شناسهٔ خبر: 71135933 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رئیس جهاد کشاورزی قم:

قم یکی از قطب‌های دامداری کشور است

قم - ایرنا - رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی رشد و شکوفایی خیلی خوبی را در صنعت دام و طیور استان تجربه کردیم و امروز قم تبدیل به یکی از قطب‌های دامپروری کشور شده‌است.

صاحب‌خبر -

محمد رضا حاجی رضا روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا در این خصوص بیان کرد: بیش از ۴۰ درصد ارزش‌افزوده تولید بخش کشاورزی استان قم مربوط به دام و طیور می‌باشد که این نکته نشان‌ می‌دهد سرمایه‌گذاری خوبی در این حوزه انجام‌ شده‌است.

وی افزود: هدف فعالیت‌های جهاد کشاورزی قم تأمین امنیت غذایی است، این استان به‌واسطه نزدیکی به بازار پایتخت و منابع غنی ژنی در بخش دام و طیور ظرفیت خوبی دارد،‌ همچنین در کنار سرمایه‌گذاری مناسبی که در بخش دام و طیور صورت گرفته، در این بخش ۱۵ هزار نفر اشتغال مستقیم و حدود ۳۰ هزار نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده‌است.

در ادامه این مصاحبه به مناسبت دهه مبارک فجر راجع به ظرفیت‌های بخش کشاورزی قم با رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان به گفت‌وگو پرداختیم.

فلسفه شکل‌گیری جهادسازندگی چه بود؟

رییس سازمان جهاد کشاورزی قم پاسخ داد: با پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل نهاد مقدس جهاد سازندگی به فرمان حضرت امام خمینی(ره) یکی از مسئولیت‌هایی که بر عهده جهاد سازندگی قرار گرفت آبادانی روستاها بود.

وی افزود: وقتی روند فعالیت‌ها و کارکردهای جهاد سازندگی را بررسی می‌کنیم متوجه می‌شویم در دهه اول انقلاب پیشرفت‌های خوبی انجام شده‌است در حوزه سامان‌دهی روستاها و حل مشکلات و مسائل زیربنایی روستاها پیشرفت‌های خیلی خوبی انجام شد از جمله این پیشرفت‌ها در استان قم قابل مشاهده‌است.

وی ادامه داد: مصادیق آن را می‌توان در بحث برق‌رسانی، آب‌رسانی، گازرسانی، ساخت حمام، احداث راه روستایی، احداث ابنیه، فعالیت‌های فرهنگی، بهداشتی و آسفالت جاده‌ها، تأمین آب آشامیدنی ذکر کرد.

حاجی رضا گفت: در حوزه فعالیت‌های کارکردی و زیربنایی مسائل و مشکلاتی در حوزه روستایی وجود داشت و عدالت در خدمت‌رسانی به مردم در دوران پهلوی رعایت نمی‌شد؛ اما جهاد سازندگی در روستاهای قم عدالت را به منصه ظهور گذاشت و کارهای بسیار خوبی انجام داد.

وی بیان کرد: در حوزه آب آشامیدنی و عملیات آب‌رسانی از جمله مطالعه، تأمین منابع و خط انتقال آب به روستاها، جهاد سازندگی نقش ماندگاری داشت و این کار را در ۱۸۵ روستای قم عملیاتی کرد.

وی ادامه داد: در حوزه حمام روستایی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تنها ۱۴ روستای قم دارای حمام بود؛ اما بعد از انقلاب با فعالیت جهاد سازندگی ۱۶۴ روستای از حمام روستایی بهره‌مند شدند، در حوزه برق‌رسانی که یک نیاز اولیه بود قبل از انقلاب ۱۲ روستا برق داشت؛ اما بعد از پیروزی انقلاب ۱۸۱ روستا از نعمت برق برخوردار شدند.

حاجی رضا گفت: همچنین جهاد سازندگی خدمات بسیار زیادی به مجموعه عشایری قم ارائه کرد، مجموعه عشایری یک جمعیت ۲۰۵ خانواری بود که نیازمندی‌هایی مانند تأمین آب،  حمام، راه و واکسیناسیون دام‌ها را داشتند که مجموعه جهاد سازندگی در راستای وظیفه ذاتی خود این خدمات عمومی را انجام داد.

تغییر جهاد سازندگی به جهاد کشاورزی چه زمانی رخ داد؟

جهاد سازندگی که توانست به‌خوبی به مردم در دهه‌های اول انقلاب خدمت کند تغییر کارکرد داده و به جهاد کشاورزی تبدیل شد تا در خصوص امنیت پایدار غذایی به خدمت‌رسانی بپردازد.

وی افزود: هدف و رویکرد جهاد کشاورزی همان فرمایش حضرت امام خمینی (ره) بود که باید همه ظرفیت‌های نظام و انقلاب پای‌کار تولید بیایند و نیاز داخل با نگاه به داخل تأمین  و از وابستگی‌های خارجی کم شود، بخش کشاورزی در استان قم طی ۴۶ سال گذشته و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و به همت فعالان جهاد کشاورزی وضعیت خوبی دارد.

وضعیت تولید گوشت قرمز استان قم قبل و بعد از انقلاب را توضیح دهید؟

وی توضیح داد: در حوزه تولید گوشت قرمز دامداری‌های قم پیش از انقلاب اسلامی سنتی فعالیت می‌کردند و محور تولید روستاها بودند؛ اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی باتوجه‌ به نگاه توسعه‌ای که در بخش سرمایه‌گذاری وجود داشت، گسترش واحدهای صنعتی دام سبک‌ و سنگین به‌خصوص دام سنگین در دستور کار استان قرار گرفت و امروز بخش مهمی از گوشت قم در داخل تولید می‌شود.

وی ادامه داد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد دام سنگین استان پنج هزار رأس و تولید هفت هزار تن بوده‌؛ اما امروز تعداد دام سنگین در قم ۸۰ هزار رأس و دام سبک ۳۵۰ هزار رأس و تولید ما امروز چیزی حدود ۲۹ هزار تن گوشت قرمز است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی قم گفت: مصرف گوشت قرمز استان که یک جامعه هدف یک و نیم میلیون‌نفری است، ۱۵ هزار تن است؛ گوشت مازاد تولیدی قم به استان‌های دیگر با محوریت تهران ارسال می‌شود.

وضعیت تولید طیور چگونه بوده و امروز در چه شرایطی قرار دارد؟

در حوزه تولید مرغ گوشتی قبل از پیروزی انقلاب حدود ۲۷ واحد مرغ گوشتی با تولید چهار هزار تن در قم مستقر بودند؛ اما امروز ۲۸۰ واحد فعال تولید مرغ گوشتی با ظرفیت ۲۵ هزار تن فعال است.

وی اضافه کرد: وضعیت تولید مرغ گوشتی در قم وضعیت بسیار خوبی است، یکی از سیاست‌هایی که در سال ۱۴۰۳ داریم این است که از تولیدکنندگان این بخش و سرمایه‌گذاران علاقه‌مند در حوزه مرغ گوشتی حمایت و زمین در راستای توسعه مرغداریها در اختیار آنان قرار دهیم. 

وی ادامه داد: در حوزه مرغ تخم‌گذار نیز پیش از پیروزی انقلاب اسلامی هفت واحد تولید مرغ تخم‌گذار با ظرفیت ۲ هزار و ۷۰۰ تن در قم وجود داشت؛ اما امروز بعد از ۴۵ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ۱۸۰ واحد مرغ تخم‌گذار با ظرفیت ۱۲۰ هزار تن در استان مستقر است.

حاجی رضا گفت: مصرف کل قم در طول سال ۱۵ هزار تن است؛ اما سالانه ۱۲۰ هزار تن تخم‌مرغ تولید می‌شود، تقریباً روزانه ۴۰۰ تن تخم‌مرغ در استان تولید می‌شود اما مصرف روزانه ۵۰ تن است این نشان می‌دهد در حوزه تولید و تخم‌مرغ سرمایه‌گذاری خیلی خوبی شکل‌ گرفته‌است.

وی بیان کرد: هم اشتغال مولد پایدار ایجاد هم حجم سرمایه‌گذاری بالا و تولید ثروت شده که ارزش‌افزوده آن به استان قم بازمی‌گردد.

تولید شیر قبل و بعد از پیروزی انقلاب در قم چگونه بود؟

در حوزه تولید شیر و پرورش گاوشیری قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به‌صورت سنتی انجام و در روستاها گاوهای شیرده نگه‌داری می‌شد، برآوردی که داشتیم در اوایل دهه ۶۰  ، ۳۰ هزار تن تولید شیر استان بود؛ اما امروز ۲۸ هزار رأس دام شیرده اصلاح نژادی شده در قالب دامداری صنعتی در استان قم وجود دارد که حداقل ۱۴۰ هزار تن شیر تولید می‌شود و در این حوزه نیز توانستیم ظرفیت‌سازی خوبی انجام دهیم.

وی تاکید کرد: با توجه فعالیت‌هایی که بعد از انقلاب در حوزه دام و طیور و پروتئین انجام‌ شده‌است امروز به دنبال این هستیم که زنجیره تولید تکمیل شود که شامل طرح تجمیع دامداری‌ها و احداث مجتمع دامداری بودکه دامداری‌ها از حوزه شهر جدا شد و درحال حاضر ۲ مجتمع لبن و دام شهر در قم فعال هستند که نمونه موفقی در کشور می‌باشد.

سهم سرمایه‌گذاری و تسهیلات در این بخش را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

سرمایه‌گذاری‌های خوب و ارائه تسهیلات باهدف حمایت از تولید دام و طیور جزء برنامه‌های اصلی جهاد کشاورزی بعد از انقلاب اسلامی بوده که به‌خوبی مدیریت و هدایت شده‌ ارائه خدمات فنی، بهداشتی و درمانی به تولیدکنندگان، توسعه کارخانه‌های تولید خوراک دام، احداث کشتارگاه‌ها و توسعه کارگاه‌های فراوری مواد لبنی از جمله طرح‌های حمایتی بوده است.

وی افزود: طی ۴۶ سال گذشته سعی شد که زنجیره تولید و ارزش تولید در حوزه دام و طیور در استان قم به‌مرور تکمیل شود.

وی ادامه داد: قم بعد از گذشت ۴۶ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ۳.۳ درصد از گوشت قرمز کشور، یک درصد مرغ کشور، ۱.۲ درصد شیر خام کشور و ۱۰درصد تخم‌مرغ کشور را تولید می‌کند و به‌صورت میانگین با بضاعت کمی که در استان  وجود دارد ۲ درصد پروتئین موردنیاز کشور را در قم تولید می‌کنیم.

حاجی رضا گفت: قم مقام سوم تولید تخم‌مرغ و رتبه اول تولید نیمچه تخمگذار کشور را دارد و به‌صورت مجموع تولیدات دام و طیور استان  ۳۲۲ هزار تن در سال است.

به گزارش ایرنا، استان قم با وسعت ۱۲ هزار و ۲۳۸ کیلومترمربع از نظر وسعت پس از استان البرز کوچک‌ترین استان ایران است، شاید تصور شود باتوجه‌به وسعت کم، موقعیت جغرافیایی و وضعیت آب‌وهوا، استان قم سهم خاصی از تولیدات دامی و کشاورزی کشور ندارد؛ اما این تصور اشتباهی است؛ زیرا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تحولات عمیقی در حوزه کشاورزی قم از جمله در بخش دام و طیور رخ‌داده که همان طور که گوشه‌هایی از آن در این مصاحبه مورد توجه قرار گرفت، باعث تعجب هم‌وطنان می‌شود.