شناسهٔ خبر: 71045811 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

مدیرکل پزشکی قانونی گیلان:

وضعیت زیرساخت‌های پزشکی قانونی گیلان مطلوب نیست

مدیرکل پزشکی قانونی گیلان گفت: با وجود اینکه پزشکی قانونی گیلان در میان سایر استان‌ها، یک قطب آموزشی محسوب می‌شود و بسیاری از حیطه‌های آزمایشگاهی و ژنتیکی چهار تا پنج استان اطراف خود را تحت پوشش قرار داده است، اما از نظر اعتباری و زیرساختی وضعیت مطلوبی ندارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گیلان، علی سلیمانپور در گفت‌وگو با رسانه‌ها اظهار کرد: مهمترین وظیفه پزشک قانونی پاسخگویی به استعلامات مراجع قضائی در حیطه موضوعات پزشکی و پیراپزشکی است.

وی افزود: وقتی با شکوائیه یک فرد حقیقی و یا شخص حقوقی، پرونده‌ای در مرجع قضائی تشکیل می‌شود؛ قاضی در جریان رسیدگی به پرونده اگر با موضوعات پزشکی روبه‌رو شود به دلیل اینکه اطلاعات شخصی قاضی در حوزه‌ی علوم فقهی و حقوقی است و درباره موضوعات پزشکی و پیراپزشکی اطلاعات اختصاصی و خاصی را ندارد، از پزشکی قانونی در مورد آن موضوع استعلام می‌گیرد.

مدیرکل پزشکی قانونی گیلان خاطرنشان کرد: پاسخ کارشناسی که مجموعه پزشک قانونی به سوال مرجع قانونی می‌دهد در حقیقت زوایای پنهان و تاریک پرونده را برای مراجع قضائی روشن و آشکار می‌کند و قاضی پرونده در یک فضای شفاف می‌تواند تصمیم‌گیری عادلانه داشته باشد که منجر به صدور رأی عادلانه و به دنبال آن احقاق حقوق طرفین می‌شود.

سلیمانپور تصریح کرد: پزشکی قانونی نزدیک به یک سوم از پرونده‌های قضائی را مورد بررسی کارشناسی قرار می‌دهد و مراجع قضائی با توجه به اینکه به این موضوع وثوق دارند؛ تقریباً به طور کامل نظریه و آرای خودشان را با تکیه بر نظریه پزشک قانونی صادر می‌کنند.

وی با بیان اینکه گیلان چهار حوزه تخصصی در مجموع پزشکی قانونی دارد و حوزه‌ی معاینات بالینی بیش از ۸۰ درصد پرونده‌ها، مهمترین بخش مجموعه پزشکی قانونی را تشکیل می‌دهد، گفت: حوزه‌ی بالینی یعنی معاینه افراد زنده و از نظر فراوانی بیشترین مراجعه‌کنندگان در مورد موضوعات صدمات ناشی از ضرب و جرح عمدی به پزشکی قانونی مراجعه یا معرفی می‌شوند.

سلیمانپور ادامه داد: افرادی که به دنبال منازعه یا صدمات ناشی از ضرب و جرح عمدی به پزشکی قانونی مراجعه می‌کنند در گیلان رتبه نخست معاینات بالینی پزشکی قانونی را دارد و بعد از آن صدمات ناشی از تصادفات یا ضرب و جرح غیرعمدی یا حوادث کار پرونده‌هایی که تعداد آنها اندک است ولی اهمیت ویژه‌ای دارد؛ پرونده‌های همچون تحمل کیفر یا صلاحیت و رسیدگی به امور مالی و همچنین سقط جنین و یا ناقص‌الخلقه و یا ادامه بارداری حیات مادر را در مرض خطر قرار می‌دهد برای گرفتن مجوز قانونی سقط به مجموعه پزشکی قانونی مراجعه می‌کنند و قاضی رأی را در این مجموعه صادر می‌کند.

وی افزود: به غیر از بخش معاینات بالینی که پر تراکم‌ ترین بخش پزشکی قانونی گیلان است مهمترین پرونده‌ها در خصوص قصور پزشکی در بخش کمیسیون‌های پزشکی مورد رسیدگی قرار می‌گیرند و البته پرونده‌های مهمی همچون روان‌پزشکی که سوال مرجع قضائی از ویژگی خاصی برخوردار است یا پرونده‌های مرتبط با تعیین علت فوت خاص و ناشی از صدمات، در بخش کمیسیون مطرح می‌شود.

مدیرکل پزشکی قانونی گیلان با بیان اینکه استان چهار حوزه آزمایشگاه تخصصی همچون سم شناسی، آسیب شناسی، لکه شناسی، سرولوژی یا ژنتیک دارد، اضافه کرد: گیلان در حوزه‌ی ژنتیک یک مرکز تحقیقاتی پزشکی قانونی دارد که زیر شاخه بانک ژنتیک هویت ایرانیان است.

سلیمانپور اظهار کرد: افرادی که فعالیت‌های مجرمانه به خصوص جرایم ویژه و پرتکرار دارند نمونه‌های این افراد در زندان گرفته و نگه‌داری می‌شود و اگر این مجرم در شهر یا استان دیگری مرتکب یک فعل مجرمانه شود و آثار وقایع بیولوژیک خودش را در صحنه جرم تکرار کند ما آن وقایع را مورد بررسی قرار می‌دهیم و بر اساس بانک اطلاعاتی می‌توانیم آن را شناسایی کنیم.

وی یا تاکید بر اینکه مجموعه پزشکی قانونی گیلان تقریباً در لبه‌های دانش و در مرزهای دانسته‌های علمی حرکت می‌کند، افزود: مجموعه پزشکی قانونی گیلان دارای بانک هویت ژنتیکی و قابل رقابت با کشورهای دنیا است.

مدیرکل پزشکی قانونی گیلان: خاطرنشان کرد: در سال، نزدیک به ۱۰۰ هزار پرونده در پزشکی قانونی استان مورد رسیدگی، ارزیابی و شناسایی قرار می‌گیرد و کمتر از ۲ درصد از پرونده‌ها مرتبط با تعیین علت فوت، تعیین زمان فوت و یا نحوه فوت است که به پزشکی قانونی ارجاع می‌شوند.

سلیمانپور ادامه داد: دلایل فوت در پزشکی قانونی به ۲ دسته اصلی علت مرگ طبیعی و غیرطبیعی تقسیم می‌شوند؛ در میان مرگ طبیعی شایع‌ترین بیماری‌های قلبی و عروقی و بعد از آن بیماری‌های عفونی و مغز و اعصاب ازجمله انواع سکته‌ها و خونریزی‌های مغزی است.

وی اضافه کرد: در گروه دلایل مرگ غیرطبیعی، مرگ ناشی از حوادث ترافیکی در رأس قرار دارد و دلایل دیگری همچون سو مصرف مواد مخدر، مسمومیت با سموم مختلف و مصرف الکل بخشی از این علت‌ها را تشکیل می‌دهند.

مدیرکل پزشکی قانونی گیلان تصریح کرد: مجموعه پزشکی قانونی استان یک تیم فرهیخته دارد و نزدیک به ۷۰ درصد از نیروها که از نظر تعداد خیلی محدود هستند؛ تحصیلات کارشناسی ارشد ، PHD ، دکتری حرفه‌ای و تخصصی و ژنتیک و در رشته‌های مختلف ازجمله سم‌شناسی، متخصصان پزشک قانونی، گوش حلق و بینی، آسیب شناسی و داخلی دارند.

سلیمانپور با بیان اینکه وضعیت نیروی انسانی پزشکی قانونی گیلان کمتر از ۴۰ درصد است و با توجه به اینکه هر ساله در آمار پرونده‌های ارجاع شده به پزشکی قانونی استان شاهد رشد پنج تا ۱۰ درصدی هستیم اما چارت تشکیلاتی مربوط به ۱۰ تا ۱۲ سال پیش است، گفت: نوع کار پزشکی قانونی به‌گونه‌ای است که ما اگر خودمان را با تجهیزات دانش روز دنیا مجهز نکنیم امکان پاسخگویی دقیق به مراجعه قضائی متناسب با توسعه یافتگی جرایم برایمان فراهم نمی‌شود، از این‌رو همواره سعی می‌کنیم خودمان را بروز و با آمیخته با دانش روز دنیا نگه داریم.

وی افزود: در سال گذشته ۲۵۰ جلسه آموزش رسمی برای همکاران پزشکی قانونی گیلان ازجمله پزشکان، قضات، دانشجویان از طریق گزارش کیس‌ها به صورت مجازی در سطح کشور با حضور همه استان‌ها از جمله گیلان برگزار شده است.

مدیرکل پزشکی قانونی گیلان با بیان اینکه زیر ساخت‌های مجموعه پزشکی قانونی استان از یک بیماری مزمن رنج می‌برد و بی‌بضاعتی بخشی از حوزه‌ها این مجموعه را آزار می‌دهد، اظهار کرد: با توجه به اهمیت و منحصر به فرد بودن کار پزشکی قانونی برای احقاق حقوق مردم در استان نیازمند توجه بیشتر است.

سلیمانپور با بیان اینکه پزشکی قانونی گیلان از نظر عملکرد جایگاه ویژه‌ای دارد ولی از نظر زیرساخت وضعیت این سازمان مطلوب نیست، افزود: با وجود اینکه پزشکی قانونی گیلان در میان استان‌ها، یک قطب آموزشی محسوب می‌شود و بسیاری از حیطه‌های آزمایشگاهی و ژنتیکی چهار تا پنج استان اطراف خود را تحت پوشش قرار داده است و نمونه‌های ژنتیکی استان‌های قزوین، زنجان و اردبیل به گیلان ارجاع و بررسی می‌شود، اما از نظر اعتباری و زیرساختی وضعیت مطلوبی ندارد.

وی تاکید کرد: کمک خیرین و مسئولان برای تهیه یک دستگاه تخصصی سم‌شناسی، رسیدگی به بسیاری از پرونده‌ها را دقیق‌تر سرعت پاسخگویی را بهتر و رضایت‌مندی مردم را بیشتر می‌کند و صاحب حق زودتر به حقوق خودش می‌رسد.

مدیرکل پزشکی قانونی گیلان با بیان مجموعه پزشکی قانونی جایگاه بسیار ویژه و شایسته‌ای است، گفت: برای دریافت کمک خیرین، در فاصله یک‌ونیم سال، رایزنی‌های مختلفی را انجام دادیم و ماحصل آن یک قطعه زمینی بود که در شهرستان خمام توسط یک خیر به مجموعه پزشکی قانونی استان اهدا شد.

سلیمانپور خاطرنشان کرد: مجموعه پزشکی قانونی به صورت دائم در حال کنترل کیفی در حوزه آزمایشگاهی و معاینات بالینی است و با وجود اینکه تعداد زیادی نیرو در اختیار نداریم ولی تیم‌های اعزامی ما به شهرستان‌ها در واحدهای مختلف مرکز استان همواره سعی می‌کنند از طریق برگزاری کلاس‌های آموزشی مستمر و بازنگری فرآیندها و کنترل کیفی گواهی‌های صادر شده توسط سایر همکاران و رفع ایرادات احتمالی مجموعه را در بهترین وضعیت خود نگاه دارند.

وی اظهار کرد: سازمان پزشک قانونی کشور و وزارت بهداشت توافق نامه‌ای منعقد کرده است تا بتواند مستندات را از طریق الکترونیک دریافت و واسطه برای انتقال مستندات بیمارستانی را حذف کند.