به گزارش ایرنا، شهر یاسوج به عنوان مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و یکی از مهمترین مقاصد گردشگری جنوب کشور، با مشکلات جدی در زمینه زیرساختی مواجه است. این مشکلات نه تنها دغدغهای برای ساکنان شهر بلکه مانعی برای توسعه گردشگری و رفاه عمومی محسوب میشود.
یاسوج، با تمام زیباییهای طبیعی و ظرفیتهای گردشگری، در دل خود چالشهای اجتماعی و زیرساختی جدی را پنهان کرده است. یکی از مهمترین این چالشها، بیتوجهی به گودبرداری زمین ۲ هکتاری در مرکز این شهر است که با هدف توسعه وتقویت مبلمان شهری و گردشگری آغاز شد و همچنان مطالبه مغفول مانده مردم این شهر تکمیل این طرح راهبردی است.
این زمین در قلب شهر یاسوج سالهای زیادی است که گود برداری شده و همچون زخمی کهنه چهره طبیعی پایتخت طبیعت ایران را زشت کرده است. با بررسی های انجام شده این زمین برای احداث منازل سازمان اداره کل راه و شهرسازی گودبردری شد ولی به دلایل نامعلوم و بی تدبیری در سال ۹۲ به سازمان تامین اجتماعی واگذار شد.
این گودبرداری سالهای زیادی است که از سوی هیچ نهادی تعیین تکلیف نشده است و همچنان به عنوان یک لکه زشت و بدقواره بر پیشانی شهر یاسوج خودنمایی می کند عمیق بیشتر مکانها گودبرداری شده در این مکان ۲ هکتاری به بیش از ۶ متر می رسد و هر لحظه امکان وقوع حادثه ای خطرناک وجود دارد.
این گودبرداری به دلیل ناپایداری و فقدان ایمنسازی مناسب میتواند هر لحظه خطراتی برای شهروندان داشته باشد، و نیاز است دستگاه های متولی و مدیریت شهری با توجه به اهمیت موضوع، ساماندهی زمین گودبرداری شده را در دستور کار خود قرار دهد که تاکنون اقدام مهم و موثری نسبت به تعیین تکلیف این زخم کهنه در تجاری ترین و بهترین نقطه شهر یاسوج انجام نشده است.
محصور شدن این گودبرداری با ورقه آهن فرسوده و رنگ پریده علاوه بر ایجاد مشکلات روحی و بصری می تواند تهدیدهای امنیتی، اجتماعی و فرهنگی زیادی را نیز به دنبال داشته باشد. اجرای این پروژه بزرگ که در یکی از بهترین نقاط شهر یاسوج (خیابان فردوسی ) در قالب چهار طبقه شامل پارکینک طبقاتی واحدهای تجاری ، رستوران ، قهوخانه سنتی، پارک بازی کودک، فضاهای فرهنگی، ورزشی و خدماتی پیش بینی شده بود که علاوه بر رفع گره های ترافیکی ظرفیتی برای زیباسازی سیمای بصری و ایجاد فرصت های شغلی جدید در این شهر نیز محسوب می شود.
برای بررسی وضعیت موجود این گودبرداری با تعدادی از متولیان در دستگاهای اجرایی و شهردار سابق یاسوج گفت و گو کردیم.
"محمدعلی جاوید" شهردار اسبق یاسوج در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: قبل از گودبرداری این مکان در قلب شهر یاسوج منازل مسکونی متعلق به شهرداری در این مکان به تامین اجتماعی فروخته شد.
وی بیان کرد: تامین اجتماعی بر اساس سیاست های سازمان خود در گذشته این ملک را با قیمت بسیار پایینی تملک کرده و ظرفیت بزرگ سرمایه گذاری را از دست شهرداری خارج کرده است.
جاوید با اشاره به برگزاری جلسات مختلف با استاندار وقت و مدیران تامین اجتماعی اضافه کرد: توافق نامه سه جانبه خوبی برای احداث یک مرکز به شکل "بهون" ایلی با المان بسیار خوب منعقد شد که در این توافق نامه صدور پروانه رایگان با شهرداری و ساخت با سازمان کوثر منعقد شد.
جاوید با اشاره به برنامه های خوب شهرداری برای تعیین تکلیف این زمین در مرکز شهر یاسوج گفت: با ساخت این المان زیبا و بومی قرار شد مالکیت طبقات پایین به عنوان پارکینک به شهرداری داده شود.
وی ادامه داد: با احداث این مجتمع زیبا و چند منظوره علاوه بر ایجاد درآمد پایداربرای شهرداری بخشی از مشکلات پارکینگ مرکز شهر نیز برطرف می شد.
جاوید تصریح کرد: از سال ۹۴ تاکنون این طرح بصورت بلاتکلیف باقی ماند و هیچ گونه اقدام موثری برای ساماندهی این فضا از سوی متولان اجرایی نشد.
مدیرکل دفتر امور شهری و شهرداریهای استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز در این رابطه افزود: بلاتکلیفی مشکلات گودبردای این مکان ۲ هکتاری در قلب یاسوج سالهای زیادی است که بر پیشانی شهر گردشگر پذیر یاسوج سنگینی می کند.
فرزاد فرجزاده" ادامه داد: بخشی از این ملک متعلق به دولت بوده و با توجه به نقش مهم تاثیرگذار این طرح تجاری در توسعه شهر گردشگر پذیر یاسوج به بهای اندک و بی تدبیری فروخته شد.
وی افزود: بلاتکلیفی طرح احداث مجتمع تجاری، رفاهی تامین اجتماعی شهر یاسوج از ۲ دهه پیش تاکنون یکی از مشکلات اساسی شهر یاسوج است که هر لحظه امکان وقوع هر حادثه ای در این مکان وجود دارد.
نبود دغدغه جدی و در اولویت نبودن این معضل همچنان در پیچ و خم نهادهای متولی سرگردان است و به نظر می رسد هیچ نهادی برای حل این مشکل بزرگ که سالهای زیادی است بر گرده شهر یاسوج سنگینی می کنند برنامه ای ندارد.
فرج زاده تنها گزینه برای ساماندهی و تعیین تکلیف ملک گودبرداری شده را همکاری نهادهای متولی برای اجرای یک طرح اقتصادی در خور شان شهر یاسوج دانست و گفت: نیاز است تامین اجتماعی اقدامات لازم برای حل این مشکل را انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۳۰ درصد از ملک گودبرداری شده متعلق به شهروندان و شهرداری است اضافه کرد: تامین اجتماعی در تعهدات خود مبنی بر سرمایه گذاری در این طرح شانه خالی کرد.
فرج زاده در پاسخ سوال به خبرنگار ایرنا که آیا این طرح در اولویت سرمایه گذاری استان قرار دارد گفت: شخص استاندار (یدالله رحمانی) به جد پیگیر تعیین تکلیف این طرح برای سرمایه گذاری است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بیشتر مکانهای تجاری مرکز شهریاسوج خالی از صنوف و سکنه هستند و زمین هم متعلق به سازمان تامین اجتماعی که تعامل با این نهاد بسیار سخت است اشتیاق سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در این منطقه را کمرنگ می کند.
مدیرکل تامین اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر برنامه سازمان برای تعیین تکلیف این طرح پاسخ داد: برای تعیین تکلیف این مجتمع خدماتی، رفاهی و تفریحی بیش از سه همت (۳۰ هزار میلیارد ریال) اعتبار مورد نیاز است.
رسول چراغ سحر با اشاره به همکاری استاندار و برنامه های حمایتی سازمان تامین اجتماعی برای اجرای این طرح تصریح کرد: مستندات لازم طرح سرمایه گذاری برای مسئولان کشوری در سازمان تامین اجتماعی برای تصمیم گیری نهایی ارسال شد.
رئیس شورای اسلامی شهر یاسوج در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه کارشناسان معتقد هستند شورای شهر شهرداری را رها کرده و تاکنون اقدام خاصی از سوی شورای شهر برای تعیین تکلیف مکان گودبرداری شده انجام نشده گفت: صحبت های کارشناسان در مورد عملکرد شورای شهر یاسوج کارشناسی نیست.
خبرنگار ایرنا با بیان این سوال که اقدام خاصی شورای شهریاسوج در رابطه با زمین گودبرداری شده چه بود "سید هدایت اکبری" وظیفه شورای شهر را بیشتر بعد نظارتی طرح های شهرداری اعلام کرد.
وی همچن ادامه داد: تاکنون شورای شهر و شهرداری با ارسال نامه های مختلف خواستار تعیین تکلیف این طرح از سوی تامین اجتماعی شد ولی تاکنون این سازمان پاسخ قانع کننده ای ارائه نداد و نتیجه لازم اتخاذ نشد.
اکبری اضافه کرد: با توجه به ارسال نامه های زیادی در صورت اقدام نکردن سازمان تامین اجتماعی در تعیین تکلیف این طرح از سوی داستانی اقدامات قانوی لازم انجام خواهد شد.
معاون عمرانی شهرداری یاسوج همچنین با اشاره به اینکه شهرداری تاکنون چندین بار برای تعیین تکلیف این طرح اقدام کرده است گفت: نیاز است با تشکیل کارگروه ویژه هر چه زودتر نسبت به ساماندهی آن اقدامات لازم انجام شود.
"شهرام ارجمند" تملک ملک گودبرداری شده را در قدرت شهرداری ندانست و گفت: استانداری نقش مهمی در ساماندهی و مشخص شدن این طرح راکد دارد.
مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به اینکه این ملک فروخته شده و از اختیارات قانونی این نهاد خارج شده است گفت: نیاز بود شهرداری مکاتبات لازم را با این نهاد در راستای تعیین تکلیف د یک زمان مشخص انجام می داد.
علی پارسایی تصریح کرد: راه و شهرسازی از ظرفیت ماده ۳۵ نظارت عالی ناایمن بودن این زمین گودبرداری شده را گزارش خواهد داد.