظرفیتها و کارکردهای متعالی مسجد و نمازخانهها در دانشگاهها برنامهریزی کنند، قطعا میتوانیم محور بودن مسجد و نمازخانه را در برنامهها و فعالیتهای مختلف فرهنگی و دینی بیشتر دنبال کنیم.
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: ما تلاش داریم برای اولین بار در حوزه دبیرخانههای ستاد نماز، کلان منطقه دبیرخانههای نماز را در دانشگاههای علوم پزشکی فعال و دنبال کنیم تا انشاءالله در مسیر تقویت و تعالی جایگاه فریضه مهم نماز در سطح دانشگاهها، بتوانیم گامهای مضاعفتری برداریم.
وی خطاب به مسوولان و رابطان دبیرخانه ستاد اقامه نماز دانشگاههای علوم پزشکی گفت: انتظار ما از مسئولین محترم دبیرخانههای نماز این است که طی نشست دو روزه تجربههای موفق و ایدههای خلاقانه خود را در ارتباط با موضوع نشست به اشتراک بگذارند.
باقری تاکید کرد: باید فعالیتهای دانشجو محور، الگو و سرلوحه فعالیتهای مختلف فرهنگی و دینی ما در دانشگاهها باشد. دانشجومحوری در فعالیتهای دانشگاههای علوم پزشکی مورد تاکید دکتر حبیبی معاون محترم فرهنگی و دانشجویی وزارت است و باید رویکرد اصلی برنامههای فرهنگی معاونت باشد، از این رو انتظار داریم در حوزه نماز نیز بتوانیم از ظرفیتهای دانشجویان بیشتر از گذشته در دانشگاهها بهره مند شویم.
فعالیتهای قرآنی و فرهنگی مکمل یکدیگر هستند
در ادامه سعید بابایی مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت در جمع مسوولان و رابطان دبیرخانه ستاد اقامه نماز دانشگاههای علوم پزشکی اظهار کرد: در فضای دانشگاهی خط و مرزی بین فعالیتهای قرآن و عترت و امور فرهنگی وجود ندارد و این دو موضوع مکمل یکدیگر هستند. باید با کمک شما عزیزان این خط و مرزها در محیطهای دانشگاهی برداشته شود چرا که قرآن و عترت پایه و زیر بنای فرهنگ است و جدایی این دو مقوله معنایی ندارد. امیدوارم شما مسوولان دبیرخانههای ستاد اقامه نماز با همفکری و تعامل در مسیر تقویت فعالیتهای فرهنگی دانشگاهها اقدامات سازندهای برداریم و در این مسیر تعامل با دانشجویان و فعالان نهادهای دانشجویی به خصوص کانونهای قرآن و عترت، کانونهای فرهنگی، تشکلهای اسلامی و.. امری ضروری است.
وی با تاکید بر تسلط و مهارت برای گفتگو با دانشجوی امروزی در مسیر فعالیتهای تقویت جایگاه نماز در سطح دانشگاهها اظهار کرد: باید با زبان و گفتمان دانشجوی امروزی با دانشجویان صحبت کنیم و بتوانیم مشکلات آنها را مرتفع کنیم. اگر بتوانیم در مسیر فعالیتهای فرهنگی شبکههای خود را از ظرفیتهای دانشجویان، اساتید و کارمندان دانشگاهها تقویت کنیم، قطعا میتوانیم به موفقیتهای بزرگی دست یابیم. نقش دانشجویان و فعالان نهادهای دانشجویی به خصوص کانونهای فرهنگی، کانونهای قرآن و عترت و کانونهای نماز در تقویت جایگاه نماز در فضای دانشگاهی و همچنین در توسعه نمازخانهها و مساجد دانشگاهها بر هیچ کس پوشیده نیست.
بابایی به نقش مسجد محوری در فضای دانشگاهی تاکید کرد و گفت: باید مسجد را محور برخی فعالیتهای فرهنگی در دانشگاهها پایهگذاری کنیم تا انس بیشتری دانشجویان با مساجد پیدا کنند. اگر قرار است مراسم فرهنگی، افتتاحیه یا نشست توجیهی و آموزشی در فضای دانشگاهی برگزار شود چه بهتر این مراسمها در داخل مساجد یا نمازخانههای مساجد برگزار شود و مساجد و نمازخانهها را باید به عنوان یک مرجع اصلی در فضای دانشگاهی قلمداد کنیم.
مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت تصریح کرد: یکی از مهمترین کانونهای معرفتزایی و ترویج مباحث فرهنگی و دینی میان دانشجویان، مساجد دانشگاهی هستند. امروزه مساجد دانشگاهها علاوه بر نقشی که در فضای دانشگاهی دارند، به عنوان مرکز محوری برای انجام فعالیتهای دینی در شهرها به شمار میآیند.
وی بر لزوم احیای کارکردهای مساجد تاکید و خاطرنشان کرد: امام جماعت و روحانی باید بین مسجد و دانشگاه ارتباط برقرار کند تا از این طریق دانشجویان به مسجد جذب شوند؛ در این میان کانونهای فرهنگی هنری نیز نقش مهمی در جذابیت مساجد دارند.
بابایی اظهار کرد: خواهشی که از خادمان و مسوولان دبیرخانههای ستاد اقامه نماز دانشگاهها دارم این است که تعامل و ارتباط خود را با دانشجویان مستحکم کنید و با حضور در خوابگاهها، مشکلات صنفی و رفاهی آنها را پیگیری کنید و در مسیر فعالیتهای فرهنگی، نیازهای آنها را بررسی کنید.
مساجد پیوستگی فرد و جامعه در دیدگاه و اندیشه مکتب اسلامی هستند
همچنین در ادامه حجت الاسلام سیدمهدی میراحمدی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در وزارت بهداشت به بیان نقش مساجد در تمدنسازی انقلاب اسلامی و جامعهپردازی پرداخت و دقایقی به فرمایشات و فرازهای مقام معظم رهبری نسبت به جایگاه مساجد اشاره کرد.
وی ضمن تبریک به مناسبت میلاد حضرت امام حسین(ع) و اعیاد شعبانیه اظهار کرد: همه ما به امام حسین(ع) مدیون هستیم و همه زندگی خود را مدیون سالار شهیدان هستیم چرا که فلسفه و قیام امام حسین(ع) و نهضت عاشورا موضوع نماز است.
میراحمدی اظهار کرد: تعبیر مقام معظم رهبری نسبت به موضوع مسجد دارای اهمیت خاصی است و در این نشست به بازخوانی فرمایشات حضرت آقا و نقش مساجد در جامعهپردازی و تمدنسازی انقلاب اسلامی میپردازم.
وی خاطرنشان کرد: این انقلاب اسلامی یک انقلاب دینی و مذهبی است و در دنیا به عنوان یک انقلاب دینی شناخته شده و مرکز اصلی فعالیتهای انقلاب اسلامی مسجد است. مسجد پایگاه و مرکز اصلی انقلاب اسلامی بوده است. در دوران طاغوت، مساجد بودند که نقش گستردهای در پیروزی انقلاب اسلامی و نهضت اسلامی داشتند. مساجد در دوران قبل از انقلاب و حین مبارزات و شکلگیری نهضت اسلامی نقش به سزایی ایفا کرد. همچنین نقش مسجد در دفاع مقدس یک نقش جانانه بود و در طول هشت سال دفاع مقدس نقش مساجد بود که باعث پیروزیهای بزرگ رزمندگان شد.
میراحمدی در ادامه اظهار کرد: امام راحل هوشمندانه مساجد را در اوایل انقلاب اسلامی، به عنوان پایگاه و مراکز تجمع و همفکری معرفی کردند. کمیتههای انقلاب اسلامی در مساجد شکل گرفت. وام های قرض الحسنه در مساجد شکل و رونق گرفت و جمعآوری کمکها برای رزمندگان در مساجد شکل گرفت و در مجموع مساجد نقش مهمی در این مسیر ایفا کردند و حتی نقش مساجد در مقابل تهاجم فرهنگی دشمنان غیر قابل انکار است.
وی به تعابیر حضرت آقا در خصوص اهمیت مساجد پرداخت و گفت: یکی از ابتکارات مهم امام خمینی و در حقیقت یکی از هنرهای بزرگ این مرد الهی این بود که اوایل انقلاب اسلامی، مسجد را محور فعالیتها قرار دادند؛ نگاه امام به مسجد یک نگاه کلان و محوری بود. به تعبیر امام خمینی، مساجد سنگر هستند و باید همواره مساجد را ازجوانان پر کنیم. حضرت آقا در اجلاسهای متعدد تعابیر و فرازهای ارزشمندی در خصوص جایگاه نماز و مسجد بیان کردند و معظم له میفرمایند یکی از پرمغزترین و زیباترین ابتکارات دین اسلام در آغاز تشکیل جامعه اسلامی، هویتی به نام مسجد است و مسجد باید مرکز اصلی فعالیت و کار باشد.
میراحمدی مچنین اضافه کرد: مسجد از نگاه حضرت آقا و در فرهنگ اسلامی خانه خدا و خانه مردم است و مامنی است برای خلوت انس با خدا و جلوت حشر با مردم و در واقع مسجد کانون ذکر، معراج معنوی و عرصه علم و جهاد و کانون تدبیر دنیوی است.
حجت الاسلام میراحمدی با تاکید به اینکه مسجد فقط محل عبادت نیست، اظهار کرد: مساجد پایگاه فعالیتهای سیاسی است و علاوه بر فعالیتهای عبادی باید محلی برای برگزاری نشستها نیز باشد و به تعبیر حضرت آقا مسجد مظهر آمیختگی دنیا و آخرت است و در واقع مساجد پیوستگی فرد و جامعه در دیدگاه و اندیشه مکتب اسلامی هستند.
میان مسجد و مراکز آموزشی پیوند شایستهای برقرار شود
وی اظهار کرد: حضرت آقا در تعریف جایگاه مسجد میفرمایند: "میان مسجد و مراکز آموزشی در هر محل، همکاری و پیوند تعریف شده و شایستهای برقرار شود. چه نیکوست که دانش آموزان برجسته و ممتاز در هر محل، در مسجد و در برابر چشم مردم و از سوی امام جماعت، تشویق شوند. مسجد باید رابطه خود را با جوانانی که ازدواج میکنند، با کسانی که به موفقیتهای علمی و اجتماعی و هنری و ورزشی دست مییابند، با صاحب همتانی که کمک به دیگران را وجهه همت میسازند ، با غمدیدگانی که غمگساری میجویند و حتی با نوزادانی که متولد میشوند، برقرار و مستحکم کند. مسجد باید در هر منطقه و محل، مأمن و مایه خیر و برکت باشد و به طریق اولی، وسیله زحمت و آزار مجاوران نگردد. پخش صداهای آزاردهنده به ویژه در شب و هنگام آسایش مردم، کاری ناروا و در مواردی خلاف شرع است. تنها صدائی که باید از مسجد در فضا طنین بیفکند بانگ اذان با صوت خوش و دلنواز است."
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: شما رابطان و مسوولان دبیرخانههای ستاد اقامه نماز باید در مسیر بازسازی و تجهیز مساجد و نمازخانههای دانشگاهها تلاش کنید. برخی نمازخانهها و مساجد در فضای دانشگاهی نیاز است به لحاظ تجهیزات، فرش، رنگ آمیزی و... مورد بازنگری قرار گیرد و باید شما مطالبهگر این موضوعات در فضای دانشگاهی باشید. حضرت آقا میگویند عمران مساجد و پرداختن به آرایههای معنوی و ظاهری مساجد وظایف همگان است و نباید از آن به راحتی عبور کرد. همچنین دسترسی آسان برای اقامه نماز یکی از وظایف شماست که باید مورد توجه قرار دهید. جانمایی نمازخانهها در محلهای قابل دسترس یکی از موضوعات مهم است که باید توجه به آن کرد.
همچنین استاد دانشگاه و ارزیاب ستاد اقامه نماز در نشست رابطان و مسوولان دبیرخانه ستاد اقامه نماز دانشگاههای علوم پزشکی گفت: چندین مطالعه نشان داده که نماز اثرات مثبتی بر وضعیت سلامتی جسم و روان فرد دارد .همچنین رابطه ذهن و جسم در نماز میتواند زمینهای برای غلبه بر مشکلات زندگی، کاهش اضطراب و افسردگی با تکیه بر نصرت و راهنمایی الهی باشد .
وی افزود: دعا و نیایش منظم و بلندمدت میتواند با اثر بر نواحی مختلف و سیستمهای پیچیده مغزی، در ادراک، شناخت و احساسات ما تاثیر خوبی داشته باشد. آکور و همکاران در مطالعهای که در کشور مالزی بر روی پرستاران مسلمان شاغل در مرکز پزشکی دانشگاه ماالیا انجام دادند، گزارش دادند که بین نماز و رضایت از زندگی، همبستگی مثبت و قوی وجود دارد و نماز در کاهش استرس در زندگی این پرستاران مسلمان نقش دارد.
وی اظهار کرد: همچنین در مطالعهای دیگر که در آن رابطه بین دینداری و عملکرد شناختی در مسلمانان مورد بررسی قرار گرفته است، گزارش شد که نماز در دوران میانسالی به طور قابل توجهی احتمال ابتلاء به اختلالات شناختی همچون آلزایمر را در جمعیتی از زنان عرب باالی ۶۵ سال سن در فلسطین، کاهش میدهد.
اسماعیلی افزود: همچنین در مطالعهای که به منظور بررسی تأثیر نماز و دعا بر روی ۶۴ مسلمان بالغ بین ۱۸ تا ۸۵ سال سن در بیمارستان بریگام صورت گرفت، نشان داده شد که نماز موجب کاهش استرس و افسردگی در بیماران بستری در بیمارستان شده و در عین حال آرامش و امید را در بین این بیماران افزایش میدهد. ۷۵ درصد از شرکت کنندگان در این مطالعه بیان کردند که اسلام عامل مهمی در زندگی آنها است.
وی گفت: تجارب مذهبی و معنوی میتواند، احتمال ابتلاء به بیماریهایی همچون افسردگی و آلزایمر را کاهش دهد . همچنین تجارب مذهبی و معنوی میتواند در افزایش شادابی فرد مؤثر باشد. این تجارب میتواند در کاهش ترس و اضطراب فرد مؤثر باشد. همچنین اعمال مذهبی میتواند در پیشگیری و درمان بیماریهای فیزیولوژیک نیز نقش داشته باشد. انجام عبادات مذهبی با بیماریهای قلبی عروقی کمتری همراه است .
اسماعیلی خاطرنشان کرد: در طول سه دهه گذشته، علم پزشکی به طور فزایندهای تمایل داشته که از پزشکی ذهن و بدن برای درمان و مدیریت برخی از بیماریها و اختالالت روانی کمک بگیرد. دین همیشه روش های مفیدی در عالج بیماریهای فیزیولوژیکی و روانی ارائه کرده است.
وی گفت: پژوهشهای متعددی به بررسی ارتباط بین عملکرد مغز و امور معنوی پرداخته اند و چندین مطالعه ارتباط بین تعهدات و اعمال مذهبی و معنوی با سلامتی افراد را مورد بررسی قرار داده اند و سطوح عالی معنویت و دینداری با عوارض کمتر بیماریها، بهبود کیفیت زندگی، سطوح پایین افسردگی و استرس روانی و مرگ و میر کمتر مرتبط بوده است.
اسماعیلی گفت: یکی از دغدغه های بشر امروز و حتی دولت ها موضوع فرهنگ و امور فرهنگی است. پرداختن به امور فرهنگی از جمله نماز و توسعه فرهنگ متناسب با پیشرفت سایر امور، امری ضروری و غیرقابل اجتناب است.
این استاد دانشگاه گفت: همجنین بی توجهی به مقوله فرهنگ نماز، نارسایی در سایر حوزه ها را به دنبال دارد؛ ازاین روست که توسعه فرهنگ نماز در کنار توسعه سیاسی، توسعه اجتماعی و توسعه اقتصادی به عنوان یکی از وظایف حکومت ها به شمار میرود. پیچیدگی جامعه امروز و رشد سرسام آور فناوری، مراکز فرهنگی را وادار می کند که در نحوه ارائه خدمات نیز بازنگری داشته باشند تا خدمات ارائه شده مورد پذیرش و قبول مخاطبان قرار گیرد و از اثربخشی لازم برخوردار باشد.
اسماعیلی گفت: برای بررسی و ارزیابی اثربخشی فعالیتهای فرهنگی به نظر میرسد ارائه تعریف دقیق، درست و قابل سنجش از فرهنگ و سازمان و فعالیت های آن ضروری باشد. این تعاریف کمک می کند فعالیتهای انجام شده به درستی با اهداف از پیش تعیین شده در معرض قضاوت و داوری منصفانه قرار گیرد و از اعمال نظرهای شخصی ممانعت کند. تحقیقات نشان میدهدکه در عصر کنونی تحولات شگرف دانش مدیریت وجود نظام ارزیابی اثربخشی را اجتناب ناپذیر کرده است؛ به گونهای که نبود نظام ارزیابی اثربخشی در ابعاد مختلف سازمانهای فرهنگی، اعم از ارزیابی در استفاده از منابع و امکانات، کارکنان، اهداف و استراتژی ها؛ به عنوان یکی از علایم بیماریهای سازمانهای فرهنگی قلمداد میکنند