شناسهٔ خبر: 71121009 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

اهتمام البرز در حفظ سرمایه های اجتماعی/ نخبگان زیر چتر حمایت

کرج – ایرنا- سرمایه های انسانی و نخبگان بی شک مهمترین رکن  پیشرفت، توسعه وتعالی ملی هستند و هیچ سرزمینی بدون اتکا به این سرمایه ها  نمی تواند مسیر بالندگی را طی کند، به همین دلیل استان البرزبا تمام ظرفیت به حفظ وشکوفایی استعدادهای درخشان خود اهتمام دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، البرز به واسطه سکونت اقوام ایرانی ، "ایران کوچک " نام گرفته است ، مهاجرت ها به البرز اگر چه با پیامدهای اجتماعی و محدودیت زیرساختی همراه است اما وجود نخبگان در این استان کلید اسرارآمیز و فرصت طلایی برای تحول، دگرگونی و توسعه روز افزون است.

امروز استان البرز به واسطه سرمایه های فکری اجتماعی در بسیاری جهات علمی، پژوهشی ، تولیدی ، صنعتی ، کشاورزی و خدماتی در کشور و حتی منطقه خاورمیانه سرآمد است.

پژوهش های متکثر در زمینه محصولات دانش بنیان کشاورزی ، باغبانی ، انواع واکسن های انسانی و دامی و صنعتی و علمی حاصل تلاش های شبانه روزی نخبگانی است که هر روز در البرز خلاقیت و نوآوری به کشور و منطقه هدیه می کنند.

فراموش نکنیم که در اوج کرونا این نخبگان استان البرز بودند که با ساخت واکسن های متعدد کرونا ، بیماری جهانی کووید۱۹ را در کشور و منطقه زمین گیر کردند ضمن آنکه دهها خبر علمی و دستاورد صنعتی بارها از این استان کم وسعت به جهان مخابره شده است.

نخبگان و اندیشمندان البرزی درلابه لای هیاهوی جهانی علیه ایران اسلامی بارها پرچم امید و افتخارآفرینی را در جهان به نمایش گذاشته و آوازه این دستاوردها از لایه های تبلیغات مسموم جهانی عبور کرد.

به همین دلیل خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز البرز میزبان رییس بنیاد نخبگان استان شد تا حمایت ها، اقدامات و واقعیت فرار مغزها را تشریح کنند.

دکتر "محمد نبیونی " استاد دانشگاه خوارزمی و رییس بنیاد نخبگان البرز در ابتدای سخن به تفاوت بنیاد نخبگان در ایران و جهان پرداخت و گفت: بنیاد نخبگان مجموعه تسهیل گر است و در دنیا نیز این بنیاد ها برای حمایت و هدایت نخبگان دولتی نیستند اما در کشور ما با توجه به ضرورت ذیل ریاست جمهوری شکل گرفت است.

این مسوول ادامه داد: رییس بنیاد ملی نخبگان معاون علمی و فناوری رییس جمهوری است ؛ البته در برخی استان های کشور هنوز بنیاد نخبگان تشکیلات ندارد.

ایرنا: از البرز بگویید؟

نبیونی: استان البرز نخبه خیز و نخبه پرور است و با توجه به اینکه آخرین استانی است که در کشور شکل گرفته توجه به نخبگان درآن جایگاه خوبی دارد و جزو تراز اول به لحاظ جمعیت نخبگانی است .

همچنین استان البرز به خاطر همسایگی با پایتخت اگر چه با مشکلاتی مواجه است اما در حوزه های مختلف دارای ویژگی های خاصی است به طوری که در سال ۱۴۰۲ رتبه اول کشوری را به خود اختصاص داد.

ایرنا: در حوزه رقابت نخبگانی جایگاه البرز کجاست؟

رییس بنیاد نخبگان البرز: رقابت با استان هایی مانند تهران ، اصفهان و خراسان رضوی کار ساده ای نیست و این اتفاق سال گذشته رخ داد که البرز برتر شد؛ امیدواریم این وضعیت همیشه تداوم داشته باشد.

ایرنا: لطفا درباره چگونگی حمایت دستگاه های اجرایی از بنیاد بگویید؟

نبیونی : رابطه خوبی در سطح استان با سایر دستگاه های اجرایی داریم ، درخواست ها از سایر دستگاهها بدون پاسخ و همیاری نمانده است ؛ ارتباط و فضای همدلی و هماهنگی خوبی در البرز داریم ؛ ما در کنار مجموعه های مختلف هستیم و تلاش می کنیم از فضای نخبگی برای رفع مشکلات دستگاه های اجرایی استان استفاده شود.

ایرنا:نخبگان در چه بخش هایی بیشتر حمایت می شوند؟

رییس بنیاد نخبگان البرز: در حوزه های مختلف از جمله بخش نرم افزاری؛ به طور مثال بسیاری از نخبگان در شرکت های دانش بنیان حضور دارند و کنار یکدیگر جمع می شوند؛ شرکت های دانش بنیان درپارک های علم و فناوری ، مراکز رشد و دانشگاه ها از حمایت ویژه برخوردار هستند؛ بنابر این بخش نرم افزاری که با نیروی انسانی سرو کار دارد ، شناسایی ،حمایت و توانمند سازی آنها را انجام می دهیم ، منابع مالی بنیاد نخبگان صرف هزینه های اجرایی و جاری نمی شود، ما ساختمان و نیروی خدمات و حفاظتی نداریم و سه تا چهار کارشناس داریم که به دنبال این هستند امور نخبگان در اولویت قرار بگیرد.

ایرنا: از رویه الگو سازی بگویید؟

نبیونی: در الگو سازی می خواهیم دستاورها را به جوان ها بشناسانیم و کارهای آنها را دنبال می کنیم ، از ظرفیت های موجود در استان برای رفع مشکلات مادی و معنوی نخبگان استفاده می شود تا بتوان مسیر نخبگی طی کرد؛ بنیاد ملی طرح های مختلف مانند طرح شهید رضایی، شهید احمدی روشن ، شهید بهشتی ، شهید بابایی ، شهید شهریاری و شهید چمران به اجرا درآورده است .همه این طرح در کنار هم به صورت زنجیره ای فضایی نخبگانی را مورد حمایت و هدایت قرار می دهند و سطوح مختلفی دارد ، از افرادی که وارد دانشگاه در مقطع کارشناسی می شوند و تا انتهای فعالیت های علمی وپژوهشی می توانند بابنیاد نخبگان همراهی کنند.

ایرنا: شناسایی نخبگان به شکلی است؟

نبیونی: مستعدها از دوران دانش آموزی در البرز شناسایی می شوند، با آموزش و پرورش طرح ملی شهاب داریم و بدون اینکه خانواده ها متوجه شوند شناسایی استعداد های نخبگی را در آموزش و پرورش انجام می دهیم. معلمان برای شناسایی و هدایت استعداد های دانش آموزی آموزش لازم را فرا می گیرند و سامانه هایی در اختیار دارند که ثبت و ضبط اطلاعات دانش آموزان را انجام می دهند تا کشور بتواند بانک اطلاعاتی داشته باشد و دنبال کند و بنیاد نخبگان وقتی که دانش آموز وارد دانشگاه و یا فضای مشخص شد، ممکن است برخی از مستعدین وارد دانشگاه نشوند و ویژگی هایی داشته باشند که نیاز باشد بنیاد نخبگان آنها را حمایت کند مانند ثبت و ضبط اختراع و یا حضورشان درهسته های فناورباشد.

نبیونی با بیان اینکه اکثریت و بالای ۹۵ درصد مستعدین وارد دانشگاه می شوند، گفت: وظیفه بنیاد حمایت از آنان است .

ایرنا: لطفا از فرار مغزها بگویید؟

رییس بنیاد نخبگان استان البرز: برخی مواقع موجی راه می افتد و می گویند که همه نخبگان رفتند و هیچ نخبه ای در کشور نیست و با این اقدامات ایجاد یاس می کنند در حالی که این گونه نیست ؛ در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ رتبه مهاجرت نخبگان کشورما در بین کشورهای دنیا ۹۶ بوده که ۹۵ کشور قبل از ما مهاجرت نخبگان داشتند.

وی بیان داشت: بیشترین مهاجرت نخبگان در دنیا مربوط به اسرائیل است اما در کشور ما طوری موضوع مطرح می شود که تنها در ایران فرار مغز ها صورت گرفته است .

نبیونی با اشاره به اینکه موضوع نخبگانی تیغ ۲ دمی است که اگر دقت نکنیم، می تواند در سنین پایین تر تاثیر پذیری زیاد داشته باشد که خطرناک شود گفت: به طور مثال المپیادی هایی که افراد رتبه کسب می کنند پس از مدتی که آمار آنها را می گیریم متوجه می شویم که بسیاری نیستند. در تمام نقاط جهان در صدد هستند که بتوانند با کمترین هزینه منفعت بیشتری کسب کنند و بنا بر ضرورت های اقتصادی و علمی بتوانند نخبگان را جذب کنند و به همین دلیل گاهی اوقات از معرفی نخبگان و اینکه در معرض دید همه قرار گیرند امتناع می کنیم و البته ما مخالف ادامه تحصیل نیستیم .

ایرنا: حمایت از نخبگان البرز در چه سطحی است؟

نبیونی : در بخش های مختلف حمایت از نخبگان در دستور کار است و حتی امروز دانشجویان نخبه متاهل هم از حمایت های بلاعوض برخوردار هستند. منابع مالی خوبی برای حمایت از نخبگان وجود دارد و در دانشگاهها نیز مورد حمایت هستند همچنین اردوهای راهیان پیشرفت برای دانشجویان دیده شده است .

ایرنا: لطفا از دستاوردهای نخبگان بیشتر بگویید؟

نبیونی : امروز کشورما با تلاش نخبگان و پژوهشگران در بسیاری عرصه ها از جمله نظامی، بایو و نانو در دنیا حرف برای گفتن دارد که نخبگان البرزی بخشی از نام آوران در این عرصه ها هستند.ما در استان البرز ظرفیت های خوبی داریم.

ایرنا: امکانات پژوهشی البرز

رییس بنیاد نخبگان البرز: وجود پژوهشگاه های بزرگ مانند سازمان ملی استاندارد ، موسسه تحقیقاتی علوم دامی ، سرم سازی رازی ، پژوهشگاه بیوتکنولوژی ، موسسه باغبانی ، موسسه تحقیقات و تهیه نهال وبذر از طرفیت های استان البرز است که کمک به رشد و نوآوری در این استان کرده

است .

ایرنا: برخی از ارتباط ضعیف صنعت و دانشگاه گلایه دارند این موضوع صحت دارد؟

نبیونی : متاسفانه شبکه ارتباطی خوبی وجود ندارد و ما در ارتباط با دانشگاه و صنعت اگر چه سال ها است حرف می زنیم اما این شبکه را نتوانستیم خوب شکل بدهیم و بسیاری از پایان نامه ها بدون استفاده باقی می ماند به همین بنیاد نخبگان البرز در سال های اخیر به کمک جهاد دانشگاهی و اتاق بازرگانی جشنواره ای را دنبال می کند تا حلقه بین دانشگاه و صنعت تکمیل شود ، چهارمین اختتامیه این جشنواره ۲۴ بهمن ماه جاری برگزار می شود در این جشنواره رساله ها و پایان نامه ها به کارفرمایان معرفی شوند .در این جشنواره گفتمان بین جامعه و دانشگاه را ترغیب و تشویق می کنیم ؛ صنعت نیاز به پول دارد و بیان آن با استاد دانشگاه و دانشجو متفاوت است البته سامانه هایی شکل گرفته که امیدوار کننده است.

در تلاش هستیم تا از ظرفیت پژوهشی دانشگاهها و نخبگان برای توسعه و نوآوری در صنعت البرز استفاده کنیم .

سخن پایانی

رییس بنیاد نخبگان البرز در پایان سخنان خود گفت : از خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان رسانه ملی انتظار می رود در موضوع معرفی دستاوردهای نخبگان البرز و آشتی بین صنعت و جامعه نخبگانی استان پیشگام باشند.