شناسهٔ خبر: 71112131 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

آزادی زندانیان فلسطینی ۶ ماه پس از فرمانده

حماس بعد از ۶ ماه جنگ بدون فرمانده، درحال تبادل اسیران رژیم صهیونیستی با زندانیان فلسطینی است در حالی که حامیان مقاومت فریاد می‌زنند: «ما مردان محمد ضیف هستیم»

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین: در کشاکش مرحله نخست تبادل اسیران صهیونیست با زندانیان فلسطینی، خبر تأیید شهادت فرمانده افسانه‌ای حماس و معمار عملیات ۷ اکتبر منتشر شد. این خبر علاوه بر اینکه توانایی حماس را در مقابله با صهیونیست‌ها به رغم زخم‌های متعدد طی ماه‌های متمادی آن‌هم پس از فقدان فرمانده ارشد این جنبش تأیید کرد، بلکه عملاً به تل‌آویو که همچنان به سنگ‌اندازی در مسیر آزادی اسیران فلسطینی ادامه می‌دهد، این پیام را داد که نباید در دور دوم تبادل اسیران روی ضعف مقاومت اسلامی فلسطین و امتیازگیری، حساب باز کند. 
 
با گذشت حدود دو هفته از اجرایی شدن آتش‌بس در باریکه غزه و پس از اینکه در مراحل نخست و دوم به ترتیب با آزادی سه و چهار اسیر صهیونیست، شماری از اسرای زن و مرد و کودک فلسطینی از بند صهیونیست‌ها رهایی یافتند، روز پنج‌شنبه هم به رغم کارشکنی اشغالگران و با مداخله میانجی‌ها، سه اسیر صهیونیست و پنج اسیر با تابعیت تایلندی در مقابل ۱۱۰ نفر از اسرای فلسطینی آزاد شدند. گزارش سازمان امور اسرا و آزادگان فلسطینی حاکی از این است که ۳۲نفر از گروه سوم، محکوم به حبس ابد، ۴۸ نفر دیگر دارای حکم‌های مختلف حبس و ۳۰ نفر نیز کودک هستند. تبادل اسرا در شرایطی صورت گرفت که نظامیان رژیم صهیونیستی در جریان استقبال از اسیران فلسطینی از زندان عوفر، با گاز اشک‌آور به سمت ده‌ها فلسطینی شلیک کردند. زکریا الزبیدی، فرمانده گردان‌های شهدای الاقصی (شاخه نظامی فتح) محکوم به حبس ابد، چهره برجسته اسرای آزاد شده در روز پنج‌شنبه بود. آزادی اسرایی که با احکام حبس‌های طولانی یا حبس ابد مواجه بودند، یکی از آرمان‌های یحیی سنوار، فرمانده شهید حماس بود که به این ترتیب تحقق یافته است. در ادامه این روند، دیروز ابوعبیده، سخنگوی گردان‌های القسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) اعلام کرد که گردان‌های القسام تصمیم گرفت روزشنبه سه اسیر صهیونیست دیگر به نام‌های عوفر کالدرون، کیث شمونسل سیگال و یاردن بیباس را آزاد کند. مرحله اول توافق، ۱۹ ژانویه (۳۰ دی ماه)، شش هفته به طول خواهد انجامید و طی این مرحله، درباره اجرای توافق در مرحله دوم و سوم، مذاکره خواهد شد. رژیم صهیونیستی در شرایطی برای مرحله دوم توافق آماده می‌شود که روز پنج‌شنبه جلسه امنیتی برگزار کرد. همچنین، کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی به نقل از برخی منابع گزارش کرد: «اسرائیل معتقد است که مراحل آتی توافق آتش‌بس شکست نخواهد خورد، اما سناریو‌های دیگر هم بعید نیست.» این منابع، مشورت‌های امنیتی درخصوص بررسی احتمال توقف آتش‌بس و بازگشت فوری به جنگ، همزمان با سفر استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ به تل‌آویو و قبل از دیدار نتانیاهو و دونالد ترامپ رئیس‌جمهور امریکا را تأیید کردند. گال هیرش، هماهنگ‌کننده امور اسرای صهیونیست تأکید کرده است که دیدار نتانیاهو با ترامپ هفته آتی درباره مذاکرات مرحله دوم آتش‌بس غزه مهم است. وی تأکید کرد: «ما آماده مذاکرات مرحله دوم آتش‌بس خواهیم شد و این موضوع همزمان با سفر نتانیاهو به واشینگتن اجرایی می‌شود.»
 
 پایبندی حماس منوط به پایبندی اسرائیل
ابوعبیده روز پنج‌شنبه، شهادت «محمد الضیف» به همراه تنی چند از فرماندهان را تأیید کرد. رژیم اشغالگر پیش‌تر دست کم هفت بار برای ترور ضیف اقدام کرده بود و او همواره در حال تغییر محل زندگی‌اش بود به همین دلیل به او لقب الضیف یعنی مهمان را دادند. حماس بعد از شهادت ضیف (ابوخالد) در جولای ۲۰۲۴، حدود شش‌ماه بدون رهبر نظامی در برابر صهیونیست‌ها ایستادگی کرد و موفق شد توافق آتش‌بس و مبادله اسرا را برخلاف بسیاری در جبهه صهیونیست‌ها به این رژیم تحمیل کند. حازم قاسم، سخنگوی جنبش حماس با تأکید بر اینکه رهبران شهید جنبش حماس در نبرد طوفان الاقصی حماسه‌آفرینی کردند و ترور نشدند بلکه در میدان‌های نبرد شهید شدند، در توضیح دلیل تأخیر در اعلام خبر شهادت محمد ضیف گفت: «بعد از اجرای آتش‌بس و اطمینان از هویت شهدا از جانب کادر‌های متخصص، شهادت رهبران حماس اعلام شد.» وی تأکید کرد: «رژیم اشغالگر خیال می‌کرد که با ترورها، جنبش حماس را تضعیف می‌کند، اما این امر رخ نداد و هیچ‌گونه اختلال اداری به وجود نیامد. با وجود شهادت فرماندهان فعالیت میدانی ادامه یافت و مقاومت تا آخرین لحظه قبل از آتش‌بس به کار خود ادامه داد. جنبش اکنون اوضاع خوبی دارد و خسارت‌هایی را که در پی شهادت فرماندهان به وجود آمد، می‌تواند جبران کند.» قاسم خاطرنشان کرد: «صحنه‌های تحویل دادن اسرای اسرائیلی و حضور گسترده مردم و حمایت آنها از مقاومت، رژیم اشغالگر را آزار داد. پیام ما طی صحنه‌های تحویل اسرا این است که صاحب دستاورد‌ها مردم هستند که همواره در کنار مقاومتند.» سخنگوی حماس یادآور شد: «تا زمانی که رژیم اشغالگر به توافق پایبند باشد، جنبش حماس نیز به توافق و جزئیات آن پایبند خواهد بود. روند تحویل اسرا را در منطقه جبالیا انجام دادیم تا این پیام را برسانیم که تلاش‌های اشغالگران برای از بین بردن زندگی در شمال غزه هیچ‌گاه به نتیجه نخواهد رسید.» محمد الهندی، معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین هم گفت: «شهادت صف اول رهبران حماس به معنای از بین رفتن مقاومت نیست. حماس تا روز آخر و حتی بعد از شهادت فرماندهان میدانی خود در غزه جنگید.» وی تأکید کرد: «مقاومت رژیم اشغالگر را مجبور به مذاکره کرد و صحنه‌های آزادی اسرا، شکستی برای بنیامین نتانیاهو است.» معاون دبیرکل جهاد اسلامی افزود: «پروتکل‌هایی وجود دارد که رژیم اشغالگر در مقابل واسطه‌ها به آن پایبند خواهد بود و اگر پایبند نبود، مقاومت گزینه‌های خود را خواهد داشت.» جنبش حزب‌الله لبنان هم در بیانیه‌ای با تبریک شهادت محمد ضیف و شماری از همرزمان این فرمانده بزرگ اعلام کرد: «به این فرماندهان شرافتمند که تا آخرین لحظات عمر خود در میدان جهاد و مقاومت باقی ماندند، افتخار می‌کنیم.»
 
 تهدید اسموتریچ به براندازی 
روز پنج‌شنبه پس از تحویل اسرای صهیونیست به صلیب سرخ، مردم حاضر در محل، شعار «ما مردان محمد ضیف هستیم» سر دادند. این واقعه، گوشه‌ای از تعبیر شهید اسماعیل هنیه، رئیس سابق دفتر سیاسی حماس بود که گفته بود: «میلیون‌ها نفر نام فرمانده محمد ضیف را فریاد می‌زدند، در حالی که او را نمی‌شناختند، زیرا خداوند نام او را در جهان بر سر زبان‌ها انداخت.» با این همه، بتسلئیل اسموتریچ در گفت‌وگویی با روزنامه جروزالم‌پست تلاش کرد چشم‌انداز روشنی از آینده این رژیم ترسیم کند و گفت: «من بعد از متقاعد شدن به اینکه نتانیاهو و ترامپ به نابودی حماس به عنوان قدرت حاکم در غزه پایبند هستند، در کابینه ماندم.» او ادامه داد: «من متقاعد شدم که اسرائیل بعد از پایان مرحله نخست در ابتدای مارس آینده به جنگ باز خواهد گشت. اگر مرحله دوم معامله، پایان جنگ بدون تحقق اهداف آن باشد، کابینه را سرنگون خواهم کرد.» وی افزود: «چیزی به نام عدم اجازه ترامپ به اسرائیل برای بازگشت به جنگ وجود ندارد و ما این حق را داریم که هر طور بخواهیم رفتار کنیم.» وی همچنین در ادامه ادعا کرد: «تنها راهی که ترامپ می‌تواند به‌واسطه آن به جایزه صلح نوبل دست پیدا کند نمایاندن «قدرت بزرگ» و قادر ساختن اسرائیل برای نابودی کامل محور ایران است.» رجزخوانی این وزیر تندرو صهیونیست در شرایطی است که در داخل و خارج اراضی اشغالی، باور چندانی به برتری صهیونیست‌ها وجود ندارد. روزنامه امریکایی وال‌استریت‌ژورنال تأکید کرد که جنبش حماس فرایند تحویل اسرای اسرائیلی را به صحنه‌ای تحقیرآمیز برای رژیم صهیونیستی تبدیل کرد. بر اساس جدیدترین نظرسنجی روزنامه معاریو هم، ۵۷ درصد از ساکنان اراضی اشغالی اعتقاد دارند بازگشت مردم غزه به خانه‌های‌شان در شمال این منطقه حاکی از آن است که اسرائیل نتوانسته تمام اهداف خود را در جنگ محقق نماید و ۳۲ درصد نیز تأکید کرده‌اند این مسئله اشاره به آن دارد که این رژیم به هیچ یک از اهداف خود دست پیدا نکرده است. از دیگر نتایج این نظرسنجی آن است که ۵۷ درصد اسرائیلی‌ها اعلام کرده‌اند بازگشت مردم غزه به مناطق شمالی این منطقه به معنای پایان جنگ نیست و ۳۱ درصد آن را حاکی از پایان جنگ دانسته‌اند.