به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «وفاق زنده است» نوشت: قاطبه جریانهای سیاسی که میتوان آنها را جریانهای اصلی دانست، بر ضرورت برون رفت کشور از وضعیتی که ناترازیها یک نمونه بارز آن است، به «درک مشترک» رسیدهاند. این گزارهای است که «ایران» طی روزهای گذشته چند و چون آن را با ارجاع به نظرات سیاستمداران و تصمیمگیرندگان از نحلههای مختلف به سنجش گذاشت. در این بررسیها، «ایران» مواضعی را بازتاب داد که نشان میدهد اراده غالب جریانهای سیاسی، بر آن است تا حد امکان از غلبه رقابتجویی سیاسی و میدان دادن به تندروی جلوگیری شود. اما در همین شرایط، آنچه چند وقت اخیر از تریبون مجلس و بعضی کرسیهای نمایندگی مطرح شد، وضعیت دیگری را تصویر میکند. در این وضعیت، طیفی رادیکال سعی دارند با بلند کردن صدای مبتنی بر هیاهو، رویکرد کلی مجلس و در ادامه آن «درک مشترک» را تحتالشعاع قرار دهند.
خاصه آنکه مواضع این طیف در جلسات هفته گذشته مجلس، در کنار هجمه به معاون راهبردی رئیس جمهوری، نمایانگر آن بود که هر تصمیم مبتنی بر گرهگشایی، حتی تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام بر پیوستن به FATF میتواند آنان را آشفته کند. زمزمه پیشنهاد یک طرح دوفوریتی به مجلس شورای اسلامی با عنوان «نفی هرگونه سلطهجویی، حفظ استقلال همهجانبه و تمامیت ارضی کشور در الحاق به کنوانسیونها و قراردادهای بینالمللی» ناظر بر همین آشفتگی است. به نظر میرسد در این طرح که با هدف مقابله با «درک مشترک» طراحی شده است، نگرانی طیف رادیکال از احتمال رأی موافق مجمع برای پیوستن به FATF مستتر است. اما نکته اینجاست که این صدا، صدای اصلی و غالب مجلس نیست.
صدای غالب در نهاد قانونگذاری را میتوان بیرون از صحن و در خلال گفتوگو با طیف متنوعی از نمایندگان شنید و دریافت. این نمایندگان فارغ از سمت و سوی سیاسی، از جایگاه قانونی مجلس دفاع میکنند، اما در عین حال به پیگیری مصالح و منافع کشور از مسیر راه حلهای اجماعی معتقدند؛ چیزی که میتوان آن را تکمیل کننده پازل «درک مشترک» دانست. نکته جالب اینجاست که سروصدای چند وقت اخیر رادیکالهای در اقلیت، برخی فعالان سیاسی را به این تلقی رساندهاست که عمر وفاق پایان یافته یا وفاق دولت پزشکیان به پایان خود رسیده است. این تلقی نادرست، یا میتواند ناشی از فقدان پیوند با جامعه باشد یا اکثریتپنداری اقلیت. اظهارات نمایندگان که در ادامه میخوانید، بازتاب دهنده صدای اصلی و غالب سیاست در جمهوری اسلامی ایران است که این بار از مجلس شورای اسلامی شنیده میشود.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود تیتر «۱۲ دستاورد بزرگ انقلاب در حوزههای زیرساختی و خدمات عمومی» را برگزید و نوشت: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحمل شدیدترین تحریمهای تاریخ، خدمات بزرگی در حوزههای زیرساختی و امکانات و خدمات عمومی به مردم ایران ارائه داده که با همت خود آنها و مسئولان دلسوز بوده است.
«حالا خود بنده جزو کسانی هستم که در مسائل اقتصاد همیشه به خودمان انتقاد میکنم؛ در زمینه عدالت اجتماعی، در زمینه توزیع عادلانه ثروت، در زمینه نابرخورداری طبقات ضعیف و امثال اینها، بنده در گفتارهای گوناگون انتقاد دارم؛ لکن در همین مقوله اقتصاد هم قضاوت مراکز اقتصادی معروف دنیا این است که ایران در شاخصهای مهمّی از شاخصهای اقتصاد، نسبت به قبل پیشرفتهای مهمّی کرده، گامهای بزرگی را برداشته و حرکات بزرگی انجام گرفته. علاوه بر اینها، خودکفایی ما در تولید بسیاری از چیزها و اعتماد به نفس تولیدکننده ایرانی [هم حاصل شده] که اینها بایست منعکس بشود.» اینها بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی است.
انتشار همه خدمات انقلاب اسلامی که با همت ملت و مسئولان دلسوز انجام شده به چندین جلد کتاب و صدها فیلم و سریال و هزاران کلیپ فضای مجازی نیاز دارد که تنها ذکر چند نمونه ملموس آنهم بهصورت خلاصه، تفاوت شگرف آنچه بود و آنچه هست را نمایان میکند. مردم ایران و بخصوص دهه پنجاهیها و شصتیها، صفهای نفت در سرمای سخت زمستانها و دویدن به دنبال خودروی کپسول گاز در همه ایام سال را به یاد دارند؛ دورانی که بیماریهای ابتدایی ناشی از فقدان آب سالم، به قیمت جان مردم تمام میشد، حتی در پایتخت. این بود میراث حکومت پهلوی.
کشوری که پهلویها بجا گذاشتند ۷۰ درصد جمعیت ۳۶ میلیونیاش در روستاها زندگی میکردند که نزدیک به ۹۰ درصدشان فاقد امکانات اولیه برای زنده ماندن بودند. به همین دلیل میانگین امید به زندگی در کشور ۵۵ سال بود که اکنون به ۷۵ سال رسیده است. با این حال پوشش بیمه سلامت تقریباً ۱۰۰ درصد شده است.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «حماس تسلط بر تمام غزه را به رخ کشید» نوشت: حماس دیروز در چهارمین مرحله تبادل اسرا، سه صهیونیست را آزاد کرد و در ازای آن ۱۸۳ فلسطینی را به آغوش خانوادههایشان بازگرداند؛ مبادلهای که با استراتژی هوشمند حماس این بار هم در مکان جدیدی انجام شد تا پیامی به سران اسرائیل باشد که حماس نهتنها تضعیف نشده بلکه در مناطق مختلف غزه حضور دارد و این نمایش قدرت، رسانههای عبری را به خشم آورده است.
پس از سه دور مبادله اسرا بین حماس و رژیم صهیونیستی، روز شنبه مرحله چهارم این مبادله نیز انجام شد و طی توافقات قبلی تعدادی از اسرا بین دو طرف رد و بدل شدند. گردانهای القسام (شاخه نظامی حماس) دو اسیر صهیونیست دیگر به نامهای «عوفر کالدرون» و «یاردن بیباس» را در چارچوب چهارمین مرحله از تبادل اسیران در شهر خانیونس در جنوب غزه تحویل نمایندگان سازمان صلیب سرخ داد. تحویل «کیت سیگال» سومین اسیر صهیونیست که تابعیت امریکایی دارد به نمایندگان صلیب سرخ نیز در بندر غزه انجام شد.
رژیم صهیونیستی هم در چهارمین مرحله تبادل در چارچوب توافق آتشبس، ۱۸۳ اسیر فلسطینی را آزاد کرد. از میان این افراد، ۱۱۱ اسیر اهل غزه هستند که پس از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به اسارت گرفته شده بودند. کمیسیون امور اسیران و باشگاه اسرای فلسطینی نیز در بیانیهای اعلام کرد که در این فهرست ۱۸ زندانی با احکام سنگین و ۹ زندانی محکوم به حبس ابد وجود دارد.
حماس دیروز در بیانیهای درباره نحوه مبادله اسرا گفت: «عملیات تحویل اسرا در مقابل سکویی انجام شد که تصاویر شهیدان بزرگوار، شهید محمد الضیف و دیگر اعضای شورای نظامی حماس، روی آن نصب شده بود. این اقدام پیامی از عهد و وفاداری بود که نشان میدهد مردان گردانهای قسام پایدار ماندهاند و راه را تا پایان ادامه خواهند داد.» حماس تأکید کرد: «موفقیت مقاومت در انجام چهارمین مرحله از عملیات تبادل اسرا با خلاقیت و غرور، تأکیدی بر ارزشها و پایبندی اصولی آن به مفاد توافق است. ما از جامعه جهانی میخواهیم بر رژیم اشغالگر فشار آورده و آن را به اجرای پروتکلهای انسانی و عدم تعلل و فرار از مسئولیتهای خود ملزم کنند.»
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «تله طلایی» را برگزید و نوشت: سردار حسین رحیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا اعلام کرد: «در راستای تماس و نگرانی مردم درباره معاملات آنلاین طلا، با پیگیری پلیس و دستور دستگاه قضائی حدود یکونیم تن طلا را از شرکتهای فروش آنلاین طلا دریافت کردیم و در اختیار بانکهای عامل قرار دادیم. هماکنون مشخص نیست چه میزان طلا توسط این شرکتها خریداری شده است که باید این ماد و سایر بخشها نظارتی بر این بخش داشته باشند. همچنین باید سازوکارهای نظارتی توسط پلیس تعریف شود، چرا که بیش از ۸ میلیون نفر از این سکوها طلا خرید کردهاند. سوال این است که این میزان طلا کجاست و با چه قیمتی خریداری شده است. به همین دلیل باید مواد هجدهگانه در راستای بهبود نظارت اصلاح شود».
ماجرای فروش آنلاین طلا و هجوم مردم برای خرید از این سایتها نگرانیهایی را ایجاد کرده است. این موضوع ماجرای کلاهبرداری سکه ثامن را یادآور میشود که با همین شگرد منجر به کلاهبرداری از ۳ هزار نفر شد. در این روش کلاهبرداری ابتدا سودهای اولیهای به سرمایهگذاران پرداخت میشود تا اعتمادشان جلب شود و پس از جمعآوری سرمایههای کلانی، بسیاری از همین پلتفرمها به دنبال خروج از کشور میروند. در واقع امروز بیشتر کلاهبرداریها با سوءاستفاده از اعتماد مردم به این ماد رخ میدهد، چرا که مرکز خدمات الکترونیک وزارت صنعت به کسبوکارهای آنلاین بدون پروانه کسب، این ماد میدهد. در اینجا سوال این است: پلتفرمهایی که طلای آبشده میفروشند اگر طلای خالص به مشتریان ندهند چه کسی پاسخگو است؟ آیا نباید اتحادیه تخصصی مسئولیت نظارت بر این مساله را بر عهده داشته باشد؟ در مقطع کنونی پلتفرمها بدون نظارت، طلایی را به مشتریان خود میفروشند که هیچ تضمینی درباره اصالتش وجود ندارد، همچنین خالیفروشی و معامله طلا با حواله احتمال کلاهبرداری و صوری بودن شرکتها را به همراه دارد.
در حال حاضر بهطور رسمی ۹ پلتفرم در حوزه خرید آنلاین طلای آبشده فعالیت میکنند. همچنین چهار پلتفرم آنلاین برای فروش طلای تزئینی و ۱۳ صندوق بورسی در زمینه طلا وجود دارد. علاوه بر اینها، چندین بانک و پلتفرم نیز وام طلا ارائه میدهند. در کنار همین شرکتها شاهد فروش آنلاین غیرقانونی نیز هستیم که این مساله به ریسک بالای معاملات طلای آنلاین دامن زده است. در واقع مشکل اصلی تخلفات در فروش آنلاین طلا ضعف نظارت است به طوری که مشاهد میشود برخی از این شرکتها با جعل مجوز یا اسکن غیرقانونی لوگوی این ماد و…، ظاهر قابل اعتمادی از خود برای خریداران طلا ایجاد میکنند. البته برخی از همین شرکتهای دارای مجوز نیز به دلیل خالیفروشی و سر باز زدن از تحویل فیزیکی طلا تخلف میکنند، بنابراین باید نظارتها افزایش یابد و دستگاههای نظارتی پاسخگو باشند.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «مادورو در راه مذاکره» را برگزید و نوشت: اقدامات ترامپ در دور دوم در سیاست خارجی، تا حدی بقیه را گیج کرده است. اگر او در دور اول، نمایش «مرد دیوانه» را بدون کم و کاست اجرا کرد، در دور دوم سعی کرده است که از آن «دیوانه» فاصله بگیرد و سیاست نیز چاشنی اقدامات خود کند. شاهد این مدعا نیز میتواند تفاوت برخورد دولت بایدن و ترامپ با دولت مادورو باشد.
دولت بایدن که از اپوزیسیون این کشور حمایت میکرد، بهدنبال برکناری مادورو بود که متهم به تقلب در انتخابات است. اما دولت ترامپ حالا با فرستادن ریچارد گرنل به ونزوئلا، با رئیسجمهور این کشور گفتوگو میکند و به توافق هم میرسد. هرچند که دولت ترامپ هم ادوموندوگونزالس را پیروز انتخابات شناخته است؛ اما در عمل، قدمی دیگر برمیدارد. به نوشته روزنامه واشنگتنپست، ونزوئلا شش آمریکایی بازداشتشده را روز جمعه پس از سفر ریچارد گرنل، فرستاده ویژه دونالد ترامپ به کاراکاس برای دیدار با نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا، آزاد کرد. اعتقاد بر این بود که سفر گرنل اولین دیدار مستقیم بین یک مقام آمریکایی و یک دولت مستبد از سال ۲۰۲۲ است.
رادیو تلویزیون دولتی ونزوئلا نشان داد که گرنل با مادورو خندان در کاخ ریاستجمهوری میرافلورس دست میدهد. این تصویری قابل توجه برای ثبت اولین سفر دولت ترامپ به آمریکای لاتین بهحساب میآید. اواخر روز جمعه، گرنل در توییتی نوشت که با ۶ آمریکایی به ایالات متحده بازمیگردد. گرنل، مدیر سابق اطلاعات ملی و مادورو، سوسیالیست اقتدارگرا که از سال ۲۰۱۳ بر ونزوئلا حکومت میکند، علاوه بر اینکه درباره آزادی ۶ آمریکایی صحبت کردند، درخصوص مسائلی همچون پروازهای مربوط به اخراج مهاجران غیرقانونی از آمریکا، همکاری دوجانبه برای مقابله با باند «ترن د آراگوا» و مباحث مربوط به انرژی بحث و گفتوگو کردند. دولت مادورو حداقل ۹ آمریکایی را در ماه ژوئیه بازداشت کرد. این بازداشتها بخشی از کارزار سرکوب گسترده مخالفان و اتباع خارجی پس از انتخابات ریاست جمهوری در ماه ژوئیه بهحساب میآید.