به گزارش ایرنا، بر اساس پیشبینیها میدان گازی مختار تا مدت ۱۰ سال ظرفیت تولید گاز را دارد و از سوی دیگر مخزن مختار از میدانهای هیدروکربوری توسعهنیافته کشور است که به لحاظ نزدیکی به مراکز پرجمعیت و خطوط لوله گاز، میدانی ایدهآل برای ذخیرهسازی است.
میدان گازی مختار با احداث جاده دسترسی موقعیت حفاری و حفاری یک حلقه چاه ارزیابی و پروژه ذخیرهسازی گاز طبیعی در این میدان، به سومین قطب ذخیرهسازی گاز در کشور تبدیل میشود.
پس از تکمیل دوره پنج ساله تولید از میدان مختار، امکان بهرهبرداری از آن بهعنوان یک مخزن ذخیرهسازی گاز فراهم میشود.در این مرحله سالانه ظرفیتی حدود ۱.۲۵ میلیارد مترمکعب در مخزن ایجاد میشود تا در هشت ماه گرم سال روزانه پنج میلیون مترمکعب در مخزن ذخیره و در ماههای سرد سال نیز روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب از آن برداشت می شود.
بر اساس برنامهریزی انجامشده، این طرح در دو مرحله اجرا و با توسعه این میدان، روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده میشود.
با اجرای این طرح، بیش از ۲ هزار نفر نیروی متخصص بومی بهمدت سه سال مشغول بهکار میشوند و اعتبار در نظر گرفتهشده برای تکمیل آن، ۴۲۰ میلیون یورو است.
اگرچه وجود گاز در مخزن مختار با حفر نخستین چاه اکتشافی در سال ۱۳۶۹ اثبات شد، دستیابی به ارقام و احجام دقیق، مستلزم انجام حفاری مجدد و برداشت دادههای روزآمد است، از این رو حفاری چاه ارزیابی با هزینه ۲۰ میلیون یورو و مدت ۱۵ ماه در دستور کار قرار گرفت تا براساس نتایج حاصله، زمینه برای تدوین امدیپی و سرانجام توسعه میدان مهیا شود.
نقشی مهم میدان در اشتغال پایدار و توسعه صنایع تولیدی استان
راهاندازی میدان گازی مختار از مطالبات و خواستههای به حق مردم از مجموعه وزارت نفت بود که خوشبختانه پس از گذشت ۱۱ سال، به ثمر نشست.
نکته قابل توجه اینکه اجرای طرح مختار، نقشی مهم در اشتغال پایدار و توسعه صنایع تولیدی دارد.
ایجاد اشتغال برای متخصصان و جوانان مستعد کهگیلویه و بویراحمد یکی از برکات این طرح است و در مرحله حفر چاه ارزیابی و اقدامهای مطالعاتی ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر و در فاز توسعهای شامل حفاری و احداث چاه توسعهای، خطوط لوله، پالایشگاه و تأسیسات تزریق گاز حدود ۲ هزار نفر در این میدان مشغول بهکار میشوند، ضمن آنکه پس از بهرهبرداری نیز برای ۵۰۰ تا یکهزار نفر به شکل دائم و پایدار شغل ایجاد میشود.
در مرحله توسعه مخزن، بین ۸ تا ۱۰ حلقه حفاری میشود، متعاقب این اقدامها تأسیسات پالایشگاهی و تزریق گاز و واحد نمزدایی آن احداث میشود تا گاز مخزن به خطوط لوله سراسری گاز تزریق شود و به این ترتیب کمک قابل توجهی به جبران ناترازی گاز میشود.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: اگر بخواهیم نیروگاه یا کارخانهای را راهاندازی کنیم، یکی از نیازهای اساسی آن، سوخت گاز است و این نعمت الهی، نقش مؤثری در چرخه صنعت و تولید دارد.
سید احسان عسکری ادامه داد: با این تفاسیر اجرایی شدن طرح توسعه مخزن ذخیرهسازی میدان گازی مختار نیز میتواند نقش مؤثری در چرخه صنعت و تولید داشته و فرصتهای شغلی فراوانی در صنایع پاییندستی ایجاد کند.
وی تصریح کرد: مردم این دیار امیدوارند شرایط اقتصادی و رفاهی آنان با اجرای طرحهایی که به بهرهبرداری میرسد، بهتر شود و ما نیز در کنار خادمان مردم در صنعت گاز، تلاش خواهیم کرد این موضوع تحقق یابد.
دکل میدان گازی مختار یاسوج آماده نصب است
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به پیشرفت ۹۹ درصد عملیات سطح ارزی دکل میدان نفتی گاز مختار گفت: این دکل آماده انتقال به محل پروژه در شهرستان بویراحمد است.
یدالله رحمانی اظهار کرد: فاز اول عملیات میدان گازی مختار مدتی متوقف شده بود که با پیگیری ها و جلساتی که در تهارن و شرکت ملی نفت و در استان برگزار کردیم بسیاری از موامع موجود مرتفع شد و به زودی فاز اول پروژه که به ۹۰ درصد پیشرفت می رسد و به بهره برداری خواهد رسید.
رحمانی افزود: انتقال دکل آغاز عملیات تحت عرضی است که باید چاه را تا عمق سه هزار و تا سه هزار ۹۰۰ متر حفاری کرد.
وی اضافه کرد: مخزن گازی مختار از میدانهای هیدروکربوری توسعهنیافته کشور است که به لحاظ نزدیکی به مراکز پرجمعیت و خطوط لوله گاز، ظرفیتی مناسب برای ذخیرهسازی و جبران ناترازی گاز محسوب میشود.
رحمانی با اشاره به برنامه های حمایتی دولت چهاردهم در زمینه بهره برداری از این صنعت اضافه کرد: این میدان با ذخیره ۲۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی و اشتغالزایی حدود هزار و ۵۰۰ نفر و رفع ناترازی گاز یکی از مهمترین و استراتژیکترین پروژهها محسوب میشود
وی تصریح کرد: بهرهبرداری از این میدان گازی نویدبخش تحولات چشمگیری در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی این استان است.
استاندار کهگیلویه وبویراحمد ادامه داد: میدان گازی مختار موتور محرک توسعه استان است که یکی از پروژههای مهم و اساسی است که با تمرکز ویژه و با محوریت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در حال انجام است.
بر اساس این گزارش، در برآوردهای اولیه که با حفاری چاه اکتشافی انجام شده، تولید روزانه هفت میلیون متر مکعب گاز شیرین از این میدان تعیین شده است.
مخزن گازی مختار یاسوج از میدانهای هیدروکربوری توسعهنیافته کشور است که بهلحاظ نزدیکی به مراکز پرجمعیت و خطوط لوله گاز، میدانی مطلوب برای ذخیرهسازی به شمار میآید.
براساس برآوردهای اولیه پس از تخلیه مخزن، امکان ذخیرهسازی سالانه معادل یکمیلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب فراهم میشود. در هشت ماه گرم سال روزانه ۵ میلیون مترمکعب در مخزن ذخیره و در ماههای سرد سال روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب از آن بازتولید خواهد شد.
این مخزن در استان کهگیلویه و بویراحمد و فاصله ۱۰کیلومتری شهر یاسوج واقع شده است و وجود گاز در مخزن مختار، با حفر نخستین چاه اکتشافی در سال ۱۳۶۹ اثبات شد.