شناسهٔ خبر: 71055832 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

گفت وگو با ایرنا؛

مهمترین کار پیامبر (ص) معرفی مجریان و شارحان قرآن بود

تهران- ایرنا- یک کارشناس مذهبی گفت: گامی که پیامبر اکرم(ص) برای سعادت مردم برداشت علاوه بر ارائه عالی‌ترین متن سعادت، معرفی اهل بیت به عنوان شارح، مجری و الگوی عملی قرآن بود. 

صاحب‌خبر -

حجت الاسلام غلامرضا حیدری ابهری به مناسبت سالروز مبعث حضرت محمد(ص) به خبرنگار معارف ایرنا گفت: پیامبر اکرم (ص) در جنبه های مختلف نورافشانی کرد و سند مکتوب این راهی که به سوی ما باز کرد، قرآن کریم است اما این سوال مطرح می شود که آیا پیامبر فقط نسخه و متن کتاب راهنمای راه را به ارمغان آورد.

وی افزود: اگر پیامبر فقط کتاب راهنما آورده بود، این اتفاق هایی که رسول خدا در دنیا رقم زد، به وقوع نمی پیوست. در واقع پیامبر اعظم(ص) شارحان و معلمان این کتاب و همچنین الگوها و مجریان قرآن یعنی اهل بیت را هم نشان داد.. چون اگر کتاب باشد و شارح نداشته باشد، ممکن است این کتاب بازیچه دست دیگران شود و قرآن نیز می فرماید «یعلمهم الکتاب و الحکمه» یعنی علاوه بر اینکه پیامبر ماموریت داشت تا «یتلوا علیهم» آیات قرآن را برای مردم بخواند، وظیفه داشت تا به تبیین و توضیح آیات قرآن نیز بپردازد.

مهمترین کار پیامبر معرفی مجریان و شارحان قرآن بود

نویسنده کتاب پیامبر و قصه هایش ادامه داد: وقتی از یاران پیامبر درباره اخلاق و ویژگی های آن حضرت سوال می شد، می گفتند اخلاق پیامبر، قرآن بود. یعنی آن حضرت،قرآن مجسم بود. به عبارت دیگر رسول خدا یک قرآن مکتوب آورد و خودش نیز یک قرآن پیاده شده و مجسم و به عبارتی قرآن ناطق بود. به این معنا که قرآن در وجود آن حضرت تحقق پیدا کرده بود و «عبد» بودن پیامبر را می توان در آن حضرت دید. چون هیچ وقت قیافه پادشاهی نداشت و با کودکان و بردگان نشست و برخاست می کرد.

وی از ضرورت یک مجری برای یک متن خوب سخن گفت و افزود: فقط متن نیست که جامعه را به سعادت می رساند. بلکه شارح باید باشد و قانون نوشته می شود ولی برخی آن را تفسیر می کنند و گاهی می گویند قانون قابل اجرا نیست و گاهی هم مجری پیدا نمی شود که قانون را اجرا کند. بنابر این هر قانونی برای اجرا نیازمند یک مجری است تا بتواند جامعه را به سعادت برساند. بر همین اساس اگر معلم و الگو هم نشان دهیم ولی مجری نداشته باشیم که آن را به صورت سازمان یافته در جامعه اجرا کند، فایده ای نخواهد شد و پیامبر(ص)، هم مجری بود و هم مجریان قرآن یعنی اهل بیت را معرفی کرد.

حیدری ابهری با اشاره به حدیث نبوی ثقلین گفت: رسول خدا(ص) فرمود کتاب خدا و عترتم را به عنوان دو امانت گرانبها به یادگار می گذارم که یکی متن سعادت انسان است و دیگری راهنمای رسیدن به این سعادت که ائمه معصومین (ع) هستند.

وی افزود: مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر آیه ۸۲ سوره مائده که به «قسیسین» و «رهبان» اشاره دارد، تصریح می کند که جامعه برای رسیدن به سعادت به دو چیز نیاز دارد. یکی این که از نظر ذهنی توجیه شود که مسیر، صحیح است یعنی همان دانشمندان خداترس که به «قسیسین» شناخته می شوند ولی صرف آگاهی جامعه را به سعادت و هدف نمی رساند. چون به الگو نیاز دارد که «رُهبان» نام دارد و الگوی عملی هستند و الگو نشان می دهد که این کار شدنی است.

مهمترین کار پیامبر معرفی مجریان و شارحان قرآن بود

این کارشناس مذهبی افزود: وقتی یک نفر از پای قله، کوهنوردی را در بالای قله می بیند، متوجه می شود که می توان به قله رسید. انبیای الهی اینگونه نبودند که بگویند این کار خوب است بلکه نشان می دادند که انسان می تواند تا آنجا حرکت کند. بر همین اساس اگر تقوا و وارستگی حضرت علی(ع) در تاریخ تحقق پیدا نکرده بود، کسی باور نمی کرد که یک حاکم با یتیمان چگونه برخورد می کند. البته شاید از نظر ذهنی ممکن باشد ولی آن ها در عمل نشان دادند.

نویسنده کتاب «محمد(ص) مثل گل بود» ادامه داد: علامه طباطبایی می گوید اگر جامعه ای رهبان نداشته باشد به هدف نمی رسد. شهدای دفاع مقدس در هشت سال جنگ تحمیلی نشان دادند که چگونه می توان از ناموس و کشور دفاع کرد. مثال دیگر این که همه ما توبه را قبول داریم ولی برخی در عمل نشان دادند که چگونه می توان توبه واقعی کرد.

حیدری ابهری افزود: پیامبر نفرمود که احادیث اهل بیت را در میان شما می گذارم بلکه فرمود امامان را که حدیث هم جزیی از آنان است به عنوان الگو معرفی می کند. در واقع اینها الگو و مجری هستند.