شناسهٔ خبر: 71035471 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

توپ گرانی سیب زمینی در زمین واسطه‌ها/ با توزیع گسترده به‌ زودی نرخ‌ها می‌شکند

همدان-ایرنا- یکی از دلایل گرانی این روزهای سیب زمینی در بازار خودداری عرضه از سوی واسطه ها عنوان می‌شود اما با الزام تعاون روستایی برای توزیع گسترده محصولات ذخیره سازی شده و در دستور کار قرار گرفتن واردات سیب زمینی به نظر می رسد بزودی شاهد فروکش کردن قیمت این محصول خواهیم بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، در روزهای اخیر افزایش بی رویه قیمت سیب زمینی به بیش از ۶۰۰ هزار ریال که غذای غالب مردم پس از نان را تشکیل می دهد، مشکلاتی برای خرید این محصول مورد استفاده عموم که پایه بسیاری از غذاهاست، بوجوجود آورده است.

این در حالی است که مسوولان سازمان جهاد کشاورزی همدان طی روزهای گذشته از این استان به عنوان قطب تولید سیب زمینی و بارانداز آن یاد کرده و تاکید کردند که بخش قابل توجهی از سیب زمینی کشور با وجود مشکلات کم آبی در همدان تولید و تامین و به شهرهای دیگر کشور ارسال می شود.

ذخیره سازی ۴۸۶ هزار تنی سیب زمینی در همدان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان چندی پیش با بیان اینکه سالانه بیش از ۹۵۰ هزار تن سیب‌زمینی در این استان تولید می‌شود، گفت: در حال حاضر ۴۸۶ هزار تن سیب زمینی در انبارها و سردخانه های استان ذخیره سازی شده است.

رضا بهراملو با اشاره به اینکه همدان قطب تولید محصول سیب زمینی است،اعلام کرده بود: امسال ۲۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت سیب زمینی اختصاص داشت و متوسط برداشت محصول از مزارع ۴۲ تن در هر هکتار است.

وی با بیان اینکه استان همدان در منطقه غرب کشور بیشترین سردخانه را دارد، افزود: علاوه بر تولید استان، سیب زمینی تولیدی سایر استان ها در سردخانه های استان ذخیره می شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی همچنین در گفت وگویی علت گرانی سیب زمینی را به مساله صادرات آن مرتبط کرده بود و اظهار امیدواری کرده بود که این مشکل حل شود.

همچنین افشار خانجانی معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان نیز چند روز قبل گفت: همدان رتبه اول تولید سیب زمینی کشور را دارد و بارانداز این محصول در کشور محسوب می شود.

با وجود اظهارات مسوولان جهاد کشاورزی استان همدان مبنی بر اینکه این استان قطب تولید است و اینکه صدها هزار تن سیب زمینی در انبارها ذخیره سازی شده است اما این روزها با کاهش این محصول در بازار و افزایش قیمت آن مواجه هستیم.

این مساله به خصوص موجب سوءاستفاده دلالان از این وضعیت و گرانی این محصول مورد استفاده عموم مردم بخصوص اقشار ضعیف شده است که ضرورت اقدام جدی مسوولان را در این زمینه طلب می کند.

توپ گرانی سیب زمینی در زمین واسطه‌ها، با توزیع گسترده به‌ زودی نرخ‌ها می‌شکند

پای دلالان وسط است

از سوی دیگر در اردیبهشت ماه امسال جمعی از واسطه ها و صادرکنندگان سیب زمینی در اعتراض به قیمت پایین این محصول و عدم صادرات آن در برابر جهاد کشاورزی تجمع کرده بودند و خواستار همراهی دولت در فروش سیب زمینی های انباری و صادرات آن به دیگر کشورها شده بودند.

این در حالی است که همین افراد اکنون اقدام به انبارکردن سیب زمینی های مورد نیاز مردم کرده و با وجود اعلام جهاد کشاورزی مبنی بر ذخیره سازی صدها هزار تن از این محصول و افزایش قیمت مایحتاج خوراکی جامعه از عرضه آنها در سطح بازار خودداری می کنند.

عرضه گسترده سیب زمینی به بازار بزودی کلید می خورد

معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی در این زمینه با اشاره به اینکه به دلیل تغییرات اقلیمی و سرمازدگی کاهش عرضه سیب زمینی در بازار اتفاق افتاده است، افزود: به دلیل سرمازدگی در مناطقی مانند جیرفت و حوالی کرمان عرضه سیب زمینی محدود شده است.

مصطفی ترکمان اظهار کرد: عرضه سیب زمینی مناطق جنوبی کشور در دیگر استانها به علت سرمازدگی و همچنین مشکلات حمل و نقل آنها به علت بدی آب و هوا با تاخیر مواجه شده است که این مساله موجب کاهش عرضه و افزایش قیمت سیب زمینی شده است.

وی ادامه داد: بازار میوه و تره بار تهران یکی از شاخص های مهم در تعیین قیمت محصولات کشاورزی است و بر قیمت و عرضه محصولات کشاورزی در دیگر استانها اثر گذار است و در این شرایط عده ای از دلالان از وضعیت موجود سوءاستفاده کردند و زمینه های افزایش قیمت سیب زمینی را فراهم کردند.

معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در باره اینکه برخی صادرات سیب زمینی را علت افزایش قیمت آن می دانند، افزود: در یک ماه اخیر صادرات سیب زمینی رو به کاهش بوده است.

وی تصریح کرد: در جلسات مربوط به بررسی قیمت سیب زمینی ، تصمیماتی برای کاهش صادرات و عرضه بیشتر این محصول در داخل گرفته شده است.

ترکمان اظهار کرد: همچنین تسهیلاتی برای عرضه سیب زمینی از انبارهای استان در نظر گرفته شده و از فردا عرضه محصولات سیب زمینی در سطح شهر افزایش خواهد یافت که منجر به کاهش قیمت این محصول کشاورزی می شود.

در نرخ گذاری سیب زمینی هم مصرف کننده و هم کشاورز نباید ضرر کند

رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در باره علت افزایش بی رویه قیمت این محصول گفت: مشکل افزایش قیمت به ۲ سال قبل بر می گردد که برخی تلاش کردند قیمت این محصول را در پایین ترین سطح نگهداری کنند و به همین علت تولید کننده سیب زمینی ۲ سال است که ضرر می دهد.

خسرو طالبی افزود: با توجه به اینکه سال قبل سیب زمینی کیلویی ۳۰ تا ۵۰ هزار ریال خرید و فروش می شد، کشاورز با ضرر مواجه شد و سرمایه و انگیزه خود را از دست داد.

وی با بیان اینکه ۴۰ سال است که در کار کشاورزی فعالیت می کند، تاکید کرد: در نرخ گذاری قمیت سیب زمینی هم باید مراقب بود که مصرف کننده ضرر نکند و قیمت بیش از حد بالا نرود و هم اینکه با قیمت بیش از حد پایین کشاورز دچار خسارت نشود.

توپ گرانی سیب زمینی در زمین واسطه‌ها، با توزیع گسترده به‌ زودی نرخ‌ها می‌شکند

به پیشنهاد ذخیره سازی سیب زمینی توجهی نشد

رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران یادآور شد: سال قبل طرحی را به جهاد کشاورزی مبنی بر ذخیره سازی احتیاطی این محصول استراتژیک دادیم که متاسفانه به آن توجهی نشد.

وی تاکید کرد: از آنجا که در مهر و آبان امکان خرید سیب زمینی به نرخ ۹۰ تا ۱۰۰ هزار ریال فراهم بود باید این محصول ذخیره سازی می شد و اکنون کیلویی ۲۰۰ هزار تا ۲۵۰ هزار ریال به بازار عرضه می شد تا در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد.

طالبی با بیان اینکه سال قبل که سیب زمینی را به میزان ۸۰۰ هزار تن ذخیره کرده بودند، کشاورز و واسطه ها دچار ضرر شدند و امروز قصد دارند بخشی از آن را جبران کند.

وی همچنین بارش بی موقع در جیرفت را موجب بروز مشکلاتی برای برداشت سیب زمینی کرده و از طرفی عده ای در فضای مجازی از این مساله سوء استفاده کردند و تلاش کردند که این محصول در بازار عرضه نشود تا به قیمت های بالاتر فروش رود.

دلیل عدم استقبال سیب زمینی کاران از ذخیره سازی

رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران بیان کرد: یک بارفروش با معامله یک کامیون سیب زمینی ۴۰۰ میلیون ریال سود می کند در حالی که کشاورز که زحمت اصلی را کشیده است از امکان چنین سودی بی بهره است.

وی ادامه داد: سال گذشته پس از اینکه جلوی صادرات محصول سیب زمینی را گرفته شد، کشاورزان متضرر شدند و باعث شد که از ذخیره سازی استقبال نکنند.

طالبی تصریح کرد: با توجه به جلسه ای که در جهاد کشاورزی استان برگزار شد، به مرور سیب زمینی در بازار عرضه می شود و از امروز این محصول با کاهش ۵۰ هزار ریالی مواجه شده است.

قیمت سیب زمینی کاهشی می شود

وی بیان کرد: از هفته دیگر که محصولات سیب زمینی کشور به استان ها ارسال شود ، قیمت این محصول کاهش قابل ملاحظه ای خواهد داشت.

لازم به ذکر است، وسعت اراضی کشاورزی استان همدان یک میلیون و ۹۴۹ هزار هکتار است که ۷۲۲ هزار و ۸۴۵ هکتار آن زیر کشت سالانه و دائمی است و ۲۶۲ هزار و ۴۶۵ هکتار آن در آیش قرار دارد.

همچنین تعداد بهره برداران و کشاورزان استان ۱۱۵ هزار و ۱۶۵ نفر است و مراتع استان همدان نیز ۸۲۲ هزار هکتار وسعت دارد.

رهاورد:

سیب زمینی از نیازهای روزمره افراد جامعه بخصوص کسانی است که دخلشان به خرجشان نمی رسد و این محصول قوت اصلی آنها پس از نان را تشکیل می دهد بنابراین هر گونه نوسان در قیمت و عرضه این محصول می تواند خانواده های زیادی را متضرر کند.

از سوی دیگر سیب زمینی کاران به عنوان کشاورزانی که به سختی بار تولید محصول را به دوش می کشند از افت و خیز نرخ سیب زمینی راضی به نظر نمی رسند و خواهان ثبات در قیمت این محصول پر مصرف هستند.

جهاد کشاورزی به عنوان متولی اصلی و حاکمیتی باید ضمن رصد دائم بازار نسبت به تامین به موقع و با نرخ مناسب سیب زمینی برای مردم دغدغه مند باشد و با برنامه ریزیهای کوتاه و بلند مدت تنظیم بازاری از فشار به قشر ضعیت جامعه برای خرید این محصول جلوگیری کند.

ازطرف دیگر جهاد کشاورزی که مسوولیت هدایت زراعت را برعهده دارد باید با تعادل رساندن به موقع عرضه و تقاضا، به گونه ای عمل کند که بازار و مردم از کمبود و گرانی سیب زمینی دچار مشکل نشوند و از طرف دیگر نیز سیب زمینی کاران پس از تامین به اندازه نیاز جامعه بتوانند مازاد آن را صادر کنند و از سود مناسب آن منتفع شوند.

قطعا به تعادل رساندن عرضه و تقاضا در تامین نیازهای خوراکی از جمله سیب زمینی خواسته ای است که مردم از جهاد کشاورزی انتظار دارند که با برنامه ریزی دقیق بازار را از هر گونه التهابی که به معیشت مردم مربوط است ، در امان نگه دارد.