همشهری آنلاین - یکتا فراهانی: به نظر میرسد از زمان راهاندازی ChatGPT در نوامبر ۲۰۲۲، فعالان حوزه هوش مصنوعی در سراسر دنیا بهشدت منتظر حرکتهای جدید چین در این زمینه بودند. این انتظار بهویژه به دلیل سرمایهگذاریهای عظیم چین در تحقیقوتوسعه AI و توان بالای دولت چین در پشتیبانی از پروژههای تکنولوژیکی بود.
تا به امروز، چین بهشدت در حال گسترش تحقیقات خود در زمینه هوش مصنوعی، بهویژه در مواردی مثل پردازش زبان طبیعی، یادگیری عمیق و سیستمهای خودران است.
![دیپسیک چین و پیشگامی در رقابت هوش مصنوعی جهانی](https://media.hamshahrionline.ir/d/2025/02/01/4/5134714.jpg?ts=1738415238000)
شتاب بیشتر تلاش های چین
Deep Seek یک نام جدید در این زمینه به شمار میرود که با تاکید بر تواناییهای پردازش دادههای حجیم و هوش مصنوعی پیشرفته میتواند تحولی بزرگ در رقابتهای جهانی ایجاد کند. این پروژه میتواند شتاب بیشتری به تلاشهای چین برای تبدیل شدن به یک ابرقدرت در عرصه هوش مصنوعی دهد.
این اتفاقات در واقع جلوهای از استراتژی کلان چین در پیشبرد تکنولوژیهای نوین است، که قرار است کشور را به یک پیشرو جهانی در این حوزه تبدیل کند.
بیشتر بخوانید :
تراشهها زیر ذرهبین | آمریکا تراشههای دیپسیک را بررسی میکند
هوش مصنوعی جدید چین روی دست آمریکا بلند شد
یک حرکت مهم از سمت چین
مجید فرزانه، فعال هوش مصنوعی و بنیانگذار شبکه آموزشی بِست در این خصوص می گوید : از زمانی که ChatGPT لانچ شد، تقریباً تمام فعالان هوش مصنوعی منتظر یک حرکت بزرگ از سمت چین بودند. شاید به همین دلیل بود که دولت امریکا، صادرات پردازنده های گرافیکی NVidia به چین را ممنوع کرد. اما چین با معرفی مدل زبانی بزرگ و متنباز Deep Seek، نشان داد که چندان نیازی هم به آخرین تکنولوژی پردازندهها ندارد.
شاید فکر کنید که Deep Seek یک تکنولوژی جدید و متفاوت است. اما اگر نگاهی به مقاله علمی این مدل زبانی بیندازید متوجه میشوید صرفاً یک بهینه سازی روی مدل های موجود است. درواقع مهندسان چینی به دلیل محدودیت های سخت افزاری، تلاش کردهاند چند تکنیک را برای بهبود استفاده کنند:
فشرده سازی داده های ورودی تا ۹۳%
استفاده از پیش بینی های چند توکنی به جای تک توکن
و استفاده از تکنیک چندیسازی در مدل هوش مصنوعی (استفاده از ۸ بیت برای هر پارامتر به جای ۳۲ بیت)
همین سه تکنیک به ظاهر ساده باعث شده Deep Seek حدود ۴۵ برابر کارآمدتر باشد. این یعنی، نیاز کمتر به سخت افزار، مصرف انرژی و تولید CO۲ کمتر و همچنین عدم نیاز به سرمایه گذاری های عظیم روی سخت افزارهای NVidia. به همین دلیل به یکباره شرکت NVidia حدود ۵۰۰ میلیارد دلار از ارزشش را از دست می دهد!
کارآمدتر شدن هوش مصنوعی
به گفته این فعال هوش مصنوعی، این خبر خوب فقط برای چین نیست. Deep Seek متنباز است و همه میتوانند رایگان از آن استفاده کنند. حتی این امکان وجود دارد که شرکتهای کوچک و متوسط نیز در سرورهای خودشان این مدل را داشته باشند. درواقع این پیشرفت باعث کارآمدتر شدن هوش مصنوعی در تمام جهان خواهد شد و حتی شرکتهایی که امروزه سهامشان سقوط کرده، در مدت کوتاهی با بهکارگیری فنهای گفته شده، مجدداً بهینهتر رشد خواهند کرد.
شاید کل این خبرها تلنگری برای دولتها باشد که همواره ایجاد محدودیت در دسترسی به تکنولوژی با شکست مواجه میشود. مهندسی یعنی «خلق در محدودیت».