سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - مرجانه حسینزاده: زندگی در سایه امام رضا (ع)، امام مهربانیها، فرصتی گرانقدر است که مشهدیها از آن بهرهمند هستند. همسایگی با خورشید، نهتنها مزیتی معنوی، بلکه مسئولیتی فرهنگی را بر دوش ما میگذارد، مسئولیتی که با شناخت بیشتر از این امام بزرگوار و گسترش معارف رضوی معنا مییابد. شناخت شخصیت، سیره، معارف و فضائل امام رضا (ع)، نهتنها برای ارتقای ایمان و معرفت فردی اهمیت دارد، بلکه چراغ راهی برای جامعه در رسیدن به الگوهای اخلاقی و انسانی است. در این مسیر، کتابها بهعنوان بهترین ابزار آگاهیبخش و ماندگار، نقشی حیاتی ایفا میکنند.
ادبیات رضوی، با گنجینهای از کتابهای ارزشمند در حوزه تاریخ، سیره، کلام، و ادب، ما را با ابعاد مختلف زندگی امام رضا (ع) و آموزههای ایشان آشنا میکند. معرفی این آثار، بهویژه برای ما که در جوار حرم ایشان زندگی میکنیم، ضرورتی مضاعف است. این کتابها الهامبخش امروز و چراغ راه آیندهاند که در سلسله مطالب «چهارشنبهها با کتابهای امام رضایی» تلاش خواهیم کرد کتابهای برجستهای که درباره امام رضا (ع) نوشته شدهاند و نویسندگان آنها را معرفی کنیم. از زندگینامهها و پژوهشهای تاریخی گرفته تا آثار ادبی و داستانی، که هر یک میتوانند پنجرهای تازه به افق معارف رضوی بگشایند.
کتاب «اینجا جای خوابیدن نیست» مجموعهای ارزشمند از تعدادی داستان رضوی از نویسندگان شهر مشهد و اعضای انجمن «عصر داستان» است که در ۱۷۴ صفحه در بهار ۱۴۰۳ به چاپ رسید.
این کتاب با مقدمهای از «صادق کرمیار» به رشته تحریر در آمده و حاصل یک سال تلاش از نخستین سال شکلگیری انجمن عصر داستان بوده که توسط نگار تشکری مدیر این انجمن، جمعآوری و به همت موسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی به چاپ رسیده است.
تاثیر حضور امام هشتم بر زندکی مردم مشهد و خراسان
حضور هشتمین امام شیعیان حضرت رضا (ع) از ابتدای ورود به این مرز و بوم با گذشت قرنها تا امروز تاثیرات گستردهای بر ساحت زندگی ایرانیها گذاشته است. به دنبال حضور امام رضا (ع) آموزههای رضوی نیز تاثیرات غیرمستقیمی بر جریان زندگی ایرانیها و به شکل خاص در زندگی مردم مشهد و خراسان نهاده است.
امام رضا (ع) در آموزههایشان به تک تک نیازهای روزمره مثل رزق حلال، داشتن درآمد خوب، امنیت، خانواده، کمک به هم نوع و مردمداری و… در روایات ارزشمندشان اشاره کردهاند و در همین راستا به تمام ابعاد وجودی ما و زندگی فردی و اجتماعی تاکید کردهاند.
داستانهای این کتاب هرکدام یادآور یکی از این مسائل فردی و اجتماعی است که در سایه امام هشتم، شخصیتها به بهترین راهها و انتخابها میرسند و در مواجهه با بحرانهای زندگی، با توکل به ولی نعمتشان و در سایه پدر مهربانشان به آرامش دست مییابند.
این موضوع، که آثار این کتاب از زندگی فردی و اجتماعی افراد الهام گرفته، کتاب را به اثری معنادار و مرتبط با آموزههای فرهنگی و معنوی ما بدل کرده است.
تلفیق آثار نوقلمان و نویسندگان کهنهکار
کتاب «اینجا جای خوابیدن نیست» شامل ۱۵ داستان به نامهای اینجا جای خوابیدن نیست، از خیابان رد می شوی مراقب باش، بهانه، بهشت اجباری، داستان آن شب، دیده دل، رایحه باران، سایه روشنان، قرار همیگشی، گل آفرین، نبض سکوت، نخل بند، نقشبندی از هرات، نودل سبزیجات، نونی و.. است، و تلفیقی است از آثار نوقلمان و کتاب اولیها، در کنار نویسندگان باتجربهای که سالها در این حوزه قلم زدهاند.
در مقدمه صادق کرمیار در ابتدای این کتاب آمده: «داستانهای این مجموعه حاصل چندین نشست کارگاهی انجمن عصر داستان در مشهد است که داستانهای قابل دفاع و قابل قبولی را ارائه کرده است. انجمن «عصر داستان» موفق شده در مدت کوتاهی نویسندگان نوپا را شناسایی کند و از میان جلسههای داستانخوانی مجموعه داستانی را گرد آورد که این موفقیت به نظر من حاصل انرژی و تلاش اولیه سعید تشکری است که از نسل پیشین نویسندگان صاحب سبک به شمار می رود و همین ارتباط بینانسلی توانسته چنین موفقیتی را رقم بزند.»
نویسندگان این اثر شهرام نائینی، پارسا نوروزی، فائزه چشمهسنگی، نیلوفر یوسفزاده، نگار تشکری، هادی پورحسین، هما رضویزاده، سمانه قائینی، امالبنین ماهر، هاجر ایزانلو، شادی غفوریان و ابراهیم فصیحی هرندی هستند.
∎