به گزارش روز دوشنبه ایرنا، وانگ یی وزیر امور خارجه چین قرار است ماه آینده میلادی (فوریه) برای شرکت در گفتوگوهای استراتژیک به لندن سفر کند. این دیدار در حاشیه سفر وی به کنفرانس امنیتی مونیخ برنامهریزی شده و محور اصلی آن ترمیم روابط دو کشور پس از چندین سال تنش و تعلیق گفتوگوهای دوجانبه عنوان شده است.
یک منبع آگاه به روزنامه گاردین گفته است که این دیدار بخشی از تلاشهای دولت انگلیس برای تقویت روابط دیپلماتیک و اقتصادی با پکن است. آخرین گفتوگوی استراتژیک میان انگلیس و چین در سال ۲۰۱۸ برگزار شد و از آن زمان، روابط دو کشور تحت تأثیر مسائل مختلفی از جمله جاسوسی ادعایی چین در انگلیس قرار گرفته است.
از سویی دولت کییر استارمر به دلیل تلاش برای بهبود روابط با پکن با انتقادات گسترده داخلی روبهرو شده است. پرتی پاتل، وزیر امور خارجه کابینه سایه انگلیس ادعا کرد: «چین همچنان تهدیدی جدی برای امنیت و منافع ما محسوب میشود. دولت باید به جای جلب دوستی پکن، به دفاع از منافع ملی بپردازد.»
برخی نمایندگان مجلس هم خواستار اعلام رسمی چین بهعنوان تهدیدی برای امنیت ملی انگلیس هستند، اما استارمر تاکنون از این اقدام خودداری و استدلال کرده است که «تعامل و به چالش کشیدن» راه بهتری برای مدیریت روابط با پکن است.
روابط اقتصادی؛ محور اصلی تعاملات
یکی از دلایل اصلی سفر وانگ یی به لندن، تقویت روابط اقتصادی دو کشور عنوان شده است. ریچل ریوز، وزیر دارایی انگلیس، ماه گذشته در سفر خود به چین اعلام کرد که این کشور نقشی کلیدی در رشد اقتصادی انگلیس دارد. او موفق شد در این سفر توافقاتی به ارزش ۶۰۰ میلیون پوند امضا کند.
دیوید لمی وزیر امور خارجه انگلیس نیز در اکتبر گذشته با سفر به پکن، بر ضرورت تعامل دوجانبه تأکید کرد و گفت: «انگلیس و چین باید برای مقابله با چالشهای جهانی مانند تغییرات اقلیمی همکاری کنند.»
چین بهعنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان و یکی از بزرگترین شرکای تجاری انگلیس، نقشی کلیدی در استراتژی دولت استارمر برای عبور از بحرانهای اقتصادی ایفا میکند. با این حال، این تعاملات در داخل انگلیس با انتقادات شدیدی روبهرو شده است و جناحهای تندرو و نزدیک به کاخ سفید معتقدند که هرگونه نزدیکی به چین، میتواند منافع امنیتی و سیاسی انگلیس را در خطر قرار دهد.
از این منظر، سفر وانگ یی به لندن میتواند نقطه عطفی در روابط پرتنش انگلیس و چین باشد. در این سفر، دستکم تکلیف پروژه ساخت «سوپر سفارت» چین در لندن که پیچیدگی روابط دو کشور را افزایش داده، مشخص خواهد شد.
این پروژه که قرار است در منطقه «رویال مینت کورت» ساخته شود، از سوی شورای محلی منطقه «تاور هملتز» به دلیل نگرانیهای امنیتی رد شده بود، اما دولت استارمر به این پروژه چراغ سبز نشان داده و پلیس لندن نیز مخالفتهای قبلی خود را کنار گذاشته است. چین متقابلاً بازسازی سفارت انگلیس در پکن را به تصویب این پروژه مشروط کرده است.
آزمون استارمر
انگلیس در شرایطی قرار دارد که رشد اقتصادی به پایینترین حد خود در دهههای اخیر رسیده، سرمایهگذاری خارجی به دلیل بیثباتی اقتصادی کاهش یافته و بحران هزینههای زندگی، فشار مضاعفی بر خانوارها وارد کرده است.
در چنین شرایطی، کییر استارمر بهخوبی از ظرفیتهای گسترده اقتصادی چین آگاه است و تلاش میکند تا با تقویت روابط دوجانبه، مسیر همکاریهای اقتصادی را هموار کند. با این حال، این سیاست در برابر فشارهای داخلی و انتقادات گسترده با چالشهای جدی روبهرو است.
از این منظر، نگاهها در انگلیس به سفر وانگ یی دوخته شده است تا مشخص شود آیا تلاشهای دولت استارمر برای ترمیم روابط با چین میتواند به تقویت اقتصاد انگلیس و کاهش تنشهای سیاسی منجر شود یا فشارهای داخلی این سیاست را در نیمه راه متوقف خواهد کرد.