به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی، نشست خبری رونمایی پوستر کنگره «شعر قدسیان» با حضور حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، سعید لشکری معاون راهبری استانهای حوزه هنری، ناصر ابوشریف نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در تهران، ماموستا احمدزاده عالم اهل سنت، علیرضا قزوه و علی محمد مودب برگزار شد.
حجتالاسلام قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در نشست خبری رونمایی پوستر «شعر قدسیان» بر ضرورت توجه به مشترکات شیعه و سنی برای نیل به حرکت جمعی تاکید کرد.
مقاومت را یک منطق میدانیم
وی با اشاره به اقدامات خودجوش مردم و اهدای طلا برای کمک به مردم فلسطین به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «بر همه مسلمانان فرض است که با امکانات خود در کنار مردم لبنان و حزبالله سرافراز بایستند» تاکید کرد و افزود: یکی از مسیرهای اصلی هوشمندی امت اسلامی، فرهنگ است. ما فکر میکنیم تنوعات قومی و مذهبی، با پافشاری بر اهداف مشترک، همدلی و همگرایی به تقویت و مقامتر شدن ما میانجامد. ما مقاومت را یک منطق میدانیم ملهم از کتاب الهی. جلوه استقامتی که درحیات مومنانه اقوام مختلف رقم میخورد، در مقابل رژیم منحوس و جعلی صهیونیستی است و اگر این استقامت به هنر و زیور شعر آراسته شود جلوهاش وحدت اسلام ناب را در مسلمانان میتوان دید. کنگره «شعر قدسیان» این کار تجمیعی است با همکاری حوزه هنری و صدا و سیما و تعامل نهادهای منصوب به رهبری برگزار خواهد شد.
حجت الاسلام قمی بیان کرد: انشاءلله در کنگره شعر قدسیان اجتماع و همم مومنانه در مقام دشمن خبیث در شعری جلوه میکندکه فقط عواطف را بیان نمیکند بلکه به حماسه و ستودن قهرمانانی چون سنوار و رهبر شجاع عرب که در تاریخ ماندند و نسل بعد باید با شعر او را بشناسند، میپردازد و قدمی در مسیر تحقق امت اسلامی و نابودی دشمن امت اسلامی میشود.
سعید لشکری با یادی از شهید هنیئه و شهید سنوار به نگاه و رویکرد معاونت راهبری استانهای حوزه هنری پرداخت و گفت: در دوره جدید فعالیت سازمان تبلیغات اسلامی و حوزه هنری توجه به زیست بوم فرهنگ و هنر یکی از کلیدواژههای برنامهریزی و طراحی ما بوده است.
وی ادامه داد: وقتی از زاویه متفاوت به فرهنگ و هنر نگاه میشود قلههای برجستهای را در فرهنگ نشان میدهد. در این بین هنرمندان اهل سنت یکی از قلههای برجسته فرهنگ کشور هستند و وقتی به عرصه شعر نگاه میکنیم با اسمهای بزرگی مواجه میشویم که شعر کشور مدیون آنها است.
لشکری با تاکید بر اینکه بیش از هر زمان دیگر به شعر برای بیان آنچه در منطقه و بالاخص در فلسطین در حال وقوع است، نیاز داریم عنوان کرد: ما برای بیان مظلومیت، انسانیت و پیروزی مردم فلسطین از شاعران میخواهیم به میدان بیایند تا بخشی از اتفاقات را با زبان هنر بیان کنند. به نظر میرسد از برخی از ظرفیت بومی خود در فرهنگ و هنر غفلت کردهایم و بنا داریم این ظرفیت را بیشتر قدر نهیم و آن هم شاعران جوان و اهل سنت هستند که باید توجه بیشتری به آنها شود. این رویداد قرار است که اتفاقی دامنهدار باشد و بعد از آن تشکیل پاتوقهای شعر و هستههای هنرمندان اهل سنت و شاعران بزرگ کشور را شاهد باشیم. من از مدارس علوم دینی اهل سنت گرفته تا صدا و سیما که در برجستهسازی هنر هنرمندان قرار است کمک کنند، تشکر میکنم.
وی در ادامه افزود: مبنای ما در این فراخوان دریافت شعر آزاد از هنرمندان است و بخش فلسطین بخش ویژه ما خواهد بود و هنرمندان میتوانند همه اشعار خود را برای ما ارسال کنند. با توجه به اهمیت زبان فارسی ما یک شعر به فارسی از همه هنرمندان و ۵ شعر با گویشهای مختلف از هر بوم را خواهیم پذیرفت. به طور ویژه از طلاب و روحانیون اهل سنت میخواهیم به فراخوان دقت کنند و از نهادهای متولی درخواست میکنیم تا این فراخوان را به گوش هنرمندان در حوزههای علمیه و مدارس دینی برسانند.
زمانبندی برگزاری «شعر قدسیان»
لشکری در اشاره به گاهشمار این رویداد گفت: علاقهمندان به شرکت در این رویداد تا ۱۶ فروردین ماه ۱۴۰۴فرصت دارند تا آثارشان را به صورت ایمیل یا در فضای مجازی ارسال کنند. بر اساس برنامهریزیهای انجام شده در بهار گردهمایی شاعران برگزیده این رویداد را برگزار میکنیم و بعد از ارسال و ارزیابی اشعار شرکتکنندگان در برنامهریزی رشدی برای حمایت از برترین شاعران اهل سنت حلقههای تربیت شعر را در قالب کمک به صورت مربی، حمایت از تولیدات و چاپ آثار داریم.
ایجاد انفکاک یکی از اهداف دشمنان
علیرضا قزوه در بخش دیگر این نشست گفت: شاید یکی از غفلتهای ادبی ما بوده که به طور مستقیم به عزیزان اهل سنت پرداخته نشده است. من مطمئن هستم که یکی از اهداف استعمار نوین کشورهایی که نمیخواهند انقلاب اسلامی را ببینند، ایجاد انفکاک و انشقاق بین اهل سنت و شیعه است.
وی ادامه داد: وقتی به گستره ادبیات آیینی ایران نگاه میکنم میبینم سهم شاعران اهل سنت در سرایش شعر آیینی کمتر از شاعران شیعه نبوده و در برهههایی حتی بیشتر هم بوده است.
قزوه تاکید کرد: اگر امروز شعر علوی، شعر عاشورایی یا شعر مهدوی ما این همه به رشادت رسیده و در ایجاد سبک ادبیات انقلاب اسلامی سهم گستردهای دارد، باید به این نکته هم اشاره کرد که این موفقیت مرهون زحمات برادران اهل سنت هم است.
وی همچنین به آشنایی که با شاعران به واسطه شرکت در همایشهای استانهای کردستان و سیستان و بلوچستان کسب کرده اشاره کرد و افزود: در رویدادها باشاعرانی مواجه شدم که دلهای پاکی دارند و شعرهای زلالشان و شعرشان وحدت جامعه را فریاد میزند. به نظرم باید این عزیزان را بهتر شناخت و بهتر شناساند و مورد تشویق جدی قرار داد.
این شاعر تاکید کرد: مسلما حوزههای علمیه به عنوان یکی از پایگاه جدی شعر چه در بین شیعه و اهل سنت هنوز وجود دارد و از آنجا که ما سالها در این حوزه کار میکردیم میدانیم که امروز چهرههای بسیار شاخص ادبیات ایران در حوزههای علمیه هستند و مسلما قشر جوان آنها باید جایگزین نسل گذشته شوند.
وی با اشاره به ضرورت حمایت حوزه هنری و سازمان تبلیغات اسلامی از شاعران جوان نسبت به استمرار برگزاری «شعر قدسیان» اظهار امیدوار کرد.
قزوه اظهار کرد: مطمئن هستم این رویداد رهاورد خوبی برای کشور به لحاظ ایجاد وحدت و تولید ادبیات خلاق دارد. آینده روشن است و سرودن از فلسطین فرض واجب بر همه است.
وی تاکید کرد: تلاش استعمار بر این است که ذهنیتی برای برخی افراد ایجاد کند در حالیکه شعر آیینی وامدار اهل سنت است و برادران اهل سنت حتی در شعر عاشورایی و فاطمی و مهدوی سهم بالایی دارند و باید از این نظر از آنها قدردانی کرد، کتابهایشان معرفی شود و از آنها تقدیر بعمل آورد.
مسئله اساسی اسلام است
ابوشریف نماینده جهاد اسلامی فلسطین گفت: مسئله اساسی برای ما مسئله اسلام است. مذاهب از نظر من یک مسئله فرعی هستند و اساس فقط اسلام است. از نظر من همه عشق به اهل بیت (ع) یک وظیفه دینی است و عشق به پیامبر (ص) بخشی از دین و افکار ما محسوب میشود. ما هم سنی و هم شیعه هستیم چراکه تمام ما از نظر تبعیت از پیامبر و سنت نبوی سنی هستیم و از لحاظ حب به اهل بیت (ع) شیعه.
وی عشق به اهل بیت (ع) را یک وظیفه دینی دانست و افزود: عشق به پیامبر بخشی از افکار ما است. برای ما یک نکته باید روشن باشد که دین برای وصل کردن آمده و نه تفرقه و جداکردن بنابراین کسانی که سعی در تفرقه دارند جزو دین نیستند و تبعیتی از اسلام ندارند. آنچه باید برایمان اساس باشد آن چیزی است که در احادیث و سنت نبوی و قرآن آمده است.
ملت واحد
وی وجود قومیتهای مختلف ایران را نقطه مثبت و مولفهای مهم برشمرد و با اشاره به نقش آنها در رواج علم و فرهنگ این سرزمین یادآور شد که مسائل قومی باید جزو مسائل ثانوی و فرعی باشد.
ابوشریف یادآور شد: ما در شرایط دشواری قرار داریم که دشمن سعی در ایجاد تفرقه دارد و ما باید بدانیم که شیعه و سنی، امت واحد هستیم و نقاط اتصال ما بیشتر از تفرقه ما است.
باید مولفههای قدرت را حفظ کنیم
وی تلاش دشمن برای تفرقهافکنی را نشان از قدرت ما در وحدت دانست و افزود: ما ملتی با رویکرد و تمدن و فرهنگ واحد هستیم. دشمن تلاش دارد که وانمود کند ایران بخاطر ضربات لبنان و فلسطین ضعیف شده ولی این درست نیست اسرائیل ۱۶ ماه به غزه حمله کرد که مساحتش به اندازه تهران است و همزمان با آن ما تفرقه عربی را شاهد بودیم ولی به رغم تمام اینها اسرائیل نتوانست غزه را شکست دهد. رژیم صهیونیستی علیرغم تمام جنایتهایی که علیه نوار غزه انجام داد، نتوانست به پیروزی دست پیدا کند و در آخر کودککشی را به راه انداخت و فکر کرد با کشتن ۲۴ هزار فلسطینی زیر ۱۸ سال و شهادت ۱۶ هزار زن و کشتن غیرنظامیان پیروز این میدان خواهد شد در حالیکه نتوانست اهدافش را محقق کند. به نظرم کارهای اسرائیل قهرمانی و دلاوری نیست چون او با استفاده از قدرت جهانی وارد جنگ شد و در مقابل دیدیم که هیچ کاری نتوانست از پیش ببرد و حتی وقتی ایران عملیات وعده صادق را اجرا کرد، همه کشورها از رژیم صهیونیستی حمایت کردند و به نظرم این مسئله نشان از ضعف این رژیم است و ثابت میکرد ایران یک دولت عظیم، واقعی و بزرگ است.
ابوشریف در پایان گفت: کشور ایران کشوری قوی است و ما باید مولفههای قدرت را حفظ کنیم که یکی از آن شعر است. شعر عامل اصلی فرهنگ و تمدن است. وحدت مسئله مهمی است، بهویژه انسجام میان جامعه ایران با قومیتهای شیعه، عرب، عجم، ترک، کرد از اهمیت بالایی برخوردار است. ما باید دست واحد باشم، ما قدرت بزرگی هستیم که میتوانیم بر دشمن با وحدت داخلی پیروز شویم. ما باید شکافها را پرکنیم و وحدتگرا باشیم چراکه وحدت عامل اصلی قدرت ما در برابر دشمن است.
شعر عامل وحدتآفرین در تاریخ ایران
در بخش دیگر این نشست علی محمد مودب دیگر شاعر حاضر در نشست گفت: شعر بزرگترین و جدیترین مسیر گفتگو در تمدن ایرانی است. ما وقتی با حکمت مواجه میشویم نمیپرسیم که از کجا آمده و آن را گمشده خود میدانیم. مهمترین عامل وحدتآفرین در تاریخ ایران شعر بوده است.
وی ادامه داد: وقتی با حکمت در بیان شاعران مواجه میشویم از مذهب آن شاعر نمیپرسیم بلکه حکمت را میبینیم و میپذیریم و به نظرم رمز، حکمت است. حکمت مایهای در وجود انسان است که در عمل صلاحیت خود را در تدبیر چیزی نشان است. در ایران فلسفه همچون غرب عملیاتی و وارد زندگی نشده ولی جایگزین آن شعر بوده و ما در آثار شاعرانی چون نظامی، جامی و مولوی در صورتهای مختلف حکمت عملی را میبینیم که در حوزههای مختلف متن آفریدند و متنها هویتآفرین شدند. چیزی که ما به عنوان ایران فرهنگی با تمام گرایشها به آن باور داریم در شعر ما ساخته شده است.
مودب افزود: توجه به ادبیات و شعر مهمترین چیزی است که ایران را با آن میتوان شناخت چون نامدارترین چهرههای ایران در حوزه حکمت شاعران آن هستند. توجه به شعر در حوزههایی که شاید در سده اخیر کمکار شدهاند و سهم و کارکرد خود را در ساخت هویت ملی از دست دادهاند امری راهبردی است. ما میتوانیم صداهای مختلف را داشته باشیم و به سمت دستگاهی که مشغول احیای مداوم مفاهیم مربوط به ایران و هویت ملی است، برویم.
وی تاکید کرد: باید افزایش سهم گروههای مذهبی در شعر فارسی توجه شود تا سستی چند سده اخیر را جبران کنیم و در راستای همتافت کردن اقشار جامعه ایرانی برای فهم از هویت ملی، اتحاد و همزبانی همه مردم گام برداریم.
کنگره شعر نمادی از تمدن نوین اسلامی است
ماموستا احمدزاده در بخش دیگر این نشست خون شهدای مقاومت را عامل بیداری دانست که مرزهای اسلام را درنوردید.
وی به بیداری جوانان اروپایی که تا یکسال و نیم پیش قرآن را آتش میزدند و حالا قرآن را میخوانند اشاره کرد که به برکت خون شهدای مقاومت محقق شده است.
وی با اشاره به اینکه آمریکا جغرافیا دارد ولی تاریخ ندارد گفت: ما باید از تنوع قومی استفاده کنیم. انقلاب اسلامی و اسلام تجمیع شیعه و سنی است و ما باید الگوی عملی فارغ از ملیت و مذهب داشته باشیم و شایسته سالاری را به جهان نشان دهیم. کنگره شعر نمادی از تمدن نوین اسلامی است و جبهه مقاومت باعث بیداری شد و ما باید خون برای پیروزی نهایی جبهه حق علیه باطل فدا کنیم.
آرکاکلی نماینده مردم گنبدکاووس در مجلس شورای اسلامی در بخش پایانی این نشست از حمایت مجلس شورای اسلامی از این رویداد سخن گفت و تاکید کرد: ما در کنار شما هستیم تا در کلام شعر وحدت و انسانیت در سایه جمهوری اسلامی و گفتمان اسلام و منویات رهبری جاری و ساری شود. در پایان نشست نیز پوستر فراخوان «شعر قدسیان» رونمایی شد.