به گزارش خبرنگار ایکنا، نخستین همایش ملی «نماز، تندرستی و آرامش روان» امروز، ۱۴ بهمنماه در تالار امام خمینی(ره) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.
در ابتدای این همایش، محمد رستمینژاد، دبیر همایش و معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سخنانی بیان کرد: قرآن مجید در آیات فراوانی با تعابیر گوناگون درباره اقامه نماز سخن گفته است. خداوند متعال خطاب به پیامبر(ص) میفرماید که به بندگان مؤمن من بگو که نماز را برپا دارند. نماز یکی از مبانی و اصول اسلامی است که در آیات و احادیث بدان اشاره شده است.
وی با بیان اینکه دانشگاه به عنوان یک نهاد فرهنگی باید دین خود را به نماز ادا کند، تصریح کرد: با عنایت به فرمایشات مقام معظم رهبری به مقوله نماز و با همکاری ستاد اقامه نماز اولین همایش نماز، تندرستی و آرامش روان را برگزار میکنیم. با اعلام فراخوان این همایش، تعداد ۳۰۰ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد که ۲۳۰ اثر به مرحله بعدی راه پیدا کرده و در نهایت ۱۹ اثر شایسته تقدیر در همایش شدند.
رستمینژاد با اشاره به اینکه این همایش در محورهای «نماز و سلامت معنوی»، «نماز و سلامت اجتماعی»، «نماز و سلامت جسم» و «نماز و سلامت روان» برگزار شد، بیان کرد: این همایش برای اعضای هیئت علمی یک امتیاز و برای کارکنان دانشگاهها که در همایش شرکت داشتند، شش امتیاز علمی داشت. از تمامی دستاندرکاران و همکارانی که در برپایی این همایش همکاری داشتند به ویژه مسئولان ستاد اقامه نماز قدردانی میکنم.
در ادامه، محمدحسین رضایی، نماینده رئیسجمهور در امر نماز نیز در سخنانی اظهار کرد: در ابتدا باید از ریاست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی جهت تلاش برای برگزاری این همایش قدردانی کرد. یکی از اصول اخلاقی نماز این است که انسان خادمان مردم را فراموش نکند.
رضایی ادامه داد: برپایی همایشی با عنوان «نماز، تندرستی و آرامش روان» نوعی ابتکار مهم است که باید تداوم پیدا کند. در این زمینه باید از مسئولان ستاد اقامه نماز نیز برای برگزاری این همایش در همکاری با دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی قدردانی کرد.
نماینده رئیسجمهور در امر نماز تصریح کرد: امروز هر کسی که میتواند باید برای گسترش نماز در جامعه وارد میدان شود. حضور در محضر نماز نقطه آغاز خدمت به این فریضه الهی است و همگان باید در حد توان خود برای نماز فعالیت کنند. امروز مجموعه ستاد اقامه نماز فعالیتهای علمی فراوانی در حوزه نماز انجام داده است.
وی اظهار کرد: برنامهریزی، نظارت، اجرا و ارزیابی برای حوزه نماز از فعالیتهای مهم ستاد اقامه نماز است که با قوت و قدرت تمام در حال توسعه است. هر کسی باید در جامعه از ظرفیت خود برای نماز استفاده کرده و در خدمت نماز باشد. امروز باید از ظرفیت جوانان به ویژه جامعه دانشگاهی کشور در راه نماز بهرهگیری کرد.
رضایی بیان کرد: امروزه بحث آرامش در حوزه نماز به خوبی در جامعه مطرح شده است و مقالات فراوانی در این زمینه نگاشته و چاپ شده است. باید به مقوله نماز و آرامش روان بیشتر پرداخته شود تا اثرات فراوان نماز در جامعه به خوبی برای مردم مشخص شود.
در ادامه، علیرضا زالی، رئیس همایش و رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید پزشکی نیز در سخنانی با اشاره به آیات ۷۸ و ۷۹ سوره اسرا بیان کرد: این آیات در رابطه با نماز است و خداوند میفرماید که انسان برای رسیدن به مقام محمود که جایگاه والای معنوی است، باید به تهجد شبانه و نماز شب بپردازند.
وی افزود: همزمانی این مراسم با اعیاد شعبانیه و دهه فجر انقلاب اسلامی را گرامی میداریم. دیدگاه مترقی امام حسین(ع) در مورد نماز که به صورت انساندوستانه و عاطفی بیان میشود، خود نیازمند برگزاری همایشهای متعددی است. امام حسین(ع) در مسیر رسیدن به کربلا تمام سخنرانیهای خود را در پایان نماز ایراد کردند. ابوسمامه، زهیر و سعید بن عبدالله سه شخصیت بزرگی و از یاران امام حسین(ع) هستند که نقش ایشان در کربلا با نماز عجین شده است. ابوسمامه کسی بود که هنگام ظهر، وقت اذان و نماز را به امام حسین(ع) خبر داد.
امام حسین(ع) و نماز
زالی با اشاره به اقامه نماز خوف از سوی یاران امام حسین(ع) در کربلا ادامه داد: امام حسین(ع) که در حدیثی از ایشان آمده است که به نماز عشق میورزیدند، در شب عاشورا از دشمن وقت گرفتند تا به نماز شب و قرائت قرآن بپردازند. اقامه نماز در طول تاریخ و از سوی پیامبران و بزرگان دینی نیز مطرح شده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان کرد: خود واژه صلاة و نماز واژهای باستانی است که به زبان آرامی و سریانی تعلق دارد. انسان در سایه نماز از آتش برافروخته درون خود رها شده و با نماز از کجیها و ناراستیها به راستی میرسد. خود واژه نماز نیز از واژه نماک در ایران باستان گرفته شده است.
زالی با اشاره به فیزیولوژی نماز اظهار کرد: نماز حرکتی ریتمی و منظم است. بدن انسان فعالیتهای روزمره را با ساعات بیولوژیک همگامسازی میکند که این موضوع باعث افزایش ترشحات مفرح در بدن میشود. بدن افرادی که نیمه شب به مناسک دینی میپردازند، ماده ملاتونین بیشتری ترشح میکند که برای بدن بسیار مهم است.
نماز و سلامت
وی بیان کرد: مطالعات نشان میدهد که نواحی مختلفی از مغز در افرادی که نماز را به صورت مستمر میخوانند، فعالیت منظمتری دارد. آرامش روان، سکونت قلب، کاهش افسردگی و ... از جمله ویژگیهای نمازگزاران است. امتزاج نماز با مراقبه منجر به روانشناسی تلفیقی میشود که آثار روانشناختی در آن به مراتب ژرفتر و عمیقتر است. مطالعات پزشکی نشان میدهد که سیستم ایمنی بدن نمازگزاران با به جای آوردن نماز تقویت میشود.
زالی تصریح کرد: فرآیندی در بدن انسان به عنوان فرآیند ترمیمی وجود دارد که در افراد نمازگزار عملکرد بسیار بهتری دارد. نماز ستون و عماد دین است و به همین دلیل در آیات مختلفی بدان اشاره شده است. امیدوارم بتوانیم با ترویج فرهنگ نماز با برنامههای جذاب و استفاده از فناوریهای نوین و فضای مجازی، جوانان را به سمت برپایی نماز رهنمون کنیم. بخش مهمی از مراقبت بیماران توجه به مسائل معنوی به ویژه نماز است که باید در این زمینه نیز فعالیت بیشتری داشته باشیم. باید بدانیم که هر نمازی استعانتپذیر نیست و نمازی مقبول است که خاشعانه و خاضعانه باشد.
در ادامه، مسعود حبیبی، معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت نیز در سخنانی بیان کرد: برپایی همایشهایی مانند همایش نماز، تندرستی و آرامش روان برای دانشجویان بسیار مهم بوده و چراغ راه هدایت مدیران اجرایی کشور خواهد بود. نماز ارتباط و فرصت گفتوگو با خداوند است.
نماز و سلامت روان
وی افزود: مهمترین مشخصهای که نماز ایجاد میکند، آرامش درونی است. ارتباط با خدا از طریق نماز نوعی آرامش و سبکبالی در انسان ایجاد میکند. نماز و دعا به خودی خود آرامشبخش است. نماز باعث ایجاد احساس معنا در زندگی میشود. نماز اتکال به خداوند و قرار گرفتن در مسیر صحیح است. توکل به خدا ذات نماز است و ناامیدی را از انسان دور میکند.
حبیبی تصریح کرد: در فرازهای مختلف نماز امید، اتکال به خدا و قرار گرفتن در مسیر صحیح، موجب آرامش انسان است. نماز انسان را از زشتی و منکر دور میکند و با دور کردن افکار منفی از انسان، او را از اعمال نادرست نیز برحذر میدارد. نماز نوعی شکرگزاری از نعمتهای خداوند است که باعث کاهش حس منفیگرایی در انسان میشود.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت اظهار کرد: نماز افکار منفی و منکرات انسان را کنترل میکند. نماز موجب افزایش خودآگاهی و اطمینان در انسان میشود. وقتی انسان از احساس پوچی دور شده و احساس هدفمندی کرد، به آرامش میرسد که این مهم از طریق نماز ایجاد میشود. نماز پریشانحالی را از انسان دور میکند.
وی با اشاره به تأثیرات مثبت نماز جماعت، گفت: نماز جماعت باعث ایجاد مناسبات اجتماعی شده و انسان را از احساس تنهایی و افسردگی جدا میکند. نماز یکی از بهترین نعمتهای الهی به انسان است. نماز فقط یک تکلیف صرف نیست و موجبات اطمینان قلبی انسان را فراهم میکند. نماز شعار آزادگی و راه حریت و تعادل انسان است.
حبیبی با بیان اینکه نماز سراسر آرامش روانی است، تصریح کرد: نماز زیست اجتماعی سالم و راه تمرکز و تعادل در زندگی انسان است. نماز بزرگترین هدیه خداوند به انسان است و انسان باید برای این هدیه شکرگذار خداوند متعال باشد.
انتهای پیام