شناسهٔ خبر: 71040558 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست :

نقش زنان در حفظ محیط‌زیست غیر قابل انکار است

تهران- ایرنا- معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: امروزه با چالش‌ها و دغدغه‌های محیط زیستی زیادی روبرو هستیم که در این راستا نقش زنان در رفع و حفظ محیط‌زیست غیرقابل انکار است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، شینا انصاری روز دوشنبه در نشست « نقش زنان در دستیابی به محیط زیست مطلوب ، هم اندیشی برای آینده ای پایدار»، افزود: قطعا با کمک بانوانی که در دستگاه‌های اجرایی حضور دارند کارهای مفیدی را در راستای حفظ محیط‌زیست و آموزش همگانی انجام خواهیم داد.

وی اظهارداشت: در مجموعه سازمان محیط‌زیست علاوه بر اینکه بانوان در بخش اداری نقش پررنگی دارند، در موضوعاتی همچون حفاظت حیات وحش تنوع زیستی، سرشماری گونه ها ، محیط زیست دریایی ، انسانی و پلیس و حضور در صنایع بسیار قوی و پر رنگ فعالیت می کنند که می توانیم با برنامه ریزی از این ظرفیت به نحو حداکثری برای حفظ محیط‌زیست بهره ببریم.

وی ادامه داد: در سطح جامعه تشکل های محیط زیستی زیادی وجود دارد که در تمام آنها زنان نقش بسیار فعالی دارند که تمام آنها پتانسیل خوبی ایجاد می کنند .

انصاری تاکید کرد: موضوع مهمی که می توان از ظرفیت بانوان استفاده کرد مدیریت پسماند است که می توانند با آموزش در خانه به کم شدن تولید پسماند و تفکیک آن کمک کنند.

وی اظهارداشت: یکی از دغدغه هایی که امروزه با آن مواجه هستیم مصرف گرایی بی رویه است که زنان می توانند آن را مدیریت کنند، در بخش منابع آب و خاک هم زنان بسیار تاثیرگذار هستند باید بتوانیم با برنامه ریزی از این ظرفیت استفاده کنیم.

انصاری گفت: در زمینه تغییر اقلیم، مصرف انرژی و مدیریت منابع آب زنان نقش تأثیرگذاری دارند که در این راستا باید کارگروه مشترکی را با حضور زنان دستگاه های مختلف تشکیل دهیم .


زنان آگاه می توانند جامعه ای سبز بسازند 

همچنین مشاور امور زنان و خانواده سازمان حفاظت محیط زیست در این مراسم گفت: بانوان ما همواره باعث ترویج شخصیت و فرهنگ بوده اند و اجرای فرهنگ زیست محیطی نیز از سوی زنان آگاه میسر است. زنان مادران زمین هستند چرا که مسئولیت آموزش محفاظت از محیط زیست بر شانه های آن ها است. 

کتایون حجتی افزود: توانمند کردن زنان در مسایل محیط زیستی به معنی پیوند انسان با طبیعت است. زنان نه به عنوان زن بودن بلکه به دلیل تجربه مدیریت منابع طبیعی از زمان های گذشته بیشتر در حفاظت از محیط زیست نقش داشتند.

وی با تاکید به نقش زنان در آگاه سازی جوامع از اهمیت محیط زیست گفت: آگاهی از محیط زیست و چگونگی تاثیرگذاری انسان بر محیط زیست می تواند کمک کننده باشد چرا که معتقدیم زنان آگاه می توانند جامعه ای سبز بسازند. آمده ایم که ثابت کنیم محیط زیست برای ما از اهمیت خاصی برخوردار است و از نقش زنان در محیط زیست مطلوب را به گفت و گو بنشینیم.

مشاور امور زنان و خانواده سازمان حفاظت محیط زیست اظهارداشت: هر زن سفیر محیط زیست و صدای رسای محیط زیست در جامعه و خانواده خواهد بود. 

وی با اشاره به فعالیت زنان در سازمان محیط زیست گفت: هزار و ۱۰۰ نفر بانو، ۲۷۶ بانو در ستاد ۶ مدیر کل زن ستادی و چند بانوی مدیر استانی در محیط زیست فعالیت می کنند.

در ادامه معاون  مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست درباره تغییر اقلیم و زنان با بیان اینکه نمی توان بدون توجه به تغییرات اقلیمی آینده را ساخت گفت: هر فعالیت باید در راستای تغییر اقلیم باشد. از سوی دیگر در این چرخه عوامل موثری تاثیرگذار است. عواملی مانند مصرف بی رویه انرژی که برایمان ملموس است؛ حمل و نقل، کشاورزی، تغییر اقلیم و… بر محیط زیست تاثیرگذار است.

الهام عزیزی با اشاره به چگونگی به وجود آمدن تغییر اقلیم گفت: پس از صنعتی شدن کشورها و افزایش انتشار گازهای گلخانه ای، تداخل میان چرخه اصلی طبیعت ایجاد شد.  

وی گفت: افزایش دما از آثار تغییرات اقلیمی است. یکی دیگر از پیامدهای تغییر اقلیم مهاجرت درون سرزمینی است. کاهش محصولات کشاورزی را شاهد هستیم و شاید بعضی مشاغل را از دست بدهیم و تغییر اقلیم بر همه این موارد اثرگذار است. بر بروز بیماری هایی در دنیا اثرگذار است که پیش تر از میان رفته بود یا وجود نداشت. 

وی ادامه داد: تغییر اقلیم بر اثر مصرف بی رویه سوخت های فسیلی است و مقصر کشورهای توسعه یافته ای هستند که سوخت های فسیلی را استفاده کردند و حالا همه اثار ان را تجربه می کنند.

معاون مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ضایعات کشاورزی و همچنین افزایش قیمت غلات افزود: این موارد از پیامدهای تغییرات اقلیمی است. درکشور ما با خشکسالی و کم ابی مواجه هستیم اما بعضی دیگر کشورها با آب شدن یخ های قطبی مواجه هستند. ترامپ می خواهد کانادا را به امریکا بیفزاید چرا که کانادا با آب شدن یخ های قطبی زمین حاصلخیزی برای کشاورزی خواهد شد.

عزیزی اظهار کرد: سازمان محیط زیست از سال ۱۳۷۶ در زمینه تغییر اقلیم فعالیت داشته است که حالا کارگروه ملی تغییرات آب و هوا برگزار می شود. همچنین سه گزارش در دبیرخانه کنوانسیون تغییر آب و هوا ثبت شده است که یکی از آن ها در خصوص فناوری های مرتبط با تغییر اقلیم استخراج شده است.

وی به اجلاس کاپ ٢٩ به نقش بانوان کشور ایران اشاره کرد و گفت: رهبری کاپ ۲۹ به عهده رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست که یک بانو است بود، در کاپ های قدیمی مردان کهنه کار بودند اما حالا زنان جوان در این مراسم حضور داشتند. 

وی با تاکید بر نقش زنان در راستای فرهنگ سازی گفت: تغییر اقلیم یک پدیده پیش رونده است که باید با آن سازگار شویم.

عزیزی گفت: سازمان محیط زیست مکلف به تدوین برنامه مدیریت تغییرات اقلیمی کشور است و در این خصوص اقدام می کند.

در ادامه مدیرکل امور بین‌الملل معاونت زنان و خانواده نیز گفت: تغییرات اقلیمی یکی از ملموس ترین پدیده هاست چرا که بر زندگی هر کدام از ما تاثیر گذاشته است که زنان و کودکان بیشترین تاثیر را دریافت کردند.

فخر السادات فاطمی گفت: جریان و چرخه های زیستی و طبیعی تغییر کرده و تغییر اقلیم تبعات متعددی داشته است. اکوسیستم طبیعی که دانشی طبیعی بوده است تغییر کرده و تغییر شرایط زندگی اجتماعی در مواردی که ارتباط چهره به چهره با طبیعت دارند، موجب شده تحت تاثیر تغییر ساز و کارهای طبیعی قرار گیرند. 

وی اظهار کرد: هر نوع تغییر اکوسیستم نابرابری بیشتری را برای زنان ایجاد کرده و زیست آن ها را با چالش های بیشتری مواجه می کند. نابرابری های اجتماعی و اقتصادی از جمله این چالش‌هاست.زنان جامعه عموما دسترسی کمتری به فرصت های اجتماعی و اقتصادی دارند زمانی که جوامع محلی فرصت های کار را از دست می دهد جامعه با نتایج آن روبرو می شود اما زنان به مراتب از این موارد بیشتر آسیب می بینند. زنان به واسطه تغییرات اقلیمی با کاهش دسترسی به امکانات بهداشتی و تهدید بیماری ها مواجه می شوند.

مدیرکل امور بین‌الملل معاونت زنان و خانواده با اشاره به تشکل کارگروه زنان و تغییرات اقلیم و تاکید بر لزوم توانمند سازی و ارتقا مشارکت فعال زنان در حوزه محیط زیست و مدیریت بحران و تشکیل کارگروه زنان و تغییران اقلیم گفت: اولین هدف کمک به افزایش تاب آوری اجتماعی، کاهش آسیب های محیط زیستی و پایدار سازی محیط زیست و جامعه است.