سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): حجتالاسلام محمد مهدی روشن در سال ۱۳۲۵ در روستای سراب شیخعلی از توابع شهرستان الشتر به دنیا آمد و دوران ابتدائی را در همان روستا سپری کرد. به دلیل محیط روحانی خانواده و شوق به یادگیری معارف الهی در سال ۱۳۳۸ راهی حوزه علمیه کمالیه خرم آباد شد با طی کردن دروس مقدماتی خود را مستعد دریافت کمالات علمی از محضر عالمان دیار نور- قم- دید به همین منظور در سال ۱۳۴۱ رهسپار شهر علم و اجتهاد شد.
حضور او در این سال مصادف با شکل گیری جریان طوفنده انقلاب اسلامی بود وی در جریان حادثه خونین مدرسه فیضیه ۱۳۴۲ حضور داشت و از نزدیک شاهد ددمنشی ایادی رژیم پهلوی بود.
سالهای اختناق و مبارزه به صورت جدی رو به رشد بود و توان نیروهای جوان مانند حاج آقای روشن برای حمایت از فرامین امام امت بیش از پیش محکمتر میشد با وجود فوت پدرشان در و مراجعت یک ساله به شهرستان الشتر دوباره برای ادامه تحصیل و مبارزه در کنار سایر دوستان به قم برگشت و تا تابستان سال ۱۳۵۰ در قم به سر برد و از خرمن دانش اساتید بنام بهرمند شد.
همراهی با آیتالله مدنی در زمان حضور وی در خرم آباد
با درگذشت آیتالله کمالوند شهر خرمآباد و دیار لرستان خلأ یک عالم مبارز و مجاهد نستوه را حس می کرد در این برهه از زمان برای رفع این خلأ با مقدماتی که روحانیت خرم آباد از جمله حاج آقای روشن ترتیب دادند موجبات حضور شهید محراب آیتالله مدنی را برای ساماندهی و تربیت نسل انقلابی در شهر خرمآباد فراهم شد و با اصرار آیت الله مدنی کلاسهای تابستانی مؤسسه فاطمیه و حوزه علمیه کمالیه را اداره و بعد از فصل تابستان و پایان کلاسها به درخواست شهید مدنی در خرمآباد ماندگار شد و تحصیلات و تدریس خود را را در حوزه کمالیه خرمآباد ادامه داد.
یکی از ویژگیهای مبارزاتی شیخ روشن، تبلیغ مرجعیت امام خمینی (ره) و پخش اعلامیههای انقلابی بود. او پخش اعلامیه و شرکت در جلسات چهرههای مختلف از جمله حضرت امام (ره) در مسجد اعظم و جلسات مسجد بالاسر که خود اعتراضی بر حکومت بود و امضاء اعلامیهها در قم را از اولین فعالیتهای مبارزاتی خود میداند.
در کتاب «خاطرات روشن»؛ خاطراتی پیرامون انقلاب و شهدا از شیخ مهدی روشن آمده است؛ «زمانی که در مدرسه فیضیه مشغول تحصیل بودم اوج حرکت انقلاب شکل گرفته بود. یک شب ساعت از نیمه گذشته بود، در معیت حجتالاسلام حاج شیخ علی آلکاظمی داخل ایوان روبهروی کتابخانه با رنگ قرمز شعاری نوشتیم. ضمناً در حجره یک دستگاه پلیکپی ابتدایی تهیه کرده بودیم. اعلامیهها و یا فرمایشات حضرت امام را تکثیر و پخش می کردیم…»
عضو هسته رهبری نیروهای مذهبی و سازماندهی قیام مردم خرمآباد
همزمان با اوجگیری مبارزات خیابانی مردم، پرونده دو تن از روحانیون تبعیدی به نام سیدفخرالدین رحیمی و محمدمهدی روشنی که به ایرانشهر و زابل تبعید شده بودند، در شعبه اول دادگاه استان لرستان تجدیدنظر شد و حکم برائت آنها صادر شد. بازگشت روحانیون تبعیدی مردم را به ادامه راه و پیروزی نهضت امیدوارتر و مصممتر ساخت. همچنین بازگشت آنان و تشکیل دوباره هسته رهبری نیروهای مذهبی خرمآباد، حرکتهای مردمی را سازمانیافته و هدفمندتر کرد.
بعد از اینکه آیتالله مدنی برای مدیریت حوزه علمیه کمالوند وارد خرمآباد شد، شیخ روشن یک ماه نخست خدمت آیتالله مدنی بود و ارتباط و ملاقات مکرر با شهید محراب آیتالله مدنی منجر به دستگیری وی توسط ساواک شد و در سال ۱۳۵۵ به همین دلیل، چند ماهی بازداشت بود. این همکاری و همراهی با شهید مدنی در تبلیغ آرمانهای نهضت اسلامی، ترویج اندیشههای امام خمینی (ره)، سامان بخشی به امور تربیتی و آموزشی حوزه علمیه کمالیه، سازماندهی به فعالیتهای سیاسی انقلابیون و… نمود عینی داشت.
اعتراض به کشتار و جنایتهای رژیم پهلوی
شیخ روشن با عملکرد رژیم پهلوی در کشتار مردم بیگناه و تحت فشار قرار دادن مردم برای تمکین از سران پهلوی بسیار ناراضی بود و به همین خاطر در ماجرای چهلم شهدای یزد و دیگر شهرها، ضمن سخنرانیهای تند و مواضع صریح در قبال دولت، مردم را به مبارزه منفی نظیر تعطیلی مغازهها دعوت کرد.
در اسناد ساواک در خصوص رای کمیسیون امنیت اجتماعی دایر بر تبعید سیدفخرالدین رحیمی و محمدمهدی روشن در خصوص مخالفت با عملکرد پهلوی در کشتار مردم آمده است: «نامبردگان بالا که از روحانیون افراطی شهر خرمآباد میباشند و به مناسبت چهلمین روز کشته شدن اخلالگران شهرهای یزد، جهرم و اهواز فعالیتهائی در زمینه ایراد سخنرانی تحریک آمیز، پخش اعلامیه مضره و تحریک مردم به تعطیل مغازهها داشتهاند، طبق رای مورخ ۲۰ /۲ /۳۷ (۱۳۵۷)؛ کمیسیون امنیت اجتماعی شهرستان خرم آباد به سه سال اقامت اجباری در مناطق زیر محکوم گردیدهاند. سیدفخرالدین رحیمی، سه سال اقامت اجباری در ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان. و محمدمهدی روشنی، سه سال اقامت اجباری در شهر زابل استان سیستان و بلوچستان»
بعد از پیروزی انقلاب با فعالیتهای جدی در تداوم و استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی کوشید.عضویت در شورای فرماندهی سپاه پاسداران لرستان، حضور در کمیته انقلاب استان، رئیس عقیدتی سیاسی تیپ ۸۴، مسئولیت دایره عقیدتی سیاسی ناحیه ژاندارمری استانهای لرستان و همدان، همگام شدن با رزمندگان اسلام در مناطق جنگی، پذیرش دبیری ائمه جمعه استان و روحانی کاروان حج و عتبات عالیات و تبلیغ معارف دینی گوشهای از تلاشهای خستگیناپذیر حجتالاسلام روشن است.
تألیفات و امور تبلیغی
وی علاوه بر امور یاد شده در زمینه تالیف و نگارش تاکنون بیش از دهها کتاب، مقاله و مصاحبه پیرامون امور فرهنگی، سیاسی و اجتماعی از خود به یادگار گذاشته است ومشغلههای فراوان او را از تبلیغ شفاهی وعظ، خطابه ونوشتار باز نداشت؛ بلکه تمامی امور را راهی برای ارائه هرچه بهتر مباحث دینی و انقلابی در عرصه تبلیغ میدانست تا از این طریق گامی برای اداء تکلیف بردارد. برخی از آثار وی عبارتاند از:
زندگینامه عارف و مروج الاحکام مرحوم شیخ مهرعلی روشن
زندگینامه اجتماعی سیاسی روشن
امامت و شرائط آن
خاطراتی از اسوه اخلاق شهید محراب آیتالله مدنی
نگاهی به زندگانی مرحوم آیتالله کمالوند
خاطرات تلخ و شیرین سفر حج
حوزههای علمیه استان لرستان
تاریخ تأسیس حوزه کمالیه خرمآباد
اخلاق پزشکی و الزامات مذهبی
حج در لرستان
حجت الاسلام و محمدمهدی روشن در آبان ماه ۱۳۹۹ به علت ابتلا به کرونا مدتی در بیمارستان شهید رحیمی خرمآباد بستری بود که به دلیل عوارض ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ دارفانی را وداع گفت. وی از جایگاه والایی نزد مردم خرمآباد، سیاسیون و نخبگان برخوردار است و از همواره به نیکی از او یاد میشود.
∎