به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، یک هفته از اجرای آتشبس در غزه میگذرد و درگیریها متوقف شده است. کارشناسان معتقدند که هیچ اطمینانی وجود ندارد که آتشبس برقرار بماند؛ اما بازسازی غزه و نظام آموزش عالی آن پس از ۱۵ ماه جنگ ضروری است. جنگی که باعث ویرانی بیسابقه دانشگاههای غزه و شهرها شده است.
غزه در دوره تاریخی با محدودیتهای مختلفی مواجه بوده است. به همین دلیل، توسعه در این منطقه بسیار چالشبرانگیز بوده و نمیتوان یک مسیر مشترک را دنبال کرد.
به تعبیر کارشناسان، نوار غزه دههها است که در روند توسعهزدایی قرار گرفته است. توسعهزدایی فرایندی است که توانایی اقتصاد برای رشد و گسترش را به وسیله جلوگیری از دسترسی و استفاده از ورودیهای حیاتی مورد نیاز را تضعیف میکند. هماکنون این توسعهزدایی همه جنبههای زندگی در غزه شامل آموزش عالی و تحقیقات بهداشتی را فراگرفته است.
گزارشها حاکی از آن است که حمله اسرائیل به غزه، این منطقه را به دهه ۱۹۸۰ بازگردانده است و دههها تلاش برای بهبود وضعیت را از بین برده است.
کارشناسان معتقدند که هر گونه تلاش و مداخلهای برای بازسازی آموزش عالی باید مبتنی بر دیدگاه بومی فلسطین بوده و در داخل این کشور مورد پذیرش باشد. بزرگترین مانع در این مسیر این است که چیزی به نام دیدگاه بومی فلسطینی وجود ندارد و هر چه مطرح میشود حزبی بوده و نمایندگانی محدود دارد. راهکار پیشنهادی برای بازسازی آموزش عالی، الگویی مبتنی بر مشارکت عادلانه بین آموزش عالی بینالمللی و محلی است. البته توسعه آموزش عالی غزه نیازمند تعامل دنیای واقعی با این منطقه است.
به نظر میرسد بازسازی تحت اشغال و ویرانی یکی از واقعیتهای زندگی در غزه است و حتی پس از پایان جنگ هم ادامه خواهد داشت.
نکتهای که در بازسازی آموزش عالی در غزه باید مورد توجه قرار گیرد، بورسیههای تحصیلی است. برخی بر این باورند که بورسیهها میتواند منجر به فرار مغزها و مهاجرت شود. از طرف دیگر، برخی معتقدند که بورسیههای بینالمللی به جامعه فلسطینی قدرت بخشیده است. این بورسیهها فرصتی برای پیشرفت تحصیلی فلسطینیان فراهم کرد. این کارشناسان تاکید میکنند که آنچه برای غزه مشکل ایجاد میکند، بدتر شدن شرایط اقتصادی و اجتماعی ناشی از حملات مکرر اسرائیل به خصوص از سال ۲۰۰۷ است.
در ۱۵ سال گذشته امکان زندگی مناسب در غزه محدود شده است. برای مثال فرصتهای شغلی محدود شده است. همچنین یکی از موانع بسته بودن مرزها است که از رفتوآمد آزادانه مردم جلوگیری میکند. در این راستا، بررسی پیامدهای بورسیههای تحصیلی برای فلسطینیها ضروری است.
انتهای پیام/