به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «کردتودی»، کردستان، سرزمینی که درههای سرسبزش همچون نقشهایی بر فرش زمردین طبیعت گستردهاند، این روزها شاهد صعود سرسامآور بهایی است که مردم آن هرگز تصورش را نمیکردند، محصولی که روزی قوت غالب مردم بود، امروز به تجملی غیرقابلدسترس بدل شده است و سیبزمینی، این گوهر زردرنگ خاک، در بازار کردستان به کیلویی ۶۵ هزار تومان رسیده است، دردی مضاعف بر شانههای مردمان سختکوشی که همواره به دسترنج خود تکیه کردهاند و با دستانی پینهبسته، از دل زمین نعمت بیرون کشیدهاند.
مادری که دستهایش بوی نان تازه میدهد، نگاهی نگران به بازار میاندازد، او روزگاری کیسهای پر از سیبزمینی میخرید تا برای کودکانش شام سادهای فراهم کند، اما امروز با همان پول، شاید تنها چند عدد بتواند بردارد. این گرانی، سفرهها را کوچکتر کرده است و پدران نگراناند، مادران دلشکسته و کودکانی که شاید دیگر طعم سیبزمینی سرخشده را در لقمههای کوچکشان احساس نکنند.
اما ماجرا به اینجا ختم نمیشود حتی رستورانها و فستفودها نیز از این موج گرانی بینصیب نماندهاند و سیبزمینی سرخشده که زمانی بخش جداییناپذیر وعدههای غذایی مردم بود، حالا کالایی است که با وسواس در منوها قیمتگذاری میشود و در این میان، برخی مغازهداران دست به دامان کاهش حجم و مقدار شدهاند؛ ظرفهای کوچکتر، سهمهای کمتر، اما قیمتی که همچنان سر به فلک میکشد.
برخی انگشت اتهام را به سوی دلالان نشانه میگیرند؛ کسانی که محصول این خاک را از کشاورزان خریداری کرده و به قیمتهای گزاف به بازار عرضه میکنند.
کشاورزان، اما روایت دیگری دارند، آنان از افزایش هزینههای تولید، کودهای شیمیایی، بذرهای گرانقیمت و کمبود آب سخن میگویند و در این میان، صادرات نیز بیتأثیر نبوده است و حتی بارها دیده شده که کامیونها، بار سیبزمینی را از این دیار به شهرهای دیگر و حتی آنسوی مرزها میبرند، تا آنچه که برای مردم خودشان گرانبها شده، در بازارهای دیگر سودآور باشد.
در حالی که مسئولان وعده نظارت بیشتر میدهند، واقعیت این است که تا این لحظه، تغییری در بازار مشاهده نشده است و عدهای همچنان سودهای کلان میبرند و مردمی که روزگاری این محصول را کیلویی چند هزار تومان میخریدند، حالا با حیرت به برچسبهای قیمتی مینگرند.
روایت یک شهروند سنندجی از گرانی بیسابقه
در میان هیاهوی بازار سنندج، جایی که روزگاری خرید مایحتاج روزانه دغدغهای نبود، حالا نجواهای تلخ مردم از قیمتهای سرسامآور شنیده میشود و در این میان، سیبزمینی، این محصول ساده و مردمی، به قیمتهای نجومی رسیده و مردمان این دیار را در حیرت و نگرانی فرو برده است.
یکی از شهروندان سنندجی که سالهاست در این شهر زندگی کرده و نوسانات اقتصادی را از نزدیک لمس کرده است،با آهی از سر افسوس میگوید: باورم نمیشود که سیبزمینی، قوت غالب مردم، به این قیمت رسیده باشد. روزگاری این محصول ساده را کیلویی چند هزار تومان میخریدیم، اما حالا هر کیلوگرم از آن ۶۵ هزار تومان شده است. یعنی برای خرید ۵ کیلو سیبزمینی باید بیش از ۳۰۰ هزار تومان بپردازیم! مگر یک کارگر روزمزد که درآمدش به سختی به همین مبلغ میرسد، چگونه میتواند شکم خانوادهاش را سیر کند؟
کاوه رحمانی در حالی که نگاهی به غرفههای میوه و ترهبار بازار میاندازد، ادامه میدهد: قبلاً میتوانستیم یک کیسه پر از سیبزمینی بخریم و برای چند هفته از آن استفاده کنیم. اما حالا خرید چند عدد هم برای خیلی از خانوادهها دشوار شده است و فقط خدا میداند که این گرانیها تا کجا ادامه دارد ومسئولان میگویند نظارت دارند، اما ما چیزی جز افزایش قیمتها نمیبینیم.
انتقال روزانه ۳۰ تن سیبزمینی از کردستان به تهران
بهرام کوشکی در گفتگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به وضعیت نابسامان بازار سیبزمینی و افزایش بیرویه این محصول در یک ماه اخیر در کشور و استان، اظهار داشت: استان کردستان با همراهی ذخیرهسازان سیبزمینی روزانه دو تا سه محموله ۱۰ تنی به میدان میوه و ترهبار تهران در راستای تعادل قیمت حمل میشود.
مدیر تعاون روستایی استان کردستان گفت: در قبال این همراهی و مشارکت ذخیرهسازان بهمنظور کاهش قیمت محصول سیبزمینی، تسهیلات کمبهره سرمایه در گردش به افراد پرداخت میشود.
وی افزود: تعاون روستایی هر کیلوگرم سیبزمینی را با قیمت ۲۹ هزار تومان از ذخیرهسازان سیبزمینی در استان خریداری و به ازای هر کیلو تحویل ۱۵ هزار تومان تسهیلات و در مجموع تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان وام به آنها پرداخت میکند.
وی عنوان کرد: توزیع گسترده سیبزمینی در سطح کشور توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران ادامه دارد.
به گفته کوشکی، بنا به گزارشهای میدانی با فراوانی توزیع سیبزمینی در میادین میوه و ترهبار، تب تقاضا نیز کاهش پیدا کرده است.
آیا این وضعیت پایدار خواهد ماند؟ آیا سیبزمینی باز هم به سفرههای کردستان باز خواهد گشت؟ این پرسشی است که هیچکس پاسخ قاطعی برای آن ندارد و شاید تدابیری از سوی دولت اتخاذ شود، شاید طرحهایی برای حمایت از مصرفکنندگان در نظر گرفته شود. اما آنچه مسلم است، این است که امروز، در کردستان، سیبزمینی دیگر نه یک محصول عادی، بلکه نمادی از فشار اقتصادی است که بر دوش مردم سنگینی میکند.
∎