به گزارش خبرنگار ایرنا، علی دارابی روز یکشنبه ۱۴ بهمن در نشست خبری با خبرنگاران و اصحاب رسانه که در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد، اظهار داشت: ۲۶ موزه در کشور در حال ساخت است که ۱۲ موزه منطقهای و ۱۴ موزه استانی است؛ برخی از موزه ها پس از سه دهه هنوز ساخته نشده است تلاش می کنیم آنها در پروژههای الویت دار و مشارکتی زودتر به سرانجام برسد.
وی با بیان اینکه در دهه فجر شش موزه و تالار در کشور افتتاح می شود، اذعان داشت: آییننامه نظام فنی و اجرایی بناهای تاریخی را به تصویب هیأت دولت رساندیم که کار بزرگی در قانون نظام مهندسی است و در بافت های تاریخی مصوباتی بود که برای ما گره گشا بود.
دارابی افزود: نقشه بافت های تاریخی به جزء چهار شهر در ۱۹۷ شهر اجرا و یکی از تکالیف بزرگ حوزه میراث انجام شد، در بحث بازنگری طبق قانون از ما خواسته شده حرایم بازنگری شود.
بازنگری حرایم به معنای تقلیل نیست
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی گفت: بحث عمده نمایندگان مجلس در مورد حرایم بود. زمانی که برنامه هفتم نوشته می شد مخالفتم را در این زمینه ابراز کردم همچنین در مجمع تشخیص مصلحت نظام مخالفتم را با نهضت بازنگری اعلام کردم و موضع من به عنوان خادم میراث فرهنگی مشخص و تصویب شد.
در بحث بازنگری حرایم صاحب نظران موجه بر کار نظارت دارند، بازنگری اگر چه تکلیف است اما به معنای تقلیل نیست مثلاً در بحث بازنگری حریم باغ عباس آباد هزار هکتار هم به این حریم اضافه می شود یعنی بازنگری به معنای تقلیل نیست و در ضمن صیانت و حفاظت از میراث فرهنگی باید به توسعه و عمران کشور کمک کنیم و دفاع از حقوق عامه مردم را مد نظر داشته باشیم. در محوطهٔ باستانی سیلک که مردم زمین های دارند باید زمین های معوض به آنها داده شود تا ما بتوانیم این مجموعه را حفظ کنیم.
دارابی ادامه داد:در تمام استان ها انجمن خیران میراث فرهنگی تشکیل شده است، رسانه ها برای جلب توجه خیران و نیکوکاران به ما کمک کنند امیدوارم امانت داران خوبی برای میراث باشیم. در آذر سال آینده دو نفر اعلام رقم صد و صد و پنجاه میلیارد تومانی را برای کمک اعلام کردند اما گفتند این رقم را برای حوزه های استان مربوط به خود می دهند و ما پذیرفتیم.
وی افزود: اکنون حدود ۲۰ میلیارد تومان از سوی خیران به انجمن کمک شده که حدود ۹ میلیارد تومان آن برای حفظ و مرمت آثاری تاریخی که در سیل سیستان و بلوچستان و خوزستان صدمه دیدند به این دو استان اختصاص یافت.
دارابی در خصوص الحاق شهرهای جدید نیز گفت: ماه گذشته مخالفتم را در خصوص موضوع الحاق شهرهای جدید و فرونشست ها که نگرانی هایی را برای بافت های تاریخی ایجاد می کند، به متولیان اعلام کردم. بخشی از فرونشست مربوط به اقلیم و بخشی مربوط به راهبرد در زمینه کشت است که دستور دادم در شورای عالی شهرسازی قرار گیرد، برگزاری چند نشست علمی با پژوهشگاه میراث فرهنگی برای مبانی نظری در نظر گرفته شده است.
استرداد بیش از هشت هزار آثار تاریخی به کشور
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی گفت: بیش از هشت هزار اثر تاریخی در دنیا به کشور استرداد شده است و بیش از ۹ پرونده استرداد در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: نیروی یگان حفاظت ما در استان ایلام برای جلوگیری از قاچاق آثار مورد حمله گروه های قاچاقی قرار گرفتند. از نظر حقوق و دستمزد همکاران ما در پایین جدول قرار دارند. ساماندهی نیروها کار مهمی بود که انجام شد و براساس توافقی که با سازمان برنامه و بودجه انجام شده قرار است حقوق ها به موقع پرداخت شود.
دارابی با بیان اینکه همه باید کمک کنیم میراث فرهنگی به میراث عمومی تبدیل شود تا همه نسبت به آن احساس مسئولیت کنند، گفت: در آمدهای اختصاصی به خزانه واریز می شود اما قرار شده از این پس در آمد هر بخش مانند موزه و مرمت به همان بخش در وزارتخانه واریز شود.
بهره برداری از ۵۵ پروژه در حوزه مرمت آثار تاریخی در کشور
معاون میراث فرهنگی با گرامیداشت دهه فجر و تبریک میلاد حضرت ابالفضل(ع) اظهار داشت: در دهه فجر امسال ۵۵ پروژه در حوزه مرمت آثار تاریخی با ۲۰۰ میلیارد تومان اعتباری در ۱۵ استان بهره برداری می شود.
دارابی افزود: در این ایام ۶۹ نمایشگاه، ۲۷ همایش، ۱۵ کارگاه آموزشی و ۱۷ برنامه رونمایی در حوزه موزه ها خواهیم داشت.
وی ادامه داد: ۲۷ دستگاه و نهاد اجتماعی و انسانی عضو ستاد خدمات سفر در کشور هستند و ما دبیر جلسه هستیم. معاونت گردشگر آماده برگزاری نمایشگاه گردشگری در ۲۷ بهمن است و برای خدمات سفر برنامه ریزی شده است. برنامه ضیافت افطار با حضور سفرای کشورهای خارجی برگزار می شود. دو موج بزرگ سفر در نوروز و عید فطر وجود دارد در بخش مربوط به وزارت ما بازارچه های صنایع دستی و زیر ساخت های گردشگری را ایجاد می کنیم.
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی با بیان اینکه از حوزه گردشگری و بومگردی حمایت و تلاش می کنیم قیمت ها مناسب باشد، اضافه کرد: یکی از مسئولان ایرلاین ها می گفت سفر به برخی از کشورها نسبت به داخل ارزان تر است درست می گوید ما به دنبال سفر ارزان هستیم. سال گذشته ۳۷ هزار نفر برای دیدن از حافظیه و ۱۲ هزار نفر برای دیدن تخت جمشید به این مکان ها مراجعه کردند و در صف خربد بلیت بودند ما برای اینکه مردم اذیت نشوند اذن دادیم مردم با هزینه وزارت از این دو مکان بازدید کنند.
دارابی جشنواره میراث فرهنگی گفت: این جشنواره چهارم آبان ۱۴۰۴ با همکاری بیش از ۱۷ نهاد در خوزستان برگزار می شود و بخش عمده مخارج بر عهده میزبان است. جشنواره اقدام مهمی برای ارتقای سواد جامعه است.
ادغام معاونتهای سرمایه گذاری و تسهیلات در وزارت میراثفرهنگی
قائم مقام وزارت میراث فرهنگی از ادغام معاونتهای سرمایه گذاری و تسهیلات طبق برنامه ششم و اصلاح ساختار وزارتخانه خبر داد.
دارابی درباره اینکه مرکز سرمایه گذاری و امور اقتصادی وزارت میراث فرهنگی ایجاد شده ولی هنوز ساز و کار آن مشخص نیست گفت: ما دو مرکز جدید در ساختار وزارتخانه ایجاد کردیم یکی مرکز امور بینالملل و دیگری مرکز سرمایه گذاری و امور اقتصادی است که همتراز معاون وزیر هستند.دو اداره کل سرمایه گذاری و تسهیلات از معاونتها جدا و در زیرمجموعه این معاونت قرار میگیرد و حوزههای میراث صنایع دستی و گردشگری را در بر می گیرد. کار این مرکز کارش آغاز شده و مدیر حوزه بین الملل هم مشخص میشود، چارچوب اختیارات آن را توافق کردیم. در ۱۵ استان معاونت سرمایه گذاری وجود داشت اما سازمان استخدامی اعلام کرد طبق برنامه ششم فقط میتوانید پنج معاونت داشته باشید به همین دلیل اصلاحات ساختاری انجام شد.
وی افزود: در لایحه وظایف وزارت میراث فرهنگی به دنبال سه سازمان مختلف و وابسته برای اختیارات و سرعت عمل در کارها هستیم اما بستگی دارد در مجلس چقدر به این موضوع توجه شود.
اختصاص ۳۰۰ میلیارد تومکان اعتبار برای مرمت آثار باستانی
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی با بیان اینکه قبل از انقلاب ۳۵ موزه و اکنون ۸۲۴ موزه در کشور وجود دارد و در بحث مرمت و ثبت آثار نیز اقدامات زیادی انجام شده است، گفت:۳۰۰ میلیارد اعتبار عمرانی برای کارهای مرمت آثار تاریخی در نظر گرفته شده که ۲۰ میلیارد تومان آن موجودی نقدی وزارتخانه است و بقیه اعتبار را خیران می پردازند.
دارابی با بیان اینکه میراث تاریخی ری در حال ثبت جهانی است و ساماندهی آثار شاخص ری روبه رشد است، افزود: آلبوم نفیسی از آثار ثبت های جهانی در حال چاپ است.
ثبت هشت محوطه مربوط به دوره اشکانی تا دوره میانی اسلامی در بوموسی
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی درباره سواحل دریای خلیج فارس گفت: سواحل دریای خلیج فارس حائز اهمیت است قرار بود برای سیران تا مکران برنامه خاصی داشته باشیم، جزایر سه گانه مطرح شد هشت محوطه مربوط به دوره اشکانی تا دوره میانی اسلامی در بوموسی ثبت شد و موارد زیادی از سواحل هندی جان تا چهار بهار وجود دارد که در دستور کار برای ثبت قرار گرفته است.
دارابی درباره سکه های تاریخی حراج شده بود نیز گفت: سکه های حراج شده از سوی سودجویان تقلبی بوده است.
در این جلسه خبرنگاران موضوع زمین خواری در چوگان نوروز آباد را مطرح کردند و گفتن فدراسیون چوگان دغدغه بیشتری نسبت به وزارت میراث فرهنگی دارد و گفته شده این وزارتخانه به عنوان مدعی باید شکایت کند که دارابی گفت: موضوع پیگیری می شود چوگان ثبت جهانی و نوروز آباد ثبت ملی است و باید ضوابط رعایت شود و گزارش در اختیار رسانه ها قرار می گیرد.