جوان آنلاین: نتانیاهو اعزام تیم مذاکرهکننده به قطر برای گفتوگو درباره مرحله دوم آتشبس در غزه را به پس از دیدار خود با ترامپ موکول کرده است، اقدامی که به احتمال زیاد با هدف طفره رفتن از تعهدات آتشبس و افزایش فشارها برای خارج کردن حماس از روند مذاکرات است، اما این تحرکات که حتی صهیونیستها نیز با آن به مخالفت برخاستهاند، میتواند دوباره آتش جنگ در غزه را شعلهور کرده و بازگشت اسرا به خانههایشان را دچار مشکل کند.
به گزارش «جوان»، اگرچه مرحله اول توافق آتشبس در غزه بین حماس و رژیم صهیونیستی در مدت دو هفته با آزادی تعدادی از اسرا از بین دو طرف، بدون مشکل خاصی انجام شد، اما به نظر میرسد اجرای فاز دوم این توافق با، اما و اگرهای زیادی همراه است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی که توافق با حماس را بنابه فشارهای داخلی و بینالمللی پذیرفت و رضایت چندانی از امتیاز دادن به حماس نداشت، اکنون در مرحله دوم مذاکرات کارشکنی میکند. نتانیاهو روز یکشنبه در اظهاراتی مبهم درباره زمان ازسرگیری مرحله دوم توافق آتشبس در نوار غزه و تبادل اسرا، برگزاری مذاکرات را به نشستی در واشینگتن موکول کرد.
به گزارش الجزیره، دفتر نخستوزیر اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد که نتانیاهو با استیو ویتکوف، فرستاده ویژه رئیسجمهور امریکا، درباره روند اجرای مرحله دوم توافق تبادل اسرا گفتوگو کرده است. در این بیانیه آمده است که دو طرف توافق کردهاند مذاکرات مرحله دوم روز دوشنبه در جریان نشستی در واشینگتن آغاز شود. به گفته سخنگوی کاخ سفید، نتانیاهو در کاخ سفید با دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا گفتوگو خواهد کرد.
در این میان شبکه ۱۲ اسرائیل گزارش داد که نتانیاهو به فکر جایگزینی «ران درمر» وزیر امور راهبردی اسرائیل با «دیوید بارنیا» رئیس موساد برای سرپرستی هیئت مذاکرهکننده تلآویو در مذاکرات آتشبس است. منابع آگاه به این شبکه گفتند که انتخاب ران درمر، تبعات زیادی برای توافق خواهد داشت و حتی ممکن است موجب شکست مذاکرات در همین مرحله اول شود.
این تأخیر باعث نگرانی برخی از ناظران شده که بر این باورند میتواند تأثیر منفی بر روند مذاکرات با حماس بگذارد، بهویژه از آنجایی که این مذاکرات معمولاً از طریق میانجیهایی مانند قطر و مصر انجام میشود، نه مستقیماً با ایالات متحده. انتظار میرود نتانیاهو در این دیدار با ترامپ درباره مسائل مربوط به وضعیت غزه، اسرای اسرائیلی و موضع تلآویو در قبال آتشبس گفتوگو کند. تحلیلگران معتقدند که انتقال محل مذاکرات از دوحه و قاهره به واشینگتن و عدم حضور نمایندگان حماس در این مذاکرات، نشاندهنده نیت نتانیاهو برای تغییر در روند مذاکرات و احتمالاً فرار از اجرای تعهدات است. بنابراین، این تأخیر ممکن است نشاندهنده تمایل نتانیاهو برای کسب حمایت ایالات متحده پیش از پیشبرد مذاکرات باشد، بهویژه در شرایطی که چالشهای سیاسی و امنیتی پیرامون این توافق وجود دارد. این اقدامات باعث ایجاد ابهام در نیت نتانیاهو و نگرانیهایی درباره سرنوشت آتشبس و تعهدات اسرائیل در قبال آن شده است. کابینه نتانیاهو دنبال کنار گذاشتن حماس از تحولات سیاسی و امنیتی غزه است و به همین دلیل قصد دارد با دولت جدید ترامپ در این زمینه رایزنی کند. این درحالی است که ترامپ هفته گذشته در اظهاراتی جنجالی مدعی شد که ساکنان غزه باید به کشورهای اردن و مصر بروند که با هدف کوچاندن اجباری آنها انجام میشود، طرحی که تنها از سوی وزرای افراطی اسرائیل با استقبال مواجه شد و جامعه جهانی به شدت با آن مخالفت کرد.
مخالفت صهیونیستها با تعویق مذاکرات
صهیونیستها که مذاکرات آتشبس را بارقه امیدی برای بازگرداندن اسرای خود میدانند، با سیاستهای نتانیاهو برای مرحله دوم مذاکرات مخالفت کردهاند. رؤسای موساد و شاباک هشدار دادهاند که این تغییر میتواند به مذاکرات مرحله دوم آسیب برساند. وبگاه آکسیوس روز یکشنبه به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی نوشت: «نتانیاهو تصمیم به لغو دیدار با تیم مذاکرهکننده گرفته و ترجیح میدهد همه چیز را تا دیدار با ترامپ به تعویق بیندازد». این مقام ارشد اسرائیلی به آکسیوس گفت: «آنچه امروز اتفاق افتاد، در مورد مرحله دوم نگرانکننده است و امیدواریم که بر مرحله اول تأثیر نگذارد». همزمان با این تحولات، خانواده اسرای اسرائیلی در غزه هشدار دادند که نتانیاهو و وزرای افراطی کابینه او در تلاش برای به شکست رساندن توافق مبادله اسرا هستند. آنها در پیامی به ترامپ اعلام کردند: «نتانیاهو تلاش خواهد کرد همانطور که در دوره بایدن از رسیدن به توافق طفره رفت، این کار را این بار نیز انجام دهد بنابراین نباید اجازه این کار داده شود».
مرحله دوم آتشبس به نفع مقاومت
با اینکه نتانیاهو قصد امتیازگیری بیشتر از فلسطینیان را دارد، اما نماینده حماس در لبنان اعلام کرد مرحله دوم مذاکرات آتشبس در غزه سخت، اما بیشتر به نفع مقاومت خواهد بود. احمد عبدالهادی در گفتوگو با سایت خبری المیادین گفت: «افسران و سربازانی که مقاومت به اسارت گرفته است، برگ برندهای برای مقاومت است. فضا اکنون نسبت به قبل مثبتتر شده است که موقعیت مقاومت را تقویت میکند». عبدالهادی افزود: «با وجودی که رژیم صهیونیستی سقف مطالبات را بالا خواهد برد و شروط جدیدی مطرح خواهد کرد، اما شرایط نشان میدهد توافق آتشبس ادامه خواهد داشت.»
در صورتی که نتانیاهو بخواهد جنگ با حماس را ازسربگیرد، سرزمینهای اشغالی بیش از پیش ناامنتر خواهد شد و از آنجا که این جنبش نیروهای خود را سازماندهی و هزاران رزمنده جدید را جذب کرده است، این مسئله چالش بزرگی برای ارتش اشغالگر برای دستاوردسازی در غزه ایجاد خواهد کرد. از طرفی، بدنه ارتش نیز توان لازم برای بازگشت مجدد به میادین جنگ را ندارد و سستی و ضعف مستولی شده بر نیروهای نظامی، نتانیاهو را در رسیدن به اهدافش ناکام خواهد گذاشت. علاوه بر این، سایر گروههای مقاومت در منطقه به ویژه انصارالله یمن هشدار دادهاند که اگر اسرائیل بخواهد جنگ در غزه را ادامه دهد، دامنه عملیات خود را به سرزمینهای اشغالی تشدید خواهند کرد.