شناسهٔ خبر: 71117394 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: دفاع پرس | لینک خبر

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کرد؛

صالحی: مشهد، پایگاه جهانی ترویج قرآن کریم است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر استمرار مسابقات بین‌المللی قرآن در جوار امام رضا (ع) گفت: برگزاری مسابقات بین‌المللی قرآن در مشهد نباید محدود به یک سال باشد چراکه برگزاری مستمر و مداوم این رویداد قرآنی در جوار بارگاه امام رضا (ع)، می‌تواند تأثیر بسزایی در ترویج معارف قرآنی در جهان اسلام داشته باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، «سید عباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم اختتامیه چهلمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم که عصر روز گذشته در حرم مطهر رضوی برگزار شد، با تأکید بر اهمیت پیوند قرآن و اهل‌بیت (ع) اظهارداشت: مشهد شایسته‌ترین مکان برای برگزاری این رویداد قرآنی است و باید به پایگاه دائمی این مسابقات تبدیل شود.

وی با اشاره به اینکه این مراسم در نخستین روز ماه شعبان و همزمان با آغاز دهه فجر برگزار شده است، افزود: معرفت قرآنی در ایران معاصر پیوندی ناگسستنی با مشهد مقدس دارد، این ارتباط نه به دلیل مشهدی بودن من، بلکه به سبب جایگاه ویژه این شهر در تاریخ انقلاب اسلامی است. بسیاری از جریان‌های فکری و معرفتی قرآن‌محور، از این شهر مقدس نشأت گرفته و گسترش یافته‌اند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب اسلامی، از سال‌های پایانی دهه ۴۰ و اوایل دهه ۵۰، با ارائه مباحث تفسیری در مساجد مختلف مشهد، زمینه‌ساز نهادینه شدن تفکر قرآنی در انقلاب اسلامی شدند، مجموعه آثاری مانند طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن و سایر خطابه‌ها، تأثیر بسزایی در شکل‌گیری مبانی فکری انقلاب داشت.

صالحی با اشاره به نقش علمای برجسته‌ای همچون آیت‌الله تهرانی، مرحوم سید هاشم نجف‌آبادی، استاد محمدتقی شریعتی و آیت‌الله واعظ‌زاده در ارتقای معرفت قرآنی در سده اخیر، تأکید کرد: اوج این حرکت علمی و معرفتی در شخصیت رهبر معظم انقلاب تجلی یافته است.

وی در ادامه بر جایگاه مشهد به‌عنوان مرکز جهانی ترویج قرآن تأکید کرد و با اشاره به نقش امام رضا (ع) در گسترش علوم قرآنی و تربیت مفسران برجسته، خواستار تثبیت این رویداد به‌عنوان یک سنت ماندگار در جهان اسلام شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این مسابقات را فرصتی برای نمایش چهره رحمانی قرآن و فاصله گرفتن از خشونت و سلفیت دانست و از تلاش تمامی دست‌اندرکاران این رویداد قرآنی تقدیر کرد.

امام رضا (ع) و پیوند عمیق با قرآن کریم

این مقام مسئول در ادامه به جایگاه والای امام رضا (ع) در گسترش فرهنگ قرآنی پرداخت و تصریح کرد: مشهد به‌عنوان پایتخت معنوی ایران و جهان تشیع، باید بیش از پیش با هویت قرآنی خود شناخته شود. امام رضا (ع) شخصیتی بودند که هر سه روز یک‌بار ختم قرآن می‌کردند، نکته‌ای که نشان‌دهنده ارتباط عمیق ایشان با کتاب وحی است.

صالحی ابراز داشت: در تاریخ ایران، پس از حضور امام رضا (ع)، تحولات عظیمی در معرفت دینی و قرآنی مردم این سرزمین رخ داد. روایتی نقل شده که ایشان پیراهنی را که در آن هزار بار قرآن را ختم کرده بودند، به یکی از نزدیکان خود هدیه دادند. این میزان انس و ارتباط با قرآن، نمایانگر جایگاه ویژه ایشان در نشر و ترویج معارف الهی است.

قرآن؛ معجزه جاودان در نگاه امام رضا (ع)

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تفاوت نگاه عمومی و نگاه اهل‌بیت علیهم‌السلام به قرآن، خاطرنشان کرد: بسیاری از ما قرآن را تنها یک کتاب مقدس می‌دانیم، اما از منظر اهل‌بیت علیهم‌السلام، قرآن یک معجزه جاودان است که در هر زمان، معانی جدیدی را برای انسان‌ها آشکار می‌سازد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با نقل حدیثی از امام رضا (ع) تأکید کرد که قرآن در هر زمان و برای هر جامعه‌ای، معانی تازه‌ای دارد و هرگز کهنه نمی‌شود.

صالحی افزود: نگاه اهل‌بیت علیهم‌السلام به قرآن، نگاهی پویا و بی‌انت‌ها است. امام رضا (ع) فرموده‌اند که در هیچ آیه‌ای از قرآن تدبر نکرده‌اند مگر آنکه در آن عمقی جدید کشف کرده‌اند. این نوع مواجهه با قرآن، ما را به درک عمیق‌تری از این کتاب آسمانی هدایت می‌کند.

لزوم تقویت جایگاه مشهد در فعالیت‌های قرآنی

وی با تأکید بر اینکه حرم مطهر رضوی می‌تواند به پایگاه دائمی مسابقات بین‌المللی قرآن کریم تبدیل شود، گفت: این مسابقات نباید محدود به یک سال باشد. برگزاری مستمر و مداوم این رویداد قرآنی در جوار بارگاه امام رضا (ع)، می‌تواند تأثیر بسزایی در ترویج معارف قرآنی در جهان اسلام داشته باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین از تمامی مسئولان، برگزارکنندگان، داوران و شرکت‌کنندگان در این مسابقات تقدیر و تشکر کرد و ابراز امیدواری کرد که این رویداد، گام مؤثری در اعتلای فرهنگ قرآنی در ایران و جهان اسلام باشد.

نقش امام رضا (ع) در گسترش فرهنگ قرآنی و اهمیت استمرار مسابقات

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنان خود در آیین اختتاحیه چهلمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم، بر اهمیت پیوند عمیق بین معارف قرآنی و سیره اهل‌بیت علیهم‌السلام تأکید کرد و پیشنهاد داد که این رقابت‌ها به‌عنوان یک سنت حسنه، به‌صورت مستمر در جوار حرم مطهر امام رضا (ع) برگزار شود.

امام رضا (ع) و جایگاه قرآن در مکتب اهل‌بیت (ع)

صالحی با اشاره به نقش برجسته امام رضا (ع) در تربیت شاگردان قرآنی، خاطرنشان کرد: در میان اصحاب امام رضا (ع)، مفسران برجسته‌ای همچون فضل بن شاذان تربیت شدند که هر یک از آنها سهم بسزایی در انتقال معارف قرآنی به نسل‌های بعدی داشتند. این موضوع نشان می‌دهد که در کنار امام رئوف، فضایی قرآنی حاکم بوده که اندیشه‌های قرآنی را در امتداد مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام ترویج کرده است.

وی ابراز داشت: اگر قرار باشد پیام قرآن را به جهانیان ارائه دهیم، یکی از بهترین مکان‌ها برای این امر، حرم مطهر امام رضا (ع) است. این مکان مقدس می‌تواند پایگاه اشاعه آموزه‌های قرآنی باشد و پیام رحمت و معرفت قرآن را به جهان اسلام و تمامی ملت‌ها عرضه کند. پیامی که برخلاف جریان‌های انحرافی همچون سلفی‌گری، خشونت و افراط‌گرایی، بر محور عقلانیت، محبت و انسانیت تأکید دارد.

لزوم نهادینه‌سازی مسابقات بین‌المللی قرآن در مشهد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برگزاری موفق این دوره از مسابقات، از تمامی دست‌اندرکاران این رویداد قرآنی، از جمله سازمان اوقاف، آستان قدس رضوی و سایر نهاد‌های مرتبط تقدیر کرد و گفت: برگزاری این مسابقات در حرم رضوی، فرصتی استثنایی برای معرفی گفتمان قرآنی اهل‌بیت علیهم‌السلام به جهانیان است. امیدواریم این اقدام مبارک، مقدمه‌ای برای استمرار مسابقات بین‌المللی قرآن در این مکان مقدس باشد و این حرکت تا ظهور حضرت حجت (عج) ادامه یابد.

وی، ابراز امیدواری کرد: با استمرار این رویداد‌های قرآنی، آموزه‌های ثقلین، یعنی قرآن و عترت، بیش‌ازپیش در جهان اسلام گسترش یابد و زمینه‌ساز تحکیم وحدت مسلمانان شود.

انتهای پیام/