سید علی کاظمی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه آییننامه اجرایی ماده ۶ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان که در سال ۱۴۰۰ ابلاغ شد، تا کنون دو بار اصلاح شده است، گفت: در یکی از این اصلاحیهها که سال ۱۴۰۱ به این آییننامه وارد شد، تعریف کودکان کار و خیابان به آن اضافه شد و برخی از مواد مربوط به فرایند حمایت از این کودکان و نقش دستگاهها اصلاح شد؛ به نحوی که با این آییننامه بتوان کودکان خیابانی را حمایت کرد. در واقع این آییننامه، آییننامه ساماندهی کودکان خیابانی مصوب ۱۳۸۴ را نسخ کرد. به موجب این آییننامه، بهزیستی مسئولیت اصلی را در حمایت از این کودکان بر عهده دارد و شهرداری و اداره اتباع و آموزش و پرورش و سایر دستگاههای متولی مرتبط نقش همکار دارند تا بتوانند نسبت به کودکان خیابان و سایر کودکانی که در معرض خطر هستند، حمایتهای لازم را به عمل آورند.
معاون وزیر دادگستری ادامه داد: موضوع حمایت از کودکان در موقعیت خیابان سالهاست که در برنامههای حمایتی قرار دارد ولی از سال گذشته با یک رویکرد جدید و مبتنی بر آییننامه اجرایی قانون حمایت از اطفال و نوجوانان در دستور کار قرار گرفت و در شهرداری تهران و دادستانی تهران دو کارگروه فعال شد. ابتدائا به صورت پایلوت و بعد به صورت فراگیر در شهر تهران شروع شد. ابتدائا با یک ون آغاز شد ولی بعد از اینکه کار به صورت پایلوت انجام شد و ایرادات فرایندی طرح برطرف شد، به تعداد مناطق تهران، ونها تهیه شد و این ونها مختص کودکان و نوجوانان در موقعیت خیابان است.
تعداد کودکان خیابانی در تهران بسیار کمتر شده است
کاظمی با بیان اینکه تعداد کودکان خیابانی در تهران بسیار کمتر شده و در حال حاضر تعداد آنها انگشت شمار است، گفت: قریب به ۴ هزار کودکان خیابانی در تهران شناسایی شد و برای کودکانی که نیازمند حمایت بودند، برنامه مداخله مددکاری و حمایت اجتماعی طراحی شده و در شرف اجراست. طبق آمار حدود ۸۵ درصد این کودکان، غیرایرانی بودند و برخی که غیرمجاز بودند به همراه خانواده به کشورشان برگردانده شدند.
وی گفت: همزمان با دهه فجر مجتمع شوق زندگی بعثت افتتاح میشود. این مجتمع با مجتمع شوق زندگی ویژه کودکان بیسرپرست و بدسرپرست متفاوت است. مجتمع شوق زندگی بعثت به طور تخصصی در خصوص حمایت از کودکان کار و خیابان فعالیت میکند ولی مجتمعهای شوق زندگی حضرت آمنه ویژه کودکان بیسرپرست و بدسرپرست است.
کاظمی ادامه داد: هر یک از کودکان در معرض خطر، حمایتها و ساختار و فرایند و کنشگر تخصصی حوزه خود را میطلبند که این امر با توجه به وسعت و تراکم جمعیتی تهران موجب تخصصی شدن این مجتمعها شده است. در حالی که سایر مجتمعهای شوق زندگی در کشور جنبه عمومی دارند.
وی درباره شرایط فعالیت ونهای شناسایی کودکان کار و خیابان گفت: در این ونها به صورت ترکیبی مددکار آقا و خانم است و بستههای معیشتی است و برای حمایت از این ونها، ماشین پلیس پشت سرشان هست تا از خشونت و درگیری و حمله به مددکاران پیشگیری شود. مددکاران این ونها آموزش دیدهاند که با رویکرد حرفهای، کودک را شناسایی و جذب میکنند و از رویکردهای سرکوبگرانه پرهیز کنند.
وی در پایان گفت: بعد از تشکیل پرونده و احراز هویت کودک و ارزیابی میزان خطر، گزارش مددکاری برای کودک تهیه میشود و مشکلات و مسائلش شناسایی میشود که به چه دلیل در خیابان است. در بررسی این کودکان گاهی مشخص میشود که بازماندگی از تحصیل، فقر مادی، بیماری نانآور خانواده و... باعث شده که کودک به خیابان بیاید. بعد از آن وضعیت خانواده و صلاحیت آن بررسی میشود و برنامه حمایت و توانمندسازی در خانواده یا مراکز نگهداری برای کودک تهیه میشود. اگر کودکان اتباع غیر ایرانی باشند، وضعیت اقامت آنان نیز بررسی میشود.
انتهای پیام