به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حملات تندروها به محمدجواد ظریف در روزهای گذشته وارد فاز جدیدی شده است. هفته گذشته پس از حضور معاون راهبردی دولت پزشکیان و وزیر خارجه پیشین دولت روحانی در اجلاس داووس خط و نشانهای جریان پایداری علیه دولت و شخص محمدجواد ظریف به اوج خود رسید. تقابل علیه ظریف از دوران وزارت خارجه او در دولت حسن روحانی و آغاز مذاکرات هستهای شکل گرفت اما این موضوع در دولت مسعود پزشکیان به شدیدترین شکل ممکن دنبال میشود.
دوگانه ظریف – جلیلی در انتخابات ۱۴۰۳
اما بخشی از تشدید این حملات در شکلگیری دوگانه ظریف – جلیلی در مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ ریشه دارد. در انتخابات ۱۴۰۳ مسعود پزشکیان با بهرهگیری از ظریف در کمپینهای انتخاباتی اش، پرهیز از تنش و «دعوا» در عرصههای داخلی و خارجی را نمایندگی میکرد. در مرحله دوم انتخابات، از یک سو سعید جلیلی به عنوان فردی که رویکرد مقاومت را دنبال میکرد و از سوی دیگر ظریف به عنوان چهره نزدیک به پزشکیان به عنوان نماینده رویکرد گفتگو و تعامل شناخته شدند.
هردو سابقه حضور در مذاکرات هستهای را داشتند، با این تفاوت که جلیلی در زمان انجام مذاکرات هستهای متهم اصلی شدیدترین تحریم ها علیه کشور بود و از سوی دیگر محمدجواد ظریف در زمان حضور خود در راس دستگاه وزارت خارجه توافق هستهای را رقم زده بود. اگرچه این موضوع برای کسی پنهان نمانده بود اما آنجا که محمدجواد ظریف گفت «در زمان هشت سال نشستن در شورای امنیت ملی یک کلمه از عمق راهبردی جلیلی نفهمیدم»، این تقابل بیش از هر زمان دیگری خود را در صف آرایی انتخاباتی نشان داد.
کنایه ظریف به جلیلی در داووس
در همین چندماه اخیر، حضور ظریف در دولت خشم کمپین بازنده انتخابات را برانگیخت اما اگر تا کنون کمپین رقیب خشم خود را میخوردند، پس از شرکت ظریف در اجلاس «داووس» تقابل خود را با خشم عیان نشان دادند. عدهای با نام کفن پوش در اعتراض به رویکرد سیاست خارجی دولت روحانی وارد خیابان شدند و نمایندگان اطراف جلیلی در تریبونهای مجلس و رسانه ها به تقابل با دولت دامن زدند؛ و سرانجام شخص سعید جلیلی مستقیما در خصوص معاون دولت پزشکیان موضع گیری کرد و خواستار برخورد دستگاههای امنیتی با ظریف شد.
جلیلی گفت: «در ۱۱ سال گذشته این مسیر را یک بار طی شده و در انتها دیدیم که چه پیش آمد و در نتیجه طرف مقابل از برجام خارج شد و دلار از ۳ هزار تومان به ۳۰ هزار تومان رسید.» او همچنین گفته «کسانی که میگفتند با حضور ما جنگ نمیشود، در ۶ ماه گذشته رژیم صهیونیستی به سرزمین ما تعرض کرد.»
به نظر میرسد که بیان نام سعید جلیلی در اجلاس داووس سبب ساز واکنشهای تند شده است. ظریف گفته بود: «اگر امروز به جای مسعود پزشکیان، سعید جلیلی را به عنوان رییسجمهور داشتیم، ممکن بود جنگ بزرگی در منطقه در جریان باشد.»
دلواپسان دست به شکایت شدند
به غیر از سعید جلیلی که خواستار برخورد دستگاههای امنیتی با ظریف شده است، نزدیکان او در مجلس نیز اقداماتی علیه معاون رئیس جمهور ترتیب داده اند. نصراله پژمان فر، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی مجلس، از شکایت از ظریف خبر داده و نوشته: در پی انتصاب غیرقانونی ظریف، به عنوان رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، به صورت رسمی، دادخواست شکایت به دیوان عدالت اداری ارسال کردم. در این دادخواست بهصورت شفاف اعلام کردیم، این انتصاب بر خلاف قانون است و باید ابطال شود. کمیسیون اصل نود حتما تا اجرای قانون پیگیری خواهد کرد.
به کدام نیروهای انقلابی توهین شد؟
همچنین ۶۰ نماینده دیگر مجلس نیز شکایت نامه ای خطاب به دادستان کشور در واکنش به اظهارات اخیر ظریف تنظیم کرده اند. محمد سراج نماینده تهران در مجلس با اعلام این خبر گفت: علاوه بر اینکه ظریف اظهاراتی در سخنرانی اجلاس و گفتوگویی با فرید زکریا (مجری آمریکایی) داشته که به نیروهای انقلاب اهانت کرده است، لذا نمایندگان شکایتی خطاب به دادستان کل کشور ارسال کردند. این شکایت به امضا ۶۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی این رسیده است. نمایندگان به استناد ۴ ماده از مواد قانون مجازات اسلامی تقاضای رسیدگی سریع را دارند. بر اساس ۴ ماده ذکرشده ظریف باید مورد پیگرد قانونی قرار گیرد. سراج همچنین گفته ظریف در اظهارات خود در اجلاس داووس مدعی شد که اگر پزشکیان پیروز انتخابات نمیشد، من نمیتوانستم امروز در خیابانهای تهران راه بروم. این حرف اهانت به نیروهای انقلاب است.
بهترین دفاع حمله است؟
سعید جلیلی که در سالهای گذشته دولت در سایه تشکیل داده بود حالا علنا در کنار نیروهای نزدیک به خود برای ظریف خط و نشان میکشد و خواستار برخورد با او میشود. در حالی که به نظر میرسد این اقدامات نوعی فرار رو به جلو محسوب میشود. سعید جلیلی که در فضای سیاسی به عنوان مانع برقرار شدن منافع ملی از مجاری دیپلماتیک در پرونده هایی مثل هستهای، کرسنت و FATF شناخته میشود، به جای پاسخگویی در قبال عملکردش در حال خارج شدن از سایه و ورود به دوئل سیاسی است.
افرادی مثل بیژن نامدار زنگنه، پیش از این خواستار برگزاری مناظره در خصوص پرونده کرسنت شده بود اما چنین دعوت هایی برای پاسخ گویی از سوی جلیلی رد شده است. این فرار از پاسخ گویی باعث شده عدهای خواستار ورود قوه قضاییه و محاکمه جلیلی به دلیل خسارتهای وارد شده به کشور شوند.
ظاهرا جلیلی شخصا به میدان آمده تا به صورت علنی برای طیف دلواپس خط و مشی تعریف و فرمان آتش صادر کند.
۲۷۲۷