شناسهٔ خبر: 71148021 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

اهدای ۱۹۰۰ قطعه سکه تاریخی توسط واقف قوچانی به موزه حرم رضوی

رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، از اهدای نزدیک به یک هزار و ۹۰۰ قطعه سکه تاریخی توسط واقف قوچانی، به موزه این آستان مقدس، خبر داد.

صاحب‌خبر -

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید جلال حسینی دراین‌خصوص به خبرنگار ما، اظهار کرد: این مجموعه اهدایی مشتمل بر سکه‌های تاریخی ضرب چکشی و ماشینی متعلق به حدود ۱۴۰ کشور و مستعمرات سابق جهان است که از سوی محسن جعفرنیا، مجموعه‌دار قوچانی، به موزه آستان قدس رضوی، اهدا شد.
وی ادامه داد: از جمله این کشورها و مستعمرات سابق می‌توان از جزیره باربادوس، جزیره برمودا، بوروندی، جزایر کوک، فیجی، کارائیب شرقی، جزیره جرسی، لائوس و...، نام برد.
حسینی گفت: این سکه‌ها مربوط به سلسله‌ها و دوره‌های هخامنشیان، اشکانیان، کوشانیان هند، ساسانیان، عباسیان، خوارزمشاهیان، غوریان هند، جغتاییان، تیموریان، هباریان سند (هندوستان)، صفویه، قاجاریه و همچنین سلسله‌های مختلف چین باستان، می‌شود.
وی افزود: همچنین سکه‌های طلای دوره‌های قاجار، پهلوی و جمهوری اسلامی، در بین آثار این مجموعه اهدایی، به چشم می‌خورد.

روایت چگونگی جمع‌آوری سکه‌ها

در ادامه، محسن جعفرنیا در معرفی خود، بیان کرد: دارای دکتری طراحی صنعتی هستم و در حال حاضر نیز ۱۲ سال است در یکی از دانشگاه‌های کشور چین، تدریس می‌کنم.
وی اضافه کرد: از ۶ سالگی در حال گردآوری سکه‌ هستم و تاکنون موفق شدم از بیش از ۱۰۰ کشور جهان، سکه‌های تاریخی، جمع‌آوری کنم.
جعفرنیا با اشاره به اینکه در هر دوره از عمرش انگیزه متفاوتی برای جمع‌آوری این سکه‌های تاریخی داشته است، گفت: به طور مثال، در دوران کودکی، به سکه‌ها به‌عنوان فلزات کوچک براق، علاقه داشتم، بعدها به دلیل حفظ فرهنگ کشور، ترغیب شدم تا سکه‌های تاریخی را گردآوری کنم.
وی افزود: متأسفانه گاهی افرادی که چنین سکه‌های قدیمی اعم از سکه‌های نقره و طلا دارند، به دلیل نیاز مالی، آنها را در بازار می‌فروشند.
این سکه‌ها گاهی توسط قاچاقچیان از کشور خارج شده و به موزه‌های دیگر کشورها فروخته می‌شود.
گاهی نیز باوجود داشتن ارزش تاریخی و فرهنگی، این سکه‌ها ذوب می‌شود تا از جنس نقره و طلای آنها استفاده شود.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: من هم به‌صورت تصادفی در قوچان از این موضوع خبردار شده و تحت تأثیر قرار گرفتم، بنابراین از جواهرفروشی خریدار این سکه‌ها خواستم تا آن‌ها را به من بفروشد وبدین‌ترتیب، توانستم چند کیلو سکه نقره از دوره‌های مختلف جمع‌آوری کنم.
جعفرنیا گفت: چه در دوران تحصیلم در هندوستان و چه در دوران سکونتم در چین، همچنان در تکاپو بوده و در هر مکانی سکه قدیمی ایرانی می‌دیدم، آن‌ها را معاوضه یا خریداری کرده و به کشور باز می‌گرداندم.
دراین‌بین، استطاعت مالی بهتری که یافتم، سعی کردم سکه‌های گران‌قیمت‌تر را خریداری و به ایران، باز گردانم.

موزه رضوی؛ مکانی امن برای حفظ نفایس تاریخی

این مجموعه‌دار سکه اضافه کرد: از آنجایی که دغدغه حفظ این مجموعه سکه‌ها را داشتم و می‌خواستم در داخل کشور برای آیندگان باقی بماند، به من پیشنهاد دادند تا آن‌ها را به موزه آستان قدس رضوی اهدا کنم.
جعفرنیا با تأکید بر اینکه سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی می‌تواند این مجموعه سکه تاریخی ارزشمند را، از هر گونه گزندی در گذر زمان حفظ کند، گفت: دراین‌راستا، ضمن تشرف به مشهد مقدس در سال جاری و گفت‌وگو با حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید جلال حسینی بر آن شدم تا این سکه‌ها را، به موزه حرم مطهر رضوی، تقدیم کنم.
وی خاطرنشان کرد: بسیار خوشحالم که به هدفم رسیدم و این آثار در این مکان امن، ماندگار می‌شود.
بی‌شک، این امر را مدیون عنایت حضرت رضا (ع) و مشارکت و پیگیری‌های مسئولان این سازمان در مشهد و قوچان، هستم.
گفتنی است، مراسم اهدای این سکه‌های تاریخی با حضور رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و چند نفر از مدیران این سازمان در محل دفتر حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسینی در کتابخانه مرکزی این آستان مقدس برگزار شد.
در پایان مراسم نیز هدایایی به‌رسم یادبود به‌پاس خدمات جعفرنیا به تاریخ و فرهنگ کشور از سوی رئیس سازمان به این واقف قوچانی و مادرش، اعطا شد.