به گزارش خبرنگار ایرنا، در سالی که به نام جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده است، توجه به کارآفرینان و تولیدکنندگان برای دستیابی به رشد اقتصادی ضروری است. توجه به این موضوع در کرمانشاه هم باید دوچندان باشد چرا که این استان سومین استان بیکار در کشور است.
مرکز آمار ایران متوسط نرخ بیکاری در کشور را ۷.۲ درصد اعلام کرده است که بر این اساس نرخ بیکاری استان کرمانشاه در پاییز امسال ۱۱.۸ درصد و ۴.۶ درصد بالاتر از میانگین کشوری اعلام شده است. نرخ بیکاری کرمانشاه در سال ۱۴۰۲ (مجموع فصول) هم ۱۲.۳ درصد بود.
استان کرمانشاه که با ۲ میلیون نفر جمعیت در ۱۴ شهرستان ۱.۵ درصد از مساحت و ۲.۴ درصد جمعیت کشور را در بر میگیرد، از سال ۱۳۵۵ یکی از استان های با نرخ بیکاری بالا بوده و تاکنون نرخ بیکاری آن از میانگین کشوری پایینتر نیامده است بطوریکه چهار درصد از بیکاران کشور در این استان قرار دارند.
برهمین اساس یکی از برنامه های اصلی دولت چهاردهم احیا واحدهای تولیدی راکد در کل کشور است و منوچهر حبیبی استاندار کرمانشاه هم تا به امروز از چندین واحد تولیدی راکد یا نیمه راکد بازدید و اعلام کرده است که احیا این واحدها و افزایش اشتغال در بخش های مختلف استان باید به صورت جدی در دستور کار قرار بگیرد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز کرمانشاه در گفت و گو با چند نفر از مدیران شرکت های تولیدی استان، مهمترین مشکلات و چالش های آنها را بررسی کرد که در ادامه می خوانید:
نقدینگی لازم برای ورود به بازارهای بین المللی نداریم
مدیرعامل شرکت نیکوتراش آروین، فضای کارگاهی و نقدینگی را ۲ مشکل بزرگ این شرکت دانست و گفت: اگر این مشکلات حل شود و بدون دریافت سفارش برای صادرات، تعداد افراد شاغل را از هشت نفر به بیش از ۲۰ نفر افزایش میدهیم.
کاوه عزتی با بیان اینکه این شرکت علاوه بر فعالیت در سوله های کارگاهی جهاد دانشگاهی، در شهرک صنعتی فرامان هم در حال ساخت و ساز است اظهار کرد: برای رونق و توسعه تولید، باید آهن آلات را به صورت نقدی خریداری کنیم و هیچ فروشنده ای امروز آهن آلات را به صورت اعتباری در اختیار ما قرار نمی دهد.
وی با اشاره به اینکه این شرکت با هشت نفر نیرو، سالیانه ۱۲ دستگاه سی ان سی چوب را طراحی و می سازد افزود: از این دستگاه برای برش و طراحی های مورد نیاز روی ورق های امدیاف استفاده می شود و مشتری های زیادی هم در داخل و هم در خارج از کشور دارد.
این کارآفرین کرمانشاهی بازار فروش این دستگاه ها را در داخل و خارج از کشور خوب ارزیابی کرد و گفت: اگر حدود هشت میلیارد تومان نقدینگی و فضای بیشتری را در اختیار داشتیم، می توانستیم برای مشتری های داخل کشور تا ۲۰ نفر را مشغول کار کنیم.
عزتی از صادرات این دستگاه ها به خارج از کشور هم خبر داد و افزود: کشورهای همسایه و حتی کشورهای اروپایی هم مشتری این دستگاه ها هستند اما باید دستگاه ها آماده و در نمایشگاه های سایر کشورها عرضه شود تا در همان لحضه مشتری بعد از تست کیفیت، سفارش خود را ثبت و محصول ما را خریداری کند.
کیفیت دستگاههای ما با نمونههای مشابه خارجی برابری میکند
مدیرعامل شرکت نیکوتراش آروین در خصوص دلایل ناتوانی برای صادرات افزود: اگر ما بتوانیم محصولات را مستقیما به مشتری ها در سایر کشورها صادر کنیم، ارزش افزوده آن به استان، کشور و جوانان کرمانشاهی برمی گردد اما به دلیل اینکه ما نقدینگی نداریم، نمی توانیم محصولات خود را صادر کنیم و اشخاص دیگری محصولات ما را خریداری و خودشان در کشورهای مقصد و با قیمت های بسیار بالاتر عرضه می کنند.
وی ضمن تایید کیفیت محصولات تولید شده در کرمانشاه و امکان بالای رقابت با نمونه های مشابه خارجی گفت: کیفیت دستگاه های ما با نمونه های مشابه خارجی برابری می کند و علاوه بر اینکه بهتر هم جواب می دهد، قیمت آن هم ارزان تر است. اما به عنوان نمونه ۲ سال است دستگاهی را طراحی کردیم و پول نداریم آن را بسازیم و به بازار عرضه کنیم.
عزتی توانمندی و قابلیت های موجود نیروی انسانی در کرمانشاه را بسیار بالا توصیف کرد و گفت: علاوه بر دستگاه های سی ان سی ما دستگاه های صنایع سنگ جهت برشکاری و طراحی سنگ را هم تولید می کنیم و در عین حال میتوانیم اتوماسیون خطوط تولید کارخانجات و قطعه سازان را مکانیزه کنیم تا از برشکاری های دستی بی نیاز باشند.
تسهیلات کم بهره، قیمت محصول ما را کاهش می دهد
مدیرعامل شرکت مهرفناوران تابش خواستار تسهیلات و سرمایه در گردش برای خرید دستگاه های تولیدی و استفاده در استان شد و افزود : اگر دستگاه تزریق پلاستیک در کارگاه وجود داشت، قیمت تمام شده محصول ما پایین تر می آمد اما امروز این خدمت را باید از تبریز بگیریم که هزینه ها را افزایش می دهد.
مهران ضیغمی معتقد است با خرید دستگاه ریسندگی به مبلغ ۱۶ میلیون تومان، خانوادهها و جوانان جویای کار، میتوانند صنایع بافتنی مانند دستکش، کلاه و شال را با ارزش افزوده ۲۵ درصدی به فروش برسانند.
وی اظهار کرد : خانواده هایی که علاقهمند هستند در منزل صاحب شغل شوند، می توانند با تهیه دستگاه ریسندگی و حلاجی و استفاده از پشم های رنگی، انواع صنایع بافتنی را تولید و با قیمت خوب به فروش برسانند.
ضیغمی قیمت دستگاه های حلاجی و ریسندگی را حدود ۱۶ میلیون تومان عنوان کرد و افزود: برخی از مردم به این شغل علاقه دارند اما توان خرید دستگاه را ندارند و لذا دولت باید با ارائه تسهیلات به مردم کمک کند تا امکان خرید دستگاه را داشته باشند.
این کارآفرین با بیان اینکه کمیته امداد به مددجویان در این زمینه کمک می کند و امکان خرید دستگاه ها را فراهم می کند در ادامه گفت: توانمند کردن مردم برای خرید دستگاه علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار برای مردم، از خام فروشی محصولات دامی و پشمی استان هم جلوگیری می کند که باید در اولویت مدیران استانی باشد.
ضیغمی تعداد افراد شاغل در شرکت را چهار نفر عنوان کرد و افزود: بسته به دریافت سفارش، سالیانه حدود سه هزار دستگاه را تولید می کنیم و علاوه بر تامین نیازهای داخل کشور، محصولات را به سایر کشورها خصوصا افغانستان صادر می کنیم.
وی حوزه فعالیت شرکت را صنایع روستایی مرتبط از پشم تا فرش دانست و گفت: شرکت مهرفناوران تابش چرخ ریسندگی برقی، دستگاه حلاجی، کلاف کن، دستگاه نساجی یا پارچهبافی را تولید و به متقاضیان عرضه میکند.
اگر فضای کارگاهی تامین شود تعداد افراد شاغل از ۵ به ۵۰ نفر افزایش مییابد
یکی دیگر از کارآفرینان کرمانشاهی که تاکنون ۱۴ اختراع ثبت شده در زمینه تولید ماشین آلات کشاورزی را در کارنامه دارد به خبرنگار ایرنا گفت: الان در کارگاه تولیدی ما ۵ نفر مشغول کار هستند اما اگر فضای لازم را در اختیار داشته باشیم می توانیم تعداد خطوط تولید را به چهار خط و افراد شاغل را به ۵۰ نفر افزایش دهیم.
ایرج یاوری با بیان اینکه از سال ۱۳۸۵ تا به امروز ۳۰۰ دستگاه هد برداشت نخود را تولید و به متقاضیان تحویل داده است افزود: به دلیل کمبود فضای کارگاهی و نبود سرمایه در گردش امروز بنا به درخواست مشتری، سفارش ها تولید و در اختیار آنها قرار می گیرد اما قاعدتا باید همه دستگاه ها تولید و نگهداری شود و در زمان مناسب و با مراجعه متقاضی به فروش برسد.
وی با بیان اینکه کمک و تسهیل گری دولت می تواند تعداد اشتغال در بخش های مختلف کارگاه را افزایش دهد گفت: حمایت از واحدهای تولیدی و کارآفرینان باید برای همه دستگاه های اجرایی استان کرمانشاه به یک اولویت و ضرورت تبدیل شود و در صورت بروز مشکلات اداری و صدور مجوزها هم، در کمترین زمان ممکن نسبت به حل آنها اقدام کنند.
در استان کرمانشاه اکنون بیش از هزار واحد تولیدی با اشتغالزایی بیش از ۳۰ هزار نفر فعال است.