جوان آنلاین: بیش از یک ماه است قیمت سیبزمینی سر به فلک کشیده است و مصرفکنندگان هر روز این محصول را گرانتر از روز قبل خریداری میکنند، اکنون قیمتش در میدان ترهبار عمدهفروشان ۵۵ تا ۶۰هزار تومان و در سطح شهر بین ۶۰ تا ۸۰هزار تومان است. وزارت جهاد کشاورزی در این یک ماه چه اقدامی انجام داده است؟ تقریباً هیچ، هر روز در انتظار ورود محصول جدید از شهرهای جنوبی است. این وزارتخانه به جای اینکه واردات سیبزمینی را در این یک ماه انجام دهد، همچنان مشغول گفتاردرمانی است و دارندگان سیبزمینی در انبارها را تهدید میکند که قرار است ۵۰هزار تن سیبزمینی وارد کنیم. اگر سیبزمینیهای انبارتان را وارد بازار نکنید، فاز دوم واردات را انجام میدهیم. اکنون این سؤال مطرح است، آیا وارداتی در کار است یا همچنان این وزارتخانه در حال شو اجراکردن است؟ این اتفاقات در حالی است که پنج ماه پیش در زمان کشت این محصول انجمنها و اتحادیههای مربوط نسبت به کاهش کشت سیبزمینی به وزارت جهاد کشاورزی هشدار داده بودند.
به ندرت اتفاق میافتد که قبل از بروز بحران یا گرانی کالایی، وزارتخانه مربوط تدبیری بیندیشد و مانع بروز آن شود.
تا سالهای قبل تولید سیبزمینی به قدری زیاد بود که گاهی فاسد و دفن میشد. همان زمان نیز پیش از وقوع بحران وزارت جهاد کشاورزی غفلت میکرد و نمیتوانست با اقدام بموقع و تشویق به صادرات این محصول بازار را تنظیم کند، به ویژه آنکه دو سالی است با تصویب قانونی در مجلس وزارت جهاد کشاورزی اجازه ممنوعیت صادرات را برای محصولات کشاورزیای که در داخل با کمبود مواجه شدهاند، ندارد، البته در همین قانون نیز آمده است که وزارت جهاد کشاورزی باید با توجه به تولید هر محصول و برآورد نیاز بازار داخل بموقع تدبیرات لازم را بیندیشد و در صورت لزوم محصول وارد شود.
ظاهراً مسئولان این وزارتخانه فقط بند نخست این قانون را به خاطر سپرده و از تدبیر لازم برای واردات غافل شدهاند.
امسال برخلاف سالهای قبل تولید این محصول در ابتدای فصل (شهریور) کم بود. به رغم هشدارهای فعالان بازار به مسئولان مربوط در وزارت جهاد کشاورزی در خصوص کاهش کشت سیبزمینی، این وزارتخانه بازار را رها کرد و به بهانه اینکه نمیتوانیم مانع صادرات شویم، هیچ اقدامی برای تأمین بازار انجام نداد.
بیش از یک ماه است قیمت سیبزمینی گران شده است. در این مدت انجمنها و اتحادیهها مدام از کمبود بازار خبر دادند و از رسیدن قیمت به ۸۰ تا ۱۰۰هزار تومان گفتند، اما مسئولان مربوط در وزارت جهاد کشاورزی دست روی دست گذاشتند و به امید برداشت محصول جدید از شهرهای جنوبی هیچ اقدامی انجام ندادند. اکنون که قیمت در بازار عمدهفروشی به ۵۵ تا ۶۰هزار تومان و در خردهفروشیها بین ۶۰ تا ۸۰هزار تومان رسیده است به فکر تدبیر افتادهاند!
آقایان مسئول به جای گفتاردرمانی و خط و نشان کشیدن به انبارداران سیبزمینی باید محصول مورد نظر را وارد و در بازار توزیع میکردند و مانع افزایش قیمت و فشار بیشتر به مصرفکننده میشدند.
روز گذشته وزیر جهاد کشاورزی و معاونش دلیل کمبود و گرانی سیبزمینی را آسیبشناسی کردند و از واردات ۵۰هزار تن سیبزمینی خبر دادند.
اگر این وزارتخانه تصمیمی هم برای واردات داشته باشد، حداقل یک ماه زمان میبرد به بازار برسد چراکه پروسه ثبت سفارش، تأمین ارز آن و انتقال به مرزهای کشور بسیار طولانی و زمانبر است و زمانی به بازار میرسد که قیمتها حداقل به ۱۰۰هزار تومان رسیده است.
با توجه به شواهد موجود، فعلاً وارداتی در کار نیست و وزارتخانه مربوط تلاش میکند دارندگان سیبزمینی را برای عرضه در بازار ترغیب کند؛ این است تدبیر نخنمای وزارت جهاد کشاورزی.
مجوز واردات ۵۰هزارتن سیبزمینی صادر شد
به گزارش روابط عمومی وزارت جهادکشاورزی، اکبر فتحی، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص وضعیت قیمت و موجودی سیبزمینی میگوید: از روز چهارشنبه (دیروز) مجوز واردات ۵۰هزار تن سیبزمینی صادر و ثبت سفارش آن انجام میشود. سیبزمینی وارداتی به صورت مستقیم از سوی شرکتهای واردکننده و با قیمت مناسب در بازار عرضه خواهد شد.
فتحی پیشبینی کرد سیبزمینی وارداتی به قیمت حدود ۲۷ تا ۲۸هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به دست مصرفکنندگان برسد.
وی با بیان اینکه تصمیم برای واردات سیبزمینی هم در راستای حمایت از تولیدکنندگان و هم مصرفکنندگان است، میافزاید: با افزایش صادرات سیبزمینی، این نگرانی وجود دارد که سیبزمینیهای بذری نیز برای خوراک مصرف شوند، بنابراین اگر واردات صورت نگیرد، ممکن است در آینده با چالش عدمتأمین سیبزمینی بذری برای کاشت روبهرو شویم. پیشبینی میشود با واردات سیبزمینی و همچنین عرضه سیبزمینیهای انباری داخل کشور در چند روز آینده قیمت سیبزمینی کاهش یابد.
فتحی با اذعان به اینکه با بالا رفتن دمای هوا، امکان نگهداری طولانیمدت سیبزمینی در انبارها وجود ندارد، میگوید: پیشبینی میکنیم سیبزمینیهای انباری در روزهای آینده به بازار عرضه شود، ضمن آنکه اکنون زمان برداشت سیبزمینی جنوب کرمان هم فرا رسیده است و این محصول به زودی وارد بازار میشود. چنانچه همراهی لازم در زمینه عرضه سیبزمینیهای انباری صورت نگیرد، فاز دوم واردات این محصول آغاز خواهد شد.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی درباره علت کمبود سیبزمینی و افزایش قیمت آن در بازار میافزاید: اکنون فصل تولید سیبزمینی در کشور نیست و در این فصل سیبزمینی انباری وارد بازار میشود و از سوی دیگر افزایش صادرات موجب کمبود این محصول و نوسانات قیمت در بازار شده است. امسال اراده دولت و وزارت جهادکشاورزی بر این بود که با تصمیمات خلقالساعه، بازاری که تجار در خارج از کشور پیدا کرده بودند، به هم نریزد، ضمن اینکه قانون نیز مجوز این ممنوعیت را نمیدهد، از این رو از طریق واردات، تنظیم بازار صورت میگیرد.
فروش سیبزمینی حوالهای شد
به گزارش تسنیم، میادین میوه و ترهبار سطح شهرداری تهران برای تأمین این محصول، آن را به صورت حوالهای از میدان مرکزی میوه و ترهبار دریافت میکنند، به همین منظور در برخی روزها سیبزمینی برای عرضه به مردم دارند و در برخی روزها جایگاه عرضه سیبزمینی آنها خالی است.
در فهرست قیمت جدید اتحادیه بارفروشان تهران که به صورت عمده تأمینکننده محصولات کشاورزی مغازهداران سطح شهر تهران است نیز قیمت سیبزمینی درج نشده و برای نرخ این محصول، عنوان عرضه و تقاضا قید شده است.
بنابر این گزارش، وزارت جهاد کشاورزی برنامههایی برای تنظیم بازار این محصول دارد، به طوری که جدیدترین اقدام این وزارتخانه واردات ۵۰هزار تن سیبزمینی و در عین حال توزیع ذخایر سیبزمینی سازمان تعاون روستایی در استان همدان است که به نظر میرسد قیمت این محصول طی روزهای آینده کمی متعادل شود.
رشد نرخ ارز و صادرات دلیل گرانی سیبزمینی اعلام شد
همچنین غلامرضا نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه جلسه کمیسیون کشاورزی مجلس درباره افزایش قیمت سیبزمینی و راهکارها برای مدیریت بازار این محصول گفت: بازار از عوامل مختلفی متأثر است، آنچه اکنون قیمت سیبزمینی را بیشتر تحت تأثیر قرار داده، افزایش صادرات است. با توجه به اینکه نرخ ارز تجاری نسبت به ماههای گذشته رقم قابل توجهی است، به نفع صادرکننده است که صادرات بیشتری داشته باشد، همین مسئله مقداری قیمت را بالا برده که این موضوع در حال مدیریت است.
وزیر جهاد کشاورزی یادآور میشود: مطابق قانون نمیتوانیم مانع صادرات شویم. در قیمتگذاری هم منع قانونی داریم ولی در تلاش هستیم با کمک تشکلها و تولیدکنندگان عمده بازار را مدیریت کنیم که امروز یک مقدار قیمت سیبزمینی فروکش کرد و امیدواریم در روزهای آتی به تعادل برسد.
نوری میگوید: روز چهارشنبه ۷۰۰ تن سیبزمینی وارد بازار تهران و به همین نسبت در سراسر کشور توزیع شد تا چند روز آینده قیمتها کنترل شود.