قدس؛ در حالی که هفته گذشته، خبر انتشار رایگان یکی از قویترین نرمافزارهای طراحی تسلیحات در جهان توسط چین، همه را شگفتزده کرده بود، واپسین ساعات دوشنبه، ۲۷ژانویه به وقت تهران، «اژدهای زرد» چشمهای دیگر از تردستیهای بدیع خود را در حالی به نمایش گذاشت که ارزش سهام بازارهای تکنولوژیک ایالات متحده، در بالاترین سطح تاریخی خود قرار داشت.
خبر کوتاه و شگفتآور بود؛ یک استارتآپ چینی که در هفته پیشین دستیار هوشمصنوعی خود با نام «دیپ سیک» را به شکل رایگان به معرض استفاده عمومی گذاشته بود، با جلب نظر و توجه کاربران در عرصه جهانی، با پشت سر گذاشتن غولهایی مانند «چت جیپیتی» از منظر سرعت فراخوانی در سکوهای ارائه برنامههای کاربردی مانند «اپلاستور» و کاهش ۷۵ تا ۹۸ درصدی وابستگی به واحدهای سختافزار گرافیکی (جیپییو)، بنیانهای اقتصاد فناورانه ایالات متحده و اقمارش را به چالش کشیده و در چند ساعت، فقط در یک مورد، سهام شرکت «اِنویدیا» بیش از ۱۵درصد و حدود ۵۰۰میلیارد دلار سقوط کرد؛ جالب اینجاست که استارتآپ چینی تا یکی دو هفته پیش، فقط و فقط ۶میلیون دلار ارزشگذاری شده بود.
این یک پیام صریح و بدون بستهبندی از طرف چین، اقتصاد اول دنیا، به مدعی پرمدعایی به نام آمریکاست که با روی کارآمدن ترامپ، سعی در بازیابی اعتبار از دست رفته دلارهای کاغذی و بیپشتوانه دارد و به شکل مستمر از تهدید بودن چین و اعمال محدودیتهای جدید و تعرفههای تحمیلی به کالا و خدمات «غول شرقی» سخن میگوید.
دوشنبهای که گذشت، این پیام چینی به زبان گویای فناورانه با اثرات ملموس و دردناک اقتصادی در جای جای ایالات متحده و بستگان و وابستگان آمریکا در سراسر جهان دریافت شد. پیامی که در ادامه قدرتنمایی اژدهای زرد و ارسال سیگنالهایی صریح به سایر دولتهای مستقل و نیمهمستقل جهان قابل تبیین است. پیامهایی با مخاطب جهانی برای کنار زدن پردههای سفت و سخت ایدئولوژیک غربمحوری و روبهرو شدن با واقعیتهای دنیای جدید، پیدا کردن نقاط ثقل نوین قدرت جهانی و پرهیز از شرطبندیهای تکراری و اعتیادگونه روی اسب بازنده ایالات متحده.
باید دوباره به یاد آوریم که «اژدهای زرد» در نبردی نابرابر، اقتصاد بیپشتوانه ایالات متحده آمریکا را پشت سر گذاشته و البته هنوز در این رقابت، از دلارهای کاغذی و کارخانه خلق بدهی دولت فدرال آمریکا آسیب میبیند و این بار به شکلی ملموس و البته با شیبی فزاینده، در حال به چالش کشیدن اقتصاد فناورانه آمریکا به عنوان یکی از اصلیترین بازوهای قدرت نظامی به عنوان پشتوانه موهوم دلار است.
در پازل قدرتنمایی چین فعلاً خبر چندانی از فیگورهای فاتحانه و ظفرمندانه نظامی و سرزمینی نیست. چین به معنای واقعی کلمه، درونزا و برونگرا شده و الگویی از موفقیت در دورهای سراسر چالش را به معرض نمایش عمومی گذاشته و با حوصله، در حال بیرون کشیدن آجرهایی است که دیوار ابرقدرتی آمریکا را تشکیل داده و این انتخاب، امروز پیش روی دولت-ملتهای جهان است که «ماسه و سیمان» دیوار شکسته آمریکا باشند یا همکار و همپیمان معمار زبردست نظم جدید.