به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، آیین رونمایی از کتاب نفیس فرهنگ واژگان و گنجینه گویش مردم کوهمره تالیف علی مدد نوروزی فرهنگی پیشکسوت و نویسنده عضو انجمن اهل قلم ایران با حضورچهرههای نامدار عرصه علم و فرهنگ و ادب و هنر فارس ظهر چهارشنبه برگزار شد.
محمود جعفری دهقی زبان شناس و پژوهشگر حوزه ایران باستان در این مراسم، گفت: کتاب فرهنگ واژگان و گنجینه مردم کوهمره دارای ۱۳ فصل، دانشنامه این خطه از میهن عزیزمان ایران را در معرض دید مردم به ویژه پژوهشگران قرار داده است.
وی با بیان اینکه حمایت از انتشار کتاب در جامعه فرهنگی و ادب پرور ایران اسلامی موجب رواج ارزشها وزیر ساختهای فرهنگ و ادب این سرزمین در دنیا خواهد شد، عنوان کرد: ایرانیان با اقوام هند و اروپایی پیوند داشته و بعد از گذشت چندین سال از هم جدا شده اند.
وی خاطرنشان کرد: آریاییها با اقوام کاستیها مانائیها و ایلامیها به عنوان اقوام بومی این سرزمین که بعد از ادغام آریائیها فرهنگ یکتاپرستی را پایهگذاری کرده اندکه در گذر زمان کمتر به آن توجه شده است.
این چهره نامدار حوزه تحقیق و پژوهشگری تاریخ و فرهنگ ایران تصریح کرد: تحولات اجتماعی، سیاسی تاثیری بر فرهنگ ایران زمین نگذاشته است. زبان ایرانی به دورههای ایرانی میانه و ایران نو تقسیم شده است و این زبان در قالب کتاب اوستا در دوره باستان به ویژه هخامنشیان که ۸۰ کتیبه در این راستا در دست داریم به معرفی این مرزوبوم بوم پرداخته است و در این مورد کوروش با نام اهورامزدا پیروزی خود را آغاز کرده و شادی را برای انسان آفریده است.
جعفری دهقی ادامه داد: زبان آذربایجانی و زبان اوستایی زبان ایران باستان بوده و دردوره هخامنشی زبان میانه غربی و شرقی تبدیل شده است و ایران میانه غربی شامل پهلوی اشکانی و پهلوی ساسانی و ایران میانه شرقی از سیستان و بلوچستان آغاز و تا بخشی از چین ادامه داشته است.
به گفته او، آغاز دوره اسلامی زبان ایرانی نو به حدی گسترش یافت که ۲ روستا با زبان مختلف در کنار یکدیگر زیست می کردند و به همین جهت ایران را به عنوان جزیره گویشها نامیده اند و زبان دری به لحاظ ادبیات غنی زبان رسمی و ملی گسترش و تا امروز به دست ما رسیده و باید در تحکیم و گسترش زبان بعنوان گنجینه غنی بشری پاس داشته شود.
مجتبی درودی، فردوسی پژوه و مدرس زبانهای باستانی نیزادر این آیین، اظهار داشت: کوهمره واژگان خاصی دارد که توسط افراد مختلفی ارائه شده است اما دست نوشته های علی مددنوروزی خالق کتاب واژگان کوهمره صرفاً مربوط به مردم کوهمره نیست و در حوزه ملی و جهانی باید از آن یاد شود چراکه دنباله فارسی باستان به عنوان یکی از زبان های ایران باستان است.
وی یادآور شد: اقدام سترگ مولف کتاب گویش مردم کوهمره کمک به ترویج فرهنگ و تمدن کهن ایران است.
به گفته سید محی الدین حسینی ارسنجانی، در راستای ترویج فرهنگ و ادب پارسی اصیل و زبان مادری ایرانیان از کتاب فرهنگ واژگان و گنجینه گویش مردم گوهمره تألیف و پژوهش علی مدد نوروزی در مجتمع علم وزندگی شیراز با همراهی و همکاری مدیریت این مجتمع و مدیرکل اسبق آموزش و پرورش فارس رونمایی شد و جمعی از نخبگان و فرهنگور منطقه بزرگ کوهمره سرخی و جروق و نودان به همین بهانه گرد هم آمدند.
وی اظهار داشت: توجه به فرهنگ و گویشها یکی از آثار ماندگار در راستای توجه به ادبیات و فرهنگ غنی ایران زمین است و توجه به تمدن و گویش های ایرانی به ویژه فارس و خطه ادب پرور شیراز مهد تاریخ و فرهنگ و تمدن ایران زمین از سوی ادبا، نویسندگان و تاریخ نگاران و باستان شناسان امری واجب و ضروری است.
به گزارش ایبنا؛ در مراسم یاد شده از گلچین نوروزی فرهنگی پیشکسوت و همسر علی مدد نوروزی یار سالیان وی در تالیفات و پژوهش های او تجلیل و شاگردان استاد به نمایندگی از خیل عظیم دانشجویان مددکاری و مردم شناسی به پاس آموزش های ارزنده او در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی هدایای مادی و معنوی به وی اهدا کردند.
∎