شناسهٔ خبر: 71121139 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

جهاد احیای واحدهای صنعتی راکد در دولت چهاردهم/ نساجی مازندران به اوج تولید بازگشت

ساری- ایرنا- نام قائمشهر (شاهی) در خطه شمال کشور زمانی سر زبان ها افتاد که کارخانه نساجی یکی پس از دیگری از سال ۱۳۰۹ شمسی در این شهرستان راه‌اندازی و فعالیت خود را آغاز کرد و بدین گونه زنجیره مهم تولید این محصول در کشور و خاورمیانه با راه اندازی سه کارخانه نساجی در استان مازندران ایجاد شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، ‌سه کارخانه نساجی مازندران که از آنها به عنوان "سه قلوهای نساجی" نیز یاد می شود تا دهه ۸۰ شمسی فعالیت پُر رونق و شکوفایی داشتند به طوریکه به دلیل حجم بالای تولیدات با کیفیت در این کارخانه ها زنجیره مراحل تولید در این کارخانه ها و پس از آن زنجیره فروش محصولات در جای جای کشور در قالب شرکت های فروش پارچه نساجی تشکیل شد.

بسیاری از مردم آن زمان و افرادی که آن دوران طلایی کارخانه های نساجی را به یاد دارند از پارچه های متنوع آن استفاده می کردند و هنوزهم پارچه های اعلای بافته شده این کارخانه ها روکش لحاف ها و تشکهای خانه ها است و این نشان می دهد که گذر زمانه خاک بر تولیدات این واحدها نریخت و کمتر کسی از آن دوران وجود دارد که نام این کارخانه و تولیدات آن را نشنیده باشد.

اما در ادامه فعالیت به وجود آمدن پاره ای مسائل و مشکلات همچون خصوصی سازی بی ضابطه تیشه به ریشه این بخش از صنعت کشور در مازندران زد و گرد و خاک تعطیلی و رکود بر سر آن ریخته شد.

فعالیت نخستین کارخانه‌های نساجی مازندران سال ۱۳۰۹ به عنوان یکی از صنایع مهم و بزرگ کشور در قائمشهر آغاز شد و این مجموعه صنعتی در قالب سه کارخانه بزرگ نساجی شماره یک (نساجی قائمشهر)، شماره ۲ و شماره سه (نساجی مازندران) فعال شدند. هر یک از این کارخانه ها به تنهایی همه مراحل تولید پارچه شامل ریسندگی (تولید نخ از پنبه)، بافندگی، رنگرزی و عرضه آن به بازار را انجام می‌دادند و از طریق شعبه‌هایی که در کشور دایر شده بود فروش محصولات صورت می گرفت.

کارخانه های نساجی مازندران شامل سه کارخانه شماره ۱، ۲ و ۳ در قائمشهر قرار دارند و کارخانه نساجی شماره ۱ نخستین کارخانه نساجی مازندران است که در سال ۱۳۰۹ راه اندازی شد. و طی این سالها بنا به مشکلات بوجود آمده کارخانه نساجی شماره ۲ از رده فعالیت و کار خارج شد و حتی زمین آن که در موقعیت مکانی در قائمشهر قرار داشت به فضای سبز و پارک مبدل شد و ۲ کارخانه باقی مانده دیگر از این مجموعه به فعالیت خود ادامه داد.

جهاد احیای واحدهای صنعتی راکد در دولت چهاردهم/ نساجی مازندران به اوج تولید بازگشت

کارخانه نساجی قائمشهر که با نام نساجی مازندران هم شناخته می‌شود در جاده نظامی این شهر قرار دارد، از نخستین واحدهای صنعتی بزرگ کشور محسوب می‌شد که کلنگ آن در سال ۱۳۰۷ در زمینی به زمین زده شد سال ۱۳۱۳ به بهره برداری رسید. بعدها تعداد کارخانه نساجی در قائمشهر به سه واحد رسید تا چرخه ریسندگی کامل شود.
گذشت زمان و تغییر زمانه از کاهش کشت پنبه در مازندران گرفته تا فرسودگی ماشین آلات و سنگینی بوروکراسی ناشی از مالکیت دولتی سبب شد تا مشکلات کارخانه‌های نساجی از سال ۷۲ با واگذاری آن به بانک ملی آن هم با هدف حل معضلات ناشی از مالکیت دولتی نمود بیرونی پیدا کند.

مشکلات واحدهای باقی مانده نساجی قائمشهر از دهه ۸۰ با واگذاری‌های مختلف و نسخه‌هایی که با تغییر هر دولت، وزیر و استاندار پیچیده می‌شد، به کلاف سردرگم تبدیل شد.

مدیرعامل وقت بانک ملی ایران درسال ۱۳۹۴ در آیین گشایش پلمب ماشین آلات کارخانه نساجی مازندران واقع در قائمشهر از اعلام آمادگی این بانک برای توسعه فعالیت کارخانه نساجی مازندران خبر داده بود.

عبدالناصر همتی گفته بود که پیش از این بانک ملی برای رفع مشکلات این واحد صنعتی بزرگ و مهم کشور و مازندران تلاش هایی را انجام داده است.

وی ادامه داد : حقوق و معوقات کارگران که معضل چندین ساله کارخانه نساجی مازندران به شمار می رفت با دستور مسئولان ارشد کشوری سال گذشته رفع و حقوق و معوقات پرداخت شد

مدیر عامل وقت بانک ملی ایران بدهی معوقه به بانک ملی را مشکل اصلی کارخانه نساجی مازندران برشمرد و گفت: این مشکل می تواند مانعی برای توسعه و پیشرفت کارخانه باشد.

وی ادامه داد: به ازای بدهی کارخانه نساجی به بانک ملی، زمین این کارخانه واقع در شهر قائمشهر با قیمت گذاری کارشناسی به این بانک داده می شود.

این اقدامات نیز نتوانست تمامی مشکلات مسیر راه و فعالیت این کارخانه را بازگشایی کند تا اینکه طرح بازسازی و احیای این کارخانه در سال ۱۳۹۸ با ورود ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در چرخه کار قرار گرفت و رییس وقت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) پس از امضای تفاهمنامه و چک نخست گفت که این ستاد در فاز اول ۱۷۰ میلیارد ریال برای احیاء، بازسازی و ایجاد خط تولید جدید در کارخانه نساجی مازندران سرمایه گذاری می کند.

مخبر با اعلام این که میزان سرمایه گذاری ستاد در فازهای بعدی بر اساس نیاز و گسترش تولید تا سقف ۳۰۰ میلیارد ریال قابل افزایش است، تاکید کرد که هدف این ستاد کمک به رونق تولید و رفع مشکلات مردم است.

پس از آن هم طی دوره های مختلف این کارخانه مورد بازدید مسوولان امر قرار گرفته است و با تزریق اعتبارات و کمک های لازم نفس تازه بر این بخش از صنعت مازندران دمیده شود.

جهاد احیای واحدهای صنعتی راکد در دولت چهاردهم/ نساجی مازندران به اوج تولید بازگشت

که در تازه ترین مورد آن در سال جاری "مهدی یونسی رستمی"‌ نخستین استاندار دولت چهاردهم در مازندران در برنامه کاری خود حمایت تمام قد از واحدهای صنعتی بزرگ همچون نساجی مازندران گذاشته است و برای این منظور در گام اول برای این منظور بازدید سرزده از کارخانه نساجی مازندران در قائمشهر را انجام داد.

وی در این بازدید عنوان کرد که کارخانه نساجی به عنوان یکی از واحدهای صنعتی بزرگ و مهم مازندران بمنظور گره گشایی از مشکلات این کارخانه بازدید از بخش های مختلف آن انجام شد.

جهاد احیای واحدهای صنعتی راکد در دولت چهاردهم/ نساجی مازندران به اوج تولید بازگشتهمچنین در دیگر مراحل پیگیری وضعیت این کارخانه معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در بازدید از این کارخانه اعلام کرد که دولت چهاردهم برای احیای صنعت نساجی در مازندران با حمایت همه جانبه از بخش خصوصی و فعالان اقتصادی مرتبط مصمم است.

ابراهیم شیخ اظهار کرد: زیرساخت‌های بسیار خوبی هم از جهت اراضی اختصاص‌یافته و هم محیط و ماشین‌آلات و فناوری در این کارخانه وجود دارد و باوجود اینکه چندین سال است که دستگاه های این کارخانه نساجی به روزرسانی نشد، اما ظرفیت‌های خوبی را در اینجا دیدیم که با بهره‌برداری بهینه از ظرفیت‌ها شاهد ارتقای بیشتر محصولات و کیفیت آنها باشیم.

یکی از اعضای هیات مدیره و مدیران اجرایی کارخانه نساجی مازندران نیز به بازدیدهای مکرر مسوولان استانی و ملی برای پیگیری امور این کارخانه اشاره و تصریح کرد: تا قبل از سال ۱۴۰۱ و واگذاری امانتی به "هیات حمایت از صنایع" این کارخانه با بدهی های تلمبار شده تامین اجتماعی، ‌ برق، ‌حقوق معوقه کارکنان مواجه بود.

عبدالسعید نجفی در تشریح وضعیت کارخانه نساجی مازندران در سال های گذشته اظهار کرد:‌ در برخی مواقع برای پرداخت مطالبات و بدهی‌ها بخشی از اموال و تجهیزات آن به صورت اوراقی فروخته شد تا این کارخانه فعال باقی بماند.

وی ادامه داد:‌ در زمان حاضر پس از ورود هیات حمایت از صنایع تمامی بدهی ها و معوقات پرداخت به طوریکه بدهی ۳۰ سال مالیات بر ارزش افزوده کارخانه بدون فروختن قطعه ای پرداخت شده است و ارزش سهام فعلی واحد قابل قیاس با گذشته نیست و اوج گرفته است.

نجفی همچنین از احیای واحد رنگریزی با سرمای گذاری بیش از ۲ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۲۰۰ نفر به عنوان دیگر فعالیت صورت گرفته نام برد و گفت:‌ در حال حاضر حدود ۶۰۰ کارگر در بخش های مختلف کارخانه مشغول به فعالیت هستند.

وی توسعه و همچین تعیین تکلیف مالکیت را جزو مطالبات درخواستی از استاندار مازندران برای پیگیری امور کارخانه نساجی مازندران برشمرد که در جلسه آتی مطرح می شود.

جهاد احیای واحدهای صنعتی راکد در دولت چهاردهم/ نساجی مازندران به اوج تولید بازگشت

در بازدید و پیگیری های اخیر مسوولان برای گره گشایی از مشکلات کارخانه نساجی شماره سه که واحد صنعتی مهم در عرصه صنعت نساجی به شمار می رود این بار پایِ‌سفیر بنگلادش به این واحد باز شده است.

سفیر بنگلادش در جریان این بازدید با اشاره به تجهیزات و تکنولوژی موجود در نساجی مازندران، گفت: اگر محصول نهایی کارخانه نساجی پارامترهای کیفی را داشته باشد، می‌تواند در بازار بنگلادش به فروش برسد.

«منجورول کریم خان چودری» با اشاره به اینکه نساجی صنعتی قوی در بنگلادش قوی به شمار می رود، ‌اظهار داشت: هم اکنون شرکت‌های خوبی در تولید پارچه در کشور بنگلادش داریم دارد.

وی ابراز امیدواری کرد که زمینه برای همکاری بین شرکت نساجی مازندران و شرکت‌های بنگلادش وجود داشته باشد.

سفیر بنگلادش در ایران گفت، ‌فضا و امکان برای تولید محصول باکیفیت وجود دارد و اگر محصول نهایی کارخانه نساجی پارامترهای کیفی را داشته باشد، می‌تواند در بازار بنگلادش به فروش برسد.

کریم خان چودری همچنین با توجه به تجربه سفر خود در مازندران اظهار کرد: مجموعه نساجی مازندران را هم دارای تکنولوژی پیشرفته و هم در حال ارتقای فناوری و ماشین‌آلات جدید عنوان کرد.

همچنین رییس مدیران اجرایی کارخانه نساجی مازندران (قائمشهر) از مسئولان خواست تا همچنان سیاست‌های هیات حمایت از صنایع را حمایت کنند و مالکیت این شرکت به اهلش واگذار شود چرا که اگر دوباره وارد بی‌نظمی شود، تنش‌زا بوده و امنیت شهر را به خطر می‌اندازد.

صفدر گرائلی با اشاره به فراز و نشیب‌های بسیار نساجی مازندران اظهار کرد: تا زمانی که نساجی به بخش خصوصی واگذار و این فراز و نشیب‌ها تشدید شد، شرکت شاهد تنش‌ها و بی‌قراری‌های کارگری بود.

وی گفت: زمانی که هیات حمایت از صنایع هدایت کارخانه نساجی را برعهده گرفت بدهی‌های معوق که بیش از چند ماه بود، پرداخت شد. بیمه‌های تامین اجتماعی که سال‌ها ۱۰ درصد از آن پرداخت می‌شد به ۳۰ درصد رسید و سبب شد تا تعلق کارگران و مشارکت آنها در شرکت افزایش پیدا کند و تولید به نقطه خاصی برسد که بتواند دخل و خرج خود را به دست بیاورد.

وی ادامه داد:‌ متاسفانه عموم واگذاری‌های بخش خصوصی به اهل آن سپرده نشد و دچار مشکل شدند و در سراسر کشور اگر نگاه کنیم می‌بینیم که بیش از ۹۰ درصد واگذاری‌ها به بن‌بست رسید و سرنوشت کارگران با ابهام روبه‌رو شد.

رییس مدیران اجرایی نساجی مازندران گفت: زمان تحویل هیات حمایت از صنایع، شرکت حدود ۴۰ میلیارد ریال به تجاری که اینجا کار می‌کردند از جمله قطعات فروش‌ها بدهکار بود، نزدیک به سه ماه کارگران معوقه داشتند که هیات حمایت از صنایع هم بدهی‌های تجار و هم بدهی معوق کارگران را پرداخت کرد و احساس امنیت خاصی به فضای کارگری بخشید و سبب شد که شرکت به نظم خاصی برسد.

رییس مدیران اجرایی نساجی مازندران با تایید اینکه با حضور هیات حمایت، نساجی مازندران در مدت اندکی از یک شرکت زیان‌ده به یک شرکت تقریبا استانداردی رسید، تصریح کرد: فعلاً به سود عملیاتی دست پیدا کردیم.