جوان آنلاین: از مهمترین اقدامات پس از انقلاب برای رفع مشکلات مربوط به تأمین خانه که موجب افزایش کیفیت زندگی شهری و روستایی در مناطق مختلف کشور شد، میتوان به اجرای طرح مسکن مهر، توسعه شهرهای جدید، افزایش زمینهای مسکن و ساختمانهای عمومی، توسعه زیرساختهای شهری و احداث مسکن ملی اشاره کرد. با گذری به استانهای مختلف میتوان به عینه دید که اتفاقات خوبی در حوزه ساخت مسکن رخ داده است، اما متأسفانه افزایش بهای مسکن و اجاره بها در سالهای اخیر موجب شده تا درخواست برای تأمین نیاز شهروندان در حوزه مسکن به یکی از مطالبات اصلی تبدیل شود که دولتها نیز پیگیر آن هستند.
بعد از انقلاب اسلامی و با توجه به محرومیتهایی که از دوران پهلوی برجای مانده بود، تأمین نیازهای هموطنان در دستور کار قرار گرفت. از همان زمان یکی از وظایف اصلی دولتها، برنامهریزی، سیاستگذاری، تأمین منابع مالی، نظارت و اجرای پروژههای مسکن تعریف شد. در واقع دولتها با تدوین و اجرای سیاستهای کلی در این زمینه و ارائه تسهیلات مالی و اعتباری به سازندگان و خریداران مسکن، نقش مهمی در تعیین جهت و چارچوب فعالیتها و افزایش دسترسی به اقامتگاه مناسب در این بخش برعهده گرفتند.
سهمیه ایلام ۳۲ هزارو ۶۰۱ واحد
در دهه۴۰، تهیه مسکن و اجارهنشینی به معضل مهم در کل کشور از جمله استان ایلام تبدیل شد، زیرا در آن زمان افراد زیادی برای فرار از فقر، پیدا کردن کار و بهبود معیشت خود از روستاها به شهر ایلام مهاجرت کردند که این مهاجرتها به دلیل نداشتن برنامهریزی و مدیریت صحیح مسئولان وقت در نهایت سبب ایجاد حاشیهنشینی و زاغهنشینی در اطراف شهرها و بروز پیامدهای اجتماعی فراوان شد.
طرح مسکن مهر از جمله طرحهای مهم اجرایی شده در استان ایلام به شمار میآید. ۹هزارو۱۰۱ واحد مسکن مهر در قالب تعاونی، سه جانبه و خودمالک و بافتهای فرسوده در این استان وجود دارد که از این تعداد و در شهرهای زیر ۲۵هزارنفر جمعیت ۲۷۸ واحد در قالب تعاونی، ۴ هزارو۴۸۴ واحد مربوط به خودمالکین و سهم بافتهای فرسوده نیز ۲هزارو ۶۲۴ واحد بوده است.
در خصوص شهرهای بالای ۲۵هزار نفر جمعیت استان نیز ۷ هزارو ۸۹ واحد در قالب تعاونی، هزارو۱۵۲ واحد سه جانبه و ۳ هزارو۴۷۴ واحد هم مربوط به حوزه خودمالکین است که در مجموع ۱۱هزارو ۷۱۵ واحد را در این خصوص شامل میشود. در همین رابطه مدیرکل راهوشهرسازی استان ایلام با بیان اینکه بعد از انقلاب، دولتها با ارائه تسهیلات مالی و اعتباری به سازندگان و خریداران مسکن، نظارت بر بازار مسکن و اجرای مقررات و قوانین مرتبط، حمایت از اقشار آسیبپذیر، توسعه زیرساختهای شهری و آموزش و آگاهیبخشی به شهروندان، اقدامات مؤثری جهت افزایش دسترسی به مسکن مناسب برای مردم لحاظ کردهاند، میگوید: «به غیر از نوسازی و احداث منازل مسکونی و ساختمانهای عمومی و دولتی که در دوران جنگ تخریب شده یا آسیب جدی دیدند، حدود ۱۶هزار و ۵۰۰ واحد مسکن مهر احداث شد و به بهرهبرداری رسید و در بخش مسکن روستایی نیز ۳۶هزار واحد مسکن روستایی در ایلام پس از انقلاب تاکنون نوسازی، ساخته و مقاومسازی شده است.»
فرشاد دوستی ادامه میدهد: «تمام سهمیه مسکن استان ایلام ۳۲هزارو و ۶۰۱ واحد است که شامل ۸ هزار واحد مسکن روستایی و هزار و ۶۸۷ واحد مسکن استیجاری بوده، همچنین در بخش خصوصی و خودمالکی ۵ هزارو۷۲۹ واحد، در بخش بازآفرینی شهری بافت فرسوده ۴هزارو۲۹۷ واحد و در بخش مسکن شهری راه و شهرسازی نیز ۱۲هزارو۸۸۹ واحد است.»
وی با اشاره به اینکه ۵۴هزارو۷۳۸ ایلامی در طرح نهضت ملی مسکن شرکت کردهاند، توضیح میدهد: «از این تعداد ۱۱هزارو۵۲۹ نفر تأیید شدهاند و ۴هزارو۴۱۶ نفر نیز واریز وجه بیش از ۴۰میلیون تومان داشتهاند، همچنین ۶هزارو۱۳۸ نفر نیز متقاضی تخصیص پروژه و زمین هستند.»
ساخت ۳ هزارو ۱۰۰ واحد در قالب نهضت ملی مسکن
استان کردستان یکی از استانهای سرزمین پهناور ایران اسلامی است که به برکت انقلاب اسلامی اجرای طرحهای متعدد برای خانهدار شدن افراد از جمله مسکن مهر و نهضت ملی مسکن توانست امید و روزنهای را در دل مستأجران این استان برای خانهدار شدن ایجاد کند و حتی در روستاهای دور افتاده نیز به همت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ساخت مسکن جان گرفت. آنطور که مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان میگوید: «در طول ۴۶سال که از عمر با برکت انقلاب اسلامی و بنیاد مسکن میگذرد، خدمات ارزندهای در کردستان انجام داده که احداث ۳هزارو۶۱۵ واحد مسکن محرومین روستایی از جمله این اقدامات است.» سعید رسولی ادامه میدهد: «این واحدها در قالب تفاهمنامهای مشترک با بنیاد مستضعفان، سازمان برنامه و بودجه، کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی احداث و به جامعه هدف واگذار شده است.» وی با بیان اینکه یکی از طرحهای حوزه مسکن در کشور و از جمله استان کردستان، طرح احداث مسکن روستایی بود، تصریح میکند: «از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان ۵۷هزارو۹۲۵ واحد مسکن روستایی با تسهیلات بدون بهره و با همکاری بانکهای عامل احداث شده است.»
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان همچنین به دیگر طرح حوزه مسکن کشور پرداخت و بیان کرد: طرح نهضت ملی مسکن نیز در راستای کمک به خانهدار شدن افراد به اجرا درآمد و در این راستا هم اکنون ۳ هزارو۱۱۶ واحد پروژه نهضت ملی مسکن در شششهر استان در دست اجراست. رسولی یادآور میشود: «از تعداد پروژههای مسکن ملی استان تعداد ۴۴۵واحد به اتمام رسیده و تحویل متقاضیان شده است.»
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان یکی دیگر از دستاوردهای دوران انقلاب اسلامی و از رسالتهای بنیاد مسکن را صدور سند مالکیت در مناطق روستایی دانسته و اظهار میکند: «در طول خدمات ۴۶ ساله بنیاد مسکن کردستان ۹۷هزار و ۵۸۴ جلد صدور اسناد مالکیت روستایی تاکنون در کردستان انجام شده است. این اسناد با همکاری اداره کل ثبت اسناد و املاک کردستان و برای روستانشینان صادر شده است.» به گفته این مسئول، از سوی بنیاد مسکن استان کردستان ۵۷هزارو۹۲۵ واحد مسکن روستایی با تسهیلات بدون بهره و با همکاری بانکهای عامل احداث شده است. وی همچنین اجرای طرح هادی را از دیگر اقدامات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در کردستان دانسته و اذعان میکند: «تاکنون طرح هادی در ۷۱۰ روستای استان اجرا شده است. براساس ارزیابیهای انجام شده هم اکنون شاخص عملکرد طرح هادی در کردستان، ۵۴درصد است.»