شناسهٔ خبر: 71044077 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

گزارش چاردیواری از حال و هوای حرم رضوی در عید مبعث

عیداتحاد مسلمانان

در ایران مراسم و جشن‌های سنتی ــ‌ مذهبی متعددی برگزار می‌شود و یکی از جشن‌هایی که مسلمانان اعم از شیعه و سنی آن را گرامی می‌دارند و نشانه‌ای از اتحاد و وحدت بین آنان است «عید مبعث» بوده که هر ساله آن را پاس می‌دارند.

صاحب‌خبر -
 
اقوام مسلمان ایرانی، آداب و رسوم متفاوتی برای پاسداشت عید مبعث دارند و هرکدام طبق سنت و آیین مذهبی خود جشنی را به‌پا می‌کنند. این عید بین مسلمانان از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که براین باورنددر روز۲۷‌ام ماه رجب جبرئیل برای نخستین‌بار درغارحرا برپیامبراکرم‌(ص) ظاهر شده ونخستین آیات قرآن کریم نازل شده است. البته بر سر تاریخ آن اختلاف‌نظرهایی بین شیعیان و اهل سنت وجود دارد اما کلیت امر حاکی از این است که این روز را شیعیان و برخی اهل سنت جشن می‌گیرند. 
عید قلمداد کردن مبعث نشان از عظمت و جایگاه ویژه آن بین مسلمانان دارد و گواهی بر متحد بودن پیروان این مذهب است. برخی اعمال شب عید مبعث که مسلمانان به‌جا می‌آورند عبارتند از: غسل کردن، خواندن نماز مخصوص، قرائت زیارت‌نامه حضرت امیرالمومنین‌(ع)، خواندن دعا و نیایش.برخی اعمال روز عید نیز به‌این عنوان است: غسل کردن، نماز خواندن، روزه گرفتن، صلوات فرستادن، خواندن زیارت‌نامه حضرت رسول‌(ص) و حضرت امیرالمومنین(ع)، صلوات فرستادن، زیارت اماکن مقدسه، دعا و نیایش.علاوه بر آن، مسلمانان در این روز به برگزاری جشن‌هایی هم می‌پردازند و با چراغانی‌کردن مساجد، اماکن مذهبی، خیابان‌ها و مغازه‌ها، به پخت و پخش شیرینی و غذای نذری مشغول می‌شوند.در این روز، برخی نذر خود را ادا کرده و قربانی می‌کنند. عده‌ای دیگر با پخش شربت و شیرینی در نقاط مختلف شهرهای ایران، عید را به یکدیگر تبریک می‌گویند. همچنین، مراسم و مجالس مذهبی با حضور سخنرانان برگزار می‌شود و مردم به صحبت‌‌های عالمان درباره این روز و تاثیرات آن بر زندگی اجتماعی و فرهنگی خود گوش می‌سپارند.
اجرای تواشیح، مداحی و مولودی‌خوانی نیز جزو مراسم‌هایی است که در عید مبعث برگزار می‌شود و از نمادهای خاصی که در این روز در اماکن مذهبی و عمومی به‌کار می‌رود هم می‌توان به نصب پرچم‌های سبز و پارچه‌های بزرگ رنگارنگ، نوشتن احادیث مربوط به بعثت، گل‌‌آرایی اشاره کرد. البته در این روز،عده‌ای فرصت را غنیمت شمرده و قدم در مسیر زندگی مشترک می‌گذارند و مراسم عقد و عروسی خود را برگزار می‌کنند و معتقدند برای آنان خوش‌یمنی وعاقبت‌بخیری دارد.‌روزعید مبعث در شهرهای شمالی ایران، معمولا مردم درمساجد و زیارتگاه‌هاحاضرمی‌شوند و ضمن قربانی‌کردن گوسفند به پخت و پخش نان و شیرینی محلی پرداخته و به اقوام، دوستان، آشنایان و اهل محل مهمانی می‌دهند.در شهرهای مرکزی ایران هم،برخی روزه می‌گیرندوضمن برگزاری مراسم و مجالس در اماکن مذهبی و زیارتگاه‌ها، با پخش نذری آش و نان محلی عید را به یکدیگر تبریک گفته و مساجد، خیابان‌ها، بازار و مغازه‌ها را چراغانی می‌کنند. درشهرهای جنوبی هم هرساله این روز را جشن می‌گیرند وبرخی درمساجد جمع می‌شوند و به دعا و نیایش پرداخته و در کنار رسم گلاب‌پاشی که صورت می‌گیرد با چای و شیرینی از یکدیگر پذیرایی می‌کنند‌؛ پخت غذای محلی جنوبی به‌خصوص ماهی نیز ازجمله آداب و رسومی است که دراین شهرها به‌جا می‌آورندواین‌گونه از مهمانان خود پذیرایی می‌کنند.