شناسهٔ خبر: 71065335 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: آی‌تی‌‌من | لینک خبر

زلزله دیپ‌سیک چینی در دنیای فناوری

استارت آپ هوش مصنوعی چینی دیپ‌سیک با عرضه مدل زبانی ارزان قیمت خود به نام «دیپ‌سیکR1» زلزله ای در سیلیکون ولی و بورس آمریکا ایجاد کرده و به رقیب جدی ChatGPT تبدیل شده است

صاحب‌خبر -
 
آی‌تی‌من- این شرکت چینی با وجود محدودیت‌های صادرات تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی آمریکا به چین با کمک استراتژی‌های نوین ترجیح کارآمدی و عملکرد به دستاوردهایی رسیده که این تحول چشم انداز هوش مصنوعی را تغییر می‌دهد.

دیپ‌سیک برخلاف شرکت‌های هوش مصنوعی غربی که با ادغام انبوهی از قدرت رایانشی، سعی در ارتقای خود دارند، روش متفاوتی را در پیش گرفته است. این شرکت که با محدودیت‌های صادرات تراشه‌های پیشرفته آمریکایی روبه‌رو است، روی بهینه سازی نرم افزار و الگوریتم‌ها برای به حداکثر رساندن کارآمدی تمرکز کرده است.

محققان دیپ‌سیک در تحقیقی در ماه گذشته نوشتند DeepSeek-V۳ از تراشه‌های H۸۰۰ انویدیا برای آموزش مدل‌ها استفاده و کمتر از ۶ میلیون دلار هزینه کرده است. هرچند این جزئیات مورد بحث و گمانه زنی است زیرا این تراشه‌ها قدرت کمتری در مقایسه با پیشرفته‌ترین نسخه محصولات انویدیا دارند که دولت آمریکا صادرات آنها به چین را منع کرده است. از سوی دیگر هزینه‌های ارزان آموزش مدیران ارشد اجرایی آمریکایی را به تفکر درباره تاثیرگذاری تحریم صادرات فناوری واداشته است.

دیپ‌سیک ۲ مدل هوش مصنوعی پیشرفته به نام‌های DeepSeek-V۳ و DeepSeek-R۱ را عرضه کرده که اولی در طیف وسیعی کاربرد دارد و دومی‌نسخه ای جایگزین برای چت جی پی تی به شمار می‌رود.

در همین حال دستیار هوش مصنوعی این استارت‌آپ چینی به برترین اپلیکیشن رایگان موجود در اپ استور اپل آمریکا تبدیل شده و به این ترتیب بر ChatGPT، رقیب خود غلبه کرده است. این دستیار با مدل دیپ‌سیک V۳ فعال می‌شود و به گفته خالقانش میان مدل‌های منبع باز و رقبا با مدل‌های پیشرفته منبع بسته جهان پیشرو است. طبق داده‌های تحقیقاتی شرکت «سنسور تاور» این اپلیکیشن هوش مصنوعی از زمان عرضه در ۱۰ ژانویه میان کاربران آمریکایی بسیار محبوب شده است.

دیپ‌سیک تاثیر عمیقی بر سیلیکون ولی گذاشته و دیدگاه‌های رایج درباره برتری آمریکا در هوش مصنوعی تاثیرگذاری تحریم‌های صادراتی دولت این کشور را بر صنعت تراشه‌های پیشرفته و قابلیت‌های هوش مصنوعی چین تغییر داده است.
 

روز سیاه شرکت‌های فناوری

در همین حال به گزارش ایسنا، موفقیت و استقبال چشمگیر از دیپ‌سیک، روی سهام شرکت‌های فناوری نیز اثر گذاشت.

۵۰۰ ثروتمند برتر جهان که در راس آنها، جنسن هوانگ، یکی از موسسان شرکت تراشه‌سازی هوش مصنوعی انویدیا قرار دارد، روز دوشنبه، تحت تاثیر ریزش سهام فناوری، ۱۰۸ میلیارد دلار از دست دادند.

شاخص میلیاردرهای بلومبرگ نشان داد میلیاردرهایی که ثروت آنها به هوش مصنوعی مرتبط است، بیشترین ضرر را متحمل شدند: جنسن هوانگ با کاهش ۲۰.۱ میلیارد دلار معادل ۲۰ درصد از ثروت خود روبه‌رو شد؛ در حالی که ثروت لری الیسون، یکی از موسسان شرکت اوراکل، به میزان ۲۲.۶ میلیارد دلار کاهش یافت که کاهش بزرگتری بود اما معادل فقط ۱۲ درصد از ثروت الیسون بود. ثروت مایکل دِل از شرکت رایانه‌ای دِل، ۱۳ میلیارد دلار و ثروت چانگ پنگ ژائو، یکی از موسسان شرکت بایننس هولدینگز، ۱۲.۱ میلیارد دلار سقوط کرد.

غول‌های بخش فناوری به عنوان یک گروه، شاهد دود شدن ۹۴ میلیارد دلار ثروتشان بر روی کاغذ بودند که حدود ۸۵ درصد از افت کلی شاخص بلومبرگ بود. شاخص نزدک کامپوزیت، ۳.۱ درصد و شاخص اس اند پی ۵۰۰، حدود ۱.۵ درصد نزول کرد.

این حقیقت که شرکت چینی دیپ‌سیک موفق شده است مدل رایگانی طراحی کند که احتمالا رقیب چت باتهای هوش مصنوعی نظیر «چت جی پی تی» و «کلود» شرکت آنتروپیک خواهد شد یا حتی آنها را شکست خواهد داد، به میلیاردرهایی که ثروتشان با زنجیره تامین هوش مصنوعی غربی مرتبط است، ضربه سختی وارد کرد. این زنجیره تامین، بزرگترین محرک صعود بازار سهام در دو سال گذشته بوده است.

 
مرجع : مهر

برچسب‌ها: