روستاهای گنبدکاووس، با طبیعتی بکر و مردمانی صمیمی، حالا با پروژههای عظیم بهسازی جادهها در مسیری جدید قرار گرفتهاند. دولت وفاق با نگاه ویژهای به این منطقه و با تخصیص اعتباری بالغ بر چهار هزار میلیارد ریال از منابع ملی، استانی و شهرستانی، تحولی شگرف در جادههای روستایی این شهرستان به وجود آورده است.
پروژههای بهسازی و بهبود جادهها، شامل زیرسازی، لکهگیری، روکش آسفالت و احداث پلها و ابنیههای مقیاس کوچک، به سرعت در حال اجرا هستند و با هر قدم پیشرفت، امید به ایمنی و راحتی بیشتر برای رانندگان و خانوادههای روستایی زنده میشود.
این اقدامات، نه تنها بهبود شرایط حمل و نقل و ارتباطات میان مناطق روستایی و شهری را به همراه خواهد داشت، بلکه به کاهش سوانح رانندگی و تلفات مرتبط، افزایش کیفیت زندگی و توسعه اقتصادی این مناطق نیز کمک شایانی خواهد کرد
شهرستان گنبدکاووس با بیش از ۴۰۰ هزار نفر جمعیت، ۷۲۰ کیلومتر راه روستایی معادل ۲۰ درصد طول جادههای روستایی استان گلستان دارد که به سبب وسعت پنج هزار و ۷۲ کیلومتر مربعی و پراکندگی روستاهای آن و نیز کم توجهی متولیان در چند دهه گذشته با برخی عقبماندگیهای زیاد در این بخش مهم زیرساختی مواجه است.
عمر بالای ۵۰ سال، کم عرض بودن، نداشتن شانه خاکی و آسفالت مناسب برخی جادههای اصلی و روستایی گنبدکاووس از مشکلات اصلی این شهرستان است که به باور کارشناسان به دلیل رشد جمعیت و افزایش تعداد خودروها طی یکی دو دهه اخیر با نیاز امروز ساکنان آن همخوانی ندارد.
به گفته رییس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای گنبدکاووس هم اکنون از مجموع ۷۲۰ کیلومتر راه روستایی این شهرستان مرزی، ۶۲۰ کیلومتر آن آسفالت است اما به سبب عمر بالای آسفالتها در شرایط فعلی ۱۵۰ کیلومتر آن نیاز مبرم به روکش دارد.
موسی اونق افزود: با فهرست بهای امسال هر کیلومتر روکش آسفالت حدود ۳۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد ضمن اینکه در بخش راههای روستایی گنبدکاووس ۵۰ کیلومتر هم نیاز به زیرسازی و آسفالت دارند که هزینه هر کیلومتر آن ۵۰ میلیارد ریال است.
وی بابیان اینکه درمناطق روستایی گنبدکاووس راه سه روستای «ماسان کوب، آرتیق (قربان) قلیچ چشمه و پشه لر» بطول تقریبی ۷۰ کیلومتر شنی است، اضافه کرد: هزینه آسفالت این روستاها هم سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال است.
اونق به نبود شانه خاکی در برخی راههای روستایی و اصلی گنبدکاووس هم اشاره کرد و گفت: هم اکنون جاده گنبد- مراوهتپه بهطول ۱۵۵ کیلومتر، محور گنبد- «بی بی شیروان» به طول ۳۵ کیلومتر و جاده گنبد- سلطانعلی به طول ۱۵ کیلومتر فاقد شانه خاکی هستند.
رییس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای گنبدکاووس، نبود شانه خاکی را از دلایل اصلی کاهش ایمنی و تخریب جاده، افزایش استرس رانندگان یا کاهش ایمنی دیداری آنها و در نهایت وقوع سوانح رانندگی دانست و افزود: برای ایجاد هر کیلومتر شانه خاکی در ۲ طرف جاده دستکم به ۱۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی اضافه کرد: در مجموع برای بهبود وضعیت راههای روستایی و اصلی گنبدکاووس حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است که باید از منابع ملی، استانی و شهرستانی تامین شود.
وضعیت نامناسب راههای روستایی و اصلی گنبدکاووس و عقب ماندگیهای چند دههای این بخش سبب شد تا با روی کار آمدن دولت وفاق توجه به جادههای روستایی این شهرستان مورد توجه قرار گیرد.
به گفته رییس اداره راهداری گنبدکاوس هم اکنون ۳۴ پروژه بهسازی راههای اصلی، فرعی و روستایی در این شهرستان با برآورد اعتباری چهار هزار میلیارد ریال از منابع ملی، استانی و شهرستانی درحال انجام است.
اونق افزود: از مجموع اعتبار پیش بینی شده برای این تعداد پروژه که ۳۲ مورد آن در بخش راههای روستایی و ۲ مورد دیگر آن در بخش راههای اصلی است، ۳۰۰ میلیارد ریال آن از منابع استانی و شهرستانی و بقیه از منابع ملی است.
وی اعتبار برآورد شده برای ۳۲ پروژه بهسازی راههای روستایی گنبدکاووس را ۲ هزار و ۶۶۵ میلیارد ریال اعلام کرد و بیان داشت: ۲ پروژه دیگر این بخش مربوط به تعریض جاده گنبد- اینچهبرون تا شهرک صنعتی با اعتبار ۷۰۰ میلیارد ریال و احداث پل بزرگ «بایلر» با اعتبار ۶۳۵ میلیارد ریال است.
رییس اداره راهداری گنبدکاووس همچنین طول ۳۲ پروژه بهسازی راههای روستایی گنبدکاووس را در مجموع ۱۱۸ کیلومتر اعلام کرد و گفت: طی ۶ ماه گذشته ۳۸ کیلومتر آن با اعتبار هزار میلیارد ریال بهسازی شدند.
اونق، «زیرسازی، لکه گیری و روکش آسفالت، احداث آنتنی و ابنیههای مقیاس کوچک با دهنه چهار متری» را از جمله اقدامات بهسازی جادههای روستایی گنبدکاووس برشمرد و بیان کرد: هم اکنون روکش آسفالت روستاهای «قزلجه به پلی حاجی، یسیرکچن به خط آلمان، دانشمند، ترشکلی، پشه لر، قره دونگ و بزاق آباد» پایان یافته است.
وی ادامه داد: روکش آسفالت روستاهای «سلاق امانلر، تعریض جاده گنبد به سلطانعلی، احداث جاده وجدانیها و حسن بلوچ» نیز که تامین اعتبار آن انجام شده در مرحله برگزاری مناقصه و عقد قرارداد با پیمانکار قرار دارد.
اونق اضافه کرد: بقیه پروژههای بهسازی راههای روستایی گنبدکاووس هم به تدریج با تامین اعتبار تا پایان سال مالی ۱۴۰۳ انجام خواهد شد.
بهبود وضعیت جادههای روستایی گنبدکاووس، با تخصیص اعتبارات ملی، استانی و شهرستانی، نشاندهنده توجه ویژه دولت به توسعه زیرساختهای روستایی است.
پروژههای بهسازی و بهبود جادهها که شامل زیرسازی، لکهگیری، روکش آسفالت و احداث پلها و ابنیههای مقیاس کوچک میشود، نه تنها ایمنی راهها را افزایش میدهند، بلکه امید به کاهش سوانح رانندگی و تلفات مرتبط و ارتقای کیفیت زندگی در این مناطق را تقویت میکنند.
ساکنان مناطق روستایی گنبدکاووس با نگاهی امیدوارانه به آینده، شاهد تحولات مثبت در جادههای خود هستند. این اقدامات، علاوه بر بهبود شرایط حمل و نقل و ارتباطات، به توسعه اقتصادی و اجتماعی این مناطق نیز کمک شایانی خواهد کرد.
هر قدم برای بهبود زیرساختها، نمادی از تعهد دولت به رفع مشکلات و افزایش رفاه عمومی است و نشان میدهد که با همکاری و تلاش مشترک، میتوان به آیندهای روشنتر و امنتر دست یافت. جادههای پیش روی ساکنان روستاهای گنبدکاووس، اکنون به سمت مسیری مطمئن و رفاه بیشتر حرکت میکنند.
منبع:ایرنا