شناسهٔ خبر: 71125457 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

افزایش کارآیی و عدالت در فرآیند اخذ مالیات با حسابرسی سیستمی

یک کارشناس اقتصادی: مهم‌ترین مزیت تغییر رویکرد سازمان مالیاتی به سمت حسابرسی سیستمی و اعتماد به مودیان قانون‌مدار، افزایش کارآیی در مالیات‌ستانی در کنار کاهش حجم رسیدگی دستی و ممیزمحور پرونده‌های مالیاتی است که با ایجاد شفافیت سبب کاهش فساد خواهد شد.

صاحب‌خبر -

علی الوندی‌نیا کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت حسابرسی سیستمی در نظام مالیاتی به خبرنگار قدس آنلاین گفت: دخالت سلیقه افراد، خطاهای انسانی و امکان بروز برخی سوءاستفاده‌ها از جمله مشکلات بزرگ حسابرسی دستی و رسیدگی توسط ماموران مالیاتی است که در این راستا کاهش ارتباط مودیان با ماموران و سیستمی شدن فرآیند حسابرسی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور مزیت‌هایی دارد که از آن جمله می‌توان به افزایش سرعت انجام امور و کاهش خطاها اشاره کرد.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت تحقق حسابرسی سیستمی در تحقق عدالت مالیاتی و کاهش خطاها اظهارنظر کرد: وقتی امور به صورت سیستمی انجام می‌شود، مودیان اعتماد بیشتری به نظام مالیاتی کشور پیدا می‌کنند زیرا می‌دانند که میزان مالیات آن‌ها بر اساس داده‌ها و نه بر اساس نظر کارشناسان و ممیزان مالیاتی مشخص شده است.

الوندی‌نیا در ادامه افزود: طی سال جاری سازمان امور مالیاتی دولت چهاردهم، اقدامات اساسی در زمینه احصا اطلاعات فروش با تکیه بر پایگاه جامع اطلاعاتی خود انجام داده است که در راستای اجرای مواد ۱۶۹ و ۱۶۹مکرر ق.م.م محسوب می‌شود. این روند مورد تاکید رئیس‌جمهور است و خروجی این داده‌محوری در نظام مالیاتی، رشد چشم‌گیر حسابرسی هوشمند و سیستمی در بخش مالیات بر عملکرد سال ۱۴۰۲ بوده است.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اقدامات سال جاری نظام مالیاتی در راستای کاهش چشم‌گیر حسابرسی دستی و کاهش مراجعه مودیان به ادارات مالیاتی و برخوردهای سلیقه‌ای در پرداخت مالیات اظهار داشت: در سال جاری حرکت به سمت داده‌محوری و تحقق حسابرسی سیستمی به طور بسیار جدی عملیاتی شده است که با هدف ایجاد تحولی بزرگ در نظام وصول مالیات صورت گرفته است. این اقدام متحول‌کننده به دنبال کاهش چشم‌گیر حسابرسی دستی و کاهش مراجعه مودیان به ادارات مالیاتی و برخوردهای سلیقه‌ای در پرداخت مالیات خواهد بود که بیشترین میزان تعامل نظام مالیاتی را با مودیان قانون‌مدار را به همراه خواهد داشت.

وی در ادامه افزود: تغییر رویکرد سازمان امور مالیاتی به سمت حسابرسی سیستمی و اعتماد به مودیان قانون‌مدار چندین مزیت راهبردی دارد؛ مهم‌ترین مزیت افزایش کارآیی در مالیات‌ستانی در کنار کاهش حجم رسیدگی دستی و ممیزمحور پرونده‌های مالیاتی است که با ایجاد شفافیت در فرآیند اخذ مالیاتی سبب کاهش وقوع فساد و دخالت سلیقه در اخذ مالیات خواهد شد و زمینه‌ساز تحقق عدالت در اخذ مالیات خواهد شد.

الوندی‌نیا در پایان گفت: حرکت به سمت حسابرسی سیستمی و هوشمند نشان‌دهنده یک گام مهم و رو به جلو در راستای تحقق عدالت در زمینه مالیات‌ستانی در سطح کشور است. تحقق ۹۵ درصدی حسابرسی سیستمی در بخش مالیات بر عملکرد سال ۱۴۰۲، اتفاقی مهم بوده است که با تکیه بر کاهش ۶۷ درصدی حسابرسی دستی و رسیدگی ممیز به اظهارنامه اشخاص حقیقی و همچنین کاهش ۵۰ درصدی حسابرسی دستی اشخاص حقوقی در کنار داده‌محوری ویژه سازمان امور مالیاتی در راستای اجرای ماده ۱۶۹ و ۱۶۹ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم به وقوع پیوسته است و بسیار مهم است که تا کامل شدن این مسیر هوشمند و سیستمی به شکل ۱۰۰ درصدی با تکیه بر داده‌محوری این رویکرد تحولی در سازمان امور مالیاتی ادامه داشته باشد تا بتوانیم به یک نظام مالیاتی هوشمند، کارآمد و قابل‌اعتماد دست یابیم.