نورنیوز-گروه بین الملل: خبرگزاری روسی تاس گزارش داد که میخاییل بوگدانوف معاون وزیر خارجه روسیه روز گذشته با ابومحمد الجولانی سرکرده تشکیلات تروریستی هیئت تحریر الشام دیدار کرد.
به گزارش الجزیره، در این دیدار که سه ساعت به طول انجامید در خصوص روابط دو جانبه میان دمشق و مسکو در سایه تحولات جدید سوریه بحث و تبادل نظر شد.
آنها در خصوص مسائل تجاری و اقتصادی میان دو کشور و تبادلات دو جانبه نیز رایزنی کردند.
اعضای هیئت روسیه که برای نخستین بار بعد از سقوط نظام بشار اسد به سوریه سفر میکنند تصریح کردند که موضع مسکو در قبال این کشور تغییر نکرده و بر حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی آن تاکید دارد.
طرف روسی اضافه کرد که مشکلات سوریه باید از طریق گفتگو حل و فصل شود.
بوگدانوف بعد از رایزنیهای خود با عناصر رژیم تروریستی الجولانی گفت که مسکو و دمشق مذاکرات بیشتری در خصوص ۲ پایگاه نظامی روسیه در سوریه انجام خواهند داد.
وی اضافه کرد: هنوز هیچ تغییراتی در خصوص این ۲ پایگاه نظامی روسیه به وجود نیامده است.
سخنرانی مهم الجولانی
رسانههای سوری از سخنرانی مهم سرکرده تشکیلات تروریستی هیئت تحریرالشام خبر دادند.
روسیاالیوم به نقل از رسانههای سوری اعلام کرد که «احمد الشرع» ملقب به الجولانی سرکرده تشکیلات تروریستی هیئت تحریر الشام امشب سخنرانی مهمی خواهد کرد.
از سوی دیگر برخی منابع به روزنامه الوطن سوریه گفتند که در این سخنرانی که نمایندگانی از گروههای مسلح حضور خواهند داشت، انحلال تحریر الشام و همه گروههای مسلح اعلام خواهد شد و احمد الشرع به عنوان رئیس مرحله انتقالی معرفی میشود.
برخی منابع دیگر به تلویزیون سوریه گفتند که رژیم جدید در سوریه امروز قانون اساسی را لغو و تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی در آیندهای نزدیک را اعلام خواهد کرد.
مقابله نیروهای قسد با حملات ترکیه در شمال سوریه
نیروهای دموکراتیک سوریه «قسد» از مقابله با حملات ترکیه و گروههای سوری تحت حمایت این کشور در مناطق تحت کنترل خود در شمال و شرق سوریه خبر دادند.
مرکز اطلاعرسانی قسد امروز چهارشنبه اعلام کرد ترکیه و مزدورانش همچنان به حملات خود به حومه شمالی سد تشرین ادامه میدهند و دیروز سه شنبه اطراف سد تشرین را با توپخانه سنگین بمباران کردند.
این مرکز اعلام کرد در واکنش به حملات ترکیه و نیروهای وابسته آن، نظامیان قسد عملیاتی علیه ایستهای بازرسی ترکیه در تپههای «نوروز» و «قره قوزاق» در منبج انجام دادند.
نظامیان قسد همچنین پایگاههای ترکیه و نیروهایش را در روستای «قبر ایمو» واقع در ۲۰ کیلومتری شهرستان منبج هدف قرار دادند که بر اثر آن ۵ نظامی ترکیه کشته و ۱۰ تن دیگر زخمی شدند. در حمله به پایگاه الهوشریه هم ۱۲ تن کشته و زخمی شدند.
نیروهای دموکراتیک سوریه اعلام کردند ترکیه چندین روستا را در اطراف پل قرهقوزاق و فرودگاه صرین در جنوب عینالعرب را مورد حمله هوایی و توپخانهای قرار داد و خسارات مادی بر جای گذاشت.
«مظلوم عبدی» فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه قبلا گفته بود که دولت جدید سوریه باید حملات ترکیه به شمال و شرق سوریه را متوقف کند.
جولانی خواستار تحویل اسد از روسیه شد
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع ناشناس سوری مدعی شد که سرکرده شورشیان حاکم بر دمشق در دیدار دیروز با هیأت روسیه به ریاست معاون وزیر خارجه این کشور، خواستار دریافت غرامت از مسکو و تحویل اسد شد.
رویترز امروز با اشاره به گزارش وزارت خارجه روسیه از سفر هیأت این کشور به دمشق و دیدار با حاکمان جدید سوریه، مدعی شد در حالی که مسکو برای حفظ دو پایگاه نظامیاش در سوریه تلاش میکند، شورشیان حاکم بر دمشق درخواست برای تحویل بشار اسد را مطرح کردهاند.
طبق این گزارش به نقل از یک منبع مطلع سوری، احمد الشرع (محمد جولانی) از مسکو خواسته رئیسجمهور سابق سوریه را که در پی حمله شورشیان مسلح در دسامبر سال گذشته به روسیه رفت، تحویل دهد.
خبرگزاری دولتی سانا سوریه هم گزارش داد که دمشق همچنین از مسکو که حامی اسد بود، خواست که از طریق اقدامات ملموس مثل پرداخت غرامت و بازسازی، اعتماد بین دو کشور را احیا کند.
طبق گزارش رویترز، سخنگوی کرملین امروز در پاسخ به پرسشی درباره درخواست دمشق برای بازگرداندن اسد و پرداخت غرامت، اظهارنظر نکرد.
شورشیان حاکم بر دمشق پس از مذاکرات سهشنبه با هیأت روسی به ریاست میخائیل بوگدانوف گفتند که در این دیدار تاکید شد که «احیای روابط باید شامل جبران اشتباهات گذشته، احترام به خواست مردم سوریه و تامین منافع آنها شود».
منبع سوری مورد استناد رویترز گفت که روسها حاضر به پذیرش «اشتباهات» نبودند و تنها توافقی که در نتیجه این سفر حاصل شد، ادامه گفتوگوها بوده است.
وزارت امور خارجه روسیه هم در روایت خود از این سفر اعلام کرد که مذاکره صریح درباره طیف وسیعی از موضوعات انجام شد و دو طرف بر ادامه تماسها برای تقویت روابط و تفاهم در زمینه سیاست خارجی توافق کردند.
آنکارا: ۸۱ هزار پناهجو از ترکیه به سوریه بازگشتهاند
ترکیه اعلام کرد که از زمان سقوط دولت قبلی سوریه و روی کار آمدن مخالفان مسلح با سرکردگی «هیات تحریرالشام»، بیش از ۸۱ هزار پناهجوی سوری به کشور خود بازگشتهاند.
«علی یرلیکایا» وزیر کشور ترکیه امروز (چهارشنبه) گفت با قدرت گرفتن مخالفان در دمشق، بیش از ۸۱ هزار پناهجوی سوری، ترکیه را به مقصد سوریه ترک کردهاند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، جدیدترین آمارها نشان میدهد که در حال حاضر بیش از ۲ میلیون و ۸۷۰ هزار پناهجوی سوری در کشور ترکیه زندگی میکنند.
یرلیکایا گفت: «از ۹ دسامبر تا امروز، ۸۱ هزار و ۵۷۶ سوریهای بهصورت داوطلبانه به سوریه بازگشتهاند.» او همچنین گفت از سال ۲۰۱۷ تا امروز بیش از ۸۲۱ هزار سوری بهصورت داوطلبانه ترکیه را به مقصد سوریه ترک کردهاند.
وزیر کشور ترکیه در اوایل ماه میلادی جاری گفته بود که پیش از تحولات اخیر سوریه و سقوط دولت «بشار اسد»، بهصورت میانگین در هر ماه ۱۱ هزار پناهجوی سوری ترکیه را ترک میکردند و حالا این روند تسریع شده است.
در مجموع ۶ ایست بازرسی در طرف ترکیه برای بازگشت سوریها به کشورشان باز شده است. بیشتر پناهجویان از استانهای مرزی ترکیه و همچنین از استانبول به سوریه بازگشتهاند. به طور کلی، طبق آمار رسمی، حدود نیم میلیون سوری در استان استانبول زندگی میکنند.
بمبگذاری در شهر حمص سوریه
اداره عملیات نظامی در سوریه اعلام کرد که دو خودروی بمب گذاری شده مقر پلیس و یک ایستگاه ایست و بازرسی در شهر حمص را هدف قرار داد.
به گزارش الجزیره، بر اساس اعلام این منبع، در نتیجه انفجار این دو خودرو که در حومه دمشق صورت گرفت، خسارتهای مادی به بار آمده است.
هنوز از تلفات احتمالی این دو انفجار گزارشی مخابره نشده است.
در همین رابطه منابع رسانهای عراق گزارش میدهند آمریکا برای تأمین کمکهای لجستیکی به سوریه اقدام به پشتیبانی هوایی در پایگاه عین الأسد در استان الانبار عراق کرد.
این منبع آگاه اعلام کرد نیروهای آمریکایی مستقر در پایگاه "عین الأسد" واقع در غرب عراق، به مدت ۲ ساعت برای تأمین حرکت هواپیماهای باری به سمت سوریه پوشش هوایی فراهم کردند.
وی اظهار داشت: این اقدام که بعد از ظهر روز دوشنبه انجام شد، حرکت هواپیماهای باری حامل تجهیزات و نیروها به پایگاههای آمریکایی در الحسکه در شرق سوریه را تسهیل میکند.
این منبع آگاه خاطر نشان کرد: پایگاه عین الأسد در هفتههای اخیر تحولات بزرگی را شاهد بوده و به مرکزی برای حمایت لجستیکی تبدیل شده است.
وی افزود: این پایگاه تجهیزات و نیروها را به پایگاههای آمریکایی مستقر در شرق و شمال سوریه ارسال میکند.
حمایت شاخه تشکیلات تروریستی القاعده در سوریه از سقوط بشار اسد
گروهک تروریستی «حراس الدین» که شاخه تشکیلات تروریستی القاعده در سوریه به شمار میرود با صدور بیانیهای از ساقط شدن نظام بشار اسد در این کشور حمایت کرد.
به گزارش عربی ۲۱،در بیانیه این عناصر تروریست آمده است: نیروهای القاعده به ساکنان شام برای براندازی نظام ظلم کمک کردند تا این هدف محقق شد.
گروهک حراس الدین اضافه کرد: با توجه به این تحولات در سوریه و بنا به دستور فرمانده القاعده، انحلال حراس الدین را اعلام میکنیم اما همچنان به ساکنان شام توصیه میکنیم که سلاح خود را زمین نگذارند.
دولت موقت سوریه باید حملات ترکیه را متوقف کند
فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) با اشاره به تداوم حملات ترکیه به شمال و شرق سوریه، بر اهمیت نقش دولت جدید این کشور در اتخاذ موضعی روشن درباره این حملات تأکید کرد.
«مظلوم عبدی» فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) گفت سوریه وارد مرحله جدید و غیرقابل بازگشتی شده است که در آن طرفهای مختلف، از مردم سوریه گرفته تا قدرتهای بینالمللی، نمیخواهند به جنگ داخلی یا ناآرامی بازگردند.
عبدی در مصاحبه با خبرگزاری «هاوار» گفت با وجود چالشهای عمده همچون خلأ امنیتی و نقضها و نیز وضعیت اقتصادی وخیم و تحریمها که نگران کننده هستند، نیروهای قسد و نمایندگان مردم در شمال و شرق سوریه در این تغییر فرصتی برای شروع مرحله جدید میبینند.
وی افزود پس از ۱۴ سال، سه دولت تشکیل شد که یکی از آنها یعنی نظام سابق سقوط کرد، دیگری در شرق فرات مستقر شد و دولت دیگر در غرب فرات تحت مدیریت دولت موقت است. اما در مناطق تحت کنترل اداره خودمختار، تجربه مؤثری در ایجاد نهادها و تقویت دموکراسی وجود دارد و در عین حال تمایل دارند در سوریه جدید نقش عمدهای ایفا کنند.
درباره حملات مستمر علیه شمال و شرق سوریه، مظلوم عبدی معتقد است تناقض بزرگی وجود دارد زیرا در بخشهای بیشتر سوریه جنگ متوقف شده است و با وجود برخی درگیریهای جزئی، ثبات نسبی برقرار است در حالی که مناطق تحت کنترل قسد مانند سد تشرین همچنان در معرض حملات ترکیه قرار دارد. وی افزود این تناقض با صحبتها درباره حل بحران سوریه همخوانی ندارد زیرا «ارتش ملی» تحت حمایت ترکیه به مناطق تحت کنترل قسد حمله میکند.
نیروهای دموکراتیک سوریه که به نوعی شاخه نظامی اداره خودمختار کردها محسوب میشوند حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از خاک سوریه را تحت کنترل دارند که عمدتاً مناطق شمال شرقی رود فرات را شامل میشود.
فرمانده قسد گفت این گروه طرحهای مختلفی برای توقف حملات ترکیه ارائه کرده است از جمله اینکه حمله به کوبانی (عین العرب) متوقف شود. ارائه پیشنهادات برای توقف حملات به سد تشرین و پل قرقوزاق ادامه دارد و نیروهای قسد برای تحقق این هدف از طریق میانجیگران از جمله آمریکا تلاش میکنند.
عبدی تأکید کرد مسؤولیت این کار بر عهده دولت موقت سوریه است که باید یک موضع روشنی درباره این حملات اتخاذ و برای توقف آن تلاش کند چرا که مسؤول سراسر سوریه است و باید با اداره خودمختار ارتباط برقرار کند و برای ساختن سوریه آینده همکاری مشترک داشته باشد.
غارت تجهیزات ارتش سوریه توسط نظامیان صهیونیست
منابع آگاه اعلام کردند که رژیم صهیونیستی ۳۲ موضع ارتش سوریه را در برابر چشمان عناصر وابسته به رژیم تروریستی جولانی منهدم کرده است.
به گزارش المعلومه، بر اساس این گزارش، نظامیان صهیونیست در حال حاضر در ۱۳ منطقه سوریه به ویژه در قنیطره و روستاهای اطراف آن مستقر هستند.
این عناصر متجاوز طی سه هفته گذشته تا ۱۹ کیلومتری عمق سوریه پیشروی کردهاند و همین مسأله بیانگر وجود هماهنگی میان رژیم تروریستی جولانی و تل آویو است. تروریستهای سوریه همچنین اقدام به تخلیه برخی نقاط در برابر پیشرویهای نظامیان صهیونیست کردهاند.
صهیونیستها علاوه بر تخریب مواضع ارتش سوریه تجهیزات سنگین نظامیان سوری را به غارت بردند.
دیدار بین رئیس طایفه دروزیها و نمایندگان کردهای سوریه
هیأتی از شورای دموکراتیک سوریه (مسد)، شاخه سیاسی نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) به ریاست «لیلی قره مان» با «حکمت الهجری» رئیس طایفه دروزیها در شهرک قنوات در استان سویدا در جنوب سوریه دیدار کرد.
هیئت اداره خودمختار کردهای سوریه شامل «علی رحمون» معاون ریاست مشترک «مسد»، «جاندا رمو» عضو دفتر زنان و «فوزی شنکالی» دبیرکل حزب وفاق دموکرات کردهای سوریه بود.
طبق گزارش المیادین، در این دیدار درباره وضعیت کنونی سوریه و چالشهای مرحله حساس کنونی صحبت شد.
حاضران در این نشست بر لزوم حفظ صلح داخلی، مخالفت با بازگشت به خشونت و درگیری و اهمیت تمامیت ارضی سوریه تأکید کردند.
حاضران همچنین بر لزوم تحویل سلاح به دولت بعد از تشکیل دولت انتقالی فراگیر و توقف کامل درگیری در سرتاسر کشور و تحکیم روابط بین بخشهای مختلف سوریه و تلاش برای برگزاری کنفرانس ملی فراگیر تأکید کردند.
نگرانی مقامات تل آویو از خروج نیروهای امریکایی
منابع صهیونیست تاکید دارند: مقامات کاخ سفید به تل آویو اطلاع داده اند که ترامپ تمایل دارد نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج کند.
به گزارش پایگاه صهیونیستی کان، حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه باعث شده تل آویو بتواند به پشتوانه واشنگتن سیاستهای تهاجمی خود در منطقه را پیش ببرد. سوریه از جمله این کشورهاست.
بر این اساس، سازمان رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد: اکنون مقامات تل آویو به شدت نگران خروج نیروهای آمریکایی از سوریه هستند. آنها بر این باورند که در صورت تحقق این امر، این مسئله بر روی نیروهای کُرد مورد حمایت آمریکا موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه تأثیر میگذارد.
منابع صهیونیست تاکید دارند: مقامات کاخ سفید به تل آویو اطلاع دادهاند که ترامپ تمایل دارد نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج کند.
رژیم صهیونیستی از زمان سرنگونی بشار اسد از سوی تروریستها، در حال مداخله گسترده نظامی در سوریه بوده و زیرساختهای استراتژیک نظامی این کشور را هدف قرار داده است.
تل آویو همچنین بخشی از جنوب سوریه در مجاورت بلندیهای جولان اشغالی را به تصرف خود در آورده و از آن بیم دارد با خروج نظامیان آمریکایی از سوریه، رژیم تروریستی جولانی علیه این رژیم اقدام نظامی کند.
∎