شناسهٔ خبر: 71148300 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: سازمان بهزیستی | لینک خبر

عضو شورای عالی راهبردی سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد

ایران یکی از سالمندترین کشورهای خاورمیانه تا سال ۲۰۵۰/ ضرورت توجه ویژه به سالمندان در برنامه‌های کلان کشور

عضو شورای عالی راهبردی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی و سایر نهادهای بین‌المللی پیش بینی کرده‌اند که ایران تا سال ۲۰۵۰ یکی از سالمندترین کشورها در خاورمیانه خواهد بود، گفت: نیاز به توجه ویژه به سالمندان در برنامه‌های کلان کشور وجود دارد که باید مورد عنایت قرار گیرد تا از بروز بحرانهای آتی جلوگیری شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر انصاری در مراسم رونمایی از طرح توانمندسازی زنان با بیان اینکه هشدارهای بحث سالمندی از دو دهه قبل برای کشور به صدا در آمده بود، اظهار کرد: در مقطعی اقدامات اولیه مناسبی انجام شد. در دهه ۷۰ باتوجه به پیش‌بینی‌هایی که در رابطه با رشد جمعیت و سالمندی انجام شد بحث تاسیس دوره‌های تکمیلی مرتبط با سالمندی برای اولین بار در دانشگاه بهزیستی صورت گرفت.

وی افزود: امروز با رشد سالمندی مواجهیم و جمعیت سالمندی ایران از ۷ درصد در دهه ۷۰ به ۱۰ درصد رسیده و پیش بینی می‌شود که به حدود ۳۰ درصد تا سال ۱۴۳۰ خواهد رسید.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر انصاری با تاکید بر اینکه چالش‌ها و بحران‌های افزایش جمعیت سالمندی بدون زیرساخت‌های مناسب می‌تواند بحرانهای اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی و سیاسی را برای کشور ایجاد کند، ادامه داد: قطعا هزینه‌های بهداشت و درمان و کمبود نیروهای کارآمد و نیاز به حمایت‌های اجتماعی بیشتر احساس می‌شود.

عضو شورای عالی راهبردی سازمان بهزیستی با بیان اینکه دولت در سیاست‌ها و برنامه‌های خود باید برنامه‌های جامعی را در نظر بگیرد، گفت: بحث بیمه‌های اجتماعی و امکانات درمانی و آموزش‌های سلامت محور برای سالمندان از موارد اجتناب‌ناپذیر است. اکنون، شاهد مسائلی مانند سالمندان مجرد، سالمندآزاری و فقدان حمایت‌های کافی از سالمندان هستیم.

بنابر اظهارات وی، سازمان بهداشت جهانی و سایر نهادهای بین‌المللی پیش بینی کرده‌اند که ایران تا سال ۲۰۵۰ یکی از سالمندترین کشورها خواهد بود. این موارد نیاز به توجه ویژه به سالمندان در برنامه‌های کلان کشور دارد که باید مورد عنایت قرار گیرد تا از بروز بحرانهای آتی جلوگیری شود.

وی معتقد است که برای رسیدن به این مفهوم، فعالیتهای بخشی تا حدودی انجام شده است اما فعالیتهای فرابخشی کمرنگ است. امروز وزارت بهداشت باید به صورت جدی در حوزه فعالیتهای علمی و تخصصی خود، بخش قابل توجهی از ظرفیت خود را به آموزشهای سالمندی و دوره‌های تکمیلی برای فارغ التحصیلان اختصاص دهند. به نظر در ترکیب شورایی که در این رابطه می‌خواهند کار کنند باید به طور جدی شاهد و ناظر موضوع نهادهای علمی و دانشگاهی باشیم.

وی با اشاره به اینکه به نظر مدیریت شهری نتوانسته اقدامات لازم را در رابطه با رشد جمعیت سالمندی در فضای مبلمان شهری و فضاهای فرهنگی شهری به خود اختصاص دهد، گفت: شهرداری‌ها و مدیریت شهری یکی از بخش‌هایی است که باید فعالیت‌های بین بخشی و فرابخشی را به طور جدی سامان دهند تا در فضای پارکها فضای مناسبی برای استفاده سالمندان به وجود آید و از سوی دیگر مکانهایی را برای تشکل‌های سالمندی اختصاص دهند.

پیگیری بهزیستی کشور برای بازیابی هویت محلات

دکتر احترامی قائم مقام رئیس سازمان بهزیستی در مراسم رونمایی از طرح توانمندسازی زنان با اشاره به شکل‌گیری کار در محلات اظهار کرد: این برنامه با نظر رییس سازمان تدوین و تاکید شده و به همین منظور دبیرخانه‌ای تاسیس شده است.

وی افزود: قصد ما این است که با طراحی‌های علمی اساتید کمک کنیم تا کار جدی در محلات صورت گیرد، بازیابی هویت محلی و مشارکت در محلات رخ دهد و به مفاهیم اصلی همسایگی بازگردیم. در این راستا از شبکه داوطلبان، شبکه خدمت‌گیرندگان و مفهوم سطح بندی خدمات به تدریج استفاده خواهیم کرد.

وی در توضیح بیشتر این طرح گفت: در مرحله اول با آموزش و پرورش کار شروع می‌شود، چراکه باور داریم معلمان مهمترین پایه‌گذاران سلامت و گسترش آگاهی در جامعه هستند، لذا از بازنشستگان آموزش و پرورش که افراد تأثیرگذاری هستند، بهره گیری می‌کنیم.

احترامی در ادامه ابراز امیدواری کرد که حدود هزار نفر در این دوره آموزشی به صورت مستقیم آموزش داده شوند. سپس کار به سطوح دیگر گسترش می‌یابد. این مجموعه برای بازنشستگان و قرار است گسترش بیشتری پیدا کند.

تنهایی و انزوا تهدیدی جدی برای سالمندان

 احمد دلبری  مشاور رئیس سازمان بهزیستی کشور در امور سالمندان گفت: چهار هزار نفر از سالمندان مجهول الهویه در آسایشگاه‌ها هستند که با توجه به آمار ۸۰ هزار نفری تجرد قطعی و آمار 2 میلیون و ۷۰۰ هزار نفری تاخیر در ازدواج، این رقم در آینده افزایش خواهد یافت.

وی خاطرنشان کرد: اکنون ۴۰ درصد ازدواج‌ها منجر به تک فرزندی هستند و اعلام شده است که در آینده یک زن و شوهر باید چهار سالمند را مدیریت کنند.

مشاور عالی سالمندان سازمان بهزیستی کشور گفت: با وجود تمام پیشرفت‌ها چون تا امروز درگیر توسعه‌یافتگی بودیم، حال و روز بدی در حوزه سالمندی خواهیم داشت.

دلبری با تاکید بر لزوم گسترش علم سالمندی، افزود: اگر سه هزار متخصص کودکان نداشتیم، نمی‌توانستیم مرگ و میر کودکان را کنترل کنیم و با توجه به اینکه بیماری‌های سالمندان چند برابر کودکان است؛ نیاز به گسترش علم سالمندی است که اقدامات در این زمینه را دیر شروع کردیم.

مشاور عالی سالمندان سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: تنهایی و انزوا تهدیدی جدی برای سالمندان به شمار می‌رود.