به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، این اندیشکده آمریکایی افزود که اظهارات اخیر «دونالد ترامپ» که از مصر و اردن خواست فلسطینیها را بپذیرند تا «غزه پاکسازی شود»، خشم گستردهای را در خاورمیانه برانگیخته است.
این گزارش با اشاره به وضعیت مبهم آتشبس در غزه و لبنان و ایجاد موانع در ارسال کمکهای ضروری بشردوستانه و بازسازی مناطق جنگزده، مطرح کردن احتمال جابهجایی اجباری فلسطینیها را عاملی دانست که بیثباتی منطقهای، افزایش شکافهای سیاسی و از بین رفتن اعتماد میان بازیگران کلیدی را در پی خواهد داشت. چنین اقدامی نهتنها معادلات سیاسی در خاورمیانه را برهم خواهد زد، بلکه قوانین بینالمللی را نقض میکند و به روابط آمریکا با شرکای کلیدی عربش لطمه خواهد زد.
این گزارش با اشاره به مخالفت مصر و اردن با این پیشنهاد تاکید دارد: اظهارات ترامپ در واقع پاداشی به جناح راست افراطی اسرائیل بابت جنگ ویرانگری است که طی پانزده ماه گذشته علیه غزه به راه انداخته است. این سخنان با پذیرش هدف نهایی دولت راستگرای اسرائیل، یعنی غیرقابل سکونت کردن غزه و وادار کردن فلسطینیها به مهاجرت به مصر و اردن، همسو است.
کارنگی می افزاید: در حقیقت، اگر اظهارات ترامپ بهعنوان یک سیاست رسمی در نظر گرفته شود، این سخنان نهتنها حقوق فلسطینیان را انکار میکند، بلکه جنایت کوچ اجباری را نیز تشویق میکند. چنین رویکردی یک عقبگرد آشکار در روند صلح خاورمیانه محسوب میشود.
این گزارش با اشاره به مخالفت تلویحی مقام های سعودی با این پیشنهاد ترامپ، عنوان داشت که قاهره و امان به سرعت با این درخواست مخالفت کردند و آن را نقض حاکمیت ملی خود و انکار حقوق مشروع فلسطینیها دانستند.
اتاق فکر آمریکایی، با بیان اینکه مصر و اردن متحد نزدیک و شریک امنیتی واشنگتن هستند، نوشت: اما بر این اعتقاد هستیم که اظهارات ترامپ این واقعیت را نادیده میگیرد که مهمترین اصل در سیاستهای این ۲ کشور همیشه حفاظت از حاکمیت ملی آنها بوده است و هرگز هیچ تلاشی را برای تضعیف آن از طریق جابهجایی مردم فلسطین نپذیرفتهاند. اصل دوم، حمایت دیرینه قاهره و امان از آرمان ملی فلسطین و ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی بوده است.
این اندیشکده در پایان تاکید دارد: دولت ترامپ در صورت پذیرش دستور کار کوچ اجباری که جناح راست افراطی اسرائیل دنبال میکند، در واقع روابط پایدار خود با مصر و اردن را به خطر میاندازد و چشمانداز احیای صلح و عادیسازی روابط در خاورمیانه را تضعیف میکند.