به گزارش ایرنا نماینده مردم آذربایجانشرقی در مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه مراغه روز جمعه در این آیین بیان کرد: طی سالهای ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۳ وقایعی چون کاپیتالاسیون در ایران پیش آمد و مردم مومن و روحانیت به چنین جریانهایی اعتراض کردند که در راس آنان امام خمینی (ره) قرار داشت.
آیتالله محمدتقی پورمحمدی با بیان اینکه مبارزه با طاغوت از همان دوران شکل گرفت، افزود: موضعگیریهای حضرت امام خمینی (ره) به حصر، زندان و در نهایت تبعید وی منجر شد اما شاگردانش در غیاب ایشان مبارزه کرده و شکنجهها را تحمل کردند تا راه امام ادامه یابد.
وی به جانفشانیهای شخصیتهایی چون آیتالله غفاری اشاره کرد و افزود: ایشان فرموده بودند که دشمن خمینی(ره) کافر است زیرا خمینی قرآن را تفسیر کرده و دستورات الهی را دنبال میکند.
عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: بسیاری از جوانان پیرو امام خمینی (ره) و همچنین علمایی چون آیتالله غفاری در اثر شکنجههای مزدوران ساواک به شهادت رسیدند اما اندیشه امام خمینی (ره) در کشور توسط مردم و علما تعقیب شد.
![فیلم | برگزاری آیین استقبال از آفتاب در مراغه](https://img9.irna.ir/d/r2/2025/01/31/3/171653191.jpg?ts=1738312239852)
وی به وقایع سال ۱۳۵۶ هم اشاره کرد و افزود: روزنامه اطلاعات در آن زمان مقالهای علیه حضرت امام خمینی (ره) نوشت که در واکنش به آن درسهای حوزه علمیه قم تعطیل شد.
آیتالله پورمحمدی که به گفته خودش در آن دوران از طلبههای جوان قم بود، دیدهها و شنیدههایش را نقل کرد و ادامه داد: همراه با دیگر طلبههای جوان به خانههای علمایی چون آیتالله نجفی مرعشی، آیتالله مشکینی و آیتالله وحید خراسانی رفیتم.
وی ادامه داد: در این موضعگیری علمای قم ۲ نفر از جمله آیتالله وحید خراسانی خیلی تند سخنرانی کردند و با بیان نافذ خودشان خطاب به رژیم فرمودند: «ماه ما پیشوای جهان اسلام حضرت امام خمینی(ره) است و مردم هم از ایشان به عنوان رهبر دینی خودشان حمایت میکنند».
امام جمعه مراغه با اشاره به اینکه تعدادی از طلبهها در همین موضعگیریها در میدان صفاییه سابق به شهادت رسیدند، اضافه کرد: تعدادی هم در ماجرای ۱۹ دی شهید شدند و در جریان اربعین شهدای قم هم قیام ۲۹ بهمن تبریز به وجود آمد که ستون فقرات رژیم را شکست.
آیتالله پورمحمدی با تاکید بر اینکه همین مبارزهها و فشارهای مردمی منجر به فرار شاه شد، افزود: در ۱۷ شهریور در میدان ژاله تهران چهار هزار نفر در یک روز به شهادت رسیدند.
وی ادامه داد: در جریان نماز عید فطر در قیطریه تهران که توسط آیتالله مفتح اقامه شد، هزاران نفر از مردم با حضور خودشان علیه رژیم موضعگیری کردند و ۲۶ دیماه «محمدرضا پهلوی» از کشور فرار کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری اضافه کرد: حضرت امام خمینی(ره) در فرانسه اعلام کرده بودند که به ایران بر میگردند و عوامل طاغوتی به بهانه تعمیرات، فرودگاه مهرآباد را تعطیل کردند که با تحصن علما و اعتراض مردم روبرو شدند.
وی ادامه داد: امام اعلام کردند که عجله ندارم و پس از پایان تعمیرات فرودگاه به ایران بر میگردم و به فرموده خودشان وقتی شنیدند که آمریکاییها هم سفر ایشان به ایران را خطرناک میدانند، بیش از پیش مصم شدند تا به کشورمان برگردند و اینگونه گفتند که خون من از خون جوانانی که در خیابانهای تهران ریخته میشود، رنگینتر نیست.
امام جمعه مراغه افزود: در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ پرواز انقلاب از پاریس به سمت تهران رهسپار شد و چهار میلیون نفر از حضرت امام خمینی(ره) در فرودگاه استقبال کرده و مردم از مهرآباد تا بهشت زهرا (س) با عشق امام راهپیمایی کردند.
آیتالله پورمحمدی به سخنرانی تاریخی حضرت امام خمینی (ره) در بهشت زهرا (س) هم اشاره، و بیان کرد: در این سخنرانی امام اعلام کردند که «من با پشتیبانی این ملت دولت تعیین میکنم» و اینچنین هم شد.
وی اضافه کرد: حضور امام خمینی (ره) و حمایت مردم از ایشان زمینه را برای ۲۲ بهمن و پیروزی انقلاب اسلامی مهیا کرد و در این مدت نخست وزیر دولت موقت هم انتخاب شد.
امام جمعه مراغه افزود: بختیار گفته بود در یک کشور ۲ دولت نمیتواند وجود داشته باشد که امام پاسخ دادند «نخست وزیری که پشتیبانی مردم را داشته باشد از مشروعیت برخوردار است و این وعده الهی تحقق پیدا کرد که «حق آمد و باطل رفتنی است».
وی ابراز امیدواری کرد که انقلبا امام خمینی (ره) زمینهساز ظهور امام زمان (عج) باشد و افزود: در هرجایی مقاومت وجود داشته باشد، باطل از بین میرود که وقایع اخیر فلسطین و لبنان نیز از مصادیق آن است.
به گزارش ایرنا امامخمینی در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ پس از ۱۴ سال تبعید به ایران بازگشت؛ تصمیم برای بازگشت ایشان به ایران در شرایط بحرانی انقلاب، برخلاف نظر دولت بختیار، کشورهای غربی و حتی برخی از مبارزان انقلابی بود.