به گزارش ایرنا، از اوایل بهمن امسال قیمت سیب زمینی افزایش چشمگیری پیدا کرد و به هر کیلوگرم ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار ریال رسید و همین باعث شد در سطح ملی و استانی جلسات متعددی برای بررسی این مسئله و اعلام راهکارهای لازم تشکیل شود.
تاکنون ۲ جلسه کارگروه تنظیم بازار کردستان با دستور کار حل مشکل افزایش قیمت سیب زمینی تشکیل شده است و دومین جلسه این کارگروه هم امروز یکشنبه ۱۴ بهمن در سالن شهدای گمنام استانداری به ریاست معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تشکیل شد.
با توجه به اینکه کردستان هم یکی از استان های تولیدکننده سیب زمینی است و سالانه بیش از هشت هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت این محصول اختصاص پیدا می کند.
اواسط مهر تا اواسط آبان سیب زمینی از مزارع استان برداشت می شود و با توجه به اینکه زمان برداشت این محصول مصادف با آغاز فصل بارش در استان است لذا کشاورزانی که انبار و سردخانه ندارند( براساس گفته مسئولان حدود ۸۰ درصد ازکشاورزان) اقدام به فروش محصولشان می کنند که امسال به قیمت هر کیلوگرم ۸۰ تا ۱۰۰ هزار ریال سر مزرعه فروختند.
ذخیره سیب زمینی در انبارها و سردخانه های مجوزدار استان
براساس اعلام رئیس سازمان جهادکشاورزی کردستان در حال حاضر هفت هزار و ۴۲۰ تن سیب زمینی خوراکی و ۲۲ هزار و ۱۰۰ تن سیب زمینی بذری در انبارها و سردخانه های رسمی شهرستان دهگلان موجود است.
سعدی نقشبندی با اشاره به اینکه در شهرستان قروه ۱۲ هزار و ۱۳۰ تن سیب زمینی بذری و ۶ هزار و ۵۰۰ تن سیب زمینی خوراکی در انبارها و سردخانه ها موجود است، افزود: در مجموع در سطح استان ۱۴ هزار تن سیب زمینی خوراکی و ۳۵ هزار تن سیب زمینی بذری در انبارها موجود است.
برمبنای آنچه در این جلسه مطرح شد، نیاز استان به سیب زمینی بذری حدود ۴۰ هزار تن است که در این رابطه هیچ مشکلی وجود ندارد اما مسئله ای که هست این است که انبارهای غیرمجازی هم در شهرستان های دهگلان و قروه وجود دارند که اقدام به ذخیره سیب زمینی کرده اند.
سازمان جهاد کشاورزی برآوردی از قیمت نهایی سیب زمینی انجام داده است که براساس هزینه های انجام شده بدون احتساب هزینه بسته بندی، سود کشاورز و اجاره زمین، حمل و نقل؛ قیمت تمام شده هر کیلوگرم سیب زمینی در استان ۱۲ هزار و ۱۸۹ تومان است.
با محاسبه ای که توسط مسئولان حاضر در این جلسه و با مشورت با نماینده کشاورزان، مشخص شد با درنظر گرفتن همه هزینه های لازم حدود ۲۲ تا ۲۳ هزار تومان تولید هر کیلوگرم سیب زمینی هزینه می برد.
از ابتدای افزایش قیمت و کمبود سیب زمینی در کشور، تاکنون از کردستان توسط تعاون روستایی استان ۱۷۰ تن از این محصول به تهران حمل شده است.
ابلاغ دیرهنگام دستورالعمل ها
زمان برداشت سیب زمینی اواسط و درنهایت اواخر آبان به پایان می رسد و این زمان بهترین فرصت برای خرید این محصول با قیمت مناسب از سیب زمینی کاران است و اگر تعاون روستایی هر کیلوگرم سیب زمینی را از کشاورزان ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار ریال خریداری می کرد هم حمایت از این قشر به شمار می رفت و هم امروز دیگر با این افزایش قیمت و گرانی محصول مواجه نبودیم.
تعاون روستایی های استان ها زمانی می توانند اقدام به خرید کنند که دستورالعمل آن از سازمان مرکزی برایشان ارسال شود و امسال این سازمان دیرتر از موعد و زمانی که تقریبا افزایش قیمت سیب زمینی سرعت گرفته بود و هر روز چند هزار تومان زیادتر می شد، اقدام به ابلاغ آن کرد و همین باعث شد ذخیره سازان با قیمت اعلام شده از تعاون روستایی موافقت نکنند و محصولشان را به آنها تحویل ندهند.
اعلام شده تا ۱۰ روز آینده سیب زمینی استان های جنوبی کشور روانه بازار می شود و ۵۰ هزار تن سیب زمینی وارداتی هم به بازار عرضه خواهد شد و همین منجر به کاهش قیمت سیب زمینی است.
امروز اعضای کارگروه تنظیم بازار کردستان دورهم جمع شدند تا تصمیم هایی مبنی بر مدیریت و تنظیم بازار تا ۱۰ روز آینده بگیرند تا در این مدت هم این محصول با قیمت مناسب به مصرف کنندگان عرضه شود.
مدیر تعاون روستایی کردستان در این جلسه با بیان اینکه روزانه امکان تزریق ۱۰ تن سیب زمینی به بازار را دارند، اظهار کرد: چند نقطه در سطح شهر سنندج مشخص شود و در اختیار ما قرار داده شود تا اقدام به عرضه سیب زمینی با قیمت بسیار کمتر از بازار کنیم.
بهرام کوشکی ادامه داد: تاکنون ۱۷۰ تن سیب زمینی را به تهران حمل کردیم که با قیمت ۳۷۵ هزار ریال در میادین تره وبار توزیع شده است.
وی اضافه کرد: از سازمان مرکزی امروز به ما اعلام شده که هر کیلوگرم سیب زمینی را از ذخیره سازان در استان به قیمت ۲۷۰ هزار ریال می توانیم خریداری کنیم.
عدم ثبات قیمت سیب زمینی
در این جلسه اعلام شد که هر کیلوگرم سیب زمینی در مغازه ها ۵۰۰ هزار ریال و توسط وانت بارها ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار ریال در سنندج عرضه می شود.
بعد از پایان جلسه قیمت این محصول را از چند وانت بار یکی در مسیر ورزشگاه گولان و یکی هم در ابتدای بلوار شهید بهشتی قیمت سیب زمینی را جویا شدیم که یکی از آنها هر کیلوگرم سیب زمینی را ۵۰۰ هزار ریال و دیگری ۶۰۰ هزار ریال می فروختند.
شاید وانت بارهای خیابان های دیگر سطح شهر سنندج به قیمت کمتر آنرا عرضه کنند، این نشان می دهد قیمت این محصول در مناطق مختلف سطح شهر در مغازه ها و وانت بارها ثباتی ندارد.
در این جلسه پیشنهاد شد ۱۰ تا ۱۵ روز از صادرات سیب زمینی به خارج از کشور در مرزهای مختلف از جمله مرزهای استان ممانعت به عمل آید تا بازار تنظیم و قیمت کاهش یابد.
معاون گمرکات کردستان در این جلسه اظهار کرد: براساس قانون ممنوعیت و محدودیت صادرات هر کالایی باید سه ماه قبل اعلام شود تا صادرکنندگان متضرر نشوند و بازارهای خارجی را هم از دست ندهیم.
سیب زمینی جزو کالاهای ضروری قلمداد شود
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان در این جلسه با اشاره به اینکه کارگروه تنظیم بازار می تواند نسبت به قیمت اقلام اقدام و آنرا ابلاغ کند، گفت: سیاست گذاری، برنامه ریزی، واردات، صادرات و قیمت گذاری کالاها از وظایف این کارگروه است.
بختیار خلیقی با بیان اینکه سیب زمینی هم باید به عنوان کالای ضروری قلمداد شود، افزود: می توانیم سیب زمینی را در شبکه توزیع با قیمت مصوب و کمتر از بازار عرضه کنیم.
وی یادآور شد: کالاهای گروه سوم تعیین شده از سوی ستاد تنظیم بازار کشور، شامل کالا و خدماتی هستند که به صورت مقطعی جزو نیازهای ضروری مردم هستند و برحسب ضرورت نیاز به تنظیم بازار دارند.
آغاز بازرسی گشت های نظارتی در شهرستان های قروه و دهگلان
مدیرکل تعزیرات حکومتی کردستان هم در این جلسه اظهار کرد: براساس ماده 6 مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز هر شخص حقوقی و حقیقی مکلف است هر کالایی را که به صورت عمده در مکانی نگهداری می کند آنرا در سامانه مرکز انبارها به ثبت برساند و هر کالایی هم خارج می شود باید مالک کالا و کیفیت و کمیت آن مشخص شود.
رحیمیان ادامه داد: پیام هایی دریافت کرده ایم که عده ای در استان اقدام به انبار سیب زمینی در انبارهای غیررسمی و ثبت نشده کرده اند که بازرسی های ما در این رابطه آغاز شده و در صورت کشف این انبارها، مالکان آنها براساس قانون چهار تا هشت برابر ارزش محصول جریمه خواهند شد.
وی اضافه کرد: بازرسی هاتوسط گشت های نظارتی برای کشف انبارهای غیررسمی در شهرستان های قروه و دهگلان از عصر امروز یکشنبه آغازمی شود.
نیاز استان به سیب زمینی در ۱۵ روز آینده، ۴۰۰ تن برآورد شده است که توزیع سیب زمینی خریداری شده توسط تعاون روستایی از فردا در استان آغاز می شود.
براساس مصوبه این جلسه قیمت عرضه سیب زمینی تنظیم بازار هر روز در کمیته ای متشکل از ارگان های ذیربط تعیین و اعلام می شود.