شناسهٔ خبر: 71135508 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

میزبانی باشکوه خزرنشینان از آرشِ کمانگیر+فیلم

ساری - ایرنا - اولین کنسرت نمایش آرش با همراهی ۱۲۰ هنرمند با کارگردانی «عباس ابوالحسن» در سالن نمایش اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بابلسر به اجرا درآمد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، کارگردان این نمایش شامگاه شنبه همزمان با اجرای این اثر هنری که مخصوص اصحاب رسانه مازندران بود، اظهار کرد: این اثر هنری بعد از تلاش ۲ ساله با همکاری ۱۲۰ هنرمند به مرحله اجرا رسیده است.

ابوالحسنی گفت: آرش اولین کنسرت نمایش مازندران است که توسط هنرمند خوب کشور ما بهرام بیضایی نوشته شد و برای عموم شهروندان در شهر ساحلی بابلسر به نمایش گذاشته خواهد شد.

کارگردان این نمایش ادامه داد: این نمایش هنری داستان تیرانداختن آرش کمانگیر برای تعیین حدود مرز ایران و تورانیان را روایت می کند.

ابوالحسنی تصریح کرد: نمایش آرش از ۱۷ بهمن ماه جاری در سالن نمایش اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بابلسر به مدت ۲۰ روز برای علاقمندان به نمایش در خواهد آمد.

آرش کمانگیر نام یکی از اسطوره‌های کهن ایرانی و همچنین نام شخصیت اصلی این اسطوره است که در زمان پادشاهی منوچهر پیشدادی می زیست.

میزبانی باشکوه خزرنشینان از آرشِ کمانگیر+فیلم

بنا به روایات تاریخی، در زمان پادشاهی منوچهر پیشدادی، در جنگی با توران، افراسیاب سپاهیان ایران را در مازندران محاصره می‌کند.

سرانجام منوچهر پیشنهاد صلح می‌دهد و تورانیان پیشنهاد آشتی را می‌پذیرند و قرار بر این می‌گذارند که کمانداری ایرانی برفراز البرزکوه، تیری بیندازد و تیر به هر کجا نشست آنجا مرز ایران و توران باشد.

بر اساس این روایت که در تمامی متون تاریخی و منظومه ها ادبی یکسان است، آرش از پهلوانان ایران داوطلب این کار می‌شود و به بالای کوه دماوند می‌رود و تیر را پرتاب می‌کند.

تیر از صبح تا غروب حرکت کرده و در کنار رود جیحون یا آمودریا بر درخت گردویی فرود می‌آید و آنجا مرز ایران و توران می‌شود.

روایت اینگونه ادامه می یابد که آرش پس از این تیراندازی، از خستگی پیکرش پاره پاره شده و در خاک ایران پخش می‌شود و جانش در تیر دمیده می‌شود.

مطابق با برخی روایت‌ها «اسفندارمذ» که از او به عنوان فرشته ای یاد می شود، تیر و کمانی را به آرش داده و گفته بود که این تیر خیلی دور می‌رود ولی هر کسی که از آن استفاده کند، خواهد مرد با این وجود آرش برای فداکاری حاضر شد که از آن تیر و کمان استفاده کند.

بسیاری آرش را از نمونه‌های بی‌همتا در اسطوره‌های جهان دانسته‌اند؛ وی نماد جانفشانی در راه میهن است.

در مورد روز و زمان تیر انداختن آرش ۲ روایت وجود دارد که یکی در رسال پهلوی ماه فروردین، روز خرداد و روایت دیگری که در «آثار الباقیه» و «زین الاخبار» آمده است.

در رساله پهلوی اینگونه آمده که آرش، در روز ششم از ماه فروردین تیر خود را افکند. در روایت آثار الباقیه این رویداد در روز سیزدهم از تیرماه (که مطابق با جشن تیرگان کوچک است) اتفاق افتاده و روزی که خبر جای فرود آمدن تیر را آوردند روز چهاردهم تیر (روز گوشی یا تیرگان بزرگ) بوده است.