کیهان نوشت: روزنامههای غربگرا پس از چند ماه خبرسازی جعلی درباره مذاکره و التماس مذاکره اعتراف کردند که ترامپ نسبت به آنها بیمحلی و بیاعتنایی میکند. این ضمنا اعتراف به دروغ بودن اخبار جعلی مثل دیدار ایلان ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل است.
روزنامه شرق با اذعان به این که «چراغ دولت آمریکا برای مذاکره خاموش است»، از بیعملی طرفهای مقابل در برابر پالسهای «دولت چهاردهم برای مذاکره» خبر داد و نوشت: در حالی طی روزهای اخیر و پس از مواضع محمدجواد ظریف در نشست داووس، شاهد فعالیت پررنگ برخی تریبونها و بلندگوهای داخلی علیه مذاکرات و تنشزدایی با غرب هستیم که هنوز در طرف مقابل اقدامی عملی برای تعامل با دولت چهاردهم صورت نگرفته است.
مجید تختروانچی معاون وزارت خارجه در مصاحبهای اذعان کرد: «یکی از دلایلی که باعث شده هنوز نتوانیم به مرحله مذاکره برسیم، این بوده که دولت جدید آمریکا تاکنون موضع خودش را در قبال توافق هستهای و مذاکرات هستهای اعلام نکرده است».
شرق ذیل عنوان «چراغ سبز تهران و چراغ خاموش غرب» نوشت: حتی دیپلماتهای اروپایی هم وبسایت آکسیوس خبر دادهاند «ایرانیها در ژنو به صراحت اعلام کردند که میخواهند مذاکراتی را درباره توافق هستهای جدیدی آغاز کنند که با توافق سال ۲۰۱۵ که ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، متفاوت باشد». این رسانه مدعی است «مقامات ایران خواستهاند تا این پیام را به واشنگتن برسانند و تأکید کردهاند که منتظر طرح یا پیشنهاد آمریکا هستند». اینها تنها بخشی از مواضع حدود یک ماه گذشته مقامات سیاسی و دیپلماتیک دولت چهاردهم است. درحالیکه در حدود شش ماهی که از عمر این دولت میگذرد، اعضای کابینه به صورت مستقیم و غیرمستقیم و در مقاطع مختلف زمانی، برای تنشزدایی با غرب اعلام آمادگی کرده بودند که در نهایت با تأخیر زیاد شاهد برگزاری دو دور گفتوگوهای ایران و اروپا به میزبانی ژنو بودیم و هنوز هم مذاکرات رسمی بین ایران و اروپا شکل نگرفته است و به طریق اولی، خبری هم از نحوه تعامل و شیوه مذاکره تهران- واشنگتن در دولت ترامپ نیست.
شرق بیآنکه از گدایی مذاکره و بیمحلی غرب احساس ننگ و شرمندگی کند، به منتقدان حمله میکند و میافزاید: در این بین، بیعملی غرب برای آغاز مذاکرات و بیپاسخ گذاشتن تمام مواضع مثبت و چراغ سبزهای مقامات، هزینه سیاسی را برای دولت چهاردهم بالا برده و درحالیکه هنوز غرب و مشخصا دولت ترامپ هیچگونه گام عملی برای مذاکرات برنداشتهاند، برخی تریبونها و مجاری رسانهای رادیکالهای داخلی، در جهت عدم شکلگیری و سنگاندازی در مسیر مذاکرات آغاز به کار کردهاند و در گامی رو به جلو، خواستار محاکمه برخی مقامات به دلیل آمادگی برای مذاکره با دولت ترامپ هستند.
روزنامه غربگرا در ادامه از قول یک کارشناس اذعان کرد: «دولت ترامپ عجلهای برای آغاز مذاکرات با تهران ندارد. این در حالی است که دولت پزشکیان، به دنبال آغاز هرچه سریعتر مذاکرات است. شتابزدگی برای آغاز فوری مذاکرات میتواند به ضرر تهران تمام شود».
آنچه در تحلیل طولانی شرق مغفول و مسکوت مانده، طلبکاری ایران درباره نقض توافق برجام از سوی ترامپ و اروپا و همچنین ترور جنایتکارانه سردار سلیمانی به دستور ترامپ است.
در همین حال روزنامه آرمان هم در یادداشت مشابهی آورده است: درست است ایران طی چند ماه گذشته مکررا از آمادگی مذاکره با آمریکا و مصالحه درباره توافق جدیدی سخن گفته، اما در واشنگتن، رویکرد تهران، هنوز با واکنش سریع و مثبت ترامپ و حلقه اطرافش مواجه نشده است. هرچند هم ترامپ و هم برخی سیاستمداران جمهوریخواه آمریکا تاکید داشتند که گزینه مورد نظر آنها در ابتدا مذاکره با ایران است و تلاش خواهند کرد از طریق گفتوگو و مذاکره برنامه هستهای ایران را مهار کنند. ولی آخرین مواضعی که مشاور آقای ترامپ در این زمینه مطرح کرده این بوده که در ماه آینده تصمیمگیری خواهد شد. اگر بخواهیم با توجه به اظهارات منفی و مثبت ترامپ در مدتی که از حضورش در کاخ سفید میگذرد، ارزیابی داشته باشیم وزنه مذاکره و مصالحه با ایران خیلی سنگینتر از فشار حداکثری است. هرچند این مذاکره خودش سناریوهای مختلفی را پیشرو دارد که شاید تحت یک سیاست حداکثری درنظر بگیرد. یعنی اینگونه نباشد که آمریکاییها بخواهند به راحتی با ایران مصالحهای داشته باشند.
یادآور میشود برخی مواضع غلط محافل غربگرا و اظهار ضعف ظریف در داووس موجب شد جو ویلسون، نماینده آمریکایی در شبکه ایکس بنویسد: «او به شکل تحقیرآمیز برای مذاکره با ترامپ التماس کرد؛ اکنون وقت تحریم بیشتر است.».
میزان خسارت ناشی از اظهارات غلط و التماس مذاکره را باید در این ارزیابی وبسایت رادیو فرانسه برآورد کرد که ۱۹ مهر ۱۳۹۲ نوشت: «ارزیابی غرب از وضعیت کنونی دولت روحانی، تعامل با فروشنده بدهکار و مشتاقی است که خود را ناگزیر از فروش حقوق ملی میبیند. بر پایه این جمعبندی اگر خریدار صبور باشد، شرایط فروشنده را دشوارتر میکند و در همان حال، قیمت فروش را کمتر خواهد کرد».
در مقابل مواضع غیرمسئولانه و خارج از جایگاه قانونی ظریف (و اساسا غیر قانونی بودن حضور وی در دولت)، آقای عراقچی وزیر امور خارجه به تازگی، ضمن اتخاذ موضعی عزتمندانه تاکید کرد: «هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد/ ملاک ما همان بیاعتمادی گذشته است که همچنان بر روابط دو کشور حاکم است. قبلا توافق کردیم و ما اجرا کردیم و آنها بودند که این توافق را به هم زدند. طبیعتا این بیاعتمادی به این آسانی و با استفاده از کلمات زیبا و خوب برطرف نمیشود، احتیاج به اقدامات عملی است و احتیاج به سیاستهای مشخص دارد. وقتی از این سیاستها مطلع شویم تازه بررسی کرده و تصمیم خواهیم گرفت. هیچ پیام مشخصی میان دو کشور نه ارسال نه دریافت شده است و آنچه که گفته میشود فقط در رسانهها است».