الهام عزیزی معاون مرکز هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در نشست «نقش مطلوب زنان در دستیابی به محیط زیست مطلوب، هماندیشی برای آیندهای پایدار» در خصوص نقش زنان در تغییر اقلیم گفت: ما نمیتوانیم بدون توجه به تغییرات اقلیمی آینده را بسازیم. یعنی باید هر اقدامی در راستای تغییر اقلیم باشد. از طرفی عوامل مؤثری بر تغییر اقلیم اثر گذار باشد که میتوان به بحث حمل و نقل، محصولات کشاورزی و جمعیت اشاره کرد.
وی با اشاره به پیامدهای تغییر اقلیم گفت: کاهش بارندگی و خشکسالی و کمبود آب، مهاجرت، تغییر زیستگاه، آتش سوزی، کاهش تنوع زیستی، اثر بر سلامت بهداشت و ایمنی و غذا و
کاهش محصولات کشاورزی بر اثر تغییر اقلیم ایجاد میشود. پس از صنعتی شدن کشورها و افزایش انتشار گازهای گلخانهای تداخل میان چرخه اصلی طبیعت ایجاد شد. افزایش دما از آثار تغییرات اقلیمی است. یکی دیگر از پیامدهای تغییر اقلیم مهاجرت درونسرزمینی است. کاهش محصولات کشاورزی هم موجب شده است که مشاغل را از دست بدهیم و تغییر اقلیم بر همه این موارد اثرگذار است. امروز بیماریهایی در دنیا دیده میشود که قبلاً از میان رفته بود یا وجود نداشت.
عزیزی همچنین بیان کرد: تغییر اقلیم بر اثر مصرف بیرویه سوختهای فسیلی است. کشور ما به عنوان کشور در حال توسعه مقصر تغییر اقلیم نیست، بلکه کشورهای توسعه یافته هستند که بیش از اندازه از منابع طبیعی برداشت کردهاند که بر ما هم اثر گذاشته است. اما از آنجایی که سبد غذایی خانواده در دست زنان است تغییر اقلیم و کاهش محصولات کشاورزی بر اثر آن میتواند اثران بیشتری بر زنان و خانواده داشته باشد. به دلیل کمبود آب ۴۰ درصد مردم دنیا تحت تأثیر هستند.
معاون مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به فقر شدید در جامعه کشاورزی دنیا و افزایش قیمت غلات گفت: این موارد از پیامدهای تغییرات اقلیمی است. در کشور ما با خشکسالی و کمآبی مواجه هستیم اما بعضی دیگر کشورها با آب شدن یخهای قطبی مواجه هستند. ترامپ میخواهد کانادا را به آمریکا بیفزاید چراکه کانادا با آب شدن یخهای قطبی زمین حاصلخیزی برای کشاورزی خواهد شد.
عزیزی در ادامه بیان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست از سال ۱۳۷۶ در زمینه تغییر اقلیم فعالیت داشته است. کارگروه تغییر آب و هوا هم در آن زمان ایجاد شد. ما با توجه به عضویت در کنوانسیون تغییر آب و هوا باید گزارشهای در این خصوص به کنوانسیون ارائه میکردیم که سه گزارش در دبیرخانه کنوانسیون تغییر آب و هوا ثبت شده که یکی از آنها در خصوص فناوریهای مرتبط با تغییر اقلیم است. در گذشته با کمک دستگاههای اجرایی کارهایی انجام شده است که در این دوره برای این موضوع با معاونت امور زنان و خانواده رئیس جمهور هم همکاری خواهیم داشت.
وی به اجلاس cop ۲۹ و نقش زنان ایران در این اجلاس اشاره کرد و گفت: رهبری تیم ایران در کاپ ۲۹ بر عهده بانوان بود. در کاپهای قدیمی مردان حاضر بودند اما حالا زنان جوان در این مراسم حضور پیدا میکنند. موضوع نقش زنان در رهبری در حوزه محیط زیست و حفاظت از آن در دستور کار این اجلاس قرار گرفت. در کاپ ۲۹ هم این موضوع که زنان «گروه اصلی» اثر گذار در حوزه محیط زیست هستند مطرح شده است.
وی تاکید کرد: تغییر اقلیم یک روند بوده است که باید با آن سازگار شویم. سازمان محیط زیست مکلف به تدوین برنامه مدیریت تغییرات اقلیمی کشور، ارائه راهکارهای توسعه دانش زنان در زمینه تغییر اقلیم و آموزش در زمینه تغییر اقلیم و پیامدهای آن و اثرات توسعه دانش اقلیمی است و در این خصوص اقدام میکند.